Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Προσοχή στα νερά που κατακλύουν το Φράγμα Χαλαυριανού

Κατάκλυση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Χαλαυριανού από τα νερά του χειμάρρου Χαλαυριανού στην περιοχή Αρχανών και πιθανοί κίνδυνοι


Ενημερώνονται οι κάτοικοι των χωριών και των οικισμών γύρω από την περιοχή του Φράγματος Χαλαυριανού επί του χειμάρρου Χαλαυριανού και κατά μήκος αυτού μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα, ότι από τις 23-01-2017 έχει πραγματοποιηθεί η έμφραξη της Σήραγγας Εκτροπής και τα νερά του χειμάρρου θα αρχίσουν να κατακλύζουν την περιοχή όπου θα σχηματισθεί η λίμνη, η οποία θα καλύπτει ανάγκες άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Όσοι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, διέρχονται ή πλησιάζουν στην περιοχή που θα κατακλυστεί από τα νερά του χειμάρρου Χαλαυριανού, καθώς και στην περιοχή του Φράγματος και κάτω απ’ αυτό, δηλαδή περιοχές που διέρχεται ο χείμαρρος μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα (Κάμπος Άγιου Σύλλα, Περιοχή Δρακουλιάρη, Ζερβού Μετόχι, Μαλάδες, Φοινικιά, κόμβος Γιοφύρου, εκβολή Γιοφύρου), πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

1. Το ανέβασμα των νερών στην τεχνητή λίμνη πιθανόν να είναι πολύ γρήγορο ορισμένες ημέρες που δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από τώρα, ιδίως μετά από δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λεκάνης του χειμάρρου. Το γρήγορο αυτό ανέβασμα των νερών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε όσους βρίσκονται κοντά στην όχθη της τεχνητής λίμνης, ο όγκος της οποίας θα μεταβάλλεται κατά τον χρόνο του σχηματισμού της.

2. Η παραμονή ή προσέγγιση στις όχθες της λίμνης πρέπει να αποφεύγεται, λόγω των κινδύνων από καθιζήσεις ή κατολισθήσεις του εδάφους.

3. Το πέρασμα από τμήματα της περιοχής που θα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά, είναι πολύ επικίνδυνο για πεζούς, ζώα ή τροχοφόρα, γιατί μπορεί να βρεθούν απότομα σε βαθιά νερά ή να κολλήσουν στην λάσπη.

4. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο και απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα, όπως βάρκες, σχεδίες κλπ., για τη μεταφορά ατόμων ή φορτίων.

5. Η κολύμβηση μέσα στην τεχνητή λίμνη είναι επικίνδυνη και απαγορεύεται.

6. Η συλλογή ξυλείας μέσα από την τεχνητή λίμνη και τις όχθες αυτής, απαγορεύεται, επειδή είναι εργασία επικίνδυνη.

7. Η χρησιμοποίηση του νερού της λίμνης ως πόσιμου μπορεί να είναι επικίνδυνη από πιθανή μόλυνση των νερών.

8. Κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν επίσης και στην κοίτη του χειμάρρου, κάτω από το Φράγμα Χαλαυριανού και μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα (εκβολή Γιοφύρου), από ξαφνικό ανέβασμα της στάθμης νερού υπερχείλισης της λίμνης ή από άλλες αιτίες.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να θεωρούν ότι ο ποταμός (Χαλαυριανός και Γιόφυρος) μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα έχει πάντοτε νερό του οποίου η παροχή κάθε στιγμή μπορεί να αυξηθεί.

Η Υπηρεσία κάνει γνωστό, ότι, δεν θα έχει καμία ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που θα γίνουν σε περίπτωση που δεν θα ληφθούν υπόψη οι παραπάνω οδηγίες και οι γενικότεροι κανόνες ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, αντί να ακυρώσει τη συναυλία του, πάλεψε με όποιον τρόπο μπορούσε προκειμένου να μη γίνει αυτό με αποτέλεσμα να γνωρίσει την...

Creta

Νεκρή βρέθηκε μία γυναίκα μέσα στα νερά του φράγματος Ινίου – Μαχαιράς Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στις Αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου μετά και τον...

Themata

Με νερά και καφέδες υποδέχτηκε ομάδα νεαρών τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, κατά...

Creta

Ανησυχία των κατοίκων της Ιεράπετρας για τις επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα Η ανησυχία των κατοίκων της Ιεράπετρας για τις επιδράσεις του Φράγματος Αποσελέμη και των...