Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Πανικός για τις αποκαλύψεις: Στο Πειθαρχικό την αναισθησιολόγο της 4χρονης Μελίνας

Θα έπρεπε να είχε πάει από τον Αύγουστο όταν και απολογήθηκε για την κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το νοσοκομειο – Πολάκης και Ξάνθος ευαγγελίζονται πόλεμο κατά της διαφθοράς αλλά έχουν αφήσει χωρίς πειθαρχικά συμβούλια τις ΥΠΕ


Δύο εβδομάδες έπειτα από τον αδόκητο και άδικο χαμό της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη στο πλαίσιο της επέμβασης για «κρεατάκια» στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πυκνό σκοτάδι συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες θανάτου της. Mε αγωνία η οικογένειά της αναμένει το αποτέλεσμα τόσο των τοξικολογικών εξετάσεων στο τέλος της εβδομάδας όσο και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται στο Βενιζέλειο.

Τα αναπάντητα «γιατί» και «πώς» της μοιραίας όπως αποδείχτηκε επέμβασης για τη μικρή Μελίνα έχουν όμως γίνει φορτίο ασήκωτο για την οικογένειά της, μετά την αποκάλυψη της βαρύτατης καταγγελίας για την αναισθησιολόγο που νάρκωσε το άτυχο παιδί και εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κυρία Νεκταρία Πολάκη, ότι τον περασμένο Μάιο είχε κλέψει ναρκωτικές ουσίες από το νοσοκομείο και ότι αντιμετωπίζει η ίδια προβλήματα εξάρτησης!

Με την ίδια προκλητική απάθεια που το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί το τραγικό γεγονός από τις 29 Δεκεμβρίου 2015 οπότε κατέληξε το παιδί, χωρίς να πράττει το ελάχιστο από πλευράς τυπικής, ουσιαστικής αλλά και ηθικής, ζητώντας να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), παρακολουθούσε και την υπόθεση της αναισθησιολόγου στο Ηράκλειο κατά τους προηγούμενους επτά μήνες. Βυθισμένο σε μία απάθεια και μια ατονία που μόνο με εκείνη του… ναρκωμένου ασθενή θα μπορούσε να παραλληλιστεί το υπουργείο Υγείας άφηνε τον χρόνο να κυλάει χωρίς να πράττει ούτε τα στοιχειώδη σε ό,τι αφορά το τόσο σημαντικό πεδίο των πειθαρχικών συμβουλίων και διαδικασιών. Επί επτά μήνες η γιατρός του Βενιζέλειου νοσοκομείου κυρία Νεκταρία Πολάκη η οποία ομολόγησε ότι έκλεψε 14 φιαλίδια πεθιδίνης (οπιοειδές) όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί αλλά ο φάκελός της δεν έχει καν εξεταστεί από κανένα  πειθαρχικό συμβούλιο! Για την ακρίβεια, ο φάκελος εστάλη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μικρής Μελίνας, και κάτω από την ασφυκτική πίεση που δημιουργούσαν τα νέα –και μοιραία-  δεδομένα.

Πόλεμος κατά της διαφθοράς χωρίς… πειθαρχικά  συμβούλια

Οι εξαγγελίες και οι κορώνες της κυβέρνησης αλλά και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (τόσο του  πρώην υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και του νυν κ. Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη) για την πάταξη της διαφθοράς, μόνον θυμηδία και πικρία μπορεί να προκαλούν για την απόλυτη αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Μια κυβέρνηση που εμφανίζεται διατεθειμένη να πολεμήσει τη διαφθορά, έχει αφήσει χωρίς πειθαρχικά συμβούλια τις περισσότερες  Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) τον τελευταίο χρόνο – καθώς η θητεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων έληγε στο τέλος του 2014. Το αποτέλεσμα είναι να εκκρεμούν δεκάδες πειθαρχικές υποθέσεις στα νοσοκομεία αναμένοντας την απεμπλοκή της διαδικασίας, δηλαδή τον διορισμό μελών στα πειθαρχικά συμβούλια των ΥΠΕ ώστε να δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις και το έργο τους. Σημειωτέον ότι ο μαζικός «αποκεφαλισμός» των διοικητών στο ΕΣΥ αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο καθώς ο νόμος ορίζει ότι στο πειθαρχικό της κάθε ΥΠΕ πρέπει να συμμετέχουν δύο διοικητές νοσοκομείων, προϋπόθεση που δεν πληρούται σε αρκετές ΥΠΕ, και σε αυτή της Κρήτης.

Στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ η αναισθησιολόγος

Το μπαλάκι των ευθυνών για την πολύμηνη καθυστέρηση του πειθαρχικού ελέγχου της γιατρού πετάχτηκε ουκ ολίγες φορές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην 7η ΥΠΕ και αντίστροφα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: η γιατρός που ομολόγησε την κλοπή των ναρκωτικών ουσιών από το Αναισθησιολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ (όπου σημειωτέον είχε εργαστεί ως νοσηλεύτρια για 11 χρόνια) αλλά και τον προβληματισμό της ότι είχε αναπτύξει ενδεχομένως εξάρτηση από τις οπιοειδείς ουσίες, παρέμεινε στη θέση της χωρίς να έχει καμία απολύτως επίπτωση στην εργασιακή της κατάσταση μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Κι αυτό την ώρα που η πράξη της, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κυρία Ματίνα Παγώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη στην έξοδό της  από το ΕΣΥ.

Πλέον, ο φάκελος της αναισθησιολόγου κυρίας Νεκταρίας Πολάκη εστάλη από την 7η ΥΠΕ στην Αθήνα, και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η συνεδρίαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο όγκος των συσσωρευμένων υποθέσεων ασκεί μεγάλη πίεση στα μέλη του Συμβουλίου, που εκ των πραγμάτων –και του αριθμού των συνεδριάσεων- δεν μπορούν να εξετάσουν περισσότερες από τέσσερις με πέντε υποθέσεις κάθε φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν συνεδρίαζε επί μήνες διότι δεν είχε διοριστεί όπως έπρεπε πρόεδρος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θέση του προέδρου του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ τοποθετήθηκε η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρία Μεταξία Ανδροβιτσανέα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν πως η υπόθεση της αναισθησιολόγου θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα και εκτός σειράς λόγω της συγκυρίας στην οποία αναδείχτηκε και πώς το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο θα επιβάλλει την δέουσα ποινή. Η διαδικασία που τηρείται σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υποπίπτει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα είναι η εξής: Με διοικητική πράξη τίθεται σε δυνητική αργία, λαμβάνοντας ένα μέρος των αποδοχών του.

Η υπόθεση παραπέμπεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί για την αργία, απαλλάσσοντας τον γιατρό ή επιβάλλοντάς του πειθαρχική ποινή.

Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε έναν γιατρό κυμαίνονται ανάλογα με την πράξη που του καταλογίζεται. Μπορεί να είναι έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο μέχρι των αποδοχών δέκα μηνών, διακοπή του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού, προσωρινή παύση μέχρι και δύο χρόνια, ή οριστική παύση και η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά