Connect with us

ΘΕΜΑ

Όλα έτοιμα για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Αμάρι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανοίγει ο δρόμος» για το έργο του ΧΥΤΑ Αμαρίου, αφού η μία εταιρεία που είχε αποκλειστεί κατά τον έλεγχο των τεχνικών προσφορών και είχε καταθέσει ένσταση, την απέσυρε


Έτσι, την προσεχή Τετάρτη θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δυο εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και στη συνέχεια ανάλογα τη βαθμολογία τους, θα προκύψει ο τελικός ανάδοχος.

Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με τον ΕΣΔΑΚ και συγκριμένα τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Στυλιανίδη ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αρμόδια ανώτατη αρχή προδικαστικών προσφυγών έχει ενημερώσει τον ΕΣΔΑΚ πως έχει βάλει την ένσταση στο αρχείο κι έτσι το έργο μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα.

Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα αναδείξει τον ανάδοχο, εκτιμάται ότι στις αρχές του Οκτώβρη θα γίνει η σύμβαση, μετά και τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζει ο κ. Στυλιανίδης το έργο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου όπως είχε υπολογιστεί και έχει περιθώριο ολοκλήρωσης μέχρι το 2023.

Σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αμαρίου και μέλος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Παντελή Μουρτζανό, μας επεσήμανε ότι η εξέλιξη είναι θετική για το έργο, αφού θα συνεχιστεί βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ

Συνολικά οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που είχαν καταθέσει φακέλους συμμετοχής στον διαγωνισμό ήταν τέσσερις. Οι οικονομικές προσφορές για το έργο ήταν προγραμματισμένο να  ανοίξουν στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Στον τεχνικό έλεγχο που προηγήθηκε οι δυο εταιρείες απορρίφθηκαν και η μια εκ των δυο κατέθεσε ένσταση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ανοίξουν οι προσφορές, ενώ η διαδικασία εκδίκασης της ένστασης αναμενόταν να καθυστερήσει για περισσότερο από ένα μήνα τις διαδικασίες.

Ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία που είχε προσφύγει απέσυρε την ένσταση, έτσι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, προϋπολογισμού 45.000.000 εκ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, να αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Κρήτης.

Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Πρόκειται για ένα έργο που βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου και θα κατασκευασθεί στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκαν και τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης εντάσσεται στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Π.Δ.Ε. Στο έργο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς όμβριων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής και λειτουργικής βελτίωσης του σημείου.

goodnet.gr

ΘΕΜΑ

Ζητούν παράκαμψη στα Πηγαϊδάκια

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι των Πηγαϊδακίων ζητούν από τον δήμο να γίνει παράκαμψη λόγω στενότητας του δρόμου


Διαβούλευση και προτάσεις για λήψη απόφασης από το Κοινοτικό Συμβούλιο, για αποστολή της στον Δήμο Φαιστού σχετικά με το έργο παράκαμψη υφιστάμενου δρόμου στον οικισμό Πηγαϊδακίων προς Καλούς Λιμένες.

Η κατασκευή της παράκαμψης κρίνεται αναγκαία διότι η υφιστάμενη σύνδεση διέρχεται μέσα από το χωριό και είναι ιδιαιτέρως προβληματική λόγω στενότητας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Στο νοσοκομείο δικυκλιστής μετά από τροχαίο στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 2μμ της Τετάρτης στην περιοχή του Πλατανιά στο Ρέθυμνο


Σύμφωνα με πληροφορίες από το flashnews.gr, ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε νεαρός υπο συνθήκες οι οποίες ερευνώνται από τις αστυνομικές αρχές.

Από την σύγκρουση των δύο οχημάτων ο οδηγός της μοτοσικλέτας έπεσε σε παρακείμενο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέροντας και άλλα πολλαπλά τραύματα διεκομίσθη στο Νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως έχει τονιστεί ότι όλοι όσοι επιβαίνουν σε δίκυκλα πρέπει να φορούν κράνη καθώς το κεφάλι αποτελεί το πλέον ευαίσθητο σημείο του σώματος όταν συμβαίνει πτώση απο την μοτοσικλέτα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Η έρευνα της αστυνομίας έφερε στο φως ένα κιλό κάνναβη

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατασχέθηκε περισσότερο από ένα κιλό κάνναβης


Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στα Χανιά από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων, 62χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 62χρονο κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μια αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα 29 γραμμάρια κάνναβης και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης αναμεμειγμένο με καπνό. 

Ακολούθησε έρευνα στην οικία του από αστυνομικούς της Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων, κατά την διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα ένα κιλό κάνναβης. 

Η προανάκριση διενεργείται από Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων ,ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη