Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού στις δενδρώδεις καλλιέργειες

«Οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν δείξει μέχρι στιγμής εξοικονόμηση νερού κατά 30%, ανάλογα βέβαια και με την καλλιέργεια»


Κρήτη: Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα δυσκολεύουν την κατάσταση

 Μία μείωση της τάξης του 38% των βροχοπτώσεων του περασμένου χρόνου κατέστησαν το 19% της συνολικής έκτασης της Κρήτης πολύ ευάλωτη στην ξηρασία, γεγονός που, δυστυχώς, θα συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας τους Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής του ΙΕΛΥΑ που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Total Environ. Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη και αγγίζει το 45% στην ημιορεινή/ορεινή ζώνη της Δυτικής Κρήτης. Όσον αφορά την Ανατολική Κρήτη, στις πεδινές περιοχές οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν αντίστοιχη μείωση που φτάνει το 58%, ενώ στην ημιορεινή/ορεινή ζώνη η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 64%.

Μείωση παραγωγής

Ο ερευνητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής του ΙΕΛΥΑ, Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, τονίζει στην «ΥΧ» πως «η Κρήτη είναι μια περιοχή που παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ακραίων υδρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι ξηρασίες, αλλά και οι έντονες στιγμιαίες πλημμύρες, από τις οποίες, όμως, η γη δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό. Η κατάσταση αυτή, που από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί με μειωμένες βροχοπτώσεις τους επόμενους χειμερινούς μήνες, θα οδηγήσει στη μείωση της ποσότητας των αγροτικών προϊόντων, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και στα κηπευτικά. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης εντόμων που ευνοούνται από την ξηρασία».

Απλές πρακτικές για τους αγρότες

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την καλύτερη προσαρμογή σε αυτήν, το Εργαστήριο, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος AgroClimaWater, μελετά συγκεκριμένες πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, οι πρακτικές είναι οι εξής:

  • Μείωση της εξάτμισης του νερού από το έδαφος, κυρίως τη θερινή περίοδο, μέσω: α) εφαρμογής χορτοκοπής και απόθεσης των υπολειμμάτων ζιζανίων στην εδαφική επιφάνεια, β) θρυμματισμού των υπολειμμάτων κλαδέματος και απόθεσης στο έδαφος.
  • Μείωση απωλειών διαπνοής μέσω: α) καταστροφής των ζιζανίων τη θερινή περίοδο, β) κατάλληλου χειμερινού και θερινού κλαδέματος και γ) εφαρμογής σκευασμάτων που μειώνουν τη συνολική διαπνοή.
  • Μείωση απωλειών από βαθιά διήθηση (αύξηση ικανότητας συγκράτησης νερού & θρεπτικών στοιχείων), μέσω: α) αύξησης της οργανικής ουσίας του εδάφους και β) ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων.
  • Αύξηση της αποθήκευσης νερού στο έδαφος, μέσω: α) μείωσης των απωλειών από επιφανειακή απορροή (διατήρηση ζιζανίων τον χειμώνα, μη κατεργασία εδάφους), και β) εισαγωγής σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία επικλινών αγροτεμαχίων φυσικών εμποδίων, με στόχο τη συγκράτηση του νερού και τη μείωση της εδαφικής διάβρωσης.
  • Βελτιστοποίηση της χρήσης νερού άρδευσης μέσω: α) της ετήσιας συντήρησης του δικτύου άρδευσης και β) του υπολογισμού της δόσης άρδευσης με βάση τη μετεωρολογική πληροφορία, τον τύπο του εδάφους, το είδος και την ηλικία της καλλιέργειας, καθώς και τον χρόνο της προηγούμενης άρδευσης. Σε περίπτωση μειωμένης διαθεσιμότητας νερού (ξηρές περίοδοι) θα πρέπει να υπολογίζονται οι ανάγκες για νερό στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης του φυτού.

Ο Δρ. Κουργιαλάς τονίζει πως «οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν δείξει μέχρι στιγμής εξοικονόμηση νερού κατά 30%, ανάλογα βέβαια και με την καλλιέργεια».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Agrotika

Με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου για ελιά, αμπέλι και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην Περιφερειακή μας Ενότητα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής...