Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράθυρο για την μελισσοκομία το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «πευκοθυμαρόμελο Κρήτης», μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Οκτώβριο


Το προϊόν της φυσικής ανάμιξης θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το παρασιτικό έντομο Marchalina hellenica L. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο προϊόν της Κρήτης, που φέρει τα χαρακτηριστικά της κρητικής χλωρίδας, συνδυάζοντας την ήπια γεύση του πεύκου με το έντονο άρωμα του θυμαριού.

Το προϊόν θα φέρει ειδικό σήμα τις μέλισσες των Μαλλίων, περιβαλλόμενες από αστέρια και φυσικά θα αναφέρει την ένδειξη «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ». Ταυτόχρονα, επάνω στο προϊόν θα υπάρχει και κωδικός αριθμός που θα χαρακτηρίζει τον κάθε μελισσοκόμο παραγωγό. Ως γεωγραφική οριοθέτηση, ορίζεται ολόκληρο το νησί της Κρήτης.

 

Διημερίδα με έτοιμο το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, έχοντας ολοκληρώσει όλο το προπαρασκευαστικό στάδιο της πρωτοβουλίας για το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο, διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης: Η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας», στις 5-6 Μαΐου στο Ρέθυμνο. Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας», καθώς και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Συνεταιρισμός Ρεθύμνης κάλεσε όλους τους μελισσοκόμους της Κρήτης που επιθυμούν να παραστούν και να ενημερωθούν για τη διαδικασία καθώς και για τις μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να βγει το προϊόν στα ράφια των αγορών.

«Οι πιστοποιήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Έχει, όμως, ολοκληρωθεί –και αυτό θα παρουσιάσουμε στη διημερίδα– το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου, το οποίο έχει εκπονήσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης. Μετά από αυτό, θα προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση των παραγωγών συν τω χρόνω, καθώς το πευκοθυμαρόμελο παράγεται το καλοκαίρι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Νικόλαος Μπιρλιράκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, μιλώντας στην ypaithros.gr.

«Ο παραγωγός που θα θέλει να διαθέσει το προϊόν του ως ΠΟΠ, έχει πλέον τις προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα για να το κάνει. Υπάρχει το ΠΟΠ, υπάρχει το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης, που μπορεί να καλύψει όλη την Κρήτη. Μέχρι στιγμής δεν το διαθέτει κάποιος άλλος, αλλά είναι πιθανό να μας ακολουθήσει, και βέβαια, μέσω του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, όπου μπορεί κάποιος παραγωγός πευκοθυμαρόμελου Κρήτης να πιστοποιηθεί μέσα από μία τυπική διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης. «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διασφάλιση και δευτερευόντως η οικονομική αποκατάσταση του προϊόντος. Έχουμε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι διασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε», τόνισε.

Με βασικό ζητούμενο το πευκοθυμαρόμελο να βρει την πραγματική αξία που έχει, και ανταποκρινόμενοι στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση των αγορών για πιστοποιημένα προϊόντα, «δεν μπορεί να μένουμε ακόμα στο χύμα, στον τενεκέ και το ανώνυμο. Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το λάθος και θα είναι και άμεσα. Μέσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προετοιμασίας καθώς και του Συστήματος Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας, είμαστε έτοιμοι για την ερχόμενη παραγωγική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρλιράκης, ενώ στα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού για τα επόμενη χρόνια είναι και η δημιουργία συστήματος διανομής.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πληρωμή 3 εκατ. ευρώ σε 11 χιλιάδες δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πληρωμή αφορά κυρίως την πρόωρη συνταξιοδότηση


Ποσό σχεδόν 3 εκατ. ευρώ κατέβαλε σε 11 χιλιάδες δικαιούχους ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

Αναλυτικότερα από τις 12/06/2019 έως τις 13/06/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε σε 11.298 δικαιούχους το ποσό των 2.946.110,67 ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δικαιώματα ενίσχυσης 18,2 εκ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ για το έτος 2018 χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει:

Έχοντας ως στόχο τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος, δίνοντας σαφή προτεραιότητα στους νέους και τους νεοεισερχόμενους αγρότες και αξιοποιώντας κάθε κανονιστικό εργαλείο που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της δραστηριότητάς τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσαν την κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια την προσαύξηση της αξίας τους, ώστε να φτάσει τον περιφερειακό μέσο όρο.

Έτσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος 2018 χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς.

Αρχικά, έγινε μία πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων και των ελέγχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε συμπληρωματική κατανομή.

Δικαιούχοι δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος έτους 2018 είναι οι ενεργοί γεωργοί:

Α) Νεαρής ηλικίας, έως 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης το έτος 2018 ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2017.

Β) Νεοεισερχόμενοι, που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους, ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

Οι παραπάνω γεωργοί επωφελούνται από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με χορήγηση αριθμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με προσαύξηση της μοναδιαίας αξίας όλων των υφιστάμενων δικαιωμάτων τους, όταν αυτή είναι μικρότερη από την αξία του περιφερειακού μέσου όρου, έτσι ώστε να εξισωθούν με τον περιφερειακό μέσο όρο δικαιωμάτων αποθέματος έτους 2018.

Πίνακας 1: Συγκεντρωτικά στοιχεία χορήγησης αριθμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2018

Κατηγορία δικαιούχωνΣυνολικός αριθμός δικαιούχωνΠεριφέρεια Δικαιωμάτων Βασικής ΕνίσχυσηςΑριθμός Δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2018Αξία Δικαιωμάτων (ευρώ)
Γεωργοί Νεαρής Ηλικίας6.519Βοσκότοποι26.877,55.928.101,23
Αρόσιμες4.924,111.368.784,92
Μόνιμες3.927,691.328.293,28
Νεοεισερχόμενοι Γεωργοί8.628Βοσκότοποι8.963,761.977.046,92
Αρόσιμες4.688,071.303.172,12
Μόνιμες5.239,431.771.905,61
ΣΥΝΟΛΑ54.620,5613.677.304,08

Πίνακας 2: Συγκεντρωτικά στοιχεία χορήγησης εθνικού αποθέματος με προσαύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης περιφερειακού μέσου όρου

Κατηγορία δικαιούχωνΣυνολικός αριθμός δικαιούχωνΠεριφέρεια Δικαιωμάτων Βασικής ΕνίσχυσηςΑξία Δικαιωμάτων (ευρώ)
Γεωργοί Νεαρής Ηλικίας4.077Βοσκότοποι213.564,29
Αρόσιμες539.231,68
Μόνιμες607.804,18
Νεοεισερχόμενοι Γεωργοί9.473Βοσκότοποι369.948,7
Αρόσιμες1.345.134,49
Μόνιμες1.409.195,13
ΣΥΝΟΛΑ4.484.878,47
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

SOS από αγρότες και επιστήμονες για την φονική πεταλούδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη αποζημίωση για τους παραγωγούς ντομάτας που έχουν πληγεί οικονομικά από το έντομο και αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν το κόστος που απαιτείται για να καλλιεργήσουν ξανά


Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, παρουσία τοπικών βουλευτών, θα έχουν σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών του Τυμπακίου για τις μεγάλες καταστροφές που εξακολουθεί να προκαλεί στις καλλιέργειες της ντομάτας το έντομο Tuta Absoluta, η καταπολέμηση του οποίου εκτός από πολύ δύσκολη είναι και υψηλού κόστους.

Ζητούμενο για τους παραγωγούς, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, είναι να υπάρξει μια ελάχιστη αποζημίωση για τους παραγωγούς ντομάτας που έχουν πληγεί οικονομικά από το έντομο και αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν το κόστος που απαιτείται για να καλλιεργήσουν ξανά.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι παραγωγοί, εκτός από τις ζημιές από το έντομο, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κατρακύλα των τιμών των προϊόντων τους σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά, όπως πρόσθεσε, η υπερπροσφορά ντομάτας στην ελληνική αγορά αυτή την περίοδο έχει οδηγήσει το προϊόν στα αζήτητα, ενώ οι λίγες ποσότητες που διατίθενται πωλούνται με τιμή παραγωγού από 15 έως 22 λεπτά το κιλό.

Ανθεκτικότητα στα φάρμακα

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για μια ολιστική αντιμετώπιση του εντόμου επεσήμανε ο εντομολόγος ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα Μανόλης Ροδιτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν και το έντομο καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 2019, από το 2014 υπήρξε μια πρώτη αναφορά για ανάπτυξη ανθεκτικότητάς του απέναντι στα χημικά σκευάσματα αντιμετώπισής του.

Η ανθεκτικότητα του εντόμου στα διαθέσιμα εγκεκριμένα σκευάσματα έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς, που βλέπουν την παραγωγή ντομάτας να καταστρέφεται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης.

«Έχουμε παρατηρήσει μεγάλη προσβολή σε φροντισμένα θερμοκήπια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροδιτάκης που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί δειγματοληψίες και μετρήσεις για το έντομο όχι μόνο στο Τυμπάκι, αλλά και στην Ιεράπετρα, καθώς πρόβλημα – αν και σε μικρότερο βαθμό – υπάρχει σε όλες τις περιοχές του νησιού όπου παράγονται πρώιμα κηπευτικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα χημικά σκευάσματα δε μπορούν να δώσουν τη λύση. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Για το λόγο αυτό, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει καταθέσει δύο προτάσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες προβλέπουν τη συντονισμένη λήψη δέσμης μέτρων στην περιοχή του Τυμπακίου (παρακολούθηση των επιπέδων προσβολής και χημική παρέμβαση μόνο όπου χρειάζεται, ελεγχόμενη εγκατάσταση στις καλλιέργειες άλλων ωφέλιμων οργανισμών, τοποθέτηση ειδικών διχτυών κ.α.).

Πρόκειται για μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από πέρυσι, τόνισε, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την αντίδραση των παραγωγών. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι ανάγκη να διασωθεί η καλλιέργεια της ντομάτας στην Κρήτη, καθώς είναι μια από τις πιο δυναμικές και αποδοτικές για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη