Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Σαριδάκη “Δροσοσταλίδες”

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γεώργιου Μ. Σαριδάκη με τίτλο “Δροσοσταλίδες” την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο “Μήλον της Έριδος” (Πλ. Κοραή, Ηράκλειο)


Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Ασκορδαλάκης Μιχάλης (Δικηγόρος) και συντονιστής ο Γιώργος Βιτώρος. Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά οι: Κώστας Κακουδάκης και Μιχάλης Πετσάκης.

Για τον Γιώργη Σαριδάκη

Λένε, πως οι άνθρωποι στη μεταφυσική τους διάσταση, συγγενεύουν ή ακόμη παραπέμπουν με τις ψυχικές και ενδότερες συμπεριφορές τους, σε θαυμαστά φυσικά στοιχεία, δημιουργώντας μια γοητευτική σύγχυση ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Ο καλός μου φίλος Γιώργης Σαριδάκης, εμένα τουλάχιστον με «μπέρδεψε» και με μπερδεύει ακόμη, κάθε φορά που συναντιέμαι με τις μαντινάδες του.

Ναι, ο Γιώργης Σαριδάκης, εμπεριέχει τη σοφία του νερού! Η «ποιητική σιωπή του λόγου του» , έχει ακριβώς τη μαγική γαλήνη μιας ατάραχης λίμνης, που καθρεπτίζεται πάνω της ένας βαθύς ποιητικός κόσμος. Ο ίδιος ο στίχος του, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από την μαντινάδα, έχει την ορμή του ποταμού, του αρχοντικού ποταμού, αυτού που δεν παίρνει στο διάβα του χαμόκλαδα και ξεροφυλλιές. Θέλει να είναι καθαρός μέχρι την εκβολή του. Όπως ακριβώς ο Γιώργης Σαριδάκης τιμά την έμπνευση του.

Λέξεις, εικόνες, νοήματα και υπαινιγμοί, στο έργο του, έχουν την ευγένεια μιας υπερήφανης βροχής. Αυτής, που αντί να χαθεί σε μια θάλασσα προτιμά να πεθάνει. Μιας βροχής που χτυπά το τζάμι, μόνο όταν έχει κάτι να πει. Αυτό το βαθύ, το στοχαστικό, το αλληγορικό και ωραίο που ο Σαριδακης κτίζει τις μαντινάδες του.

Ως άνθρωπος με πνευματικότητα, ο Γιώργης θα μπορούσε να είναι ένα λόγιος μαντιναδολόγος. Ένας ποιητής, που θα κινητοποιούσε τη λογοτεχνική του γνώση, γράφοντας στίχους με στοιχεία εντυπωσιασμού και κομπορρημοσύνης!!! Όμως κι εδώ, η λαϊκή του σοφία, τον οδήγησε σε αυτόν ακριβώς το δρόμο που ακολούθησε ο Νέστορας Βιτσέντζος Κορνάρος. Μιλάει δηλαδή, με τον πιο απλό τρόπο, για τα πιο βαθιά πράγματα. Κι αυτή ακριβώς, είναι η δυσκολότερη αρετή, γι’ αυτόν που γράφει.

Διάβασα και ξαναδιάβασα τους στίχους του. Κάποιους τους ήξερα ως τραγούδια. Είναι αφοπλιστικός. Σε κερδίζει χωρίς την παραμικρή μάχη. Κι εδώ είναι η μεγάλη αντίφαση της τέχνης του. Ενώ σε κερδίζει, θέλει εσύ να είσαι ο νικητής!

Είναι βέβαιο, πως ο ποιητικός κόσμος του Γιώργη Σαριδάκη, όπως αυτός καταγράφεται στις μαντινάδες του, αποτελεί αυτή τη στιγμή, μια από τις πλέον πολύτιμες αναφορές- καταθέσεις της νεότερης Κρητικής ποίησης.

Τον εκτιμώ και τον σέβομαι

Κώστας Φασουλάς

Στιχουργός

Το βιβλίο συνοδεύεται με cd αποτελούμενο από δύο κλασσικές και μεγάλες επιτυχίες του Βασίλη Σκουλά «Δροσοσταλίδες» και το «Πάνω στα χέρια σου κρατείς». Επίσης τα γνωστά σε όλους μας «Τα δάκρυα» και το «Η φύση κάνει τ’ όμορφο» του Χρήστου Στιβακτάκη, κοντυλιές με τον Κώστα Σαριδάκη και κλείνοντας ένα «Καστρινό Αστερουσίων ή Λυρατζάκι» άρτια εκτελεσμένο από τον Πέτρο Σαριδάκη.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *