Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Παράταση στο λιομάζωμα λόγω… καιρού!

Μικρό διάλειμμα… λίγο πριν από το τέλος φαίνεται ότι φέρνει ο καιρός για το μάζεμα των ελιών


Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα έριξαν από τα δέντρα όσους καρπούς είχαν μείνει ασυγκόμιστοι, ενώ κατά περιπτώσεις εμπόδισαν τους παραγωγούς από τη συνέχιση του μαζέματος. Χιόνια, δυνατοί άνεμοι και βροχοπτώσεις ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το χαλάζι στη Λακωνία τραυμάτισε τα φυτά και ανάγκασε τους παραγωγούς να αναβάλλουν τη συγκομιδή.

«Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις και χαλαζόπτωση που έπληξε μία ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Γυθείου, των Κροκεών, του Λάγιου και της Σκάλας, εκδηλώθηκαν στον καρπό», παρατήρησε ο παραγωγός και ελαιοτριβέας, Δημήτρης Πολυμενάκος, προσθέτοντας ότι φαίνεται περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων αρχικών εκτιμήσεων.

«Ο έντονος αέρας που έφτανε τα 9-10 μποφόρ “ράβδισε” ελιές όπου είχαν μείνει, ενώ οι επαναλαμβανόμενες μικρές ζημιές του τελευταίου 20ημέρου συνέβαλαν στο να μειωθεί κι άλλο η ήδη μειωμένη παραγωγή», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου, Μιχάλης Καμπιτάκης. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά με παράταση λόγω κακοκαιρίας, στο 90% περίπου βρίσκεται η συγκομιδή στην περιοχή των Χανίων.

Μπορεί η εξέλιξη του φετινού χειμώνα να ταλαιπωρεί περαιτέρω τις ήδη καταπονημένες ελιές, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις έδωσαν ανάσα στα δέντρα και έκαναν τους παραγωγούς να μιλούν για έναν «καλό χειμώνα», που προμηνύει λιγότερα προβλήματα για τη νέα σεζόν. «Το νερό ήταν ό,τι καλύτερο έχει κάνει ο χειμώνας το τελευταίο διάστημα» επεσήμανε ο Μ. Καμπιτάκης. Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες του παραγόμενου ελαιολάδου, «περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να διορθωθούν εντελώς γιατί μετά τα φαινόμενα δεν έχει μείνει χτυπημένος καρπός στα δέντρα», συμπλήρωσε ο Δ. Πολυμενάκος.

«Κανονικά έπρεπε να φεύγουν 20-30 βυτία τη μέρα και φεύγουν 2-3»

Στα 3,20-3,30 ευρώ κινείται η Λακωνία, με μειωμένες εμπορικές πράξεις
Τα προβλήματα του καιρού φαίνεται να ακολουθούν και τα ζητήματα της εμπορίας, καθώς η αγορά του ελαιολάδου παρουσιάζει μικρή κινητικότητα και τα δεδομένα για τους παραγωγούς φαίνεται να ποικίλλουν κατά τόπους.

«Κανονικά έπρεπε να φεύγουν 20-30 βυτία τη μέρα και φεύγουν 2-3», παρατήρησε ο Δ. Πολυμενάκος, συμπληρώνοντας ότι αυτό «μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα μεγαλύτερης συμπίεσης αν κάποια στιγμή συσσωρευτούν αυτές οι ποσότητες». Παράλληλα, εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζουν οι τιμές, με την ταυτόχρονα απουσία των Ιταλών εμπόρων από την περιοχή. Τα 3,60-3,70 ευρώ/κιλό που καταγράφηκαν πριν από τις γιορτές αφορούν μικρότερους όγκους, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες πωλούνται στα 3,20-3,30 ευρώ/κιλό, τιμές που ισχύουν για οξύτητες κάτω των 5 γραμμών. «Τα 3,20-3,30 ευρώ είναι μειωμένα κατά 10%-15% από πέρυσι, ωστόσο τιμές άνω των 3 και κάτω των 4 ευρώ, δίνουν κερδοφορία στον παραγωγό και οι υπόλοιποι κρίκοι, τυποποιητής και καταναλωτής μπορούν να πάρουν το προϊόν σε καλή τιμή», εξήγησε ο ίδιος.

Εγχώριοι έμποροι και τυποποιητές στηρίζουν την τιμή στην Κρήτη
Με την εσωτερική αγορά να στηρίζει κατ’ ουσία τις τιμές, στα 2,80-3 ευρώ πωλούνται τα έξτρα παρθένα έως τις 5 γραμμές οξύτητας στην περιοχή των Χανιών, με την τιμή να πέφτει κατά 10 λεπτά για κάθε επιπλέον γραμμή οξύτητας. «Φέτος υπάρχει αυτή η ακαταστασία επειδή δεν υπάρχουν πολλά λάδια χαμηλής οξύτητας και οι χαμηλές οξύτητες πληρώνονται καλύτερα, βέβαια όχι όσο θα έπρεπε, καθώς δεχόμαστε πιέσεις από την ισπανική αγορά», σχολίασε ο Ν. Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου του ΑΣ Χανίων, προσθέτοντας ότι εγχώριοι έμποροι και μεταποιητές στηρίζουν αυτή την περίοδο τις όποιες εμπορικές κινήσεις αφού τα βλέμματα των Ιταλών είναι περισσότερο στραμμένα στην Ισπανία.

Αντίστοιχα διστακτική καταγράφεται η εικόνα και στη Μεσαρά Ηρακλείου, με τις τιμές για τα λάδια 3 γραμμών να κυμαίνονται από 2,80 έως και 3,05 ευρώ. «Κάποιοι μεγαλέμποροι ή μεταπράτες που εξάγουν χύμα, πάνω από 2,80 δεν σου δίνουν, αλλά κάποιοι που έχουν τυποποίηση εδώ στην Ελλάδα, ή αν έχεις αλέσει λάδι σε ένα ελαιουργείο που έχει και τυποποιητήριο, αυτοί θα στηρίξουν τα 3-3,05 ευρώ», παρατήρησε ο Γιώργος Τσικνάκης, πρόεδρος του ΑΣ Μεσσαράς. «Υπάρχει μία στασιμότητα, οι μεγαλέμποροι που παίρνουν τα πολλά λάδια χύμα δεν κάνουν πράξεις, μπορεί να πας και να σου πει δεν θέλω» πρόσθεσε.

Με τον μέσο όρο να κινείται μεταξύ 2,60-2,65 ευρώ, οι τιμές κυμαίνονται από 2,50 έως και 2,80 ευρώ/κιλό για λάδια 4 ή 5 γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. «Τα 2,80, όπως και τα 2,50, είναι μία εξαίρεση» όπως παρατήρησε ο Μ. Καμπιτάκης. «Χωρίς να φαίνεται κάτι ιδιαίτερο στις τιμές, αυτοί που αρχίζουν να κυνηγούν το καλό έξτρα παρθένο είναι ντόπιοι τυποποιητές, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτών και των συνεταιρισμών, ωστόσο η χονδρική προς Ιταλία δεν εμφανίζει κινητικότητα», πρόσθεσε. Στάση αναμονής τηρεί και η Ένωση Ηρακλείου, αναμένοντας πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα το προσεχές διάστημα, ώστε να αρχίσει να ξαναπαίρνει ποσότητες.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tα παλιά χρόνια, οι αγροτιά στην Κρήτη είχε κοινές συνήθεις, σχεδόν σε όλα! Στον τρόπο που όργωναν, που θέριζαν, που αλώνιζαν, στις γιορτές, στους...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Για λίγες ημέρες, τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου, ασχολήθηκα κι εφέτος με το λιομάζωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το χωριό Απίδια Σητείας Τη σημερινή εποχή...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τη συνταγή που θα σας παραθέσω στη συνέχεια, είναι μια εξαιρετική συνταγή που την έμαθα από τον φίλο μου τον Ολύμπιο Καζάκη, από το...

Life

Από των αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα από την μινωϊκή εποχή κι’ όλας, η ελιά ήταν και είναι, μόνιμος κάτοικος της Κρητικής Γης, ενώ η...