Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Τυμπάκι

Δημοσιεύτηκε

στις

Συζήτησαν με τους καταστηματάρχες της περιοχής, με νεολαίους και κατοίκους


Πολυμελής αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Φαιστού Γιάννη Ζαχαριουδάκη και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γενοβέφα Χουστουλάκη, πραγματοποίησαν περιοδεία στο Τυμπάκι την Παρασκευή 10/05/2019.

Συζήτησαν με τους καταστηματάρχες της περιοχής, με νεολαίους και κατοίκους. Η αναδουλειά στα μαγαζιά, τα πολλά βάρη και έξοδα που αναγκάζεται να πληρώνει ο μικρός καταστηματάρχης, μαζί με τα τέλη που επιβάλλονται από τον Δήμο στην επαγγελματική στέγη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την ανάγκη, ο μικρός ΕΒΕ του Τυμπακίου να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι τόσα χρόνια έριξαν επιπλέον βάρη στην πλάτη του με την τοπική φορολογία και την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Αναφορικά με το θέμα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι, τονίστηκε ότι αυτή δεν αφορά τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αλλά τη λειτουργία του Δήμου ως επιχείρηση, όπως καθορίζεται από τον Κλεισθένη, και την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού η εισπραξιμότητα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή δημοτική αρχή έστελναν στις λαϊκές οικογένειες μπιλιετάκια για χρέη μαζί με απειλές διακοπής υδροδότησης. Κανείς από τους υποψήφιους – εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση – δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, δεν τοποθετούνται πάνω στη στάση που θα κρατήσουν για κατασχέσεις λογαριασμών των εργαζόμενων και πλειστηριασμούς λόγω μικροχρεών προς τον Δήμο. Επιπλέον, η υποβάθμιση της περιοχής με την αποψίλωση των υπηρεσιών και την ανυπαρξία ή υπολειτουργία βασικών δομών είναι κάτι το οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταγγείλει χρόνια και δείχνει ξεκάθαρα τον χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που υπόσχονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι στον Δήμο Φαιστού.

Καμιά στήριξη δεν είδαν οι κάτοικοι της περιοχής από Δήμο και Περιφέρεια στους αγώνες τους για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές στα προϊόντα, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για σύγχρονους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς και άλλα. Δεν τους εξασφάλισαν την επάρκεια σε νερό, για την ύδρευση και την άρδευση ενώ και αυτό το λίγο νερό που τους παρείχαν ήταν ακριβό και χαμηλής ποιότητας. 

Ταυτόχρονα, είναι αποκαλυπτικός ο ρόλος όλων των υπόλοιπων υποψηφίων  που δε βγάζουν κουβέντα για το διαμετακομιστικό λιμάνι του Νότου,  που θα είναι το τελικό χτύπημα της περιοχής ευρύτερα, ούτε για τη χρήση από τη FRONTEX και την ενδεχόμενη  ΝΑΤΟική αξιοποίηση για το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι, που θα κάνει μαγνήτη πολέμου την περιοχή.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε με τους κατοίκους για το αγροτικό εισόδημα του μικρομεσαίου αγρότη. Για το κόστος παραγωγής και τις τιμές – σκουπίδια. Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής γεωργίας και των επιχειρηματικών ομίλων στον πρωτογενή τομέα, τη συγκέντρωση δηλαδή της γης σε λίγα χέρια που θα διώξει τον αγρότη από τη γη του, με την απλόχερη στήριξη της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ, μέσω και της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης της Περιφέρειας και τη στήριξη που παρέχουν οι ντόπιοι αγροτοσυνδικαλιστές.

Η δυναμική εμφάνιση, η παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης ενόχλησε και τους θρασύδειλους φασίστες, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν να προπηλακίσουν και να δημιουργήσουν ένταση με το κλιμάκιο. Απομονώθηκαν. Ο λαός θα τους τσακίσει όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν. Ειδικά η νεολαία του Τυμπακίου, οι  17άρηδες και 18άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά να στηρίξουν τον επίσης νεολαίο από το Τυμπάκι υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Ανδρεάκη Νίκο, φοιτητή Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, κάνοντας την πραγματική, νεανική διαφορά. 

ΘΕΜΑ

Τρεις τραυματίες μετά από συμπλοκή στις φυλακές

Δημοσιεύτηκε

στις

Τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ Αλβανών και Πακιστανών κρατούμενων


Το περιστατικό σημειώθηκε στις φυλακές της Αγυιάς σήμερα το μεσημέρι, όταν κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους οι δύο ομάδες ήρθαν στα χέρια, ενώ χρησιμοποίησαν και αυτοσχέδια μαχαίρια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν οι τρεις κρατούμενοι –ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Μετά την επέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους και επικράτησε ηρεμία, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Υλοποίηση σεμιναρίου «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ» στο Βυζάρι Αμαρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ολοκληρωμένη επιμόρφωση των χρηστών του αρδευτικού νερού του έργου του ΤΟΕΒ


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) σε συνεργασία με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βυζαρίου-Πετροχωρίου-Λαμπιωτών και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης, υλοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ» στο Βυζάρι του Δήμου Αμαρίου, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο).

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ολοκληρωμένη επιμόρφωση των χρηστών του αρδευτικού νερού του έργου του ΤΟΕΒ προκειμένου να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της άρδευσης και να είναι σε θέση να εφαρμόζουν σύγχρονες πρακτικές βάσει των πραγματικών αναγκών των καλλιεργειών, μειώνοντας την κατανάλωση και μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα. 

Την έναρξη του σεμιναρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παντελάκης Γεώργιος ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την οργάνωση του σεμιναρίου στην έδρα του ΤΟΕΒ και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της προστασίας του υδατικού δυναμικού της περιοχής από κοινού με τους χρήστες, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η κα Βιδάκη Ευθυμία, Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο&Κ) – Π.Ε. Ρεθύμνης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και στην αλλαγή νοοτροπίας των χρηστών του νερού άρδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δικτύων, μειώνοντας τη σπατάλη νερού καθώς και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων.
Στη συνέχεια η κα Φραγγελάκη Αλεξάνδρα, αρμόδια σε θέματα ΤΟΕΒ της (Δ.Α.Ο&Κ)- Π.Ε. Ρεθύμνης αναφέρθηκε στα σύνθετα προβλήματα λειτουργίας ΤΟΕΒ και κυρίως στις νέες απαιτήσεις στην τήρηση στοιχείων με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης και αναθεώρησης του. Ο κ. Κοζυράκης Αντώνης, στέλεχος ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα για τις απαιτήσεις σε νερό ενώ παρουσίασε καλές πρακτικές διαδοχικής χρήσης και ανακύκλωσης του νερού. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα με τον ανεπαρκή σχεδιασμό των έργων, την αργή ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, τη γραφειοκρατία και την πολυνομία.
Η Δρ. Θωμαή Νικολή, υπεύθυνη εργαστηρίου εδαφολογίας και φυλλοδιαγνωστικής του τμήματος αειφόρου γεωργίας του Μ.Α.Ι. Χανίων αναφέρθηκε στη σημασία της ποιότητας του αρδευτικού νερού καθώς επίσης και στις επιπτώσεις στο έδαφος και τις καλλιέργειες ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα της ολιστικής προσέγγισης των αναγκών των καλλιεργειών μέσα από τη σχέση νερό-έδαφος-καλλιέργεια.
Ο Δρ. Κουργιαλάς Νεκτάριος, ερευνητής, υπεύθυνος του εργαστηρίου υδατικών πόρων, αρδεύσεων & περιβαλλοντικής γεωπληροφορικής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσέγγισε ολιστικά το θέμα της διαχείρισης νερού άρδευσης ενώ παρουσίασε σύγχρονες αρδευτικές πρακτικές, εστιάζοντας στην καλλιέργεια της ελιάς. Επιπρόσθετα παρουσίασε νέα μοντέλα παρακολούθησης των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό.

Ο κ. Πενθερουδάκης Μανόλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ Α.Ε.) παρουσίασε, τον ρόλο του οργανισμού, τα αρδευτικά έργα ευθύνης του στην Κρήτη ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη λειτουργία και την ασφάλεια αρδευτικών δικτύων. Επεσήμανε το σημαντικό ζήτημα της κοστολόγησης ενώ παρουσίασε τα πλάνα ολοκλήρωσης των έργων την επόμενη πενταετία.
Τέλος η Δρ. Κανδηλογιαννάκη Μαρία, Βιολόγος της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης, ανέφερε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα υδατικού δυναμικού. Παράλληλα αντλεί τεχνογνωσία μέσα από τη συμμετοχή της σε διακρατικές δράσεις. Τέλος παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου «iWATERMAP», διάρκειας 5 ετών με επικεφαλή εταίρο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για τη Βιώσιμη Τεχνολογία Ύδατος (Wetsus) στην Ολλανδία. Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασίας.
Στο τέλος ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παντελάκης ζήτησε την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών, ώστε η διαχείριση του νερού να γίνεται με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καλλιεργειών, συμβάλλοντας από κοινού στη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού. Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ μέσα από τις καλλιεργούμενες συνεργασίες με τους φορείς της Π.Ε. Ρεθύμνης, θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο τομέα της ορθής χρήσης του νερού άρδευσης, ευελπιστώντας οι δράσεις αυτές να επεκταθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της περιφέρειας Κρήτης. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του συλλόγου Πιτσιδίων Ματάλων

Δημοσιεύτηκε

στις

Απέκτησε νέα γραφεία ο σύλλογος


Με επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια και ο αγιασμός στα νέα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων Ματάλων όπου παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο του συλλόγου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντοπίτες μας που παρευρέθηκαν καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη