Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ορίζονται στον Άγιο για να σταματήσει η “βεντέτα” με την ζωοκτονία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακόμα και τα μεγάλα … μέσα έχουν επιστρατευτεί ως ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα στην περιοχή του Καστελλίου με αφορμή τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κτηνοτρόφους


Όρκο βαρύ στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι προτίθενται να πάρουν δύο εκ των κατονομαζόμενων στην πρόσφατη ζωοκτονία για να καταδείξουν στον ιδιοκτήτη των σφαγιασμένων ζώων ότι άδικα τους υποπτεύεται.

Το κατέθεσαν στις απολογίες τους ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή και ζήτησαν, όπως μας μετέφεραν νομικοί κύκλοι, να διαβιβαστεί το αίτημά τους αυτό στον 49χρονο καταγγέλλοντα.

Εν έτη 2018 ο όρκος στον Άγιο για τέτοιες υποθέσεις φαίνεται να εξακολουθεί να έχει μεγάλη βαρύτητα μεταξύ βοσκών και σε κάποιες περιπτώσεις υπερισχύει των νόμων του κράτους. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο στις ημέρες μας, ο Άγιος στη συνείδηση και στην ψυχή κάποιων παραμένει «τιμωρός».

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες που σε δικαστήριο του Ηρακλείου εκδικάστηκε υπόθεση για τον ανηλεή ξυλοδαρμό κτηνοτρόφου με αφορμή μια ζωοκλοπή. Τον είχαν υποπτευθεί για την ζωοκλοπή αλλά εκείνος αρνήθηκε ότι την είχε διαπράξει. Μία ήταν η λύση: θα έπαιρνε όρκο στην εικόνα του Αγίου στην Μονή Επανωσήφη.

Ο όρκος έναντι του Αγίου είναι πολύ πιο ισχυρός από τον όρκο ενώπιον του δικαστηρίου, παραδέχτηκαν κατηγορούμενοι και παράγοντες της δίκης. Είναι πιο δυνατός από χίλιες διαβεβαιώσεις και δέκα «σαστάδες».

Μέχρι και μοναχός της Μονής Επανωσήφη επιστρατεύτηκε να καταθέσει προκειμένου βεβαιώσει στο δικαστήριο ότι επί 300 χρόνια εμπλεκόμενοι και μεσάζοντες απευθύνονται σε Μονές για να πάρουν όρκο βαρύ και να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Όποιος ψεύδεται, δεν τολμάει να πάρει όρκο γιατί φοβάται την «τιμωρία» του Αγίου.

Τον πήγαν σηκωτό στην Μονή αλλά τελικά όρκο δεν πήρε στην εικόνα του Αγίου. Και έτσι τον έκαναν «μαύρο» στο ξύλο και τον παράτησαν εκεί. Ο άνθρωπος ματωμένος, μελανιασμένος και με σκισμένα ρούχα κατέφυγε σε
γειτονικό χωριό για να ζητήσει βοήθεια.

Ο όρκος στον Άγιο θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τον αθώο που θα σπεύσει να προσκυνήσει στην εικόνα του, χωρίς φόβο και πάθος. Όσο για τον ψεύτη, οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ποτέ κανείς δεν τόλμησε να ορκιστεί στην εικόνα και ας έφθασε ένα βήμα πριν το κατώφλι της ιστορικής Μονής.

εφημερίδα Πατρίς

ΚΡΗΤΗ

Χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Δήμο Μαλεβιζίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη


Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο έγκαιρα στο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου, θα εντάξει στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Γαζίου.

Πρόκειται για έργα που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή, με δυο κεντρικούς αγωγούς ομβρίων μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, ένας από το ύψος των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. στο Τσαλικάκι μέχρι τη θάλασσα και ένας δεύτερος, από το ύψος των «Αρωματικών» στον Μεγάλο Λάκκο μέχρι τη θάλασσα.

Οι αγωγοί αυτοί έχουν άνοιγμα 2,5 μ. Χ 2 μ. στην αρχή τους και καταλήγουν στα 2 μ. Χ 5 μ. στην εκβολή τους στη θάλασσα.

Με αφορμή την επικείμενη χρηματοδότηση, ο κ. Βαρδάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης Α ΄και Β’ βαθμού της Κρήτης, έχουν την δυνατότητα να εντάξουν σε χρηματοδότηση σημαντικά έργα που όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και θωρακίζουν την ασφάλειά τους. Δυστυχώς τα φετινά έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, άφησαν πίσω τους εκτός από τις υλικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Για τη διαχείρισή – πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σημαντικές και κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, από τις οποίες δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου


Το Δ.Σ του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Με τα εξής θέματα:

  1. Απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου
  2. Ενημέρωση τον μελών για την λειτουργία του χώρου εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων
  3. Έγκριση απολογισμού 2018
  4. Έγκριση προϋπολογισμού 2019
  5. Έγκριση έκτακτης εισφοράς για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020
  6. Ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

Η παρουσία όλον τον μελών του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου κρίνετε απαραίτητη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία της Στοκχόλμης για τους κορυφαίους προορισμούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία που δόθηκαν στη διάρκεια των Greek Travel Awards, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο World Trade Center της Στοκχόλμης


Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στον ιδιαίτερο και ιστορικό χώρο του δημαρχείου της Στοκχόλμης, η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει γίνει και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, φέρνει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης, έλαβε την τιμητική διάκριση της κορυφαίας Περιφέρειας Ελλάδας, της κορυφαίας Περιφέρειας στον τομέα της γαστρονομίας και της τρίτης καλύτερης Περιφέρειας για τις διακοπές περιπέτειας.

Πέραν της Περιφέρειας βραβεύτηκαν και Δήμοι του νησιού, αλλά και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, ανεβάζοντας την Κρήτη επανειλημμένα στο ψηλότερο επίπεδο του βάθρου.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία δόθηκαν με συνδυαστική αξιολόγηση κριτικής επιτροπής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ χιλιάδων κοινού που διενεργήθηκε σε 3 Σκανδιναβικές χώρες

Στα πλαίσια αυτά, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος παρέλαβε και τα βραβεία είπε πως η βράβευση αυτή αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μεγάλες προσπάθειες των επιχειρηματιών, αλλά και της Περιφέρειας επιβραβεύονται με την ψήφο του κοινού. Οι Σκανδιναβοί ψηφίζουν με την επιλογή τους Κρήτη, κάτι που αποδεικνύουν οι 500.000 και πλέον επισκέπτες από τις χώρες αυτές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο νησί, απολαμβάνοντας τις διακοπές τους.

Είναι επισκέπτες που πραγματικά θέλουν να γνωρίζουν το σύνολο του τρόπου ζωής των Κρητικών και κάθε πλευρά του νησιού», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σταθερά στη σκανδιναβική αγορά, τόσο με παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, όσο και μέσα από τη συνεργασία της με τα γραφεία του ΕΟΤ και τις πρεσβείες των χωρών αυτών.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και στα πλαίσια αυτά ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που προορίζεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την προβολή της Κρήτης θα αφιερωθεί για τη σκανδιναβική αγορά», καταλήγει ο κ. Βαμιεδάκης.

Βραβεύτηκαν επίσης το Μουσείο Καζαντζάκη και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ τα βραβεία δόθηκαν με βάση την αξιολόγηση που έγινε από μια ειδική κριτική επιτροπή που συστήθηκε και από την ψηφοφορία του κοινού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη