Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Πάνω από 400 ευρώ θα χάσουν τουλάχιστον 260.000 συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 260.000 συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 410 ευρώ – Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε δίκαιες τις περικοπές συντάξεων


Παγίδα στήνει ο επανυπολογισμός για 80.000 διπλοσυνταξιούχους, καθώς και για 180.000 παλιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που θα υποστούν τις βαρύτερες απώλειες έως και 410 ευρώ το 2019.

Ο νόμος Κατρούγκαλου επιφέρει διπλό χτύπημα στους διπλοσυνταξιούχους (γιατρούς δικηγόρους μηχανικούς, συνταξιούχους ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

Από τη μία πλευρά οι ανταποδοτικές τους συντάξεις εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως 490 ευρώ ενώ την ίδια ώρα με βάση το νέο νόμο δικαιούνται μόνο μία εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ.

Για παράδειγμα διπλοσυνταξιούχος γιατρός με 35ετία λαμβάνει σήμερα σύνταξη 2.361 ευρώ (1.461 ευρώ από το δημόσιο και 900 ευρώ από το ΤΣΑΥ). Η προσωπική διαφορά της ανταποδοτικής του σύνταξης ανέρχεται σε 474 ευρώ (32,4%), ενώ χάνει και μία εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ. Αν δεν είχε εφαρμοστεί το πλαφόν του 18% ο συνταξιούχος θα έχανε 858 ευρώ, σχεδόν τη μία από τις δύο συντάξεις του. Με το πλαφόν και πάλι οι απώλειες είναι μεγάλες και ανέρχονται σε 415 ευρώ το μήνα ή 4.980 ευρώ ετησίως (δύο συντάξεις)

Δραματικές απώλειες θα είχαν 180.000 συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ αν δεν εφαρμοζόταν το πλαφόν του 18%. Οι σημερινές συντάξεις τους εμφανίζουν προσωπική διαφορά από 261 έως και 419 ευρώ εξαιτίας του μπόνους 220 ευρώ που έμπαινε «καπέλο» στις συντάξεις τους.

Για παράδειγμα συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 37 χρόνια ασφάλισης που λαμβάνει σύνταξη 1.441,8 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 419,4 ευρώ. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 259,24 ευρώ.(18%).

Συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 20ετία που λαμβάνει σύνταξη 712,4 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 261 ευρώ (36.6%). Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 128,2 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έκανε προσπάθεια να χαμηλώσει το ταβάνι προστασίας στο 18% από 22% για να περιορίσει τις απώλειες των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ οι οποίοι (πλην αρτοποιών και βενζινοπωλών) δεν λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 1,5 δισ. από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις και 150 – 300 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επικουρικών. Ως εφεδρική πηγή αν δεν πιαστεί ο στόχος του 1,8 δισ. θα εμφανίσει την αποφυγή δαπάνης ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλε όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των νέων συντάξεων. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν η «αποφυγή δαπάνης» θα μετρήσει για τους δανειστές.

Σύμφωνα με το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων οι συνολικές απώλειες από τις 23 μνημονιακές περικοπές την τελευταία επταετία ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά τα δικαστήρια δεν δικαιώνουν τους συνταξιούχους που προσφεύγουν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές. Συγκεκριμένα χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές συνταξιούχων του ΟΤΕ οι οποίοι κατήγγειλαν ότι από το 2010 έως και το 2014, κατ’ εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συντάξεις τους γήρατος υπέστησαν δραματικές περικοπές και μειώσεις, που υπερέβη το 40% επί του συνολικού ποσού των συντάξεων (μόνον οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 70%).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται σε σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

Λαμβανομένων υπόψη των σκοπών αυτών και του άμεσου κινδύνου για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, τα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί των δικαιωμάτων που επικαλούνται οι ενάγοντες και δεν συνιστούν, υπό το πρίσμα του επιδιωκόμενου σκοπού, υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση που θίγει την ίδια την ουσία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά ανακοίνωσε από...

Themata

Από τα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από...

Greece

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή σε 105.818 συνταξιούχους Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν 105.818 συνταξιούχοι τις επόμενες δύο ημέρες, όπως προανήγγειλε...

Themata

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε...