Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν ήταν στη μόδα το «χιτλερικό» μουστάκι!

Υπήρχε κάποτε μια μόδα στους άνδρες, που ήταν το χιτλερικό μουστάκι, το οποίο επεκράτησε σαν έθιμο την κατοχή, άλλα υπήρχε και πριν, όπως και μετά!

Ίσως να μην έγραφα το άρθρο αυτό, αν δεν έβλεπα εγώ ο ίδιος την μόδα αυτή στα διάφορα χωριά της Μεσαράς, τη δεκαετία του ’60, άλλα και αρχές του ’70!

Τότε μάλιστα συμβάδιζε με άλλο επίσης γνωστό μας μουστάκι αυτό “του κουρέα”, το οποίο ήταν μια πολύ λεπτή γραμμή μουστακιού, στο επάνω χείλος!

Ο ίδιος ο Χίτλερ όταν ανέλαβε εξουσία, είχε δημιουργήσει μια προπαγάνδα, ότι είναι πρωτοποριακός σε όλα, και θεωρούσε τον εαυτό του μοντέρνο!
Ειπε μάλιστα, ότι “εγώ δημιουργώ μόδα”!

Έτσι είχε καταφέρει με αυτό τον τρόπο, να κερδίσει πολλούς νεολαίους σε όλη την Ευρώπη! Σε όλα τα κράτη είχε δημιουργήσει οργανωμένες ομάδες νέων, για να προπαγανδίζουν υπέρ του, ακολουθώντας βέβαια την γραμμή του!

Όταν όμως όταν έγινε δικτάτορας, οι οργανώσεις αυτές άρχισαν να διαλύονται σιγά σιγά.
Μπορούμε βέβαια να πούμε ότι το μουστάκι του Χίτλερ ήταν μόδα και μέσα στην κατοχή, κι αυτό επειδή άρεσε στις τότε κοπέλες!
Ήταν στη μόδα επίσης και την δεκαετία του ’60, έως και αρχές ’70!

Μπορούμε να πούμε βέβαια, ότι αυτό έγινε τυχαία ξανά μόδα, και όχι βέβαια ότι οι άνδρες ήθελαν να μοιάζουν του Χίτλερ!
Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ήθελαν να μοιάζουν του Σαρλώ, αφού είχε και εκείνος χιτλερικό μουστάκι!
Στις γυναίκες σίγουρα άρεσε, διότι ξέφευγαν οι άνδρες από τις μεγάλες τσιγκελωτές μουστάκες, και γινόταν πιο μοντέρνοι!

Ήταν εποχές, που οι Κρητικοί ξεχώριζαν όταν πήγαιναν στην Αθήνα, και μόνο από τις τεράστιες μουστάκες τους!
Ήταν όμως βρώμικα κατά κάποιο τρόπο τα μεγάλα και παχιά μουστάκια, από τα τσιγάρα, τα φαγητά κλπ, και οι γυναίκες αποδέχτηκαν το χιτλερικό μουστάκι με μεγάλη χαρά!
Στην κατοχή ο κόσμος ήταν στριμωγμένος και δεινοπαθουσε.
Όμως τώρα πλέον ζούσε σε ελεύθερη χώρα, μετά τη κατοχή, οι άνδρες απέκτησαν άλλο αέρα!

Εκτός από το λεπτό μουστάκι του κουρέα, και το χιτλερικό, έμαθαν ευρωπαϊκούς χορούς, φόρεσαν τα φράγκικα παντελόνια, χωρίς πια τις κρητικές βράκες!

Όμως για να είναι όμορφο και συμμετρικό το νέο μουστάκι τους, πήγαιναν στον κουρέα, για να τους το περιποιηθεί όπως πρέπει! Ο κουρέας ανελάμβανε όλο το πακέτο, κούρεμα ξύρισμα μουστάκι!
Το πρόβλημα όμως είναι, πως δεν έχουμε πολλές φωτογραφίες της κατοχής, διότι δεν υπήρχαν φωτογράφοι, ειδικά στην επαρχία.
Δεν έχουμε λοιπόν και πολλές φωτογραφίες με χιτλερικό μουστάκι, παρ όλο που οι παλαιότεροι θυμόμαστε πόδι ήταν διαδεδομένη αυτή η μόδα!

Κείμενο – πρώτη φωτό: Γεωργιος Χουστουλακης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Προληπτικός έλεγχος για την λοίμωξη Covid-19 στο ΚΗΦΗ Πανασού Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο (rapid test) για την λοίμωξη Covid-19 θα έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν οι δημότες του...

ΚΡΗΤΗ

Ο Δήμος Γόρτυνας ανακοινώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου Μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αγίους Δέκα, Αγία Βαρβάρα,...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον προπονητή αποδίδεται ότι έχει κακοποιήσει σεξουαλικά πέντε κορίτσια Αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών θα οδηγηθεί την Παρασκευή να απολογηθεί ενώπιον του 14ου τακτικού ανακριτή,...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι βροχές σταματούν στις περισσότερες περιοχές, ο ήλιος σταδιακά επιστρέφει και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο τις επόμενες ημέρες Με υπέροχο, ανοιξιάτικο καιρό θα γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου σύμφωνα...