Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Πως αντίδρασαν οι Γερμανοί με τις δηλώσεις Λαζόπουλου για Σόιμπλε

Δημοσιεύτηκε

στις

Πως αντίδρασαν οι Γερμανοί με τις δηλώσεις Λαζόπουλου για Σόιμπλε

Τα γερμανικά ΜΜΕ θυμήθηκαν τις επανειλημμένες «προσβολές» του εις βάρος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ – «Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα σε πληθυντικό αριθμό» η απάντηση του ηθοποιού – Δεν δέχεται την «συγγνώμη Λαζόπουλου» η Συνομοσπονδία ΑμεΑ


Ο σάλος που ξέσπασε στην Ελλάδα ύστερα από τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Λάκη Λαζόπουλου για την σωματική κατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν πέρασε απαρατήρητος από τα, ούτως ή άλλως, καραδοκούντα γερμανικά ΜΜΕ. Υπήρξαν εκτενείς αναφορές στο είδος της σάτιρας που κάνει ο Λαζόπουλος, στις επανειλημμένες «προσβολές» του εις βάρος του Σόιμπλε και ανακλήθηκαν από τον «φάκελό» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προηγούμενες φραστικές επιθέσεις στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ευρείας δημοφιλίας και επιρροής στο γερμανικό κοινό μέσα όπως οι ψηφιακές εκδόσεις των εφημερίδων Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt, του περιοδικού Der Spiegel κ.α. έκαναν λόγο για βαριές προσβολές προς τον Σόιμπλε, οι οποίες προκάλεσαν έκρηξη οργισμένων αντιδράσεων πρώτα από όλα εντός της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.

Η Die Welt γράφει ότι ο Λαζόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο «διασταυρούμενων πυρών» ύστερα από την επιλογή του να αποδώσει στην τετραπληγία την «παράνοια» του Σόιμπλε και την επιμονή του στην άτεγκτη λιτότητα, ειδικά για την Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα δεν αποτυπώνει μόνο τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, επισημαίνοντας την ενόχληση που προκάλεσε αυτή τη φορά η σάτιρα του Λαζόπουλου, αλλά επικαλείται επίσης παλαιότερες βολές του Έλληνα κωμικού εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η διακωμώδηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ παρουσιάζεται από την Die Welt σαν απαξιωτική αλλά και σαν ένδειξη ότι ο Λαζόπουλος έχει προσωπικό θέμα ειδικά με τον Σόιμπλε. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, μάλιστα, αναδημοσιεύει στην διαδικτυακή της έκδοση μια παραποιημένη εικόνα από το twitter του Λάκη Λαζόπουλου δημοσιευμένη στις 13/11/2015 στην οποίαν, χάρη στο Photoshop, εμφανίζεται ο ίδιος να απονέμει έπαθλο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η λεζάντα, δε, εξηγεί «Λάκης Λαζόπουλος: Βραβείο ανθρωπιάς στον απάνθρωπο Σόιμπλε».

 

Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt:

die-welt-lakis

Σε παρόμοιους τόνους καταγράφουν το γεγονός και άλλα γερμανικά ΜΜΕ, βρίσκοντας εμμέσως την ευκαιρία για ολίγη καλλιέργεια ανθελληνικών εντυπώσεων. Αναπαράγουν την ατάκα του Λάκη, ο οποίος είπε στο προχθεσινό Αλ-Τσαντίρι Νιούζ ότι «όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε καρέκλα σιγά-σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα. Αυτό το θεωρώ παράνοια».

 

Δείτε το απόσπασμα:

Για την δήλωση αυτή, ύστερα από τη θύελλα επικρίσεων που ξέσπασε εναντίον του, ο ίδιος δήλωσε μέσω ανακοίνωσής του ότι δεν μίλησε «ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό. Εγώ δεν επεκτάθηκα πέραν του εν λόγω πολιτικού. Είπα και εννόησα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μοιάζει να έχει καθηλωμένο το μυαλό και αυτή η εμμονή είναι σα να γεννά παραφροσύνη».

Ο Λάκης Λαζόπουλος, όντας στο επίκεντρο ενός ολομέτωπου καταιγισμού επικρίσεων, θέλησε να διευκρινίσει τις ακριβώς εννοούσε, ιδιαίτερα ύστερα από τις καυστικές δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη. «Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «ακούσαμε με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου. Είναι γεγονός ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει ‘Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας’. Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο.

Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση, αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά.

Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη Στίβεν Χόκινγκ, αντιθέτως ίσως να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, ‘καθηλωμένος σε μία ιδέα’. Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

Σε αυτή την τοποθέτηση εκ μέρους των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο Λαζόπουλος απάντησε με την δική του ανακοίνωση ως εξής: «Aγαπητέ κύριε Βαρδακαστάνη, πρέπει να σας πω πως, με την ίδια έκπληξη και στεναχώρια, άκουσα και εγώ τις δικές σας δηλώσεις. Προς εσάς μόνο και τους ανθρώπους που εκπροσωπείτε, οφείλω ασφαλώς μία απάντηση.

Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η στάση μου όλα αυτά τα χρόνια, η υποδοχή μου προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο στις εκπομπές μου όσο και σε θέατρα που εργάστηκα, είναι γνωστή σίγουρα και σε εσάς. Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό.

Μην επεκτείνετε λοιπόν τη σκέψη σας, σας παρακαλώ, διότι εγώ δεν επεκτάθηκα πέραν του εν λόγω πολιτικού. Είπα και εννόησα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μοιάζει να έχει καθηλωμένο το μυαλό και αυτή η εμμονή είναι σα να γεννά παραφροσύνη.

Δεν φαντάζομαι να πιστέψατε ότι αυτές μου οι σκέψεις αφορούν όλους όσους έχουν κινητικά προβλήματα και επιστήμονες, διανοούμενους, ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Δεν υπήρξε απολύτως καμία άλλη αναφορά και πάντα αναφέρομαι σε καθέναν ξεχωριστά.

Είπα, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά αυτή ίσως να του επιτρέπει να βάλει υποψηφιότητα ως ο νέος Χίτλερ της Ιστορίας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκα είναι ο κύριος Σόιμπλε. Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν άνθρωπο που έχει ή δεν έχει πρόβλημα. Δεν θα ήθελα να δοθεί άλλο νόημα στα όσα ειπώθηκαν. Είναι μία σατιρική-πολιτική εκπομπή. Έκανα μία προσωπική εκτίμηση, ότι στο συγκεκριμένο πρόσωπο ένα ατυχές περιστατικό στη ζωή του, λειτούργησε ως ένας μοχλός εμμονικής αντίληψης και περιφοράς ιδεών, οι οποίες έχουν φέρει την ανθρωπότητα σε απόγνωση.

Πιστεύω πως είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Ξέρω τους αγώνες σας, τους παρακολουθώ, τους έχω προβάλει, έχω σταθεί και θα στέκομαι πάντα δίπλα σας, αλλά αν συνέβη οποιαδήποτε παρανόηση, ακόμα και τώρα μετά τις εξηγήσεις μου, σας ζητώ όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες».

Ωστόσο όπως ξανά απάντησε η Συνομοσπονδία ΑμεΑ δεν κάνει αποδεκτή την «συγγνώμη» του Λάκη Λαζόπουλου η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «αδιανόητη». Ο κύριος Βαρδακαστάνης, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι ο ηθοποιός θέτει στην επιστολή του δύο «απαράδεκτα» ζητήματα: Πρώτον «αναφέρεται στους αναπήρους σαν να τους έχει κάνει χάρη (για τη στήριξή του παλαιότερα) και «το δεύτερο και το μεγάλο του λάθος, επιμένει να αιτιολογεί τις πολιτικές του Σόιμπλε με βάση την αναπηρία του». Ο κ. Βαρδακαστάνης πρόσθεσε: «Κι εγώ διαφωνεί με την πολιτική Σόιμπλε αλλά πρέπει να υπερασπιστώ τα δικαιώματά του ως ανάπηρου».

Ακριβώς όμως επειδή το Αλ-Τσαντίρι Nιούζ είναι μια πολιτική εκπομπή, όπως είναι γνωστές και οι θέσεις του ίδιου του Λάκη Λαζόπουλου, αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο ως πολιτικός ηγέτης όσο και ως τέκνο της Μαρίκας Μητσοτάκη, μιας γυναίκας που υπέφερε από σοβαρά κινητικά προβλήματα για μεγάλο μέρος της ζωής της, επέκρινε δριμύτατα τον Λάκη Λαζόπουλο στον οποίον καταλόγισε «χυδαιότητα» δηλώνοντας μέσω facebook ότι «έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή, όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε όριο. Η μητέρα μου ήταν τα τελευταία χρόνια της ζωής της καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της. Ένδειξη πολιτισμού μια χώρας, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Λαζόπουλος μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό».

 

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο facebook

kyriakos-lakis-fb

protothema

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook