Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Πιθανές ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη ενώ στην Κρήτη τα πετάμε

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για βοήθεια από τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Ηδη ορισμένα αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας που ήταν έτοιμα για συγκομιδή τον περασμένο μήνα, έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα. Παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία των παραγωγών, καθώς τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότερα αγροτικά προϊόντα θα είναι έτοιμα προς συγκομιδή. «Μπορεί κανείς να αντισταθμίσει τη ζημιά μιας κακής σοδειάς, αλλά όταν έχεις έτοιμο για συγκομιδή το 80% της παραγωγής σου και δεν υπάρχει κανείς να το μαζέψει, νιώθεις αδύναμος», σχολίασε στο Bloomberg Ιταλός αγρότης.

Η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια. Η Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών. «Η εργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τζούλια Κλέκνερ.

Οταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παραγωγοί μπορέσουν να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς θα έχει σαπίσει, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη οι αγρότες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού. Ως αποτέλεσμα, πολλοί φοβούνται ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει έλλειψη ορισμένων αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, εντονότερη είναι η ανησυχία ότι ακόμη και αν οι αγρότες καταφέρουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα από τις ανοιχτές αγορές και ότι θα επικρατεί ακόμη αναταραχή στις μεταφορές των προϊόντων αυτών. «Οι πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ακόμη και όσοι μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συγκομιδή, θα δυσκολευτούμε να τα πουλήσουμε», δήλωσε στο Bloomberg Γάλλος παραγωγός.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη ξένων εργατών, καλώντας τους ντόπιους να δουλέψουν στα χωράφια. Ο Ντιντιέ Γκιγιόμ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε». Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα. Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους. «Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Εχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η Κριστίν Ασμπάχερ, υπουργός Εργασίας της χώρας.

Βέβαια, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μικρή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ζουν στις πόλεις και συνεπώς μακριά από τις αγροτικές περιοχές. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον Τζακ Γουάρντ, επικεφαλής της British Growers, ένωσης Βρετανών παραγωγών, η πρόσληψη εργατών με λιγότερη εμπειρία σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού λόγω κορωνοϊού ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος της συγκομιδής και να καθυστερήσουν την παραγωγή.

Και όλα αυτά την ώρα που σε κατάσταση πανικού βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας.

Σε μια κατάσταση πανικού βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας με την διακίνηση των κηπευτικών να έχει καταρρεύσει, τη ζήτηση των προϊόντων να βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να μένει απούλητο και να καταλήγει στα σκουπίδια, με τις μόνες ποσότητες που πωλούνται να είναι αυτές που καταλήγουν σε super-market με εξευτελιστικές τιμές.

Το ενδεχόμενο οι λαϊκές όλης της χώρας να κλείσουν, πλέον έχει ανοίξει μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο Υπουργός Α. Γεωργιάδης κάλεσε τους κρητικούς παραγωγούς να αποχωρήσουν από τις λαϊκές της Αθήνας, ή όπου αλλού εκτός Κρήτης βρίσκονται, ενδεχόμενο που θα δράσει επίσης καθοριστικά με αρνητικό τρόπο στο πρόβλημα.

Στην Ιεράπετρα επικρατεί ένας αναβρασμός, με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, μεμονωμένους αγρότες, το Δήμο Ιεράπετρας και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, δημοπρατήρια, οργανώσεις παραγωγών, να προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια οργανωμένη λύση, που θα δώσει μια προοπτική στην κατάσταση που επικρατεί, αλλά και αυτή που έρχεται.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές, αλλά το ίδιο μεγάλη είναι και η ένταση και η χρονική πίεση που αντιμετωπίζει ο καθένας και έτσι για την ώρα δεν υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο δράσεων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας και η αντιπεριφέρεια Λασιθίου σε συνεννόηση με τον αγροτικό κόσμο έχουν ζητήσει παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα προϊόντα που πετιούνται να μπορέσουν να καταγραφούν ώστε να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Μια διαδικασία που και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη με το μόνο νόμιμο χώρο που μπορούν να πεταχτούν τα προϊόντα να είναι ο ΧΥΤΑ στον Άγιο Νικόλαο, κάτι που σίγουρα δεν εξυπηρετεί στο να γίνουν γρήγορες κινήσεις.

Eνήμεροι είναι και οι βουλευτές του νομού με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη να αναμένει και ο ίδιος απαντήσεις τόσο στο ζήτημα των κηπευτικών όσο και των λαϊκών αγορών απαντήσεις και λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας 77χρονος Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/11) ένας 77χρονος Έλληνας στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο ηλικιωμένος βρέθηκε σε αγροτεμάχιο...

Themata

Μία νέα τραγωδία συγκλονίζει τα Χανιά καθώς ένας άντρας έχασε τη ζωή του νωρίς το πρωί του Σαββάτου Το δυστύχημα έγινε σε επαρχιακό δρόμο...

Greece

Τον άτυχο άντρα αναζητούσαν από το απόγευμα οι οικείοι του Θανατηφόρο δυστύχημα με τρακτέρ σημειώθηκε κοντά στο Βελβεντό και σε αγροτική περιοχή κοντά στο ξωκλήσι...

Themata

Οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή χρονιά πλέον έχει χαθεί, ενώ εκτιμάται ότι τα κηπευτικά της περιοχής θα καταλήξουν στα σκουπίδια σε...