Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ποιες ασθένειες πρέπει να προσέξουμε στο αμπέλι

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.


Βλαστικά στάδια ποικιλίας σουλτανίνα

• Πρώιμες περιοχές: έναρξη άνθησης

• Mεσοπρώιμες περιοχές : ξεχώρισμα σταφυλιών – έναρξη μούρου

• Όψιμες περιοχές : ξεχώρισμα σταφυλιών

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Plasmopara viticola):

 • Μετά από παρατεταμένη ανομβρία οι πρόσφατες τοπικές βροχοπτώσεις ύψους 1 – 30 χιλ. δημιουργούν συνθήκες για μελλοντικές μολύνσεις, ιδιαίτερα όπου συνοδεύτηκαν με ισχυρές διυγράνσεις των φύλλων.

 • Συμπτώματα της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) προβλέπεται να εμφανιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (9 – 10 Μαΐου).

Οδηγίες :

 • Χρόνος προληπτικής επέμβασης: 8 – 9 Μαΐου. Να προτιμηθούν σκευάσματα επαφής.

 • Ελέγχετε συστηματικά τα αμπέλια σας, φύλλωμα και σταφύλια (αυτή την εποχή χτυπά κατ’ ευθείαν τα σταφύλια). Σε περιοχέςπου εμφανιστούν συμπτώματα να γίνει αμέσως καταπολέμηση.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

Υπάρχει σε πολλά αμπέλια και οι συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. Εάν επεκταθούν οι μολύνσεις ο έλεγχος είναι πολύ δύσκολος.

Τα στάδια που ακολουθούν είναι ευαίσθητα στην ασθένεια. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η προστασία των αμπελιών.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana)

Η πρώτη πτήση του εντόμου (ανθόβια γενιά) στην πρώιμη ζώνη είναι στο τέλος της και στις υπόλοιπες ζώνες σε εξέλιξη. Δεν χρειάζεται ακόμη καταπολέμηση.

T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp)

Όπως φαίνεται από το δίκτυο παγίδευσης και τις δειγματοληψίες, στη μεσοπρώιμη ζώνη παρατηρείται ισχυρή διαφοροποίηση τωνπληθυσμών του από τοποθεσία σε τοποθεσία. Αυτό οφείλεται στη μεταναστευτική τάση που το διακρίνει.

Οδηγίες :

Υπάρχουν αμπέλια που πρέπει να προστατευτούν. Να γίνεται καταπολέμηση μόνο όταν διαπιστώσετε προνύμφες του εντόμου στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

ΘΡΙΠΕΣ : (Thripidae)

Από την έναρξη του μούρου μέχρι και την καρπόδεση ελέγχετε με τίναγμα πάνω σε λευκό χαρτί τα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.

Οδηγίες:

Σε περίπτωση παρουσίας του εντόμου συνιστάται άμεση επέμβαση.

ΠΛΑΝΟΚΟΚΚΟΣ :(Planococcus ficus)

Την περίοδο αυτή βρίσκεται στα ψηλότερα στρώματα του ρυτιδώματος και μετακινείται στην τρυφερή βλάστηση.

Οδηγίες:

Να ελέγχονται τα πρέμνα με προσεκτική αφαίρεση του ρυτιδώματος. Η έντονη παρουσία μυρμηγκιών προδίδει τις θέσεις του ψευδόκοκκου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.

Σε αμπέλια που μετά από έλεγχο εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται επιμελημένος ψεκασμός σε φύλλωμα, σταφύλια και καλή διαβροχή του κορμού και των βραχιόνων.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεμβάσεις κατά των εχθρών της ελιάς πρέπει να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων σκευασμάτων από εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

1 Comment

1 Comment

 1. Avatar

  Χημικά εργαστήρια

  28 Απρίλιος 2017 at 10:57

  Είναι τόσες πολλές οι ασθένειες του αμπελιού αλλά δεν συζητάει κανείς για τους τρόπους αντιμετώπισης. Το μόνο που βρήκα για το ωίδιο είναι αυτό http://www.agrokosmos.gr/article.php?id=82

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *