Connect with us

Life

Πόσο Μεσαρίτης Κρητικός είσαι; Κάνε το τεστ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ένα τεστ, μπορείς και συ ο ίδιος να καταλάβεις, το πόσο κοντά η μακριά είσαι στην ιδιοσυγκρασία ενός Μεσαρίτη Κρητικού, βάσει το πώς συμπεριφέρεται!


Διαβάζοντας και μελετώντας τις 20 περιπτώσεις, που αναφέρουμε παρακάτω, θα μπορεί ο κάθε ένας, να δει το πόσο ταιριάζει η όχι με τις καθημερινές καταστάσει,ς που βιώνουν εδώ οι συντοπίτες μας!

Και για αυτό το σκοπό, πήραμε καθημερινές σκηνές, που τυχαίνουν στον κάθε ένα, και που ο Κρητικός, συμπεριφέρεται με τον ίδιο κλασικό και απαράλλαχτο τρόπο, χρόνια τώρα, εδώ στον ιδιαίτερο αυτό τόπο που λέγεται Μεσαρά!

Α’) Τρως το φαγητό σου με το φίλο σου σε μια ταβέρνα, ή και κάπου στην εξοχή, και περνά κάποιος και σε χαιρετάει, εσύ φυσικά υποχρεωτικά θα πρέπει να του πεις:
-«Έλα να φάμε! Ή ελάστε να φάμε!» Αν είναι πολλοί!
Και ο άλλος, ή η άλλοι φυσικά, θα απαντήσουν : «Καλή όρεξη»! Και αν αρχικά τρώγατε μόνο δύο άτομα, μπορεί να σηκωθείτε τελικά δέκα άτομα από το τραπέζι!

Β’) Είσαι στο καφενείο, και μπαίνει ένας χωριανός σου, ή απλά γνωστός σου.
Αμέσως, και πριν καλά καλά μπει μέσα, και πριν πει καν «καλησπέρα», θα πρέπει να φωνάξεις το καφετζή, και να του πεις:
-Κέρασε τονε!

Γ’) Καθώς οδηγείς στον κεντρικό δρόμο, και ο μπροστινός σου οδηγός με το αγροτικό, έχει συναντήσει κάποιον γνωστό του στο δρόμο που είχε να τον δει καιρό, δείξε λιγάκι υπομονή, τουλάχιστον δέκα λεπτά, όχι παραπάνω, μέχρι να τελειώσουν τη συζήτηση, την οποία άνοιξαν στη μέση του δρόμου, σταματώντας όλη την κυκλοφορία!
Μια φορά τους έτυχε και συναντίθηκαν τυχαία κι αυτοί! Δεν βλέπονται δα και κάθε μέρα!

Δ) Σαββατόβραδο στη Μεσαρά, αν ακούς απανωτούς πυροβολισμούς, μη φοβηθείς πως έγινε άρον άρον κάποια εγκληματική ενέργεια!
Το πιθανότερο μια πατούλια φιλαράκια κρασοπίνουν, και ξεσπούν σε μαπαλωθειές! Μπορεί βέβαια και όχι!

Ε) Εάν συναντήσετε μια παρέα νεαρών, που να φοράει μαύρα πουκάμισα, δεν πενθούν κάποιον μακαρίτη!
Πρόκειται για την καθιερωμένη τους έξοδο, στην οποία επιβάλλεται το μαύρο πουκάμισο , με το πρώτο κουμπί να είναι φυσικά ανοιχτό!
Εάν είστε περαστικοί από σημείο στο οποίο τρώνε και πίνουν, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε, για να κάτσετε στη παρέα τους, και να δοκιμάσετε μεζέδες και ποτό! Θα σας καλέσουν από μόνοι τους οπωσδήποτε, να πιείτε μια, η οποία στη συνέχεια θα γίνουν δυο και τρεις και δέκα…

ΣΤ) Άμα γίνεται γάμος στο χωριό που πήγες, και ακούς βροχή να πέφτει, αλλά νερό δε βλέπεις, μη σταυροκοπιέσαι! Είναι απλά τα σκάγια από τα κυνηγετικά όπλα στο πιο πάνω σπίτι, υποδέχονται το γαμπρό, και ρίχνουν μπαλωθιές! Και απλά σκάνε τα σκάγια στην αυλή σου, πάνω από τις μουριές! Μη φοβάσαι, δεν σκοτώνουν, αλλά εσύ καλού κακού, μην κοιτάς προς τα πάνω!

Ζ) Καλοκαίρι δεν σημαίνει Ιούνιος , Ιούλιος, Αύγουστος αλλά Καλοκαίρι σημαίνει από το μήνα Μάρτιο μέχρι και Οκτώβρη!
Θα βλέπεις ανθρώπους με το φανελάκι, άλλους να κάνουν βουτιές στη θάλασσα, άλλους να ποτίζουν ελιές, κι άλλους να τρώνε έξω στην αυλή! Είναι το κλίμα τέτοιο! Και εσύ μπορείς να διαπιστώσεις, πως ακόμα και ένα Χειμώνα να κάμεις στη Μεσαρά, μπορεί να φύγεις μαύρος απ’ τον ήλιο!

Η) Την ημέρα της εορτής της Παναγίας τον Δεκαπεντάγουστο, δεν θα αγχωθείτε για το που θα διασκεδάσετε το βράδυ. Συνήθως σε κάθε χωριό της περιοχής γίνεται και ένα γλέντι!
Στην μεγάλη πλειοψηφία τους με κρητικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

Θ) Εάν βρεθείτε σε συζήτηση μεταξύ 25 Φλεβάρη και 5 Μάρτη , μία από τις πρώτες ερωτήσεις που θα δεχτείτε, δεν θα είναι εάν «είστε καλά» και «πως περνάτε»!
Φυσικά η πρώτη ερώτηση είναι , «επομάζωξες»? Και εννοούνε βέβαια τις ελιές!

Ι) Καμιά φορά θα δείτε στο δρόμο σας πρόβατα και θα σας εμποδίζουν στην οδήγηση.
Δεν το έσκασαν από πουθενά, και επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε!
Δεν χρειάζεται και να βιάζεστε! Αν είστε τυχερός και προπορεύεται ένας δυνατός μπροσταρόκρυγιος, μαζί και ο βοσκός, μπορεί να τα ξεπεράσει σε δέκα λεπτά!
Αν όμως τα καθοδηγεί καμιά γριά προβάτα και τα κοπέλια του βοσκού, χτυπήστε ένα φραπεδάκι να περάσει η ώρα, μέχρι να πάνε τα πρόβατα στον προορισμό τους, και να σας ελευθερώσουν και εσάς το δρόμο!

ΙΑ) Αν βρεθείτε σε γάμο και σας «καλέσουνε σε κούπες», δεν πρόκειται να πάρετε πρόσκληση για κάποια εκδήλωση κυρίων – κυριών, και να παίξετε χαρθιά!
Να προετοιμαστείτε για μια γερή οινοποσία μεγάλης διάρκειας, ακόμα ίσως, έως και τελικής πτώσεως!

ΙΒ) Αν βρεθείτε τυχαία σε κάποιο σπίτι και σας κάνουν τραπέζι, και σας κεράσουν και ένα ποτήρι κρασί, μη παραξενευθείτε, άμα καμιά γριά πεταχτεί και σας πει: «Μετσυγεία σου»!
Εσείς, πείτε απλά «ευχαριστώ», και μη ψάχνετε πολλά πολλά τι εννοεί η γιαγιά!

ΙΓ) Άμα δείτε γέρο η γριά που είναι συγγενείς του άνδρα σας, κάντε πως του φιλάτε το χέρι μόλις τον δείτε, έστω και στα ψέματα! Θα το εκτιμήσει πολύ!

ΙΔ) Αν τύχει και πάτε στο σπίτι της πεθεράς σας πρώτη φορά, και τύχει να καθαρίζουν πορτοκάλια, και τα κόβουν μικρά κομματάκια στο πιάτο, και από πάνω τους ρίχνουν ξύδι και αλάτι, και τα τρώνε με το πηρούνι, μη φοβάστε πως το έσκασε από το τρελάδικο! Απλά έτσι αρέσει σε αυτούς, να τα τρώνε τα πορτοκάλια!

ΙΕ) Αμα τύχει και σας πει κάποιος από τη παρέα, «πάω για κατούρημα», δεν είναι υποχρεωτικό πως θα πάει για «ψιλό του νερό», μπορεί κάλλιστα να πάει και για …χέσιμο! Απλά δεν έμαθε ποτέ να το λέει σωστά!

ΙΣΤ) Άμα πάτε να κεράσετε το μικρό κοπέλι του νέου σας πεθερού βοσκού, και σας πει εκείνο: «Δε το θέλω εγώ το παγωτό στη μ -πύργια, μονό το θέλω στο ταβλάκι», μην το κοιτάξετε περίεργα και ζητήσετε μεταφραστή!
Απλά σας λέει πως δεν του αρέσει το παγωτό στο χωνάκι, αλλά θέλει ένα παγωτό ξυλάκι!

ΙΖ) Άμα βρεθείς σε μνημόσυνο σια τα 40 σε σπίτι, για να πιείς μια «μακαρία», μη νομίσεις πως η «μακαρία» που θα ευχηθείς, θα πιάσει με το ένα ποτήρι κρασί ή ρακή. Θα πιείς κι άλλες μακαρίες, μέχρι να αδειάσει το μπουκάλι!
Πρόσεχε δε, γιατί δεν σκουντρούνε (τσουγκρίζουν) στο πιοτό, στα μνημόσυνα! Αυτό γίνεται συνήθως και τα «σκουντρούν» άμα στη παρέα πιούν ο κάθε ένας το τέταρτο – πέμπτο ποτήρι!

ΙΗ) Άμα σας καλέσουν με τη σύζυγό σου να πάτε σε σπίτι να σαν «τρατάρουν κάτι», να θυμάστε πάντα, πως ότι κάνουν για σας, το κάνουν γιατί σας αγαπούν!
Κι αν σας κέρασαν μια ρακή με αγκινάρα, αν δεν την πιείτε θα πικραθούν πολύ, και θα θεωρηθεί προσβολή! Θα την πιείτε στην υγειά τους, και ασφαλώς και άλλες πέντε η δέκα ρακές που θα επακολουθήσουν!
Έτσι θα σας αγαπήσουν περισσότερο, και θα σας θεωρούν πλέον φίλους τους, και άτομα δικά τους!

ΙΘ) Άμα τύχη να είστε σε εκκλησία το Πάσχα την ώρα του «Χριστός Ανέστη». Και βλέπετε οι δεμαθιές με τα ξύλα να έχουν λαμπαδιάσει, και οι φωθιές να φτάνουν μέχρι τα σύρματα της ΔΕH, μην ανησυχήσετε, έθιμο είναι, και θέλει να λιώνουν τα καλώδια για να την καλέσουν μετέπειτα να έρθει μετά η ΔΕΗ, να τα ξαναφτιάξει!

Κ) Άμα βλέπετε όλους τους νεαρούς στις παρέες, να έχουν όλοι τους μουστάκι, δεν είναι ότι τους πάει ντε και καλά! Απλά έχουν πεισθεί για δύο πράγματα. Ότι το μουστάκι δηλώνει άνθρωπο εμπιστοσύνης, αλλά παράλληλα είναι σε θέση, και τον κάνει συγχρόνως και άνδρα!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

(Ευχαριστούμε τον Κωστή Χουστουλάκη, για τη συμμετοχή στη σύνταξη του κειμένου)

Life

Tο…”φαΐ” του φιδιού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Εσύ το ήξερες αυτό


Είναι ο καρπός του τοξικού φυτού της ασκοτιζάρας, που έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τον περισσότερο κόσμο και σαν “φαί του φιδιού”!

Δεν ξέρω αν το τρώει αλλά πάντως σαν ωριμάζει παίρνει ένα κατακόκκινο χρώμα και είναι όμορφο αν και δηλητηριώδη…

Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Αντίστροφη μέτρηση για το Matala Beach Festival

Δημοσιεύτηκε

στις

3 μέρες γεμάτες μουσική, χαρά, διασκέδαση και θετικά συναισθήματα


Λίγες μέρες έμειναν και οι προετοιμασίες για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Και φέτος, τα Μάταλα ετοιμάζονται να υποδεχθούν πλήθος κόσμου σε ένα μουσικοχορευτικό αλλά και γεμάτο εκπλήξεις τριήμερο, στις 21,22 & 23 Ιουνίου.

Όσοι αναμένετε να βρεθούν τον Ιούνιο στην παραλία όπου έζησαν τα «παιδιά των λουλουδιών», θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές μοναδικές, αφού η μουσική και ο χορός σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται θα εκτοξεύσουν την διάθεση στα ύψη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενώ για τη μητρική αγάπη γράφονται λυρικοί στίχοι, συμβολικά θεατρικά έργα και τρυφερά ποιήματα, οι μπαμπάδες αυτού του κόσμου είναι κάπως παραμελημένοι


Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εσείς τι γνωρίζετε για την γιορτή του πατέρα;

Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα

Η γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια. Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα στην Ιστορία

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου λοιπόν, οι πατεράδες έχουν την τιμητική τους γι’ αυτό και εμείς, συγκεντρώσαμε τα πιο γλυκά, αληθινά και τρυφερά λόγια που έχουν γραφτεί για τους άντρες της ζωής μας: τους μπαμπάδες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη