Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πέρνει τα πάνω του το κρητικό ελαιόλαδο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Θετικά τα νέα για τους παραγωγούς της Κρήτης. Πού οφείλεται η άνοδος;


Αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου, τόσο για το περυσινό όσο και για το φρέσκο, αλλά η ανατίμηση αυτή φαίνεται πως οφείλεται σε βροχές στην Ισπανία που προκαλούν καθυστερήσεις στην υπερπαραγωγή του ισπανικού ελαιολάδου, κάτι όμως που στο άμεσο μέλλον δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε, και έτσι οι σημερινές συγκυρίες των τιμών κρίνονται ως εξελίξεις που δε θα έχουν διάρκεια.

Πάντως, στον νομό Χανίων από 2,70 έως 2,85 ευρώ το κιλό στο φρέσκο λάδι τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές αυξήθηκαν στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ υπάρχει και τιμή 3 ευρώ. Στον νομό Ηρακλείου η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τιμή 2,75 ευρώ το κιλό συν 5 λεπτά για τους παραγωγούς που έχουν συναλλαγές με την Ένωση Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο νομού οι τιμές που δίνονται είναι συν-πλην 5 λεπτά σε σχέση με την τιμή της οργάνωσης.

Η εικόνα αυτή της αγοράς ελαιολάδου στην Κρήτη αντικατοπτρίζει και μια πορεία τιμών τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο εξωτερικό. Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας Βασίλης Κουτσαυτάκης δήλωσε ότι η οργάνωσή του έδινε προκαταβολή στα μέλη της τις προηγούμενες μέρες, αλλά σήμερα τους πληρώνει την εκκαθάριση, συμπληρώνοντας τιμή 2,90 ευρώ το κιλό.

«Γύρω στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές κυμαίνονται οι τιμές γενικότερα στον νομό μας και πρέπει να υπάρχει και μια περίπτωση που δόθηκαν τα 3 ευρώ στον παραγωγό», λέει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στον παραγωγό όσα εισπράττουμε. Κι αυτό γιατί πρέπει να κρατήσουμε και την προμήθεια για τον συνεταιρισμό. Αλλά εμείς το λάδι το πουλήσαμε σε ντόπιο τυποποιητή και η τιμή που το δώσαμε είναι γύρω στα 10 λεπτά μεγαλύτερη απ’ την τιμή παραγωγού. Επομένως το κέρδος της οργάνωσης είναι οριακό», όπως διευκρινίζει ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα γενικότερο στους παραγωγούς σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο παραγωγός δεν πρέπει να έχει ανασφάλειες, δεν πρέπει να έχει άγχος για την παραγωγή του, εφόσον παράγει ποιοτικό προϊόν. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αρκεί να καταλάβει ότι στο εξής πρέπει να παράγει όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό προϊόν. Δεν έχει να φοβηθεί ούτε τις παραγωγές της Ιταλίας και της Ισπανίας, και γενικότερα άλλων χωρών. Το ποιοτικό προϊόν θα βρει τον δρόμο του και θα πληρωθεί τηρουμένων των αναλογιών. Γιατί η μια χρονιά με την άλλη δε μοιάζει», λέει ο Βασίλης Κουταυτάκης, και χαρακτηρίζει ως τροχοπέδη τα μεγάλα αποθέματα της περυσινής χρονιάς.

«Το ελληνικό λάδι υπερέχει. Είναι τα αρώματα. Είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι όλα αυτά τα συστατικά που έχει το δικό μας λάδι, το οποίο και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως φάρμακο για την ανθρώπινη υγεία», λέει ο κ. Κουτσαυτάκης. «Η συγκυρία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει σχέση με τις τιμές που σας ανέφερα. Όσο προχωράει ο καιρός, ξεκαθαρίζει το τοπίο. Υπάρχει μια αδυναμία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, διότι, όπως λένε οι ειδικοί, η Ισπανία δεν έχει μπει ακόμα στο παιχνίδι. Και μιλάμε για τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια τόνους. Και φοβούνται ορισμένοι ότι κατά τον Ιανουάριο, που θα έχουν μπει τα λάδια της Ισπανίας στην αγορά, ίσως θα έχουμε μια κάμψη. Αλλά τα δικά μας λάδια υπερέχουν. Το λένε οι μελέτες διεθνώς, δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά. Μπορούμε όμως εμείς να καταλάβουμε ότι πρέπει να νοικοκυρέψουμε την καλλιέργειά μας;».

«Ακόμα δεν έχουμε ποσότητες»

Στον νομό Ρεθύμνου οι ελαιοπαραγωγοί δεν πουλούν ακόμα ούτε κιλό φρέσκου ελαιολάδου, πλην του βιολογικού, όπου έχουν το προηγούμενο διάστημα δοθεί τιμές μέχρι 5 ευρώ στις τρεις γραμμές. Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, «υπάρχει προβληματισμός. Ο κόσμος περιμένει μια τιμή που να μην πέφτει κάτω από τα 3 ευρώ, για να αρχίσει να πουλάει. Αλλά έτσι κι αλλιώς το περισσότερο λάδι θα αρχίσει να παράγεται μετά τις 20 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουμε πολύ μικρές ποσότητες στον νομό Ρεθύμνου», εξηγεί.

«Μη βιάζονται οι ελαιοπαραγωγοί»

Τη συμβουλή να μη βιάζονται να “κόβουν” λάδι πέρα από τις ανάγκες τους δίνει στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Το λάθος των παραγωγών ήταν πέρυσι. Με 3,40 και 3,50 ευρώ το κιλό και το είχαν για φύλαξη και δεν το έδωσαν. Τεράστιο λάθος. Αλλά φέτος το λάδι είναι πάρα πολύ λίγο. Και πρέπει να φεύγει σιγά-σιγά»…

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το καλύτερο είναι, αν έχουν εξασφαλίσει οι παραγωγοί σωστό χώρο αποθήκευσης στο σπίτι τους, «να μη βιάζονται. Και να πουλάνε μόνο με βάση τις ανάγκες τους. Δε χρειάζεται να τους πιάσει πανικός. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται η τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κακή δακοκτονία. Έχουμε και τεράστιες περιοχές άδειες από ελαιόκαρπο λόγω της κλιματικής αλλαγής»…

Παράλληλα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δίνει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή ενός διαφορετικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, με τους δήμους και τους συνεταιρισμούς να συμμετέχουν ενεργά. Και να μην ξανασυμβούν οι φετινές καταστάσεις. «Όταν εμφανίζονται οι πρώτες γενιές του δάκου», λέει, «έχουμε μικρό πληθυσμό. Αλλά στις τρεις γενιές φτάνουμε σε εκατομμύρια αβγά. Και όταν χαθεί η πρώτη γενιά χάνουμε τον έλεγχο, όπως έγινε φέτος με καθαρή την ευθύνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»…

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει φέτος και ποιοτικό ελαιόλαδο, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί ψέκαζαν μόνοι τους. «Όλη η ιστορία, λοιπόν, εξαρτάται απ’ τον παραγωγό. Ο κόσμος όμως δεν πρέπει ούτε να το φυλάσσει, να μην το δίνει, αλλά ούτε και να το δίνει μονομιάς»…

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κατηγορεί και το επίσημο κράτος, λέγοντας ότι ουδέποτε προώθησε στο εξωτερικό το εθνικό αυτό προϊόν, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες που προωθούν τα δικά τους προϊόντα σε μας, δηλαδή τα βιομηχανικά.

Στοιχεία του ΣΕΔΗΚ: Οι τιμές για το περσινό ελαιόλαδο

Το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13ης/11/2018 (www.sedik.gr) αποδεικνύει αύξηση τιμών της τάξεως των 10-20 λεπτών σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που δίδουν τιμές. Ο λόγος βέβαια για το περυσινό ελαιόλαδο. Έτσι, οι τιμές κυμάνθηκαν γύρω στα 2,80-2,90 ευρώ/κιλό, ενώ σε μία εταιρεία, την “Κολυμπάρι Α.Ε.”, έφτασαν στο ψυχολογικό κατώφλι των 3 ευρώ το κιλό. Ανάλογη κατάσταση φαίνεται να υπάρχει και στην Πελοπόννησο.

Γίνονται, δε, οι εκτιμήσεις ότι αυτή η ανάκαμψη έχει να κάνει και τις δυσμενείς συνθήκες στην Ισπανία, δηλαδή έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τη μια, και μεγάλη δακοπροσβολή από την άλλη.

Στα πλαίσια αυτά, οι τιμές στην Ιταλία για το έξτρα παρθένο, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13ης/11/2018, συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στο Μπάρι στα 5,95 ευρώ/κιλό και στον μ.ο. της χωράς στα 5,42 ευρώ το κιλό.

Αλλά και στην Ισπανία, όπου οι αγοραπωλησίες γενικά υποχώρησαν σχεδόν κατά 50%, οι τιμές παρουσίασαν κάποια αύξηση, με το έξτρα παρθένο να φτάνει τα 3,60 ευρώ/κιλό.

neakriti.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ημερίδα με θέμα το extra παρθένο ελαιόλαδο Εμπάρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου


Συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη και προώθηση του extra παρθένου ελαιόλαδου Εμπάρου «ΝΑΜΑ ΕΜΠΑΡΟΥ» αναλαμβάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει την 1η Ημερίδα με θέμα «ΝΑΜΑ ΕΜΠΑΡΟΥ» το Σάββατο 23/2/2019 και ώρα 10:30 στο Πνευματικό Κέντρο Εμπάρου.

Στόχος της Ημερίδας είναι η παρουσίαση του extra παρθένου ελαιόλαδου Εμπάρου σε chef, διευθυντές και υπεύθυνους προμηθειών Ξενοδοχείων της Κρήτης και η ενδεχόμενη συνεργασία μαζί τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου της Εμπάρου και να δοθεί η δυνατότητα δοκιμής του.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΑΡΟΥ ολοκλήρωσε  την κατασκευή ιδιόκτητου Τυποποιητηρίου και είναι σε θέση να τυποποιεί το εξαιρετικό τοπικό ελαιόλαδο σε ποικίλες συσκευασίες, καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς.

Η Ημερίδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού για την ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού ελαιόλαδου της περιοχής στην τοπική και διεθνή αγορά και θα συνεχιστεί με συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου.

Θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Βιάννου, ο συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

10:30  –  Προσέλευση

11:00  Γιώργος  Περογιαννάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΜΠΑΡΟΥ

11:10  – Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου

11:20  – Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

11.30 –  Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

11:40  – Τάσος Κουρουπάκης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης

11.50  – Μιχάλης Βαμιεδάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Ηρακλείου

12:00Μανώλης Γελασάκης,  Επόπτης Δακοκτονίας Δ/νσης Γεωργίας, Περιφέρειας Κρήτης

12:10Μανώλης Φραγκάκης,  Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου

12:20 Μανώλης Μιχελινάκης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου  Ένωσης Ηρακλείου

12:30Αριστείδης Ψαράκης, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΕΜΠΑΡΟΥ

Ερωτήσεις / Παρατηρήσεις

Δοκιμή του «Εμπάρου Νάμα» & επίδειξη συσκευασιών

Παραδοσιακό γεύμα και λήξη ημερίδας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη