Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Περί Τριωδίου: Τρεις εβδομάδες πριν την Σαρακοστή του Πάσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην εβδομάδα της Τυροφάγου, κατάλοιπο της Τεσσαρακοστής των 8 εβδομάδων, προστέθηκαν και άλλες δύο, η “Προφωνήσιμος” και η “Απόκρεως”, για να γίνουν τρεις, οι εβδομάδες προετοιμασίας για την είσοδό μας στη Μ. Τεσσαρακοστή. Η περίοδος αυτή ονομάζεται “Τριώδιο”


Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου λέγεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλαιότερα προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν, ότι άρχιζαν οι Αποκριές και καθένα έπρεπε να φροντίσει για τις απαραίτητες προμήθειες κρέατος.

Η ίδια εβδομάδα λέγεται από τον λαό και Συγκόκαλη ή Απόλυτη (από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου), επειδή κατά το εκκλησιαστικό αλλά και τό λαϊκό παραδοσιακό τυπικό, την εβδομάδα αυτή δεν τηρείται η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής. Άλλη ονομασία της εβδομάδας αυτής είναι Αμολυτή ή Απολυτή «γιατί τότε απολύονται οι ψυχές των αποθαμένων και βγαίνουν στον
Απάνω Κόσμο».

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή (από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή των Απόκρεω). Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως τελευταία ημέρα κρεοφαγίας της όλης περιόδου του Τριωδίου. Την εβδομάδα αυτή κανονικά τηρείται η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής.

Η τρίτη τέλος εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου (από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Απόκρεω μέχρι και την Κυριακή της Τυροφάγου), επειδή στη διάρκεια της επιτρέπεται η βρώση μόνο γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέ την Κυριακή της Τυρινής, κλείνει η προπαρασκευαστική περίοδος των τριών εβδομάδων του Τριωδίου και εισερχόμεθα στην Μ. Τεσσαρακοστή.

Ιδιαίτερη θέση στην αποκριάτικη περίοδο έχει η Πέμπτη της Κρεατινής εβδομάδας, η λεγόμενη Τσικνοπέμπτη, γιατί την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα είναι διάχυτη. Η Τσικνοπέµπτη είναι µια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Είναι η μέρα που τρώγεται κρέας και γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει.

Στην Κρήτη, την εβδομάδα της Τσικνοπέµπτης, οι άνθρωποι σφάζουν τα γουρούνια τους και ετοιμάζουν νόστιμους μεζέδες: «πηχτή», «οµάτια», «τσιγαρίδες», λουκάνικα, κτλ.

Αλλά ενώ η Πέμπτη της Κρεατινής είναι ημέρα ιδιαίτερης χαράς, το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας καθώς και τα δυο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των αγίων Θεοδώρων όπως λέγεται, είναι αφιερωμένα στη λατρεία των νεκρών, με επισκέψεις στους τάφους, διανομή κολλύβων για συγχώρεση και με διακοπή κάθε εργασίας.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *