Connect with us

ΘΕΜΑ

Όλοι μέσα και ο Δήμος Ηρακλείου εκτός!

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται ένα ακόμα «θέατρο» παραλόγου» με αρνητικές συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες


Με τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τη διεύρυνση των δήμων που εντάσσονται από το σχολικό έτος 2019-2020 στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης βλέπουμε το Δήμο Ηρακλείου να βρίσκεται για μια ακόμα φορά «εκτός κάδρου» σε ένα θέμα μείζονος σημασίας που αφορά σε μικρά παιδιά και τη φοίτησή τους σε δημόσια σχολεία με παροχή ποιοτικής παιδείας!

Η επίκληση του προβλήματος έλλειψης αιθουσών από την πλευρά της Δημοτικής αρχής μόνο κακό της κάνει και δεν της δίνει κανένα «άλλοθι» στη συνείδηση των πολιτών. Πολύ δε περισσότερο όταν το ζήτημα της σχολικής στέγης ήταν από αυτά που αποτέλεσαν και «σημαία» στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι, κατά τους ειδικούς, η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα και παράλληλα «ανοίγει» θέσεις για χιλιάδες παιδιά μικρότερης ηλικίας, που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η εφαρμογή του μέτρου στο Δήμο Ηρακλείου καθίσταται αδήριτη ανάγκη.

Ωστόσο παρακολουθούμε τους υπευθύνους του Δήμου να «πετούν το μπαλάκι στην εξέδρα» και να περιμένουν τη στήριξη του κράτους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι εκτός πραγματικότητας το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Η αρμοδιότητα για την στέγαση ανήκει στη δημοτική Αρχή και είναι υποχρέωσή της να περιορίζει  – ιδανικά να εξαλείφει – τις ελλείψεις, να αναζητά σωστές εναλλακτικές λύσεις και γενικά να ψάχνει τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Διαφορετικά πρέπει να απολογηθεί, τόσο στους χιλιάδες γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά μικρότερων δήμων της Κρήτης, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα για την οποία η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής αποτελούσε βασικό αίτημα χρόνων.

Sports

Ο έμπειρος «Κουρούτες», συνεχίζει στον Α.Ο.Ζαρού!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Πετροκεφαλιανος έμπειρος αριστεροπόδαρος αμυντικός, Νίκο Κουρουθιανακη, συνεχίζει στην ομάδα του Ζαρού


Άλλη μια σημαντική ανανέωση πραγματοποίησε σήμερα η Διοίκηση της ομάδας, αφού συμφώνησε σε ολα με τον έμπειρο αριστεροποδαρο αμυντικό, Νίκο Κουρουθιανακη.

Ο Κουρουθιανάκης πραγματοποίησε μια πολύ καλή χρονιά με την ομάδα, ενώ σε συνδυασμό με την εμπειρια του, έδωσε το κίνητρο στην Διοίκηση να ανανεώσει ακόμα μια χρονιά το συμβόλαιό του.

Νικο, καλή και υγιή σεζόν!!!!!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

4ο Φεστιβάλ Γλυκού στον Αμπελούζο

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ξεχωριστή βραδιά ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελούζου, που θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες και όσους βρεθούν εκεί σε παραδοσιακές γλυκές γεύσεις


Οι προετοιμασίες βρίσκονται στο ζενίθ για το 4ο φεστιβάλ παραδοσιακού γλυκού η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, 18:00, στην πλατεία του Αμπελούζου, κάτω από τα πλατάνια.

Ένα φεστιβάλ στον Αμπελούζο του Δήμου Γόρτυνας που έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή της Μεσαράς.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά του τόπου, χειροποίητα αναψυκτικά, λικέρ και παραδοσιακή ρακή που θα παράγεται από το καζάνι που θα προετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού, οι συμμετέχοντες σύλλογοι της περιοχής και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσαρά.

Στόχος της γιορτής η ανάδειξη της ομορφιάς του χωριού, της παραδοσιακής κληρονομιάς και των γευστικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Tι θα πει Κρητικός;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι είναι αυτό που κάνει άραγε ένα Κρητικό να διαφέρει από άλλους Έλληνες, μήπως η κουζουλάδας τους; Μήπως το υπερβολικό τους φιλότιμο τους σε σημείο που να κουράζει τον άλλο;


Ποιοι άραγε συμπατριώτες θα μπορούσαν να τρακάρουν στο δρόμο, και μόλις θα έλεγε ο άλλος πως είναι Κρητικός, θα απαντούσε ο έτερος:

– Άσε δα τα αμάξα Σύντεκνε, και έλα να μπούμε εκειέ στο καφενείο να πχιούμε δυο ρακές! Μα τα αμάξα είναι για να χαλούνε και να σπούνε!

Άλλος Κρητικός πάλι, μόλις πότισε τις ελιές του, και ετοιμάζεται να πάρει το φορτηγάκι για να φύγει. Άλλος Κρητικός και χωριανός του εμφανίζεται ξάφνου, που έτυχε να περνά με το τραχτέρι, ο Μανώλης! Τραβά αστραπιαία το χειρόφρενο ο Μανώλης, και πιάνει επιτόπου από το κάθισμα από κάτω ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή!

– Έλα Σύντεκνε να πχιούμε μια! Λέει ο Μανώλης ο τραχτεριτζής.

-Μα δεν έχωμε ποτήρια! Του απαντώ.

-Πολλά έχομε Γιώργη, μυαλό δεν έχομε! Είπε αυτά και με μια μαθιά που έριξε στη καρότσα του αγροτικού μου, είδε ένα πορτακάλι!

-Και ετονέ δεν είναι ποτήρι? Μου λέει!

Πού θα βρεις καλύτερο ποτήρι, που να έχει και η ρακή φρουτώδη γεύση!

Ενώ μίλαγε τα δικά του, έκοψε στα δυο το ποτρτακάλι, αφαίρεσε τον «μεζέ» που είχε μέσα, τσίτωσε το ένα στο μαχαιράκι και μου το πρόσφερε:

-Πχιάσε επαέ το «μεζέ» και το «ποτήρι» σου! Μου λέει ο Μανώλης, και μου δίνει την άδεια κούπα του πορτακαλιού και το πορτακάλι – μεζέ που είχε μέσα!

Έφερε δυο πέτρες ντάκα – ντάκα κάτω από μια ελιά, και αφού καθίσαμε, κέρασε τη παρέα γεμίζοντας τις δυο κούπες!

– Ήπχιες ποτές σου καλύτερη ρακή Γιώργη?

-Μπά! Έχεις το χάζι σου Μανώλη, και συ και τα ποτήργια σου με τη ρακή!

Μέχρι να αδειάσει το μπουκαλάκι είπαμε χιλιώ λογιώ ιστορίες, καλαμπούρια, και κάπνισε ο Μανώλης και εφτά οχτώ τσιγάρα!.

Όταν άδειασε το μπουκάλι και έφυγε ο Μανώλης, έκατσα και κοίταζα κάτω στο έδαφος τις δυο πορτοκαλόκουπες, τα αποτσίγαρα, και αναρωτιόμουν:

Σε όλη τη χώρα, πόσοι άραγε «Μανώληδες» να υπάρχουν!

Άνθρωποι πρόσχαροι και προ πάντων πραχτικοί!

Έτσι είναι οι Κρητικοί, αν και λιγάκι … κουζουλοί!

Κείμενο – φώτο: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη