Connect with us

Super Deals

Ποια προϊόντα πάνε στο 13% από τη Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η εγκύκλιος με τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται από τη Δευτέρα στον μειωμένο συντελεστή 13% από το 24% υπογράφηκε από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AΑΔΕ)


Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, με βάση την εγκύκλιο οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και παροχής υπηρεσιών εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους και τις φορολογικές ταμειακές μηχανές τους προκειμένου από τη Δευτέρα να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι:

παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία
επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις υπηρεσίες απο τη Δευτέρα θα ισχύουν τα ακόλουθα:

α) επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, καθώς και προστασίας παιδιών και νέων της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που πρόκειται για παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας από πρόσωπα με κερδοσκοπική δραστηριότητα ή από πρόσωπα με δραστηριότητα μη κερδοσκοπική που όμως είτε δεν αναγνωρίζονται από το κράτος ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, είτε το είδος και η έκταση των υπηρεσιών τους είναι τέτοια που ενδεχόμενη απαλλαγή τους θα οδηγούσε σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, επιβάλλεται ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή στις υπηρεσίες αυτές.

β) επανέρχεται η εστίαση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η παροχή υπηρεσιών από τις αναφερόμενες στη διάταξη αυτή επιχειρήσεις εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης, εφόσον πρόκειται για διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών, ενώ παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών, φυσικών ή τυποποιημένων, καθώς και οι επιτόπιες καταναλώσεις ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα. Το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφετέριες και συναφείς προς αυτές επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς, για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητά ή και γλυκά για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που τα παραδίδουν σε «πακέτο».

Ετσι στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, καθώς και το νερό, είτε καταναλώνονται επιτοπίως είτε παραδίδονται σε «πακέτο». Όσον αφορά δε στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

Στην διάκριση αυτή ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια στο πλαίσιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης δωματίου (room service), ενώ υπενθυμίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων συνιστούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού. Στην περίπτωση, δε, που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, λαμβανομένου υπόψη ότι από 20.05.2019 στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται τόσο η διαμονή όσο και οι καταναλώσεις φαγητού κάθε είδους, γίνεται δεκτό η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση, ως είθισται, χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων

Super Deals

Σεμινάριο: «Βασικές δεξιότητες Barista»

Δημοσιεύτηκε

στις

Σεμινάριο για όσους εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν στον χώρο του καφέ και της εστίασης, σε νεοεισερχόμενους επαγγελματίες Barista και σε επαγγελματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σε αυτό το αντικείμενο, διοργανώνει εκ νέου του ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Σκοπός του σεμιναρίου είναι η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση  των συμμετεχόντων, ώστε ο τελικός καταναλωτής ν΄ απολαμβάνει σωστά παρασκευασμένα και ποιοτικά προϊόντα, τεκμηριωμένα με τις διεθνείς ορολογίες. Θα είναι χρήσιμο στη μετέπειτα πορεία του γιατί θα αντιλαμβάνεται και θα διορθώνει οποιαδήποτε δυσλειτουργία παρουσιαστεί στον χώρο εργασίας του.

Ενότητες Σεμιναρίου:

•Ιστορία  & Τύποι καφέ

•Καφεόδενδρα & Ανατομία καρπού

 • Ζώνες καλλιέργειας, υψόμετρα και εδάφη

•Μέθοδοι συγκομιδής και επεξεργασίας

•Αραμπικα – Ρομπουστα,

  • Καβούρδισμα

•Βασικές αρχές εκχύλισης εσπρέσο

•Νερό & Γάλα

•Μύλοι & Ρύθμιση άλεσης καφέ

• •Ρύθμιση δόσεων και δοσολογίας

•Πάτημα – tamping

• Μηχανή  & Εκχύλιση εσπρέσο

• Παρασκευή εσπρέσο-καπουτσίνο και αφρόγαλα

•Συνεργασία & Καθαριότητα

•Ασφάλεια και υγιεινή

Το κόστος του προγράμματος είναι 140€ ανά συμμετοχή.

*Παρέχονται ειδικές εκπτώσεις 10%: Σε ανέργους, φοιτητές, σε ομαδικές εγγραφές άνω των τριών ατόμων και σε όσους καταβάλουν τουλάχιστον 50% της συμμετοχής, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

Χρόνος Διεξαγωγής 20 διδακτικές ώρες Δευτέρα 23/09/19,Τρίτη 24/09/2019, Τετάρτη 25/09/2019 και Πέμπτη 26/09/19 από 09:00π.μ έως 13:15π.μ

Χώρος υλοποίησης: Ικάρου και Αρχιμήδους 1 Νέα Αλικαρνασσός

Εισηγητής: Αργύρης Λυράκης, εγάζεται στο πόστο του μπουφέ από το 2004, υπήρξε ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης καφέ από το 2009 έως το 2016 και έκτοτε εργάζεται σαν υπεύθυνος καταστήματος και εισηγητής σεμιναρίων στην εταιρία «espressoshop», έως και σήμερα.  Εκπαιδεύσεις: 2011 Bar -Academy,2012 Bar – Academy + latte art, 2013 American academy, 2013 C.P.B (certified professional barista), 2014 V.B.M Ιταλία, 2018 S.C.A

Πληροφορίες στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Κορωναίου 9, τηλ: 2810 302730 φαξ 2810-227189, info@katartisi.gr από τις 08:00 έως 15:00 μ.μ. και αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Σεμινάριο Photoshop στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Επεξεργασία εικόνας με το Photoshop» – Έναρξη 24/9/2019


Θέλετε να μάθετε πως εξαφανίζονται οι ρυτίδες σας; Πως μπορείτε να «πειράξετε» τα χρώματα σας ή (γιατί όχι…) να βελτιώσετε και το σχήμα του προσώπου σας; Με το photoshop όλα γίνονται! Αρκεί να ξέρετε να το χειρίζεστε…

Στο σεμινάριο «Επεξεργασία εικόνας», που διοργανώνει το ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, θα μάθετε να επεξεργάζεστε κάθε είδους ψηφιακή εικόνα, να «ρετουσάρετε» πρόσωπα και τοπία, να εξαφανίζετε στοιχεία μιας φωτογραφίας ή να προσθέτετε. Και τέλος θα μάθετε να εφαρμόζετε στις φωτογραφίες σας, κάθε είδους effect.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε αρχιτέκτονες, φοιτητές, web designers αλλά και σε οποιονδήποτε έχει χόμπι τη φωτογραφία.

Ενότητες σεμιναρίου:• Εισαγωγή στην ψηφιακή φωτογραφία• Γνωριμία με τα εργαλεία του photoshop• Επεξεργασία χρωμάτων• Επιλογή αντικειμένων και η επεξεργασία τους• Effects• Formats αποθήκευσης αρχείων

Διάρκεια σεμιναρίου: 28 διδακτικές ώρες.  κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 24/09 έως και 08/10/2019 και ώρα 18:00μμ-21:15μμ

Κόστος σεμιναρίου: 160€* ανά συμμετοχή

*Παρέχονται ειδικές εκπτώσεις 10%: Σε ανέργους, φοιτητές, σε ομαδικές εγγραφές άνω των τριών ατόμων και σε όσους καταβάλουν τουλάχιστον 50% της συμμετοχής, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου. *Οι εκπτώσεις δεν παρέχονται αθροιστικά. *Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις

Χώρος διεξαγωγής: Ικάρου και Αρχιμήδους 1, Νέα Αλικαρνασσός, Χώρος διεξαγωγής: Ικάρου και Αρχιμήδους 1, Νέα Αλικαρνασσός 

Εισηγητής: Ο Χαρίλαος Γρηγορέλης είναι επαγγελματίας γραφίστας με πολυετή προϋπηρεσία σε computer graphics, 3d animation και μοντάζ. Επίσης διατηρεί δική του εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων.

Πληροφορίες στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΕΛΙΟΥ – Κορωναίου 9, τηλ. 2810-302730, φαξ 2810-227189, info@katartisi.gr από τις 08:00 έως 15:00 μ.μ. και αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Η Κρήτη στο “Sustainable FOOD TOURISM”

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι χώρες- εταίροι και επιχειρηματιες από άλλες 7 Ευρωπαϊκές χώρες ( Σλοβενία, Κροατια, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο , Πορτογαλία( ο οικοδεσπότης) )


Οι Τεχνικες Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλειου μαζι με Κρητικους επιχειρηματιες που δραστηριοποιούνται στο γαστρονομικό τουρισμό συμμετείχαν στο τελευταίο δειθνες συνέδριο με τίτλο “Sustainable FOOD TOURISM” του Ευρωπαϊκού προγράμματος MEDFEST – Culinary heritage experiences https://katartisi.gr/programmata-eu/371-medfest-gastronomiki-klironomia που πραγματοποιήθηκε στην Ταβιρα της Πορτογαλιας στης 05.09.19.

 Ο σκοπός του συνεδριου ήταν να παρουσιάσει τα αποτελεματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος που είχαν ως στόχο να βελτιώσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, τους τρόπους να δημιουργηθει ένας βιώσιμος γαστρονομικός τουρισμός όλο τον χρόνο και η διαφύλαξη της γαστρονομικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.

Επειδή οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς στα κράτη του Μεσογειακού Χώρου είναι διάσπαρτες και ασύνδετες, το πρόγραμμα MEDFEST χρησιμοποιήσε μια μοναδική προσέγγιση με σκοπό την ενσωμάτωση διατροφικής κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου σε μία αειφόρο τουριστική προσφορά.

Η μεθοδολογία του MEDFEST βασίζεται σε ένα συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων, όπου τρείς κύριες ομάδες εμπλεκόμενων (παραγωγοί, τουριστικοί οργανισμοί, οι ασκούντες πολιτική) ασχοληθηκαν και ανέλαβαν την ευθύνη για τις δράσεις του MEDFEST από την αρχή έως το τέλος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Με εκτίμηση, Τεχνικες Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη