Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παλιές τελετουργίες και διξασίες στην Κρήτη

Στη Κρήτη ήταν πασίγνωστα τα λογής – λογής μαντέματα, που ήταν κυρίως τα απλά και αυτοσχέδια!


Αυτοσχέδια μαντέματα

Στη Κρήτη ήταν πασίγνωστα τα λογής – λογής μαντέματα, που ήταν κυρίως τα απλά και αυτοσχέδια!

Σκοπός όλων αυτών ήταν να μάθουν πληροφορίες για το μέλλοντα γάμο τους, τη μέλλουσα νύφη ή το γαμπρό!

 

To αδράχτι

Πολλές φορές η μαντική δεν έχει να κάνει τόσο με πρόβλεψη για τον μέλλοντα γάμο, όσο έχει να κάνει με περιπαιχτική διάθεση, και τονίζει περισσότερο την αστεία συμπεριφορά, που είχαν κάποτε οι γυναίκες που υφαίνανε στον αργαλειό. Το ιστορικό με το αδράχτι που θα αναφέρουμε αφορά τη περίπτωση αυτή.

Παλιά που ακόμα έπλεκαν και ύφαιναν και έκλωθαν οι κοπελιές, τις ρωτούσαν οι μεγαλύτερες, που ήταν πιο έμπειρες στη δουλειά και πιο απελευθερωμένες:

-«Πού σου αρέσει να γεμίζεις κορίτσι μου τη κλωστή στο αδράχτι, στο πάνω μέρος, στη μέση ή στο κάτω μέρος?

Ανάλογα τότε η κοπέλα έδινεε την απάντησή της, ας πούμε «στο κάτω μέρος».

Τότε της έλεγε η «ειδική μάντισσα», πως τον άνδρα που θα πάρει, θα τον «αγαπά» πιο πολύ «στο κάτω του μέρος», που αυτό σημαίνει πως θα τον αγαπά για τον ερωτισμό του.

Αντίστοιχα αν έλεγε «στο πάνω μέρος», αυτό σημαίνει πως θα τον αγαπά για το κεφάλι του, δηλαδή το μυαλό του το πνεύμα του και τις ιδέες του. Αν έλεγε πως της αρέσει να τυλίγει τη κλωστή στη μέση του αδραχτιού, τότε σημαίνει πως τον άνδρα που θα πάρει, θα τον αγαπά για τη καρδιά του, και το καλό χαραχτήρα του.

 

Τα 3 κουκιά

Σε κάποια χωριά της Κρήτης, οι κοπελιές το βράδυ της παραμονής του Κλήδονα, έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους πάλι τρία κουκιά, ένα ξεφλουδισμένο, ένα αξεφλούδιστο και ένα μισοξεφλουδισμένο. Το πρωί έβαζαν το χέρι τους και έπιανα ένα. Αν ήταν το αξεφλούδιστο, θα παντρευόταν πλούσιο, αν ήταν το ξεφλουδισμένο φτωχό, και αν ήταν το μισοξεφλουδισμένο ούτε πλούσιο ούτε φτωχό! Άλλη εκδοχή από το Μεραμπέλλο λέει, πως το βράδυ της πρωτοχρονιάς, οι κοπελιές έβαζαν δύο κουκιά κάτω από το μαξιλάρι τους, ένα ολόκληρο, και ένα ξεματισμένο η ξεφλουδισμένο τελείως.

Το πρωί προσπαθούσαν να πιάσουν ένα χωρίς να βλέπουν. Αν πιάσουν το αξεφλούδιστο θα παντρευτούν πλούσιο άνδρα, αν το ξεφλουδισμένο θα πάρουν πολύ φτωχό, Αν το κουκί έχει βγει έξω από το μαξιλάρι και είναι κοντά στ σώμα τους, θα παντρευτούν εκείνη τη χρονιά!

Αν έχει πέσει κάτω από το κρεβάτι, θα αργήσει πολύ ο γάμος! Αν πέσουν και τα δύο κάτω, τότε θα μείνει γεροντοκόρη

 

Το μαμουνάκι γαζωτό

Τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια πάντα έπαιζαν με αυτές τις πασχαλίτσες, που τις θεωρούσαν σύμβολα καλής τύχης.

Όταν πια τις χόρταιναν, τις άφηναν να φύγουν ελεύθερες στη φύση.

Άφηναν λοιπόν τη πασχαλίτσα τους να περπατήσει πάνω στο μακρύ δάχτυλο, και πράγματι όταν η πασχαλίτσα έφτανε στην κορυφή, άνοιγε τα φτερά της και πέταγε!

Από το πέταγμα αυτό θα καταλαβαίνανε πολλά!

Πριν ακόμα αρχίσει να περπατάει το έντομο, και από την αρχή που θα άρχιζε να περπατά στη παλάμη και μετά πάνω στο δάχτυλο, τη παρότρυναν να πετάξει λέγοντάς της ένα ποιηματάκι:

-«Μαμουνάκι γαζωτό, πες μου που θα παντρευτώ, Ή στη πόλη ή στο κάστρο, ή στη Βενετιά από κάτω, η (ή στη λεμονιά από κάτω).

Από το πέταγμα λοιπόν μάθαιναν δύο πράγματα, πρώτα – πρώτα, αν πέταγε μακριά, θα παντρευόταν και μακριά, αν πέταγε και κάθιζε κάπου κοντά, τότε θα παντρευόταν από το χωριό τους!

Τώρα ανάλογα την κατεύθυνση που θα έπαιρνε η πασχαλίτσα, προς τα εκεί θα ήταν και ο γαμπρός που θα τις έπαιρνε μαζί τους.

 

Κείμενο – Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά