Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Π. Κουρουμπλής: Ξεκινά η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών

Δημοσιεύτηκε

στις

«Η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.


 

Ο κ. Κουρουμπλής με συνέντευξή του, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας και τονίζει πως «παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του ΄15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το ΄14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το ΄15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια. Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμυρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας»…

Σχετικά με το ζήτημα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς αναγνώρισε πως «τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το ’12, το ΄13 και το ΄14. Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα». Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι επιλύθηκαν νομικά προβλήματα, τροποποιήθηκαν προϋπολογισμοί «και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο.

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε «πρέπει οι άνθρωποι που δουλεύουν να πληρώνονται, δεν μπορούν να πληρώνονται μετά από ένα ή δύο χρόνια. Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν άνθρωπο που δουλεύει, να τον πληρώνεις όποτε εσύ θέλεις. Κι όταν το απαιτείς αυτό από τον ιδιώτη, πολύ περισσότερο πρέπει να είναι συνεπές το Κράτος».

Μιλώντας για ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της υποστελέχωσης των νοσοκομείων ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση».

Τέλος, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, λέγοντας «ότι πιάστηκαν αδιάβαστοι», καθώς δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Πρώτα, θέλω να πω το εξής: πήγα χτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και μου είπαν άνθρωποι που είχαν διορίσει οι ίδιοι, το 2012, ότι κούρεψαν από τα 11 εκατομμύρια τα 6,5.

Κούρεψαν τα αποθεματικά του Νοσοκομείου, κούρεψαν τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων και έρχονται τώρα να εκδηλώσουν ευαισθητοποίηση για τα νοσοκομεία. Θέλω να σας πω, ότι σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει δοθεί καμία τέτοια εντολή, παρά την προσπάθεια που κάνουν και οι δημοσιογράφοι να μάθουν. Διότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα, λοιπόν, επί της ουσίας εξαιρούνται».

 

kontranews.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *