Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Το Ηράκλειο, η πόλη των πολλών πολιτισμών, τιμά το παρελθόν και σχεδιάσει το μέλλον

Στον Δήμο Ηρακλείου δεν αρκούμεθα στην προσπάθεια  διαφύλαξης αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, Στόχος μας είναι να  αντιμετωπιστεί ο Πολιτισμός όχι ως “προϊόν”, αλλά ως πρόταση για  το μέλλον και παράλληλα να αξιοποιεί το ιστορικό και πολιτισμικό “απόθεμα” του τόπου, για την ανάταση, την ανάκαμψη και την πρόοδό του. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος υποστηρίζει επίσης πολλές εκθέσεις, σεμινάρια και άλλα πολιτιστικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το καλεντάρι των πολιτιστικών διοργανώσεων του Δήμου είναι κατανεμημένο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους  2021 και υλοποιείται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού.   

Οι  βασικές παρεμβάσεις  Πολιτισμού πραγματοποιούνται με σε τέσσερα θεσμοθετημένα φεστιβάλ, και ένα ψηφιακό κανάλι πολιτισμού. 

Αναλυτικά :1. ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ»

Τα πολλά ονόματα που της χάρισε ο χρόνος –Rabdh al Handak, Χάνδαξ, Κάντια, Μεγάλο Κάστρο, Ηράκλειο- δεν είναι τίποτε άλλο, παρά σημάδια που άφησε στο σώμα και την ψυχή της ο πολύπαθος βίος της. Η ιστορία της καταγράφει πολιορκίες, πολέμους, εξεγέρσεις, αίμα χαμένο δίκαια κι’ άδικα, μα και συμβίωση με τους «άλλους» σε μέρες καλές και κακές, κοινά γλέντια και μουσικές, καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις. Ο καρπός  που παρήγε  αυτή η συμβίωση της κόστισε ακριβά, αλλά της χάρισε και εποχές δόξας, όπως η Κρητική Αναγέννηση. Η σπορά του γέννησε ανθρώπους φωτισμένους, καλλιτέχνες, αρχαιολάτρες, διανοητές, ήρωες που ενέπνευσαν συγγραφείς και έφτασαν το όνομα της ως τα πέρατα του κόσμου. 

Η γεωγραφική της θέση στο κέντρο της  Κρήτης, έπαιξε  σημαντικό ρόλο στη μοίρα της. Αυτήν και τη δόξα της εζήλωσαν οι κατακτητές της. Τα παλαιότατα χρόνια, Αχαιοί και Δωριείς έδιωξαν από τις όμορφες πόλεις τους τους Μινωίτες ψηλά στα βουνά, εισάγοντας νέα ήθη και έθιμα. Ο βυζαντινός Νικηφόρος Φωκάς την απελευθέρωσε από τους Αγαρηνούς που άνομα και βάρβαρα την πλούτισαν, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της ως ορμητήριο για τις πειρατικές τους επιδρομές. Βενετσιάνοι την κόσμησαν με λαμπρά κτήρια, την περιτείχισαν με απόρθητο οχυρωματικό περίβολο και την υπερασπίστηκαν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία. Και Τούρκοι στοιχημάτισαν την άλωση της, αφιερώνοντας είκοσι τρία και πλέον χρόνια για να την αποκτήσουν. Στους νεότερους χρόνους φιλοξένησε απάτριδες. Αρμένιους, Εβραίους, ξεριζωμένους Ίωνες από την αντίπερα όχθη. Λιμάνι, πόλη ανοιχτή με έντονη εμπορική δραστηριότητα, πλούσια ενδοχώρα και απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, δεν είχε ποτέ φόβους και ενδοιασμούς για να δεχθεί όποιον της ζητούσε καταφύγιο. Αν και οι μνήμες της αντιστέκονται στη σκόνη του χρόνου ακόμα και σήμερα, που μια κακώς εννοούμενη ανάπτυξη έχει κατά πολύ αλλοιώσει την πολιτισμική φυσιογνωμία της, η σύγχρονη εικόνα της έχει αλλάξει. Μια επιπόλαιη ματιά στον οικοδομικό της ιστό, λίγο θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της. Μα και ο κόσμος που την περιβάλει  είναι αλλιώτικος. Η Μεσόγειος εδώ και αιώνες, δεν είναι πλέον η περίκλειστη θάλασσα που διέσχιζαν οι τολμηροί ταξιδευτές μεταφέροντας ιδέες και προϊόντα. Σήμερα το Ηράκλειο συνδέεται με όλον τον κόσμο. Διαθέτει σύγχρονο λιμάνι και διεθνές αεροδρόμιο. Η γειτνίαση της πόλης με την Κνωσό, τα σημαντικά μουσεία της, το ήπιο κλίμα της και οι ξενοδοχειακές μονάδες στις γύρω παραλίες, της εξασφαλίζουν πλήθος επισκεπτών. Ο τουρισμός και η πλούσια ύπαιθρος βοήθησαν στην ανάπτυξη ενός εύκολου πλουτισμού, που έδωσε ώθηση στην ανακατάταξη του κοινωνικού της ιστού, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η ιστορία της ωστόσο εξακολουθεί να απαιτεί δικαίωση. Αλλά η ίδια η πόλη ανθίσταται. Σαν μια μαριόλα ερωμένη σε προκαλεί να ανακαλύψεις τις κρυφές  χάρες της και για να την κατακτήσεις και να σε κατακτήσει, πρέπει να διαθέσεις υπομονή, παρατηρητικότητα, επιμονή. 

Πριν από τέσσερα χρόνια η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε με ένα όραμα. Πως αυτή η πόλη, με όλα όσα τη βαραίνουν, δεν είναι δυνατόν να μην έχει το δικό της θεματικό φεστιβάλ. Και σε πείσμα των καιρών, λιθαράκι-λιθαράκι, εκ του μηδενός κυριολεκτικά, στήθηκε το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». Χρειάστηκε κόπος πολύς, υπομονή και η πίστη πως το Ηράκλειο αξίζει περισσότερα. Το θεματικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», απέσπασε βραβείο στα Tourism Αwards που τελούν υπό την αιγίδα  του Ε.Ο.Τ. και του Υπουργείου Τουρισμού. Δεν είναι τόσο η διάκριση, όσο τα όσα αυτή συνεπάγεται. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, έγινε ένα ακόμα βήμα προς την  εξωστρέφεια, την οποία επιζητά ο τόπος αυτός. 

Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε το φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», στόχος ήταν να αναδειχθεί η ουσία των πραγμάτων, πατώντας γερά στο παρελθόν και κάνοντας μια πρόταση για το μέλλον. Μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις, με εξωστρέφεια, να καθιερωθεί ένας πολιτιστικός θεσμός που να διακηρύσσει ότι αυτήν την πόλη, το Ηράκλειο, αξίζει να την αγαπούν, να σέβονται για την ιστορία της, να την αντιμετωπίζουν εν τέλει με την ευαισθησία που της αρμόζει. Κυρίως δε, αποδεχόμενοι την ιστορική πραγματικότητα πως, στη συνύπαρξη με τους «ξένους» που την πάτησαν ως κατακτητές ή ως ικέτες,  οφείλει πολλά από τη μακρά και σημαντική ιστορία της. 

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού πριν από έξι χρόνια ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός οράματος. Να γίνει και πάλι η πόλη του Ηρακλείου Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, όπως υπήρξε πολλές φορές στην ιστορία του. 

Ένας από τους τομείς που θεωρήθηκαν κρίσιμοι για την επίτευξη αυτού του οράματος  ήταν και παραμένει ο Πολιτισμός. Γι’ αυτό και ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των αναξιοποίητων δυνάμεων και των απεριόριστων δυνατοτήτων του.  Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, την αξιοποίηση του εξαιρετικού καλλιτεχνικού δυναμικού του Δήμου, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, τη σύνδεση του πολιτισμού και του τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την συνεργασία με σημαντικούς φορείς, αλλά και τη συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Δήμου, επιδιώκεται η διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του Ηρακλείου. 

Ανάμεσα στους τρόπους που συντελούν στον παραπάνω στόχο είναι και η καθιέρωση του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», το όποιο προσφέρει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να αναδείξουν το έργο τους και στους δημότες να παρακολουθούν ποιοτικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για φεστιβαλικό τουρισμό. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, προσδίδεται σταδιακά και ένας διεθνής χαρακτήρας, βασική επιδίωξη της δημοτικής αρχής. Και επειδή πολιτισμός δε σημαίνει μόνον ανάταση ψυχής αλλά και ανάπτυξη, δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι το Ηράκλειο αναδείχθηκε φέτος ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Το φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» περιλαμβάνει μουσικές παραστάσεις, θέατρο, εκθέσεις, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις και διατρέχει τις έξη βασικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης.

Η επιτυχία του φεστιβάλ τα έξι προηγούμενα έτη απέδειξε ότι αναπτύσσεται μια δυναμική, η οποία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο του Δήμου Ηρακλείου. Την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου, αποδίδοντάς της στο σύγχρονο «γίγνεσθαι» την ιστορική και πνευματική θέση που της αξίζει. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία δημόσιων, κοινωνικών, ιδιωτικών φορέων και δημοτών, που δηλώνουν την υποστήριξη τους με οικονομικές και μη χορηγίες, με συμμετοχή στις εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, έχοντας ήδη αποδείξει ότι αγκάλιασαν αυτόν τον νέο πολιτιστικό θεσμό. 

Σε πείσμα των καιρών, ο Δήμος Ηρακλείου επιμένει να επενδύει στον πολιτισμό έχοντας σαν επιχείρημα πως στις δυσκολότερες στιγμές, σε πόλεμους, σε κρίσεις εθνικές και οικονομικές, ο πολιτισμός στάθηκε για τον Έλληνα το ισχυρότερο ανάχωμα. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο όμορφο, με ιστορία λαμπρή.  Η επένδυση στον πολιτισμό τώρα περισσότερο από πότε θα συμβάλει:• στην ανάπτυξη του πολιτισμού  • στην ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς• στην ανάδειξη της Κρητικής παράδοσης• στην ανάδειξη εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού• στην προσφορά δωρεάν ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης• στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κρήτης • στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου• στην αύξηση του τουρισμού.• στην ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού• στην ανάδειξη της Ιστορίας και των Μνημείων μας• στην δημιουργία φεστιβαλικού τουρισμού• στην ανάπλαση εγκαταλελειμμένων περιοχών • στην εξοικείωση των δημοτών με την τέχνη • στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας • στην γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς• στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με την τέχνη • στην εξωστρέφεια • στην ανταλλαγή ιδεών • στην δημιουργία ποιοτικού φεστιβάλ, προκειμένου να ενταχθεί στο Δίκτυο των Φεστιβάλ που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού• στην ευρύτερη συνεργασία μας με τον  Ε.Ο.Τ. προκειμένου να αποτελέσει το Ηράκλειο και γενικότερα το νησί της Κρήτης μέρος της τουριστικής προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το φεστιβάλ του 2015, προσέφερε στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου, 14 εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Η επιτυχία των εκδηλώσεων εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,η οποία ήταν κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τη χωρητικότητα των χώρων διεξαγωγής τους περί τα 6.000 άτομα. 

Το φεστιβάλ του 2016, προσέφερε στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου, 23 εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Η επιτυχία των εκδηλώσεων εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,  η οποία ήταν κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τη χωρητικότητα των χώρων διεξαγωγής τους περί τα 9.500 άτομα.  

Το φεστιβάλ του 2017, προσέφερε στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου, 25 εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Για το καλοκαίρι του 2017, το πρόγραμμα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά, ακολουθώντας τις κείμενες διατάξεις του ΕΟΤ. Η επιτυχία των εκδηλώσεων εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,  η οποία ήταν κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τη χωρητικότητα των χώρων διεξαγωγής τους περί τα 16.000 άτομα. 

Το φεστιβάλ για το 2018, με 24 εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε  από τα μέσα Αυγούστου έως και τέλη Σεπτεμβρίου σε χώρους που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου. Για το καλοκαίρι του 2018, το πρόγραμμα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά, ακολουθώντας τις κείμενες διατάξεις του ΕΟΤ. Η επιτυχία των εκδηλώσεων εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,  η οποία ήταν κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τη χωρητικότητα των χώρων διεξαγωγής τους περί τα 12.000 άτομα.

Το φεστιβάλ για το 2019, με 13 εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε  από τα τέλη Αυγούστου έως και αρχές Σεπτεμβρίου σε χώρους που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου. Για το καλοκαίρι του 2019, το πρόγραμμα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά, ακολουθώντας τις κείμενες διατάξεις του ΕΟΤ. Ασφαλώς για το καλοκαίρι του 2019,  το φεστιβάλ να αποτέλεσε επετειακό αφιέρωμα στα 350 χρόνια από την παράδοση της πόλης του Χάνδακα στους Οθωμανούς. στη σημαντική αυτή σελίδα της ιστορίας της πόλης. Ακριβώς λόγω της μεγάλης σημασίας των γεγονότων, προχωρήσαμε στη διοργάνωση με σημαντικούς φορείς της πόλης μας, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Ε.Κ.Ι.Μ και το Ιστορικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε 13 ημέρες εκδηλώσεων που περιλάμβαναν ημερίδες, ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις και θέατρα, και προσπαθήσαμε να αναφερθούμε στην εποχή εκείνη και να αναδείξουμε τη σημασία τους. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στα Κηποθέατρα του Δήμου Ηρακλείου, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και στις Αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Η επιτυχία των εκδηλώσεων εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,  η οποία ήταν κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τη χωρητικότητα των χώρων διεξαγωγής τους περί τα 11.000 άτομα.

Το φεστιβάλ για το 2020, έγινε ψηφιακά.  Τα προηγούμενα φεστιβάλ, προσέφεραν στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Η επιτυχία των εκδηλώσεων, η οποία εκφράστηκε κυρίως με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αποδεικνύει την αναγκαιότητά του. Μας απέδειξε ότι αναπτύσσεται μια δυναμική, η οποία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο μας, δηλαδή την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου αποδίδοντάς της στο σύγχρονο «γίγνεσθαι», την ιστορική και πολιτιστική θέση που της αξίζει. Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες που λόγω της πανδημίας βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, επιτάσσουν πρωτίστως συμμόρφωση σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει κυρίως περιορισμό δράσεων και κινήσεων σε όλους τους τομείς, αναμφίβολα με τεράστιο κόστος. Τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό. Ένας από τους τομείς που καίρια πλήττεται είναι ο πολιτισμός. Όχι μόνον διότι άμεσα βάλλεται κάθε πολιτιστική δράση, αλλά κυρίως διότι –λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει- πλήττονται οι ίδιοι οι δημιουργοί σε κάθε τομέα καλλιτεχνικής δημιουργίας.Στον Δήμο Ηρακλείου, προσπαθούμε να μετατρέψουμε την κάθε δυσκολία σε ευκαιρία. Όπως πάντα, η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας περιλαμβάνει την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και την προσφορά στους δημότες, εκδηλώσεων που δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Με αυτό το σκεπτικό και προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, είναι απαραίτητη η προσαρμογή της πολιτιστικής της πολιτικής. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Εθελοντισμού, ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα και στις νέες συνήθειες που δημιούργησαν οι  νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο περνάει σε μια νέα ψηφιακή εποχή με στόχο την ψηφιακή αναπαραγωγή όλων των παραγομένων πολιτιστικών δράσεων μέσα από το διαδίκτυο. Έτσι έπειτα από την ανοικτή πρόσκληση  προς τους καλλιτέχνες επιλέχτηκαν 40 προτάσεις εκ των όποιων οι 37  αφορούν σχήματα Κρητών καλλιτεχνών. Για την παραγωγή των παραπάνω καλλιτεχνικών παραγωγών εργάστηκαν περισσότεροι από:  130 καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κ.α.) και 110 τεχνικοί  (εικονολήπτες, ηχολήπτες, κάμεραμαν, κινηματογραφιστές κ.α.)  . Οι παραγωγές αυτές παρουσιάστηκαν στο κανάλι Heraklion Arts & Culture από το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021.

Για το 2021 προγραμματίζεται η υλοποίηση του Φεστιβάλ με 11 εκδηλώσεις από την 23 Αυγούστου έως και την 5 Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα Δημοτικά Κηποθέατρα Ν. Καζαντζάκης και  Μ. Χατζιδάκις. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.    2. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ

Για τέσσερις ημέρες, από τέλος Ιουνίου έως αρχές Ιουλίου, η πόλη και η περιφέρεια του Δήμου μας γίνεται ένα ανοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήρι, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα είδη τέχνης. Μουσική, χορό, ζωγραφική, κόσμημα, χειροτεχνία, θέατρο, παντομίμα κ.α. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ώστε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ να γίνουν ανταλλαγές πρακτικής και ιδεών, να γνωρίσουν οι ξένοι τη δική μας καλλιτεχνική παραγωγή και οι ντόπιοι καλλιτέχνες  τον τρόπο εργασίας και τις πρακτικές των ξένων. Αυτό το ανοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήρι –εκτός από όσους θα συμμετέχουν ως καλλιτέχνες- θα αποτελέσει αφορμή να δεχθεί ο Δήμος μας επισκέπτες.

H τεράστια επιτυχία του, αποδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή του κόσμου, όσο και από τις αιτήσεις συμμετοχής των καλλιτεχνών, όλων των ειδικοτήτων. 

   Το «Τέχνη καθ’ οδόν»  – το πρώτο παγκρήτιο φεστιβάλ δρόμου στο Ηράκλειο-, οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Ηρακλείου και τους εθελοντές του τον Ιούλιο του 2016, μετατρέποντας επί τέσσερις ημέρες  το κέντρο της πόλης σε μια ανοικτή σκηνή χαράς και δημιουργίας. Περιελάμβανε μουσικές σκηνές, εικαστικά δρώμενα (γλυπτική, ζωγραφική, καλλιτεχνικό γκράφιτι κ.λπ.), θέατρο, χορό, φωτογραφία, κινηματογράφο, video art, δημιουργίες χειροτεχνών και πλήθος ακόμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Στόχος του: Η ανάδειξη του καλλιτεχνικού μας  δυναμικού, η εξοικείωση των πολιτών με την καλλιτεχνική δημιουργία, η προσέλκυση ξένων καλλιτεχνών και επισκεπτών και η αισθητική αναβάθμιση διαφόρων σημείων της πόλης (τοιχογραφίες, επιτοίχια γλυπτά κ.λπ.). Παράλληλα προσφέρεται μέσω αυτού η ευκαιρία για έναν διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών γύρω από τις μορφές  και  τα ρεύματα  της  σύγχρονης τέχνης, αλλά και η δυνατότητα να γνωρίσουν οι δημότες  ξένους και ντόπιους δημιουργούς, να απολαύσουν τα έργα τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα εορταστική και να πάρουν μια ανάσα από το βάρος των καθημερινών προβλημάτων.  Γι΄ αυτό άλλωστε και η βασική σκηνή του φεστιβάλ είναι οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης, ώστε οι εκδηλώσεις να είναι διαδραστικές και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη σ’ αυτές συμμετοχή του κοινού. Η ιδιαίτερη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση τού «Τέχνη καθ’ οδόν» το 2016 μας υποχρεώνει να εργαστούμε εντατικά ώστε να βελτιώνεται συνεχώς, να καθιερωθεί πλέον ως θεσμός (όπως και το άλλο Φεστιβάλ του Δήμου: «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»)  και να αποκτήσει σταδιακά διεθνή χαρακτήρα.

Το ετήσιο φεστιβάλ “Τέχνη καθ’οδόν” προέκυψε από την επιθυμία μας να μεταμορφώσουμε το κέντρο της πόλης σε ένα μεγάλο, ανοιχτό θέατρο τέχνης. Για τέσσερεις μέρες, οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες γεμίζουν με χορούς, τραγούδι, χρώματα και εξαίσιες μουσικές. Κάθε χρόνο ο Δήμος κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες κάθε είδους να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε θέματα όπως  ζωγραφική, καλλιτεχνικό Graffiti, γλυπτική και κατασκευές (installations), θέατρο δρόμου, μουσική, χορό, χειροτεχνίες κ.α.  Επίσης, καλλιτέχνες της παντομίμας, κλόουν, ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι, performers, και τολμηροί skaters σας καλούν να συμμετέχετε σε αυτή τη μοναδική γιορτή, να έρθετε σε ζωντανή επαφή με τους καλλιτέχνες και σας προσφέρουν την απόλαυση της μέθεξης σε ό,τι σπουδαίο προσφέρει η τέχνη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.  

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Τέχνη καθ’ οδόν» (Street Art Festival)» 2020 πραγματοποιήθηκε ψηφιακά. Τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις του κόσμου και να δώσει μια νέα πνοή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης του Ηρακλείου.  Με μουσικές παραστάσεις, χορό, εικαστικές παρεμβάσεις και άλλα δρώμενα μετέτρεψε την πόλη μας σε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού. Η επιτυχία των εκδηλώσεων, η οποία εκφράστηκε τόσο από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και από τη συνεχόμενη αύξηση των καλλιτεχνικών – κυρίως ντόπιων – σχημάτων που συμμετείχαν σε αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητά του. 

Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες που λόγω της πανδημίας βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, επιτάσσουν πρωτίστως συμμόρφωση σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει κυρίως περιορισμό δράσεων και κινήσεων σε όλους τους τομείς, αναμφίβολα με τεράστιο κόστος. Τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό. Ένας από τους τομείς που καίρια πλήττεται είναι ο πολιτισμός. Όχι μόνον διότι άμεσα βάλλεται κάθε πολιτιστική δράση, αλλά κυρίως διότι –λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει- πλήττονται οι ίδιοι οι δημιουργοί σε κάθε τομέα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με αυτό το σκεπτικό και προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, είναι απαραίτητη η προσαρμογή της πολιτιστικής πολιτικής. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Εθελοντισμού, ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα και στις νέες συνήθειες που δημιούργησαν οι  νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο περνάει σε μια νέα ψηφιακή εποχή με στόχο την ψηφιακή αναπαραγωγή όλων των παραγομένων πολιτιστικών δράσεων μέσα από το διαδίκτυο.

Έτσι έπειτα από την ανοικτή πρόσκληση  προς τους καλλιτέχνες επιλέχτηκαν 30 καλλιτεχνικά σχήματα  εκ των όποιων τα 26 αφορούν σχήματα Κρητών καλλιτεχνών.

Για την παραγωγή των παραπάνω καλλιτεχνικών παραγωγών εργαστήκαν περισσότεροι από:  190 καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κ.α.) και 170 τεχνικοί  (εικονολήπτες, ηχολήπτες, κάμεραμαν, κινηματογραφιστές κ.α.). Οι παραγωγές αυτές παρουσιάστηκαν στο κανάλι Heraklion Arts & Culture από το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021.

Για το 2021 προγραμματίζεται η ανάπτυξη δράσεων τοιχογραφιών που θα αναδείξουν το δημόσιο χώρο καθώς και υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας, στα πλαίσια ανάπτυξης και προώθησης των εικαστικών τεχνών.  3. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

Το φεστιβάλ πιάνου Ηρακλείου είναι ένα υψηλής ποιότητας μουσικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στο Δήμο Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται με διεθνούς κύρους καλλιτέχνες και προσφέρει στο κοινό του υψηλού επιπέδου μουσικές συναυλίες με στόχο: ✓ Να προσελκύσει το φιλόμουσο κοινό του Ηρακλείου αλλά και να το διευρύνει με υψηλού επιπέδου συναυλίες από διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.✓ Να διεγείρει και να εκπαιδεύσει το κοινό γύρω από το όργανο, τη μουσική, τους ερμηνευτές και τους συνθέτες με ρεσιτάλ στα οποία οι καλλιτέχνες θα συνδιαλέγονται με το κοινό.✓ Να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους σπουδαστές πιάνου της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας να παρακολουθήσουν σεμινάρια πιάνου με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, είτε ως ενεργά συμμετέχοντες είτε ως ακροατές.✓ Να γαλουχήσει τα παιδιά του Ηρακλείου στην κλασική μουσική με εκπαιδευτικές συναυλίες.

Το 2021 σχεδιάζεται το 5ο Φεστιβάλ Πιάνου 2021, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου από 16 Αυγούστου 2021 έως 22 Αυγούστου 2021 η ψηφιοποίηση του οποίου θα αναρτηθεί  στο επίσημο διαδικτυακό κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με τις παρακάτω αναλυτικά αναγραφόμενες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις:• 20 Αυγούστου 2021 Αλεξία Μουζά

Η πιανίστρια Αλεξία Μουζά σε αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσει

Χάυντν, σονάτα σε Ντό μέίζονα, Hob.XVI/50
Σούμπερτ, σονάτα σε Λά ελλασσωνα, D. 784
Μπετόβεν, σονάτα σε Ντό μειζονα, έργο 53, “Waldstein”.• 19 Αυγούστου 2021 Metabasis: Life, Death and Afterlife

Ο Πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος σε αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσει

Sofia Gubaidulina  Chick Corea   διαδέχονται   Μαύρη Γόνδολα   και τα   Γκρίζα Σύννεφα   από την ύστερη συνθετική περίοδο του   Franz Liszt   και την σονάτα του  Beethoven   op. 111 και  John Corigliano, Φαντασία πάνω σε ένα οστινάτο , το οποίο είναι βασισμένο στο γνωστό 2ο μερός της 7ης Συμφωνίας του Μπετόβεν.

John Corigliano (1938)

Fantasia on an Ostinato

Sofia Gubaidulina (1931) 

Musical Toys  (Selection)

Chick Corea (1941-2021)

Children Songs ( Επιλογές και ευτοσχεδιαστικά μέρη)

Franz Liszt (1811-1886)

La Lugubre Gondola 

Nuage Gris

 Arvo Part (1935)

 Fur Alina

Beethoven (1770-1827)

Sonata op.111• 18 Αυγούστου 2021 ο Ορέστης Κουσαθανάς και η σοπράνο Σύλβια Στρούθου θα παρουσιάσουν

Από τον Scarlatti στον Weill – η μεταμόρφωση του κλασικού τραγουδιού σε 300 χρόνια Η soprano Σύλβια Στρούθος και ο πιανίστας Ορέστης Κουσαθανας μας παρουσιάζουν τραγούδια από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. 4. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη Μεσόγειο μέσα από την 7η Τέχνη προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου στους θεατές που θα παρακολουθήσουν το  ετήσιο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου , το οποίο διεξάγεται στα μέσα Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προβάλλονται κάθε Νοέμβριο ταινίες από μία χώρα των παραλίων της Μεσογείου. 

Για το 2021 το Φεστιβάλ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από 5 Αυγούστου 2021 έως και την 11 Αυγούστου 2021 στην Πύλη Βηθλεέμ θα περιπλεύσει τα παράλια της Μεσογείου επισκεπτόμενο περισσότερες χώρες. Πριν από κάθε ταινία θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους, αφιέρωμα στους μικρομηκάδες δημιουργούς.

Πρόγραμμα: 

5 Αυγούστου• Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 9 λεπτά

Έγχρωμη• Οι Απάχηδες των Αθηνών

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γαζιάδης

Έτος Παραγωγής: 1930

Γλώσσα: βουβή

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 80 λεπτά (περίπου)

Ασπρόμαυρη

Ελεύθερη απόδοση της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου, η πρώτη ηχητική και άδουσα ελληνική ταινία. Ψηφιακά αποκατεστημένη. 

6 Αυγούστου• Το Χαμομήλι

Σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία

Έτος Παραγωγής: 2012

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 15 λεπτά

Έγχρωμη• Pari

Σκηνοθεσία: Siamak Etemadi

Έτος Παραγωγής: 2020

Γλώσσα: Ελληνικά/Αγγλικά/Περσικά

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 101 λεπτά

Έγχρωμη

Μία Ιρανή μητέρα φτάνει στην Αθήνα αναζητώντας τον νεαρό φοιτητή γιο της. Μέσα σε ένα άγνωστο και τρομακτικό περιβάλλον, στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης, η μάταιη και ατελέσφορη αναζήτηση θα αναγκάσει την Παρί να λάβει αποφάσεις πέρα από τα όρια της ως τώρα ζωής της. 

7 Αυγούστου• Maneki Neko

Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 19 λεπτά

Έγχρωμη• Abluka (Frenzy/Υποψίες)

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Εμίν Αλπέρ
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ
Έτος Παραγωγής: 2015

Γλώσσα: Τουρκικά
Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια119 λεπτά
Έγχρωμη

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής βίας. Ο Χαμζά, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, προτείνει στον Καντίρ την αποφυλάκιση υπό έναν δεσμευτικό όρο: προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία 

απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στον δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

8 Αυγούστου• Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς

Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου

Έτος Παραγωγής: 2018

Γλώσσα: ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 23 λεπτά

Έγχρωμη• The Unknown Saint 

Σκηνοθεσία: Alaa Eddine Aljem

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Αραβικά

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 126 λεπτά

Έγχρωμη

Ένας ληστής, ελεύθερος πια από τη φυλακή, επιστρέφει σε έναν ψεύτικο τάφο, καταμεσής της ερήμου, όπου έχει θάψει τα λάφυρά του. Και ανακαλύπτει ότι στο σημείο αυτό έχει χτιστεί ένας ναός προς τιμήν ενός άγνωστου αγίου και ένα ολόκληρο χωριό που ζει χάρη στον ναό. Τι βρίσκει κανείς όταν ανακτά την ελευθερία του; Ποια τα όρια του συλλογικού μύθου;

9 Αυγούστου

Ρουζ

Σκηνοθεσία: Κωστής Θεοδοσόπουλος

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 18 λεπτά

Έγχρωμη

Arab Blues (Γαλλία-Τυνησία)

Σκηνοθεσία: Manele Labidi

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Γαλλικά/Αραβικά

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 90 λεπτά

Έγχρωμη

Μία νεαρή ψυχοθεραπεύτρια, η Σέλμα, αποφασίζει να φύγει από το Παρίσι, να εγκατασταθεί στην πατρίδα της, την Τύνιδα και να ανοίξει γραφείο ψυχοθεραπείας. Την επομένη της Επανάστασης, ελεύθεροι μετά από μία μακρά δικτατορία, οι Τυνήσιοι αναρωτιούνται για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας. Η Σέλμα, θα έχει άραγε τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμά της ελεύθερα, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικούς περιορισμούς σε έναν τόπο που μπερδεύει τον Φρόιντ με έναν «αδελφό μουσουλμάνο»;

10 Αυγούστου• Όταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Μπόλντα

Έτος Παραγωγής: 2020

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 17 λεπτά

Έγχρωμη• Window to the Sea (Παράθυρο στη Θάλασσα)

Σκηνοθεσία: Miguel Ángel Jiménez

Έτος Παραγωγής: 2019

Γλώσσα: Ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 105

Έγχρωμη

Αντιμέτωπη με συνταρακτικά νέα σχετικά με την υγεία της, η πενηνταπεντάχρονη Μαρία, αποφασίζει να ταξιδέψει από το Μπιλμπάο στην Ελλάδα, παραβλέποντας τις συμβουλές του γιου της και των γιατρών. Όταν φτάνει στη Νίσυρο, η Μαρία θα βυθιστεί στις κρυμμένες ομορφιές του νησιού, βρίσκοντας γαλήνη αλλά και έναν απροσδόκητο έρωτα. Ένα φωτεινό πορτρέτο μιας γυναίκας που τολμά να αδράξει τη μέρα με τους δικούς της όρους. Μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, την αγάπη, τη ζωή που ανοίγεται στον ορίζοντα της συντροφικότητας.

11 Αυγούστου• Νηπενθές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Συμβώνης

Έτος Παραγωγής: 2016

Γλώσσα: Ελληνικά

Υποτιτλισμός: –

Διάρκεια: 14  λεπτά

Έγχρωμη• Boys Cry (Αδέλφια εξ Αίματος)

Σκηνοθεσία: Damiano & Fabio D’ Innocenzo

Έτος Παραγωγής: 2018

Γλώσσα: Ιταλικά

Υποτιτλισμός: Ελληνικά

Διάρκεια: 96

Έγχρωμη

Δύο νεαροί παρασύρουν πεζό με το αμάξι τους και στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν αβοήθητο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι έχουν σκοτώσει πληροφοριοδότη της αστυνομίας και ότι με αυτό τον τρόπο έχουν μόλις εξαργυρώσει μια θέση στην τοπική συμμορία μαφιόζων. Ένα φαουστικών προεκτάσεων γκανγκστερικό δράμα που αναβιώνει την παγερή ατμόσφαιρα του «Γόμορρα» και τεστάρει τις αντοχές της αληθινής φιλίας.5. Ψηφιακό Κανάλι (Youtube Channel) Heraklion Arts & Culture.

Στον Δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε να μετατρέψουμε την κάθε δυσκολία σε ευκαιρία. Προκειμένου να μην υποστείλουμε τη σημαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για την επιτυχία των οποίων έχομε κοπιάσει πολύ τα τελευταία χρόνια, δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό κανάλι με τον τίτλο Heraklion Art & Culture.  Έτσι επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα δύο στόχους : 


-Προσφέρουμε εργασία σε καλλιτέχνες όλων των ειδών της τέχνης, ενισχύοντας τους σε τούτη τη δύσκολη εποχή.
-Προσφέρουμε στους δημότες –και όχι μόνον, αφού το κανάλι είναι παγκόσμιας εμβέλειας- εκδηλώσεις, υπερασπιζόμενοι ακόμα μια φορά το δόγμα “Ο πολιτισμός αποτελεί την ισχυρότερη απάντηση σε κάθε κρίση”.

Οι έξη θεματικές ζώνες του καναλιού, καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο πολιτιστικών δράσεων: 


-Βικελαία Δημοτικοί Βιβλιοθήκη – Οι θησαυροί
Ανάδειξη των σπάνιων θησαυρών που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας, η μοναδική βιβλιοθήκη στον κόσμο, η οποία διαθέτει πλήρες αρχείο των κατακτητών της πόλης που τη φιλοξενεί, από το 1272 [Βενετσιάνικο αρχείο] έως και το 1946 [Γερμανικό αρχείο του Φράιμπουργκ].
-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Αναγνώσεις σημαντικών κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας, από ηθοποιούς, ή από τους ίδιους τους συγγραφείς των.
-Το κελί του καλλιτέχνη
Επισκέψεις και βιντεοσκοπήσεις στα εργαστήρια εικαστικών που εργάζονται στην Κρήτη, θα μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σύγχρονο δυναμικό μιας τέχνης που έχει διαγράψει μακρά και σημαντική ιστορία την Κρήτη.
– Έλα να σου δείξω κάτι
Ξεναγήσεις σε σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης από επαγγελματίες ξεναγούς, θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία της.
– Φώτα, αυλαία, πάμε…
Παλαιές και νέες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, θα δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό φεστιβάλ σε …ελεύθερο ύφος.
– Κόκκινη κλωστή δεμένη
Μια ζώνη αποκλειστικά για τα παιδιά, με θέματα από τη μυθολογία και την παράδοση.

Το Heraklion Art & Culture από 10 Απριλίου 2020 (ημερά δημιουργίας) μέχρι και σήμερα έχει συγκεντρώσει:➢ Περισσότερους από 3.200 εγγεγραμμένους χρήστες ➢ Πάνω από 2,2 εκ. εμφανίσεις➢ Περίπου 114.700 μοναδικούς θεατές➢ Περισσότερες από 230 χιλ. προβολές με προσέλκυση θεατών εκτός από Ελλάδα σε χώρες όπως οι: Κύπρος, Καναδάς, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Μαρόκο, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Πολωνία, κ.α.   ενώ με τις νέες παραγωγές που τώρα προετοιμάζουμε η δυναμική του αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη! 

Στο παραπάνω διάστημα λειτουργίας του ψηφιακού καναλιού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού έχουμε μεταφορτώσει 109 βίντεο ( μουσικές συναυλίες, 10 θεατρικές παραστάσεις, 2 εικαστικές εκθέσεις, 15  διαφημιστικά (spot) βίντεο και 1 τηλεοπτική παρουσίαση).  Ενώ οι on line πρεμιέρες συνεχίζονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη με την προβολή νέων ψηφιακών παραγώγων που έχουν παραχθεί και παράγονται αποκλειστικά για το Heraklion Arts & Culture στα πλαίσια των δύο ψηφιακών Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄ Οδόν» και   «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»  

Για το 2021 προγραμματίζεται η παραγωγή 134 ψηφιακών πολιτιστικών προϊόντων.  

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζει το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με προορισμό για το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, περνώντας σήμερα, Πέμπτη 18...

ΚΡΗΤΗ

Πολύ καλές κρυψώνες θεωρήθηκαν από δύο άντρες, 31 και 28 ετών, ένας απορροφητήρας και τα μαγειρικά σκεύη των σπιτιών τους για να κρύψουν μεγάλες...

ΚΡΗΤΗ

Τον μηχανισμό Missing Kid Alert για την εξαφάνιση 16χρονης από περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη ενεργοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού μετά από εισαγγελική εντολή καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι που θέτουν τη...

ΚΡΗΤΗ

Το Ηράκλειο κηδεύει σε λίγο,συλλυπητήρια στην οικογένεια,το δεύτερο παλικάρι της σε μια βδομαδα,και ένας ακόμη δεκαεπτάχρονος νοσηλεύεται σήμερα διασωληνωμένος εξαιτίας συγκρούσης με μηχανή. Θα...

ΚΡΗΤΗ

Συνελήφθη ο εργολάβος της οικοδομής

ΚΡΗΤΗ

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπαθειών να ανευρεθεί λύση στο ζήτημα της έλλειψης γιατρών στην παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η υπόθεση κλείνει...

Themata

Κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν η έκπληξη που περίμενε δύο άνδρες στην περιοχή Εσταυρωμένου Ηρακλείου – Βρέθηκαν σε χωράφι γνωστού τους και αντίκρισαν ένα...

ΚΡΗΤΗ

Απάτη αποδείχθηκε η ελκυστική “επένδυση” για Ηρακλειώτη, ο οποίος έπεσε θύμα επιτήδειου που τον έπεισε να μεταφέρει σε τραπεζικό λογαριασμό 10.500 ευρώ, με “δόλωμα”...