Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πέρνει τα πάνω του το κρητικό ελαιόλαδο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Θετικά τα νέα για τους παραγωγούς της Κρήτης. Πού οφείλεται η άνοδος;


Αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου, τόσο για το περυσινό όσο και για το φρέσκο, αλλά η ανατίμηση αυτή φαίνεται πως οφείλεται σε βροχές στην Ισπανία που προκαλούν καθυστερήσεις στην υπερπαραγωγή του ισπανικού ελαιολάδου, κάτι όμως που στο άμεσο μέλλον δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε, και έτσι οι σημερινές συγκυρίες των τιμών κρίνονται ως εξελίξεις που δε θα έχουν διάρκεια.

Πάντως, στον νομό Χανίων από 2,70 έως 2,85 ευρώ το κιλό στο φρέσκο λάδι τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές αυξήθηκαν στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ υπάρχει και τιμή 3 ευρώ. Στον νομό Ηρακλείου η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τιμή 2,75 ευρώ το κιλό συν 5 λεπτά για τους παραγωγούς που έχουν συναλλαγές με την Ένωση Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο νομού οι τιμές που δίνονται είναι συν-πλην 5 λεπτά σε σχέση με την τιμή της οργάνωσης.

Η εικόνα αυτή της αγοράς ελαιολάδου στην Κρήτη αντικατοπτρίζει και μια πορεία τιμών τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο εξωτερικό. Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας Βασίλης Κουτσαυτάκης δήλωσε ότι η οργάνωσή του έδινε προκαταβολή στα μέλη της τις προηγούμενες μέρες, αλλά σήμερα τους πληρώνει την εκκαθάριση, συμπληρώνοντας τιμή 2,90 ευρώ το κιλό.

«Γύρω στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές κυμαίνονται οι τιμές γενικότερα στον νομό μας και πρέπει να υπάρχει και μια περίπτωση που δόθηκαν τα 3 ευρώ στον παραγωγό», λέει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στον παραγωγό όσα εισπράττουμε. Κι αυτό γιατί πρέπει να κρατήσουμε και την προμήθεια για τον συνεταιρισμό. Αλλά εμείς το λάδι το πουλήσαμε σε ντόπιο τυποποιητή και η τιμή που το δώσαμε είναι γύρω στα 10 λεπτά μεγαλύτερη απ’ την τιμή παραγωγού. Επομένως το κέρδος της οργάνωσης είναι οριακό», όπως διευκρινίζει ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα γενικότερο στους παραγωγούς σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο παραγωγός δεν πρέπει να έχει ανασφάλειες, δεν πρέπει να έχει άγχος για την παραγωγή του, εφόσον παράγει ποιοτικό προϊόν. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αρκεί να καταλάβει ότι στο εξής πρέπει να παράγει όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό προϊόν. Δεν έχει να φοβηθεί ούτε τις παραγωγές της Ιταλίας και της Ισπανίας, και γενικότερα άλλων χωρών. Το ποιοτικό προϊόν θα βρει τον δρόμο του και θα πληρωθεί τηρουμένων των αναλογιών. Γιατί η μια χρονιά με την άλλη δε μοιάζει», λέει ο Βασίλης Κουταυτάκης, και χαρακτηρίζει ως τροχοπέδη τα μεγάλα αποθέματα της περυσινής χρονιάς.

«Το ελληνικό λάδι υπερέχει. Είναι τα αρώματα. Είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι όλα αυτά τα συστατικά που έχει το δικό μας λάδι, το οποίο και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως φάρμακο για την ανθρώπινη υγεία», λέει ο κ. Κουτσαυτάκης. «Η συγκυρία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει σχέση με τις τιμές που σας ανέφερα. Όσο προχωράει ο καιρός, ξεκαθαρίζει το τοπίο. Υπάρχει μια αδυναμία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, διότι, όπως λένε οι ειδικοί, η Ισπανία δεν έχει μπει ακόμα στο παιχνίδι. Και μιλάμε για τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια τόνους. Και φοβούνται ορισμένοι ότι κατά τον Ιανουάριο, που θα έχουν μπει τα λάδια της Ισπανίας στην αγορά, ίσως θα έχουμε μια κάμψη. Αλλά τα δικά μας λάδια υπερέχουν. Το λένε οι μελέτες διεθνώς, δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά. Μπορούμε όμως εμείς να καταλάβουμε ότι πρέπει να νοικοκυρέψουμε την καλλιέργειά μας;».

«Ακόμα δεν έχουμε ποσότητες»

Στον νομό Ρεθύμνου οι ελαιοπαραγωγοί δεν πουλούν ακόμα ούτε κιλό φρέσκου ελαιολάδου, πλην του βιολογικού, όπου έχουν το προηγούμενο διάστημα δοθεί τιμές μέχρι 5 ευρώ στις τρεις γραμμές. Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, «υπάρχει προβληματισμός. Ο κόσμος περιμένει μια τιμή που να μην πέφτει κάτω από τα 3 ευρώ, για να αρχίσει να πουλάει. Αλλά έτσι κι αλλιώς το περισσότερο λάδι θα αρχίσει να παράγεται μετά τις 20 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουμε πολύ μικρές ποσότητες στον νομό Ρεθύμνου», εξηγεί.

«Μη βιάζονται οι ελαιοπαραγωγοί»

Τη συμβουλή να μη βιάζονται να “κόβουν” λάδι πέρα από τις ανάγκες τους δίνει στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Το λάθος των παραγωγών ήταν πέρυσι. Με 3,40 και 3,50 ευρώ το κιλό και το είχαν για φύλαξη και δεν το έδωσαν. Τεράστιο λάθος. Αλλά φέτος το λάδι είναι πάρα πολύ λίγο. Και πρέπει να φεύγει σιγά-σιγά»…

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το καλύτερο είναι, αν έχουν εξασφαλίσει οι παραγωγοί σωστό χώρο αποθήκευσης στο σπίτι τους, «να μη βιάζονται. Και να πουλάνε μόνο με βάση τις ανάγκες τους. Δε χρειάζεται να τους πιάσει πανικός. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται η τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κακή δακοκτονία. Έχουμε και τεράστιες περιοχές άδειες από ελαιόκαρπο λόγω της κλιματικής αλλαγής»…

Παράλληλα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δίνει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή ενός διαφορετικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, με τους δήμους και τους συνεταιρισμούς να συμμετέχουν ενεργά. Και να μην ξανασυμβούν οι φετινές καταστάσεις. «Όταν εμφανίζονται οι πρώτες γενιές του δάκου», λέει, «έχουμε μικρό πληθυσμό. Αλλά στις τρεις γενιές φτάνουμε σε εκατομμύρια αβγά. Και όταν χαθεί η πρώτη γενιά χάνουμε τον έλεγχο, όπως έγινε φέτος με καθαρή την ευθύνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»…

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει φέτος και ποιοτικό ελαιόλαδο, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί ψέκαζαν μόνοι τους. «Όλη η ιστορία, λοιπόν, εξαρτάται απ’ τον παραγωγό. Ο κόσμος όμως δεν πρέπει ούτε να το φυλάσσει, να μην το δίνει, αλλά ούτε και να το δίνει μονομιάς»…

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κατηγορεί και το επίσημο κράτος, λέγοντας ότι ουδέποτε προώθησε στο εξωτερικό το εθνικό αυτό προϊόν, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες που προωθούν τα δικά τους προϊόντα σε μας, δηλαδή τα βιομηχανικά.

Στοιχεία του ΣΕΔΗΚ: Οι τιμές για το περσινό ελαιόλαδο

Το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13ης/11/2018 (www.sedik.gr) αποδεικνύει αύξηση τιμών της τάξεως των 10-20 λεπτών σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που δίδουν τιμές. Ο λόγος βέβαια για το περυσινό ελαιόλαδο. Έτσι, οι τιμές κυμάνθηκαν γύρω στα 2,80-2,90 ευρώ/κιλό, ενώ σε μία εταιρεία, την “Κολυμπάρι Α.Ε.”, έφτασαν στο ψυχολογικό κατώφλι των 3 ευρώ το κιλό. Ανάλογη κατάσταση φαίνεται να υπάρχει και στην Πελοπόννησο.

Γίνονται, δε, οι εκτιμήσεις ότι αυτή η ανάκαμψη έχει να κάνει και τις δυσμενείς συνθήκες στην Ισπανία, δηλαδή έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τη μια, και μεγάλη δακοπροσβολή από την άλλη.

Στα πλαίσια αυτά, οι τιμές στην Ιταλία για το έξτρα παρθένο, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13ης/11/2018, συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στο Μπάρι στα 5,95 ευρώ/κιλό και στον μ.ο. της χωράς στα 5,42 ευρώ το κιλό.

Αλλά και στην Ισπανία, όπου οι αγοραπωλησίες γενικά υποχώρησαν σχεδόν κατά 50%, οι τιμές παρουσίασαν κάποια αύξηση, με το έξτρα παρθένο να φτάνει τα 3,60 ευρώ/κιλό.

neakriti.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προθεσμία για διορθώσεις στα Βιολογικά πριν την πληρωμή εκκαθάρισης

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων


Σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι την παρασκευή 17 Μαΐου 2019 καλεί τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της πληρωμής εκκαθάρισης για το έτος 2018.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμής ενημερώνει τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, ενόψει της πληρωμής εκκαθάρισης για το έτος 2018 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων δεσμεύσεων, πως έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιγράφονται στο πλαίσιο της παρ. Δ του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 2848/145689/28-12-2016 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β΄ 4310), σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην υποχρέωση των δικαιούχων να συνάψουν νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι την παρασκευή 17 Μαΐου 2019 με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καθορίστηκαν τα ποσά ενίσχυσης για την Εξισωτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης των υπομέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2019, με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης


Για το υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» η ενίσχυση καθορίζεται στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα, για το υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» στα 6,48 ευρώ ανά στρέμμα και για το υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» στα 8,1 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, για το έτος 2020 η ενίσχυση για το υπομέτρο 13.2 θα είναι μειωμένη και θα ανέρχεται στα 3,24 ευρώ ανά στρέμμα.

Η τροποποιητική δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τρόποι αντιμετώπισης περονόσπορου και ωιδίου στο αμπέλι

Δημοσιεύτηκε

στις

Τους κινδύνους που διατρέχει αυτή την περίοδο το αμπέλι καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου


Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον περονόσπορο, υπάρχει αύξηση των θέσεων εμφάνισης και των μολυσμάτων στην πρώιμη ζώνη, καθώς και εμφάνιση κηλίδων και στη μεσοπρώιμη ζώνη. Σχετικά με το ωίδιο, οι καιρικές συνθήκες της εποχής είναι ευνοϊκές για τον μύκητα.

Περονόσπορος

Τα αμπέλια βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, και η ταχύτατη αύξηση της νέας βλάστησης ευνοεί προσβολές του φυλλώματος. Επίσης, ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να «χτυπήσει» κατευθείαν στα σταφύλια. Η καιρική αστάθεια τις ημέρες που διανύουμε αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασης της ασθένειας αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει ήδη εμφανιστεί.

Ειδικότερα στην πρώιμη ζώνη τα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) εντοπίζονται σε πολλές θέσεις. Υπάρχουν τοποθεσίες, όπου ο μύκητας έχει ολοκληρώσει δύο κύκλους ανάπτυξης.

Στη μεσοπρώιμη ζώνη, ο περονόσπορος εμφανίζεται σε εστίες σε αρκετές περιοχές και επιβεβαιώνει την παρουσία της ασθένειας. Ο κίνδυνος επέκτασης του μύκητα είναι αυξημένος σε περίπτωση βροχών.

Τέλος, στην όψιμη ζώνη δεν έχουν παρατηρηθεί, προς το παρόν, συμπτώματα. Λόγω των βροχών που σημειώθηκαν στις αρχές του Απριλίου, σε αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση την περίοδο εκείνη, εκτιμάται ότι υπάρχουν πρωτογενείς μολύνσεις έστω και σε περιορισμένες θέσεις.

Το Περιφερειακό Κέντρο δίνει οδηγίες και για τις τρεις ζώνες:

Πρώιμη – Μεσοπρώιμη ζώνη:

Λόγω της αυξημένης παρουσίας του μύκητα, της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της καιρικής αστάθειας στις επόμενες ημέρες με πρόβλεψη βροχών, τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Να προτιμηθούν διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μείγματά τους.

Όψιμη ζώνη:
  1. Σχολαστικός έλεγχος των αμπελιών κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων.
  2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.
Ωίδιο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι θερμοκρασίες της εποχής ευνοούν και επιταχύνουν την ανάπτυξή του, ενώ διαπιστώνονται προσβολές μέχρι και στη μεσοπρώιμη ζώνη, με τις δευτερογενείς μολύνσεις να είναι σε εξέλιξη.

Οδηγίες

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει την αφαίρεση και την καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών, καθώς οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

Τέλος, τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτή για τον περονόσπορο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη