Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Προτεραιότητα του Δήμου Ηρακλείου η αντιμετώπιση των αδέσποτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στο δημαρχείο, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας, κα. Μαρία Καναβάκη και ο επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής για το κυνοκομείο και δημοτικός σύμβουλος, κ. Άρης Αθανασάκης.


 

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε:

«Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνωρίζοντας την ευαισθησία των πολιτών και των ζωόφιλων οργανώσεων για τα ζώα συντροφιάς, ιδιαίτερα για τα αδέσποτα και θέτοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοτικού κυνοκομείου, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ανακοινώνει ότι αυτή την στιγμή το κυνοκομείο Ηρακλείου χωρητικότητας 80 θέσεων, λειτουργεί ικανοποιητικά και στο άμεσο προσεχές διάστημα θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες του, καθιστώντας το ως ένα από τα κορυφαία κυνοκομεία της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του κυνοκομείου είναι να συλλέγει αδέσποτα, να τα στειρώνει, να τα ταυτοποιεί ηλεκτρονικά και να τα απελευθερώνει στα σημεία απ’ όπου έγινε η περισυλλογή.

Η στρατηγική στην οποία θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύει τις ευθύνες (και ποινικές) όλων όσοι αθετούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, εγκαταλείποντας στον αστικό αλλά και περιαστικό ιστό της πόλης μας σκυλιά που έχουν υιοθετήσει, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα τεράστια προβλήματα που προξενεί τόσο για τα ζώα όσο και για ολόκληρη την κοινωνία αυτή η στάση.

Η εγκατάλειψη είναι απάνθρωπη, ανεύθυνη και παράνομη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση 1-5 χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000 – 15.000 ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Καλούμε τους συμπολίτες μας – ιδιοκτήτες σκύλων να σκεφτούν και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα σκυλιά.  Επίσης θα πρέπει να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι για κάθε εγκαταλελειμμένο ζώο μπορεί ο Δήμος ή οι Φιλοζωικές να βρουν λύσεις γι’ αυτά.

Πολλά κουτάβια εγκαταλείπονται, παρά το ότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια.

Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα σε ζώα που χρήζουν θεραπείας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων ότι σύμφωνα με το Νόμο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, είναι υποχρέωση τους να προσκομίζουν επί αποδείξει, στον Δήμο μας αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους, ώστε να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τον αριθμό των δεσποζόμενων σκυλιών της έκτασης τους.

Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τις παρακάτω ενέργειες πρωτοβουλίες το επόμενο εξάμηνο:

–          Μετά από έγκριση από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, εθελοντές κτηνίατροι θα προχωρήσουν σε 100 περίπου στειρώσεις αδέσποτων σκύλων οι οποίοι φιλοξενούνται κατά διαστήματα στο κυνοκομείο.

–          Επίσης, έχει κατατεθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης αίτηση για έγκριση λειτουργίας δημοτικού κτηνιατρείου στο χώρο του κυνοκομείου.

–          Όταν λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο, ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει μέσω ΑΣΕΠ στην πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου.

–          Οι πολίτες ευπαθών ομάδων θα μπορούν να πηγαίνουν στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου και έναντι μικρού  αντίτιμου θα μπορούν να καταγράφουν το δεσποζόμενο σκύλο τους.

–          Ο Δήμος έχει προγραμματίσει  συνάντηση με την Αστυνομία για την εφαρμογή του Νόμου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης, της κακοποίησης και της μη ανάληψης υποχρεώσεων από τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκυλιών.

–          Ο Δήμος, στοχεύει και στην τοποθέτηση 10 ταϊστρών σε επιλεγμένα σημεία, όπου θα τροφοδοτούνται καθημερινά με τροφή, ενώ καλεί τους εθελοντές και τις εθελόντριες να δηλώσουν αδέσποτα ζώα και περιοχές στις οποίες μπορούν να έχουν υπό την προστασία τους και να δίδουν τροφή σε αδέσποτα ζώα.

–          Είναι σε εξέλιξη διαδικασία εύρεσης χώρου, ώστε να δημιουργηθεί  πάρκο ζώων, στο οποίο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους.

Θεωρώντας ότι η μάχη για την προστασία των αδέσποτων δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν έχουμε συμμάχους τους νέους και τους μαθητές, θα  ξεκινήσουμε τις παρακάτω  δράσεις για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα της εγκατάλειψης και της κακοποίησης των σκυλιών:

  1. Ενημέρωση στα δημοτικά σχολεία για τους μαθητές των πρώτων τάξεων, μετά από σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας που έχει ζητηθεί.
  2. Πιλοτικό πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  στο κυνοκομείο.
  3. Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων ζώων στις 4 Απριλίου, ο Δήμος και ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους εθελοντές του Δήμου, διοργανώνουν εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει υιοθεσία αδέσποτων σκυλιών του κυνοκομείου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μαθητικά συγκροτήματα και θα υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα στειρώσεων, κακοποιήσεων, εγκατάλειψης και ηλεκτρονικής σήμανσης.
  4. Προχωρώντας την συνεργασία του με τα σχολεία ο Δήμος Ηρακλείου, διοργανώνει διαγωνισμό ολιγόλεπτου διαφημιστικού σποτ το οποίο θα δημιουργήσουν μαθητές. Τα διαφημιστικά σποτ θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και τα καλύτερα σποτ θα υιοθετηθούν από το Δήμο και θα προωθηθούν στα ΜΜΕ για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και των πολιτών.

Με την συνδρομή όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε και το Ηράκλειο να δείξει το καλό του πρόσωπο, εκείνο της φιλοζωίας και της  ανοχής, το πρόσωπο της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης προς όλους τους φίλους μας ανθρώπους και σκυλιά. Όλοι μαζί σίγουρα μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη.

ΚΡΗΤΗ

Χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Δήμο Μαλεβιζίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη


Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο έγκαιρα στο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου, θα εντάξει στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Γαζίου.

Πρόκειται για έργα που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή, με δυο κεντρικούς αγωγούς ομβρίων μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, ένας από το ύψος των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. στο Τσαλικάκι μέχρι τη θάλασσα και ένας δεύτερος, από το ύψος των «Αρωματικών» στον Μεγάλο Λάκκο μέχρι τη θάλασσα.

Οι αγωγοί αυτοί έχουν άνοιγμα 2,5 μ. Χ 2 μ. στην αρχή τους και καταλήγουν στα 2 μ. Χ 5 μ. στην εκβολή τους στη θάλασσα.

Με αφορμή την επικείμενη χρηματοδότηση, ο κ. Βαρδάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης Α ΄και Β’ βαθμού της Κρήτης, έχουν την δυνατότητα να εντάξουν σε χρηματοδότηση σημαντικά έργα που όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και θωρακίζουν την ασφάλειά τους. Δυστυχώς τα φετινά έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, άφησαν πίσω τους εκτός από τις υλικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Για τη διαχείρισή – πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σημαντικές και κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, από τις οποίες δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου


Το Δ.Σ του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Με τα εξής θέματα:

  1. Απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου
  2. Ενημέρωση τον μελών για την λειτουργία του χώρου εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων
  3. Έγκριση απολογισμού 2018
  4. Έγκριση προϋπολογισμού 2019
  5. Έγκριση έκτακτης εισφοράς για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020
  6. Ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

Η παρουσία όλον τον μελών του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου κρίνετε απαραίτητη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία της Στοκχόλμης για τους κορυφαίους προορισμούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία που δόθηκαν στη διάρκεια των Greek Travel Awards, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο World Trade Center της Στοκχόλμης


Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στον ιδιαίτερο και ιστορικό χώρο του δημαρχείου της Στοκχόλμης, η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει γίνει και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, φέρνει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης, έλαβε την τιμητική διάκριση της κορυφαίας Περιφέρειας Ελλάδας, της κορυφαίας Περιφέρειας στον τομέα της γαστρονομίας και της τρίτης καλύτερης Περιφέρειας για τις διακοπές περιπέτειας.

Πέραν της Περιφέρειας βραβεύτηκαν και Δήμοι του νησιού, αλλά και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, ανεβάζοντας την Κρήτη επανειλημμένα στο ψηλότερο επίπεδο του βάθρου.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία δόθηκαν με συνδυαστική αξιολόγηση κριτικής επιτροπής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ χιλιάδων κοινού που διενεργήθηκε σε 3 Σκανδιναβικές χώρες

Στα πλαίσια αυτά, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος παρέλαβε και τα βραβεία είπε πως η βράβευση αυτή αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μεγάλες προσπάθειες των επιχειρηματιών, αλλά και της Περιφέρειας επιβραβεύονται με την ψήφο του κοινού. Οι Σκανδιναβοί ψηφίζουν με την επιλογή τους Κρήτη, κάτι που αποδεικνύουν οι 500.000 και πλέον επισκέπτες από τις χώρες αυτές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο νησί, απολαμβάνοντας τις διακοπές τους.

Είναι επισκέπτες που πραγματικά θέλουν να γνωρίζουν το σύνολο του τρόπου ζωής των Κρητικών και κάθε πλευρά του νησιού», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σταθερά στη σκανδιναβική αγορά, τόσο με παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, όσο και μέσα από τη συνεργασία της με τα γραφεία του ΕΟΤ και τις πρεσβείες των χωρών αυτών.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και στα πλαίσια αυτά ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που προορίζεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την προβολή της Κρήτης θα αφιερωθεί για τη σκανδιναβική αγορά», καταλήγει ο κ. Βαμιεδάκης.

Βραβεύτηκαν επίσης το Μουσείο Καζαντζάκη και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ τα βραβεία δόθηκαν με βάση την αξιολόγηση που έγινε από μια ειδική κριτική επιτροπή που συστήθηκε και από την ψηφοφορία του κοινού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη