Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Super Deals

Οινοποιείο-Ρακοκάζανο Γεωργιλαδάκης – Αυτό που έλειπε από την Μεσαρά

Σε ένα νέο αλλά συνάμα παραδοσιακό χώρο μπορείτε να παράγετε την δική σας ρακί, να επισκεφτείτε το μουσείο μας, να δείτε την συλλογή των κρασιών μας αλλά και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας στην αίθουσα γευσιγνωσίας


Το Οινοποιείο Γεωργιλαδάκη, βρίσκεται στο Πετροκεφάλι του δήμου Φαιστού, περιοχή με μακρόχρονη ιστορία στην αμπελουργία και στην οινοποιία.Οι εγκαταστάσεις μας ,οι ποικιλίες που έχουμε επιλέξει, το μεράκι μας για το κρασί δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στο οινοποιείο μας. H οικογένεια μας ασχολείται με την αμπελουργία, την οινοποίηση και την παραγωγή τσικουδιάς από πάππου προς πάππου.Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο για όλους τους λάτρεις του καλού κρητικού κρασιού.

Σας προσκαλούμε να έρθετε στο Πετροκεφάλι να δείτε από κοντά τις εγκαταστάσεις μας, το πετρόχτιστο κελάρι μας, το μουσείο κρασιού μας και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας.

 

Το ρακοκάζανο

Το ρακοκάζανο ή καζάνεμα είναι η διαδικασία της απόσταξης των στράφυλων για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς). Τα στράφυλα είναι ουσιαστικά τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά το πάτημα για την παραγωγή του κρασιού.

Η τσικουδιά είναι ποτό μονής απόσταξης, σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Τα στράφυλλα ή τσίκουδα, δηλαδή τα πατημένα σταφύλια (φλούδια και σπόροι) που προορίζονται για την τσικουδιά, μετά το πάτημα φυλάσσονται για περίπου 40 μέρες σε βαρέλια όπου «βράζουν» γίνεται η ζύμωση.

Η οικιακή απόσταξη αλκοολούχων ποτών δεν αποτελεί νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα και απαιτείται ειδική άδεια από το κράτος. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες.

Συνήθως, η διαδικασία της παραγωγής της ρακής συνοδεύεται από ένα μικρό γλέντι, με φαγητό, κρασί και φυσικά άφθονη ρακή, καθώς εκείνος που «καζανεύει» καλεί τους φίλους του για να γιορτάσει το γεγονός

 

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο Γεωργιλαδάκη συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στη δημιουργία κρασιών.

Το οινοποιείο μας είναι μια νέα οινοπαραγωγική μονάδα η οποία βρίσκεται στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, 60 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου.

Είναι ανοιχτό, σε όσους θέλουν να γευτούν ή να αγοράσουν τα κρασιά της οικογένειας, καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα, κατόπιν ραντεβού.

 

Τα κρασιά μας

Τα κρασιά που παράγουμε είναι τα λεγόμενα “λιαστά” κρασιά και υπάρχουν σε κόκκινα,λευκά και ροζέ. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή τους είναι :

  • Κοτσιφάλι
  • Λιάτικο
  • Μπελτόρ

 

Το κελάρι

Το κελάρι μας έχει σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, με σκοπό η ωρίμανση του κρασιού να γίνεται ιδανικά.Όλα τα κρασιά μας αποθηκεύονται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

 

Ξενάγηση στο χώρο του οινοποιείου

Το οινοποιείο μας είναι ανοικτό καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα για την περιόδο της τσικουδιάς, το ρακοκάζανο λειτουργεί  από 1 Οκτώβριου έως τέλη Νοεμβρίου από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ για την παραγωγή τσικουδιάς. Η επίσκεψη και η ξενάγηση σε όλους τους χώρους του οινοποιείου μας καθώς και η οινογευσία γίνεται κατόπιν συνεννόησης.  Ελάτε να επισκεφτείτε το Οινοποιείο μας, να ενημερωθείτε για την ιστορία και την παραγωγή του οίνου στο νησί της Κρήτης και να δοκιμάσετε την ποικιλία των κρασιών μας.

Το Οινοποιείο μας προσφέρει στον επισκέπτη:

  • Ξενάγηση σε όλους τους χώρους του Οινοποιείου μας,  στο χώρο παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιαλώσεως του κρασιού.
  • Επίσκεψη στο Μουσείο κρασιού, όπου μπορείτε να δείτε τη συλλογή μας, με εκθέματα που σχετίζονται με την αμπελουργία και την οινοποιία αλλά και με την καθημερινή ζωή των παλαιότερων γενεών στο νησί.
  • Οινογευσία στην αίθουσα γευσιγνωσίας μας κατόπιν ραντεβού.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά