Connect with us

ΚΡΗΤΗ

“Πόλεμος” για το νερό στο Ηράκλειο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύγκρουση για το νερό και τα μέτρα


Πολεμικό κλίμα χθες  στο Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο την επιβολή αυστηρών οικονομικά μέτρων σε όσους υπερκαταναλώνουν, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόστιμα -«φωτιά». Οι δημοτικές παρατάξεις για περισσότερο από δυόμισι ώρες συγκρούονταν για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του νερού, ενώ όπως ανακοινώθηκε ναυάγησε το αρχικό σχέδιο της δημοτικής Αρχής για την κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραματικής έλλειψης νερού.

Αιτία της απόρριψης του αιτήματος από  τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας  είναι ότι η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνει αφού επέλθει η βλάβη και όχι όταν είναι επικείμενη.

Η χθεσινή συνεδρίαση ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το γεγονός ότι το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης του νερού αναδεικνύεται σε υπ΄αριθμό ένα πρόβλημα για την πόλη, την οποία ενόψει του καλοκαιριού περιμένουν δύσκολες μέρες…

Μια σειρά από ερωτήσεις που τέθηκαν από τις  δημοτικές παρατάξεις οδήγησαν τη δημοτική αρχή να ζητήσει νομική και οικονομική επανεξέταση του νέου πλαισίου των προστίμων που κλήθηκε χθες να επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, η τελική  πρόταση θα ψηφιστεί δια περιφοράς, την Πέμπτη που συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ.

Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ έχει ήδη εγκρίνει την απαγόρευση του ποτίσματος γκαζόν και πλήρωσης κολυμβητικών δεξαμενών από το δίκτυο ύδρευσης (εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις). Το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών επιτρέπεται με ποτιστήρι. Επίσης προβλέπει απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων, αυλών, εξωστών, κοινοχρήστων χώρων με λάστιχο. Επιτρέπεται με πιεστικό ή ποτιστήρι.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν δημότες οι οποίοι παραβιάζουν τα παραπάνω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100,00 €, ενώ σε περιπτώσεις επανάληψης θ’ αφαιρείται ο υδρομετρητής τους. Επανασύνδεση του υδρομετρητή θα γίνεται μετά την καταβολή του προστίμου και του τέλους επανασύνδεσης.  Για την εφαρμογή των ως άνω μέτρων, θα συνδράμει τη Δ.Ε.Υ.Α.Η. η Δημοτική Αστυνομία.

Τα μέτρα προβλέπουν επίσης μείωση κατά 5% της τιμής ανά m3  νερού, εφόσον η κατανάλωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δηλ. από 01-05 έως 30-09, μειωθεί κατά 10% τουλάχιστον. Αντιθέτως, σε περίπτωση αύξησης της κατανάλωσης που θα υπερβαίνει το 10%, θα επιβάλλεται  ισόποση αύξηση της τιμής ανά m3 νερού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Αγαπάκης χθες στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε η μείωση της τιμή του νερού για όσους καταναλώνουν λιγότερο να είναι μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 20%, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο στον κόσμο για να μην σπαταλά το νερό. Επίσης ζητήθηκε να εξεταστεί νομικά εάν επιτρέπεται η αφαίρεση του υδρομέτρου σε περίπτωση που κάποιος επιμένει να υπερκαταναλώνει…

Σφοδρές συγκρούσεις

Σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Κουράκης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης του νερού, ενώ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στα έργα της παράταξής του την περίοδο της δημαρχίας του.

Ο ίδιος μίλησε για ένα οικονομικό θαύμα που έγινε επί των ημερών του, καθώς το 2007 διαγράφηκαν 46 εκ. χρέη της ΔΕΥΑΗ που είχαν συγκεντρωθεί λόγω της κατασκευής του σπουδαίου έργου του βιολογικού καθαρισμού.

Ανταπαντώντας ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι οι διαγραφές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κουράκης αυτές έγιναν σε πανελλαδικό επίπεδο  και αντιπαρέβαλε το γεγονός ότι το 2017 στη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής διαγράφηκαν 50 εκ. ευρώ πρόσθετοι φόροι που είχαν επιβληθεί.

Επίσης πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά διασφαλίστηκαν  δια στόματος πρωθυπουργού χρήματα για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης ενώ κινήθηκε η διαδικασία για την ανόρυξη νέων 8 γεωτρήσεων. Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση που δέχτηκε η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση την ημέρα που η αφρικανική σκόνη κατέκλυσε το Ηράκλειο, αφού όλοι γνώριζαν τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν… Τόνισε μάλιστα ότι δεν ήταν η παράταξή του που είχε υποσχεθεί στους Ηρακλειώτες κατάργηση των ντεπόζιτων και συνεχή ροή νερού μέσα σε έναν χρόνο…

Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε εγκαίρως  τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Ενεργοί Πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα το Ηράκλειο να εξωθείται σε μια ασφυκτική οικονομία νερού. Υπογράμμισε την ανάγκη, παράλληλα με την αντικατάσταση των δικτύων του νερού, να γίνει και εγκατάσταση ηλεκτρονικού ελέγχου των παροχών ώστε να ελέγχονται οι διαρροές.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κασαπάκης χαρακτήρισε πρόχειρη όλη την εισήγηση της δημοτικής αρχής που με ευκολία χρεώνει πρόστιμα τους πολίτες, ενώ αφήνει σε καθεστώς ασυλίας της μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες…

patris.gr

ΘΕΜΑ

Κνωσσός, Σπιναλόγκα και 2.327 μνημεία εκχωρούνται στους δανειστές

Δημοσιεύτηκε

στις

Δείτε τον κατάλογο 587 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που κατάφεραν να ταυτοποιήσουν οι Αρχαιολόγοι, από το σύνολο των 2.329 τα οποία διεκδικεί το Υπερταμείο


Κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο.

Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου)

Στη λίστα η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή.

Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου , η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάχοι της Βεργίνας.

Παράλληλα, στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται μνημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και αυτά που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO. Πρόκειται για τη Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο, την Παναγία Αχειροποίητος, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.

Στη λίστα, που δεν έχει τέλος, βρίσκεται η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθεάτρου των Πατρών, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο Λευκός Πύργος, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει τον κατάλογο Κι αν η λίστα σοκάρει, παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο, με τα μνημεία που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα 587 ακίνητα που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Πρώτη στάση στους Αγίους Δέκα αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο καφενείο της Μηλιός η πρώτη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη


Αύριο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον γραμματέα του κόμματος θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα νότια του νομού και την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Αυγενάκη, τη Μεσαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Αναδρομές» στις 6.00μ.μ..

Αύριο Σάββατο, ο πρόεδρος της ΝΔ μαζί με τον γραμματέα του κόμματος θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα νότια του νομού και την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Αυγενάκη, τη Μεσαρά.

Πρώτη στάση στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας, στις 9:30 στο καφενείο της Μηλιός.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Απάντηση Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Αμαρίου σε Δημοσίευμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Λόγω δημοσιεύματος στα ΜΜΕ


Αναφορικά με το δημοσίευμα με τίτλο: «Αδιαφορία για τον κατεστραμμένο δρόμο στο Μέρωνα» που φιλοξενήθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση» την Τετάρτη 16-01-2019  καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο,  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας θα ήθελενα ενημερώσει τόσο τη συντάκτρια του δημοσιεύματος κ. Αννίτα Πιτσιδιανάκη,  όσο και τους υπόλοιπους δημότες για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πράγματι στην  Τ.Κ. Μέρωνα, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων παρουσιάστηκε φαινόμενο κατολίσθησης στην κεντρική επαρχιακή οδό εντός του οικισμού, με αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος της ξερολιθιάς αντιστήριξης της οδού και την υποχώρηση του οδοστρώματος. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρίου προχώρησε στην εκπόνηση πλήρους μελέτης με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος καθώς, κατά τα παρελθόντα έτη,γινόταν μόνο αποκατάσταση των ζημιών και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου.Κατόπιν της απαιτούμενης γεωλογικής, γεωτεχνικής και στατικής μελέτης, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη και, βάσει αυτής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία υποβλήθηκε στον αρμόδια Φορέα. Συγχρόνως, μετά από επίσκεψη του Δημάρχου στοΥπουργείο Υποδομών, εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του έργου ύψους 1.000.000,00 .

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει λάβει θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , που αποτελεί και τη μόνη εκκρεμότητα για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Είμαστε στη διάθεση των δημοτών για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνηση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη