Connect with us

Life

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις τις δικές σου σαρδέλες;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πανεύκολο θα έλεγα εγώ που τις έχω φτιάξει πρόσφατα! Όλη η υπόθεση κρύβεται σε δυο τρεις λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε


Έρχεται χειμώνας βαρύς, και τα όσπρια φακές φασολάδα και ρεβίθια, θα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη! Που πας να φας φακές χωρίς δυο τρεις σαρδελίτσες;
Εγώ έκανα την πρώτη δοκιμή μου αρχικά χωρίς καμιά βοήθεια, κι όμως εκείνες που έφτιαξα τρώγονται μια χαρά!
Αυτό μου το βεβαίωση και η γειτόνισά μας, που της πρόσφερα ένα πιάτο!

Α’ ΔΟΚΙΜΉ

Αρχικά πήρα από τις φτηνές σαρδέλες να δοκιμάσω να τις κάνω παστές, με μόλις 2 ευρώ το κιλό, και πήρα 1,5, για να μου βγει το ένα καθαρό, αφού έβγαλα όλα τα εντόσθια πλην του κεφαλιού, μια και δεν ήξερα…
Έβαλα τις σαρδέλες σε τάπερ, αφού έβαλα στον πάτο αλάτι ότι είχα, και εγώ είχα μόνο ψιλό. Επάνω μια σειρά σαρδέλες, πάλι αλάτι, σαρδέλες με αντίστροφη φορά κοκ.
Αφού έβαλα μέσα όλες τις σαρδέλες μου, τοποθέτησα επάνω ένα βάρος να τις πιέζει στο τάπερ. Τις άφησα στο εξοχικό όπου τς έφτιαξα, και έφυγα για 20 μέρες. Όταν ξαναπήγα, παρόλο που ήξερα πως δεν ακολούθησα την σωστή ταχτική, και νόμιζα πως θα τις πετάξω, μια χαρά ήταν τελικά οι σαρδέλες του …πρωτάρη!

Β’ ΔΟΚΙΜΗ

Ωστόσο έμαθα ρωτώντας, πως οι σαρδέλες καλό είναι να είναι φρέσκες, αν θέλω να τις ευχαριστηθώ, και είναι δυνατόν να είναι πρωινές!
Πήγα ξανά στην ιχθυαγορά στην Αθηνάς και αγόρασα φρεσκότατες σαρδέλες αυτή τη φορά, λίγο πιο μικρές από τις πρώτες που ήταν τεράστιες, με 5 ευρώ το κιλό, αλλά ολοζώντανες! Μου είπαν και “καλημέρα”! Πήρα πάλι 1,5 κιλό για να μου μείνει το ένα. Τις πήγα στο σπίτι, έψαξα και βρήκα δυο φτηνά τάπερ του παγωτού, που το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο. Το από πάνω τάπερ το γέμισα τρύπες στον πάτο με ένα κατσαβίδι. Τις σαρδέλες μου της πήγα στον νεροχύτη και αφαίρεσα τα εντόσθια, αλλά και τα κεφάλια αυτή τη φορά! Τις ξέπλυνα καλά – καλά και τις άφησα μισή ώρα να στραγγίσουν όλο το νερό τους σε ένα τρυπητό δοχείο, πράγμα που δεν είχα κάνει την πρώτη φορά. Όταν στράγγισαν καλά, πήρα το τρύπιο τάπερ παγωτού, και το έβαλα μέσα στο άλλο το ατρύπητο. Πάλι μια στρώση αλάτι, αλλά χονδρό αυτή τη φορά, μια σειρά σαρδέλες ομοιόμορφα, ξανά αλάτι, και πάλι σαρδέλες κάθετα, μέχρι επάνω, και να χώνονται όλες. Τις πίεσα μερικές φορές να γίνουν επίπεδες, και τις σκέπασα με ένα διαφανές σελοφάν με λαστιχάκι. Τις άφησα έτσι για 15 μέρες εκτός ψυγείου, αλλά κάθε μέρα όμως άδειαζα και έχυνα το νερό που κατεβάζανε στο κάτω τάπερ, και δεν ήταν και λίγο…
Μετά τις 15 μέρες, τις έβγαλα από το τάπερ, τις ξέπλυνα καλά – καλά, και τις έβαλα ξανά στο ίδιο τάπερ, αλλά με χονδρό αλάτι πλέον. Μέσα σε λίγες μέρες ήταν έτοιμες για φάγωμα, όμως πιο γευστικές αρωματικές και καθαρές από τις πρώτες που είχα φτιάξει.
Εδώ τώρα μπορούμε λίγες- λίγες να τις βάζουμε σε άλλο τάπερ ή πιάτο , μαζί με λάδι και ξύδι. Μας κάνει το καλαμποκέλαιο που δεν πήζει στο ψυγείο, αλλά εγώ δεν το προτιμώ, μια και έχω δικό μου έξτρα παρθένο, κι ας πήζει!
Βέβαια αν δεν έχουμε τάπερ πλαστικά ιδανικά είναι και τάπερ από φελιζόλ, και ακόμα καλύτερα μικρό καλαθάκι!

Γ ΔΟΚΙΜΉ

Τώρα βέβαια αφού έκανα όλες αυτές τις ενέργειες ξαναρώτησα αν μπορώ να τις κάνω και ακόμα καλύτερες…
-«Βεβαίως», μου είπε κάποια γυναίκα. «Αν θες οι φρέσκιες σου σαρδέλες να μυρίζουν θάλασσα, μην τις ξεπλύνεις καθόλου με νερό βρύσης γιατί χαλάει η θαλασσινή γεύση τους, αν θες μπορείς να τις ξεπλύνεις μονάχα με νερό θαλάσσης»!
-Τι άλλο να κάνω;
-«Να τις φιλετάρεις, αν ξέρεις, να βγάλεις δηλαδή το ψαροκόκαλο. Φυσικά αν είναι μεγάλες οι σαρδέλες σου, μην ξεχάσεις να βγάλεις τα λέπια, έστω και αν είναι ανεπαίσθητα, γιατί θα τα βρεις μπροστά σου και δεν θα σου αρέσουν να τα συναντάς στο στόμα σου. Εννοείται θα αλλάξεις και εδώ δυο φορές το αλάτι τους, όπως έκανες τη δεύτερη φορά.
Κατά βούληση αν θέλεις στο λάδι βάζεις και λίγη ρίγανη, ή δενδρολίβανο,δάφνη, η αμπερόριζα»!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Μ. Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Cretanmagazine