Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για ένα ακόμα μουσείο στο Μαλεβίζι

Δημοσιεύτηκε

στις

267.000 ευρώ ο προϋπολογισμός των εργασιών – Ένα ακόμα παλιό κτίριο ανακαινίστηκε και παραδίδεται σε χρήση – Κώστας Μαμουλάκης: Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική δομή πολιτισμού στο Μαλεβίζι


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του παλιού δημοτικού σχολείου της Μονής και πλέον ένα σύγχρονο και άνετο κτίριο κοσμεί τον πανέμορφο οικισμό του Μαλεβιζίου.

Στο νέο κτίριο βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιάννη Πατραμάνη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαρία Κουτεντάκη διαπιστώνοντας από κοντά την άνεση και την λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων.

Στο πετρόκτιστο κτίριο των 200 τ.μ. με τον μεγάλο αύλειο χώρο των 665 τ.μ., έπειτα από εκτεταμένες εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 267.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), δημιουργήθηκε μια νέα δομή πολιτισμού που θα στεγάσει το Εκθετήριο Υφαντικής Τέχνης, ένα λαογραφικό μουσείο που αναμένεται να εντυπωσιάζει τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ταυτόχρονα όμως, στις αίθουσες του νέου κτιρίου στεγάζονται σε άνετους χώρους και το ιατρείο του οικισμού, το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου, δημιουργήθηκε και μια σύγχρονη, μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις πολλές δραστηριότητες των κατοίκων, ενώ ο προαύλιος χώρος θα χρησιμοποιείται για ανοικτές εκδηλώσεις.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Μια ακόμα δομή πολιτισμού, ένα νέο μουσείο, δημιουργείται στο Δήμο μας. Εδώ στην πανέμορφη Μονή αξιοποιήσαμε και ανακαινίσαμε πλήρως το παλιό δημοτικό σχολείο και πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμο το Εκθετήριο Υφαντικής Τέχνης. Μια μοναδική δομή για το Μαλεβίζι, έναν χώρο που εντάσσεται στις πολιτιστικές – λαογραφικές – ιστορικές διαδρομές που υλοποιούμε και που είμαι βέβαιος ότι θα εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ταυτόχρονα όμως, εξασφαλίσαμε άριστες συνθήκες στέγασης για το ιατρείο του οικισμού και την έδρα της Τοπικής Κοινότητας, αλλά και για τον εξαιρετικά δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο, που πλέον έχει στη διάθεσή του μια σύγχρονη, μεγάλη και χρηστική αίθουσα για να αναπτύξει τις πολλές του δράσεις.

Με τέτοια έργα βελτιώνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων, στηρίζουμε τις αναπτυξιακές προσπάθειες κάθε οικισμού και προχωράμε μπροστά, δημιουργούμε το νέο Μαλεβίζι!
Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη για την καθοριστική βοήθειά τους, την Μαρία Κασσωτάκη και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την άψογη συνεργασία μας, τους αντιδημάρχους Θανάση Κύρκο και Άρη Σαλούστρο, καθώς επίσης και τα στελέχη της δικής μας τεχνικής υπηρεσίας για την πολύ καλή δουλειά που και σε αυτό το έργο πραγματοποίησαν. Να συγχαρώ παράλληλα τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γιάννη Πατραμάνη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαρία Κουτεντάκη για την σημαντική τους συμβολή σε όλα όσα κάνουμε ως Δημοτική Αρχή στη Μονή, αλλά και για την δική τους πλούσια δραστηριότητα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

4ο Amari Green Festival στην καρδιά της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Απο τις 20 έως 24 Ιουλίου στο Δήμο Αμαρίου


Παλαιινή μπουγάδα στο Μέρωνα, κουλούρες ξομπλιαστές του γάμου στ’ Αποδούλου, ξινόχοντρο στην Παντάνασσα, πρέφα στα καφενεία του Φουρφουρά, μυζηθρόπιτες στο Πετροχώρι, ξεναγήσεις και ανταμώματα στα χωριά του Αμαρίου και άλλα χίλια δυο, στο πρόγραμμα του 4ου Amari Green Festival, 20 – 24 Iουλίου, στην καρδιά της Κρήτης!

Θα είμαστε όλοι εκεί!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικονομικός απολογισμός στον Π.Σ.Πόμπιας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας


Οπως κάνουμε στο τέλος κάθε τριμήνου ,θα δημοσιεύσουμε στο πίνακα ανακοινώσεων του ΠΣ Πόμπιας καθώς και σε καφενεία όλα τα εσοδα έξοδα καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα μας,ειδικά αφού ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση λειτουργικών δομών του Συλλόγου (θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση την προσεχή Τρίτη που ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του Γρανίτη σε όλο το πάτωμα των χώρων μας) και εν’όψει των καλοκαιρινών μας εκδηλώσεων!

Υπενθυμίζουμε

14.7 Μάγος Ζακρης
24.7 Θέατρο Σκιών Άθω Δανέλλη
26.7 Ξυλόφουρνος
10.8 Συναυλία Παύλου Παυλίδη & B Movies
27.8 Εκδήλωση με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτάζει η Παναγία η Γαλακτούσα στον Απομαρμά

Δημοσιεύτηκε

στις

Τετάρτη 3 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία η Γαλακτούσα – Πανηγύρι την παραμονή στον Απομαρμά Δ. Γόρτυνας


Την Παναγία τη Γαλακτούσα εορτάζουν την Τετάρτη 3 Ιουλίου οι κάτοικοι του οικισμού Απομαρμά Δ.Γόρτυνας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που χρονολογείται από τον 13 αιώνα. 

Την ημέρα της εορτής, στις 7.00 το πρωί, θα ψαλεί ο όρθρος και στην συνέχεια θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, ενώ την παραμονή της γιορτής Τρίτη, 2 Ιουλίου, ο Εσπερινός στο  μικρό, γραφικό ναό θα τελεστεί στις 8.00 το βράδυ.

Θ΄ ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απομαρμά του Δήμου Γόρτυνας, σε μία προσπάθεια ν’ αναβιώσει το πανήγυρι, στο οποίο παλαιότερα συμμετείχε πλήθος πιστών που προσέτρεχαν από την ευρύτερη περιοχήστη χάρη της Παναγίας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός κτίστηκε με κονίαμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε γάλα αντί για νερό, λόγω τάματος που είχε κάνει ο αρχικός κτήτορας του Ναού. Το όνομα του ναού φαίνεται να συνδέεται και με την εικόνα της Θηλάζουσας ή Γαλακτοτροφούσας Παναγίας, την οποία πιθανώς αντικατέστησε η σωζόμενη σήμερα στο τέμπλο του ναού εικόνα του 1888. 

Ο ναός αποκαταστάθηκε πλήρως με πρωτοβουλία του τότε Δήμου Ρούβα το 2003,  σε συνεργασία με την ΚΓ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και έχουν αποκαλυφθεί οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη