Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πλάνα για… υδροπλάνα στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Σωτήρη Κυριακίδη


Η στιγμή που ο Κώστας Ρωσσίδης, πιλότος του κόκκινου υδροπλάνου, έφτανε από την Πάχη Μεγάρων μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα, ήταν ιστορική, αφού ο στόχος της δοκιμής των υποδομών που υπάρχουν στη λίμνη, για να εξυπηρετούν τα υδροπλάνα, επετεύχθη. Η Ελλάδα άλλωστε είναι από τις χώρες με την πλέον σημαντική ιστορία, σε ό,τι αφορά τη χρήση των υδροπλάνων, αφού στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το συγκεκριμένο ιπτάμενο μέσο μπορούσε να εξασφαλίζει εναέριες συνδέσεις χωρίς να απαιτούνται σημαντικές υποδομές, τα αεροσκάφη αυτά ήταν λύση (και) για τη χώρα μας. Μάλιστα, αυτό το ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, το υδροπλάνο, εξασφάλισε στην Ελλάδα και δύο ιδιαίτερες πρωτιές. Ήταν το 1912 όταν ο Δημήτρης Καμπέρος μετέτρεψε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο καταρρίπτοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Η δεύτερη πρωτιά ήρθε από την χρήση υδροπλάνων σε αποστολή βομβαρδισμού στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο με τον ίδιο Έλληνα αεροπόρο να εκτελεί αναγνωριστικές πτήσεις ρίχνοντας χειροβομβίδες και αργότερα βόμβες χειρός που είχε κατασκευάσει… ο ίδιος!

Επιστρέφοντας στο σήμερα, και μετά την σχετικά πρόσφατη πρώτη άφιξη του υδροπλάνου με τον κ.Ρωσσίδη στα Γιάννενα, η Hellenic Seaplane Association που εκπροσωπεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει συσταθεί για να προωθήσει την χρησιμότητα των υδροπλάνων στα Ιωάννινα, ενώνει τις δυνάμεις της με μια πρωτοβουλία που πήρε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Αυτή έχει σαν όραμα να επιλυθούν όλα τα διαδικαστικά προβλήματα και να επαναλειτουργήσει το τοπικό υδατοδρόμιο, κάτι που όπως ανέφερε ο κ.Ρωσσίδης, είναι σχετικά ευκολότερο με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ.Ρωσσίδη, η ενεργοποίηση των υποδομών στα Ιωάννινα θα επιτρέψει σε υδροπλάνα να πραγματοποιήσουν στο μέλλον και τακτικές και έκτακτες (charter) επιβατικές πτήσεις, όπως και πτήσεις περιηγητικές (Sightseeing) και μεταφοράς φορτίου (πχ φάρμακα και τρόφιμα) αλλά και νοσοκομειακές ή έρευνας και διάσωσης. “Σε ό,τι αφορά το κόστος, το υδροπλάνο είναι ένα μέσο πιο φτηνό από το ελικόπτερο” επισήμανε ο Έλληνας πιλότος. Εκτιμά δε πως σύντομα και με τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει μετά τη δοκιμή, θα έρθουν οι καρποί της πρωτοβουλίας που πήρε η Ένωση Ξενοδόχων της πόλης της Ηπείρου που στηρίζει την όλη προσπάθεια. 

“Θα μπορούμε να έχουμε πτήσεις από ενδιαφερόμενους που προέρχονται από διάφορες περιοχές εντός αλλά και εκτός της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα από Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, τα κράτη των Δαλματικών Ακτών κ.α.”, τόνισε ο κ.Ρωσσίδης. 

Γη, νερό, αέρας: στην Ελλάδα τα έχουμε στην ομορφότερη, ίσως εκδοχή τους και το υδροπλάνο είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους ωραιότερους τρόπους να τα… “ γευτούμε”! 

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ: 19χρονος πέθανε ενώ έπαιζε μπάσκετ

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ώρα που έπαιζε μπάσκετ έχασε τη ζωή του ένα αγόρι μόλις 19 ετών στα Λεχαινά, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία


Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο 19χρονος έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, την ώρα προπόνησης ή αγώνα μπάσκετ.

Οι φίλοι του είναι σε σοκ. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από την περιοχή, όπου ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Αθήνα.

Αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα αίτια του θανάτου και δεν έχει ακόμα αν η κηδεία του θα γίνει στα Λεχαινά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικές λύσεις για «κόκκινα» στεγαστικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποιες είναι οι λύσεις και πώς λειτουργούν


Μια σειρά λύσεων σε δανειολήπτες που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προσφέρουν ήδη οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στους πελάτες τους, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εμπλουτίσουν τις λύσεις αυτές.

Οι λύσεις αυτές, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, θα προκύψουν σε απόλυτη και ειλικρινή συνεργασία που θα έχει ο δανειολήπτης -που πραγματικά βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώνει την υπάρχουσα δανειακή του υποχρέωση- με τις εταιρίες διαχείρισης. Θα αποτελούν λύσεις οριστικής διευθέτησης και θα δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Στις λύσεις που ήδη προσφέρονται σύμφωνα με στελέχη των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια κα πιστώσεις περιλαμβάνονται:

Εθελοντική παράδοση ακινήτου – Deed-in Lieu (DIL)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση απομείωσης του λογιστικού υπολοίπου κατά το ποσό της εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακίνητου. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, είναι μια φιλική λύση που δεν απαιτεί κάποια επιπλέον ενέργεια από τον δανειολήπτη αναφορικά με το ακίνητο (πχ εύρεση αγοραστή).

Εθελοντική εκποίηση ακινήτου (Voluntary/Short Sale)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί με την τράπεζα να πουλήσει το ενυπόθηκο ακίνητο σε τρίτο αγοραστή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και σε προκαθορισμένο εύρος τιμών. Εάν το ακίνητο θεωρείται εμπορεύσιμο και δεν καταστεί εφικτή η πώληση του σε τρίτο, η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να το αποκτήσει (DIL). Το δάνειο αποπληρώνεται ολικώς ή μερικώς από το τίμημα της πώλησης.

Η συγκεκριμένη λύση έχει δύο εναλλακτικές:

– Άμεση Εθελοντική Εκποίηση του ακινήτου σε αγοραστή που έχει βρει ο δανειολήπτης

– Εθελοντική εκποίηση σε τρίτο αγοραστή που μπορεί να βρεθεί είτε από τον δανειολήπτη είτε από την Τράπεζα

Στις λύσεις που θα εμφανισθούν και στην ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνονται:

Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση (Mortgage to Rent (MTR) / Sale and Lease back)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί τη μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα (με ή χωρίς όρο για επαναγορά) σε προκαθορισμένη τιμή. Ταυτόχρονα με αμοιβαία συμφωνία, η Τράπεζα νοικιάζει το ακίνητο στον δανειολήπτη. Η λύση αυτή προϋποθέτει ότι ο δανειολήπτης είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά το κόστος του ενοικίου.

Ανταλλαγή ακινήτου (Trade Down)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί την μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα. Η Τράπεζα διατηρεί με τον δανειολήπτη ένα νέο δάνειο για ακίνητο μικρότερης αξίας, του οποίου τις μηνιαίες δόσεις μπορεί πλέον να πληρώσει ο δανειολήπτης.

Η μικρότερης αξίας κατοικία μπορεί να προέλθει είτε από τα ακίνητα που έχει η τράπεζα στα βιβλία της, είτε με την ανταλλαγή ακινήτου άλλου δανειολήπτη που μπορεί να θέλει μεγαλύτερο σπίτι Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα όλων των τραπεζών θα ήταν πολύ επιβοηθητική για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Για όλες τις παραπάνω λύσεις ρύθμισης η Τράπεζα και ο δανειολήπτης χρειάζεται να συμφωνήσουν τη διαχείριση του τυχόν καταλοίπου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία: Σκότωσε τον πατέρα της και προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

Αδιανόητη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην Αγία Παρασκευή


Μία 31χρονη γυναίκα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μαχαίρωσε και σκότωσε τον 68χρονο πατέρα της και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Η 31χρονη που σύμφωνα με πληροφορίες είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική,  με ένα μαχαίρι κατάφερε πολλαπλά τραύματα στο λαιμό και στο θώρακα του πατέρα της. 

Αμέσως μετά με το ίδιο μαχαίρι έκοψε τις φλέβες της. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη