Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Πόσο Μεσαρίτης Κρητικός είσαι; Κάνε το τεστ!

Με ένα τεστ, μπορείς και συ ο ίδιος να καταλάβεις, το πόσο κοντά η μακριά είσαι στην ιδιοσυγκρασία ενός Μεσαρίτη Κρητικού, βάσει το πώς συμπεριφέρεται!


Διαβάζοντας και μελετώντας τις 20 περιπτώσεις, που αναφέρουμε παρακάτω, θα μπορεί ο κάθε ένας, να δει το πόσο ταιριάζει η όχι με τις καθημερινές καταστάσει,ς που βιώνουν εδώ οι συντοπίτες μας!

Και για αυτό το σκοπό, πήραμε καθημερινές σκηνές, που τυχαίνουν στον κάθε ένα, και που ο Κρητικός, συμπεριφέρεται με τον ίδιο κλασικό και απαράλλαχτο τρόπο, χρόνια τώρα, εδώ στον ιδιαίτερο αυτό τόπο που λέγεται Μεσαρά!

Α’) Τρως το φαγητό σου με το φίλο σου σε μια ταβέρνα, ή και κάπου στην εξοχή, και περνά κάποιος και σε χαιρετάει, εσύ φυσικά υποχρεωτικά θα πρέπει να του πεις:
-«Έλα να φάμε! Ή ελάστε να φάμε!» Αν είναι πολλοί!
Και ο άλλος, ή η άλλοι φυσικά, θα απαντήσουν : «Καλή όρεξη»! Και αν αρχικά τρώγατε μόνο δύο άτομα, μπορεί να σηκωθείτε τελικά δέκα άτομα από το τραπέζι!

Β’) Είσαι στο καφενείο, και μπαίνει ένας χωριανός σου, ή απλά γνωστός σου.
Αμέσως, και πριν καλά καλά μπει μέσα, και πριν πει καν «καλησπέρα», θα πρέπει να φωνάξεις το καφετζή, και να του πεις:
-Κέρασε τονε!

Γ’) Καθώς οδηγείς στον κεντρικό δρόμο, και ο μπροστινός σου οδηγός με το αγροτικό, έχει συναντήσει κάποιον γνωστό του στο δρόμο που είχε να τον δει καιρό, δείξε λιγάκι υπομονή, τουλάχιστον δέκα λεπτά, όχι παραπάνω, μέχρι να τελειώσουν τη συζήτηση, την οποία άνοιξαν στη μέση του δρόμου, σταματώντας όλη την κυκλοφορία!
Μια φορά τους έτυχε και συναντίθηκαν τυχαία κι αυτοί! Δεν βλέπονται δα και κάθε μέρα!

Δ) Σαββατόβραδο στη Μεσαρά, αν ακούς απανωτούς πυροβολισμούς, μη φοβηθείς πως έγινε άρον άρον κάποια εγκληματική ενέργεια!
Το πιθανότερο μια πατούλια φιλαράκια κρασοπίνουν, και ξεσπούν σε μαπαλωθειές! Μπορεί βέβαια και όχι!

Ε) Εάν συναντήσετε μια παρέα νεαρών, που να φοράει μαύρα πουκάμισα, δεν πενθούν κάποιον μακαρίτη!
Πρόκειται για την καθιερωμένη τους έξοδο, στην οποία επιβάλλεται το μαύρο πουκάμισο , με το πρώτο κουμπί να είναι φυσικά ανοιχτό!
Εάν είστε περαστικοί από σημείο στο οποίο τρώνε και πίνουν, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε, για να κάτσετε στη παρέα τους, και να δοκιμάσετε μεζέδες και ποτό! Θα σας καλέσουν από μόνοι τους οπωσδήποτε, να πιείτε μια, η οποία στη συνέχεια θα γίνουν δυο και τρεις και δέκα…

ΣΤ) Άμα γίνεται γάμος στο χωριό που πήγες, και ακούς βροχή να πέφτει, αλλά νερό δε βλέπεις, μη σταυροκοπιέσαι! Είναι απλά τα σκάγια από τα κυνηγετικά όπλα στο πιο πάνω σπίτι, υποδέχονται το γαμπρό, και ρίχνουν μπαλωθιές! Και απλά σκάνε τα σκάγια στην αυλή σου, πάνω από τις μουριές! Μη φοβάσαι, δεν σκοτώνουν, αλλά εσύ καλού κακού, μην κοιτάς προς τα πάνω!

Ζ) Καλοκαίρι δεν σημαίνει Ιούνιος , Ιούλιος, Αύγουστος αλλά Καλοκαίρι σημαίνει από το μήνα Μάρτιο μέχρι και Οκτώβρη!
Θα βλέπεις ανθρώπους με το φανελάκι, άλλους να κάνουν βουτιές στη θάλασσα, άλλους να ποτίζουν ελιές, κι άλλους να τρώνε έξω στην αυλή! Είναι το κλίμα τέτοιο! Και εσύ μπορείς να διαπιστώσεις, πως ακόμα και ένα Χειμώνα να κάμεις στη Μεσαρά, μπορεί να φύγεις μαύρος απ’ τον ήλιο!

Η) Την ημέρα της εορτής της Παναγίας τον Δεκαπεντάγουστο, δεν θα αγχωθείτε για το που θα διασκεδάσετε το βράδυ. Συνήθως σε κάθε χωριό της περιοχής γίνεται και ένα γλέντι!
Στην μεγάλη πλειοψηφία τους με κρητικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

Θ) Εάν βρεθείτε σε συζήτηση μεταξύ 25 Φλεβάρη και 5 Μάρτη , μία από τις πρώτες ερωτήσεις που θα δεχτείτε, δεν θα είναι εάν «είστε καλά» και «πως περνάτε»!
Φυσικά η πρώτη ερώτηση είναι , «επομάζωξες»? Και εννοούνε βέβαια τις ελιές!

Ι) Καμιά φορά θα δείτε στο δρόμο σας πρόβατα και θα σας εμποδίζουν στην οδήγηση.
Δεν το έσκασαν από πουθενά, και επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε!
Δεν χρειάζεται και να βιάζεστε! Αν είστε τυχερός και προπορεύεται ένας δυνατός μπροσταρόκρυγιος, μαζί και ο βοσκός, μπορεί να τα ξεπεράσει σε δέκα λεπτά!
Αν όμως τα καθοδηγεί καμιά γριά προβάτα και τα κοπέλια του βοσκού, χτυπήστε ένα φραπεδάκι να περάσει η ώρα, μέχρι να πάνε τα πρόβατα στον προορισμό τους, και να σας ελευθερώσουν και εσάς το δρόμο!

ΙΑ) Αν βρεθείτε σε γάμο και σας «καλέσουνε σε κούπες», δεν πρόκειται να πάρετε πρόσκληση για κάποια εκδήλωση κυρίων – κυριών, και να παίξετε χαρθιά!
Να προετοιμαστείτε για μια γερή οινοποσία μεγάλης διάρκειας, ακόμα ίσως, έως και τελικής πτώσεως!

ΙΒ) Αν βρεθείτε τυχαία σε κάποιο σπίτι και σας κάνουν τραπέζι, και σας κεράσουν και ένα ποτήρι κρασί, μη παραξενευθείτε, άμα καμιά γριά πεταχτεί και σας πει: «Μετσυγεία σου»!
Εσείς, πείτε απλά «ευχαριστώ», και μη ψάχνετε πολλά πολλά τι εννοεί η γιαγιά!

ΙΓ) Άμα δείτε γέρο η γριά που είναι συγγενείς του άνδρα σας, κάντε πως του φιλάτε το χέρι μόλις τον δείτε, έστω και στα ψέματα! Θα το εκτιμήσει πολύ!

ΙΔ) Αν τύχει και πάτε στο σπίτι της πεθεράς σας πρώτη φορά, και τύχει να καθαρίζουν πορτοκάλια, και τα κόβουν μικρά κομματάκια στο πιάτο, και από πάνω τους ρίχνουν ξύδι και αλάτι, και τα τρώνε με το πηρούνι, μη φοβάστε πως το έσκασε από το τρελάδικο! Απλά έτσι αρέσει σε αυτούς, να τα τρώνε τα πορτοκάλια!

ΙΕ) Αμα τύχει και σας πει κάποιος από τη παρέα, «πάω για κατούρημα», δεν είναι υποχρεωτικό πως θα πάει για «ψιλό του νερό», μπορεί κάλλιστα να πάει και για …χέσιμο! Απλά δεν έμαθε ποτέ να το λέει σωστά!

ΙΣΤ) Άμα πάτε να κεράσετε το μικρό κοπέλι του νέου σας πεθερού βοσκού, και σας πει εκείνο: «Δε το θέλω εγώ το παγωτό στη μ -πύργια, μονό το θέλω στο ταβλάκι», μην το κοιτάξετε περίεργα και ζητήσετε μεταφραστή!
Απλά σας λέει πως δεν του αρέσει το παγωτό στο χωνάκι, αλλά θέλει ένα παγωτό ξυλάκι!

ΙΖ) Άμα βρεθείς σε μνημόσυνο σια τα 40 σε σπίτι, για να πιείς μια «μακαρία», μη νομίσεις πως η «μακαρία» που θα ευχηθείς, θα πιάσει με το ένα ποτήρι κρασί ή ρακή. Θα πιείς κι άλλες μακαρίες, μέχρι να αδειάσει το μπουκάλι!
Πρόσεχε δε, γιατί δεν σκουντρούνε (τσουγκρίζουν) στο πιοτό, στα μνημόσυνα! Αυτό γίνεται συνήθως και τα «σκουντρούν» άμα στη παρέα πιούν ο κάθε ένας το τέταρτο – πέμπτο ποτήρι!

ΙΗ) Άμα σας καλέσουν με τη σύζυγό σου να πάτε σε σπίτι να σαν «τρατάρουν κάτι», να θυμάστε πάντα, πως ότι κάνουν για σας, το κάνουν γιατί σας αγαπούν!
Κι αν σας κέρασαν μια ρακή με αγκινάρα, αν δεν την πιείτε θα πικραθούν πολύ, και θα θεωρηθεί προσβολή! Θα την πιείτε στην υγειά τους, και ασφαλώς και άλλες πέντε η δέκα ρακές που θα επακολουθήσουν!
Έτσι θα σας αγαπήσουν περισσότερο, και θα σας θεωρούν πλέον φίλους τους, και άτομα δικά τους!

ΙΘ) Άμα τύχη να είστε σε εκκλησία το Πάσχα την ώρα του «Χριστός Ανέστη». Και βλέπετε οι δεμαθιές με τα ξύλα να έχουν λαμπαδιάσει, και οι φωθιές να φτάνουν μέχρι τα σύρματα της ΔΕH, μην ανησυχήσετε, έθιμο είναι, και θέλει να λιώνουν τα καλώδια για να την καλέσουν μετέπειτα να έρθει μετά η ΔΕΗ, να τα ξαναφτιάξει!

Κ) Άμα βλέπετε όλους τους νεαρούς στις παρέες, να έχουν όλοι τους μουστάκι, δεν είναι ότι τους πάει ντε και καλά! Απλά έχουν πεισθεί για δύο πράγματα. Ότι το μουστάκι δηλώνει άνθρωπο εμπιστοσύνης, αλλά παράλληλα είναι σε θέση, και τον κάνει συγχρόνως και άνδρα!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

(Ευχαριστούμε τον Κωστή Χουστουλάκη, για τη συμμετοχή στη σύνταξη του κειμένου)

Σκίτσο: Κυριακής Χουστουλάκη

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες Στη μάχη της Κρήτης ο...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δεν υπήρχε χωριό της Κρήτης που οι κάτοικοι να μην έχουν παλιά έστω και ένα δύο κατσικοπρόβατα. Δεν υπήρχε δε και οικογένεια, που να...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν έχει να κάνει με τον τοπικισμό, με τον οποίο συχνά πυκνά διάφοροι «χρεώνουν» τους κατοίκους του νησιού. Αν και εδώ που τα λέμε,...

Life

Ο Κρητικός, όπου κι αν είναι, θέλει ελάχιστα υλικά αγαθά, για να περάσει η ώρα του, με το καλύτερο τρόπο Αυτά τα δύο είναι...

Themata

Η παρορμητική  τάση του Κρητικού να πολεμά κάθε εχθρό του έθνους Το σημερινό κείμενο δεν αναφέρεται τόσο στην εποχή μας, όσο κυρίως στα αλλοτινά περασμένα  χρόνια του μακρινού παρελθόντος, πριν την τηλεόραση...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πάλι θα κάνουμε χρήση των λεκτικών ιδιωματισμών της τοπικής διαλέκτου, και θα ανακαλύψουμε μέσα από εκεί, τι έχουν οι άνθρωποι στην Κρήτη, που οι...

Themata

Ο Κρητικός Μιχάλης Πετσαλάκης που ζει στο Λονδίνο περιγράφει την περιπέτεια του αλλά και τι βίωσε στο North Midlessex Universiy Hospital όπου νοσηλεύτηκε Διαβάστε την περιγραφή που σοκάρει: 48...

Life

Και η μαντινάδα.. πρώτη! (Σε καρδιολογική κλινική) φωτο: Κώστας Σπυριδάκης Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook