Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράθυρο για την μελισσοκομία το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «πευκοθυμαρόμελο Κρήτης», μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Οκτώβριο


Το προϊόν της φυσικής ανάμιξης θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το παρασιτικό έντομο Marchalina hellenica L. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο προϊόν της Κρήτης, που φέρει τα χαρακτηριστικά της κρητικής χλωρίδας, συνδυάζοντας την ήπια γεύση του πεύκου με το έντονο άρωμα του θυμαριού.

Το προϊόν θα φέρει ειδικό σήμα τις μέλισσες των Μαλλίων, περιβαλλόμενες από αστέρια και φυσικά θα αναφέρει την ένδειξη «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ». Ταυτόχρονα, επάνω στο προϊόν θα υπάρχει και κωδικός αριθμός που θα χαρακτηρίζει τον κάθε μελισσοκόμο παραγωγό. Ως γεωγραφική οριοθέτηση, ορίζεται ολόκληρο το νησί της Κρήτης.

 

Διημερίδα με έτοιμο το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, έχοντας ολοκληρώσει όλο το προπαρασκευαστικό στάδιο της πρωτοβουλίας για το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο, διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης: Η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας», στις 5-6 Μαΐου στο Ρέθυμνο. Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας», καθώς και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Συνεταιρισμός Ρεθύμνης κάλεσε όλους τους μελισσοκόμους της Κρήτης που επιθυμούν να παραστούν και να ενημερωθούν για τη διαδικασία καθώς και για τις μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να βγει το προϊόν στα ράφια των αγορών.

«Οι πιστοποιήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Έχει, όμως, ολοκληρωθεί –και αυτό θα παρουσιάσουμε στη διημερίδα– το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου, το οποίο έχει εκπονήσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης. Μετά από αυτό, θα προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση των παραγωγών συν τω χρόνω, καθώς το πευκοθυμαρόμελο παράγεται το καλοκαίρι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Νικόλαος Μπιρλιράκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, μιλώντας στην ypaithros.gr.

«Ο παραγωγός που θα θέλει να διαθέσει το προϊόν του ως ΠΟΠ, έχει πλέον τις προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα για να το κάνει. Υπάρχει το ΠΟΠ, υπάρχει το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης, που μπορεί να καλύψει όλη την Κρήτη. Μέχρι στιγμής δεν το διαθέτει κάποιος άλλος, αλλά είναι πιθανό να μας ακολουθήσει, και βέβαια, μέσω του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, όπου μπορεί κάποιος παραγωγός πευκοθυμαρόμελου Κρήτης να πιστοποιηθεί μέσα από μία τυπική διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης. «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διασφάλιση και δευτερευόντως η οικονομική αποκατάσταση του προϊόντος. Έχουμε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι διασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε», τόνισε.

Με βασικό ζητούμενο το πευκοθυμαρόμελο να βρει την πραγματική αξία που έχει, και ανταποκρινόμενοι στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση των αγορών για πιστοποιημένα προϊόντα, «δεν μπορεί να μένουμε ακόμα στο χύμα, στον τενεκέ και το ανώνυμο. Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το λάθος και θα είναι και άμεσα. Μέσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προετοιμασίας καθώς και του Συστήματος Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας, είμαστε έτοιμοι για την ερχόμενη παραγωγική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρλιράκης, ενώ στα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού για τα επόμενη χρόνια είναι και η δημιουργία συστήματος διανομής.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

17η Γεωργική έκθεση Μεσαράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο στους Βώρουςτου Δήμου Φαιστού


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γεωργικής Έκθεσης Μεσσαράς ανακοινώνει τη διοργάνωση της 17ης Παγκρήτιας Έκθεσης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Παραδοσιακών Προϊόντων.

Έχοντας ως βάση την εμπειρία των 31 ετών ιστορίας της, αυτή τη χρονιά η Έκθεση εξελίσσεται ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή νέων εκθετών και από άλλες κατηγορίες, συναφή με τον αγροτικό τομέα όπως η κτηνοτροφία και τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. 

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση των αγροτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα σχετικά με νέες μεθόδους καλλιέργειας, μηχανήματα, εξοπλισμό, φυτώρια, λιπάσματα κ.α. ενόψει της νέας αγροτικής χρονιάς. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις από κρητικά παραδοσιακά προϊόντα από όλα τα μέρη του νησιού και να ψυχαγωγηθούν με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το site της Έκθεσης www.georgiki-ekthesi-messaras.gr

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Cretanmagazine.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές ύψους 1,6 εκ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις

Το ποσό των 1.609.790,84 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 09/09/2019 έως τις 10/09/2019 σε συνολικά 416 δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 1.609.790,84 €  που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ 09/09/2019 έως τις 10/09/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναστάτωση σε κτηνοτρόφους από έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα μητρώα αιγοπροβάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Λίγο πριν την αποχώρηση της διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκησης του οργανισμού πληρωμών στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ «κατάφεραν» να αναστατώσουν χωρίς λόγο και αιτία τον κτηνοτροφικό κόσμο και τις πύλες ΟΣΔΕ


Πως έγινε αυτό; Την προηγούμενη εβδομάδα αιφνιδίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ με έγγραφό του ειδοποίησε τους υπεύθυνους των πυλών πως εκτάκτως οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε εντός ολίγων ημερών μάλιστα να προσκομίσουν σε αυτές, ολόκληρα τα έντυπα των Μητρώων Αιγοπροβάτων που διαθέτουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που απαιτείται μεταξύ άλλων και για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2019.

Πρακτικά αδύνατο θα ήταν οι παραγωγοί να προσκομίσουν όλα αυτά τα έγγραφα σε λίγες ημέρες

Τα δέκα τουλάχιστον τελευταία χρόνια προς αποφυγή ταλαιπωρίας των υπεύθυνων των πυλών, αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων, οι πύλες σκάναραν κατά την προσέλευση του παραγωγού να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, μόνον τις δυο σελίδες του Μητρώου, το οποίο και ενημερώνεται τον Δεκέμβριο παραδοσιακά. Στην περίπτωση που ο παραγωγός καλούνταν για έλεγχο των δηλωθέντων του, τότε, σε συνεννόηση με την εκάστοτε πύλη, προσκόμιζε όλο το Μητρώο, το οποίο για έναν μικρό παραγωγό ξεπερνά τις… 100 σελίδες. Εν τέλει, έπειτα από τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στις τάξεις των κτηνοτρόφων αλλά και των πυλών ΟΣΔΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να πάρει πίσω την οδηγία και οι εμπλεκόμενοι να… ηρεμήσουν.

agrotypos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη