Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια και η κλιματική αλλαγή

Εκείνο που επισημάνθηκε στη συζήτηση είναι να περάσει η ευθύνη της δακοκτονίας στην Περιφέρεια που πρέπει να συνεργάζεται με τους δήμους


Τα προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής, που επιβάλλει την αλλαγή του τρόπου και του χρόνου της δακοκτονίας, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, ανέφερε πως ελήφθη η απόφαση, «να γίνει μία ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με δύο θέματα που πλήττουν την ελιά σήμερα. Το ένα θέμα είναι η κλιματική αλλαγή -τι αποζημίωση θα πάρουν οι παραγωγοί για να μπορούν να στηριχθούν -και τι μέτρα στήριξης θα υπάρχουν όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει υποστεί το νησί τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία – το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ: «Ένα δις ευρώ ήταν οι εξαγωγές της ελιάς και του ελαιολάδου πριν από τρία χρόνια. Και σήμερα έχουμε μία μείωση της τάξης του 51%. Τα νούμερα και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους», τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «μέχρι τέλος Φλεβάρη θα έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση ο νέος της δακοκτονίας. Θα είναι παρούσα η Περιφέρεια Κρήτης με εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον δάκο της Κρήτης».

Ο κ. Χιλετζάκης τόνισε ότι «για τη δακοκτονία ζητάμε να μην χρειάζονται οι 40 υπογραφές και τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, κάθε φορά για να κάνουμε το έργο. Θέλουμε να έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης όλο το κονδύλι, να εμπλακούν οι Δήμοι αλλά και οι τοπικές κοινότητες, για να μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εποπτεία και καλύτερη εργολαβία. Γιατί στο μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά μπορούν να χρειαστούν παραπάνω ψεκασμοί ή λιγότεροι».

Η ομάδα εργασίας θα συντάξει τον φάκελό της, θα καταθέσει τις προτάσεις της, περιμένοντας την άφιξη του Υπουργού στα μέσα Φλεβάρη. Σε περίπτωση που ο υπουργός δεν έρθει στην Κρήτη, αντιπροσωπεία των παραγωγών θα μεταβεί στην Αθήνα για να παραδώσει στον υπουργό τις προτάσεις.

«Η σύσκεψη ήταν αναγκαία να γίνει και γίνεται στο χρονικό διάστημα που πρέπει. Συμφωνήσαμε στο να υπάρξει ένας συντονισμός των αγροτών με την Περιφέρεια Κρήτης, του επιστημονικού προσωπικού», είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Για την κλιματική αλλαγή σχολίασε ότι «η Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κρήτη έχει τις ιδιαιτερότητες της που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ξηρασία. Είναι το ύψος της μέσης θερμοκρασίας που έχει αυξηθεί, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Άρα, μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις ελιές αλλά και τις υπόλοιπες καλλιέργειες».

«Ζητάμε αποζημίωση, αλλά δεν μένουμε όμως στο κομμάτι αυτό», είπε ο κ. Ιερωνυμάκης αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε: «Μένουμε στο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας, για το τι πρέπει να κάνουμε. Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθούν οι υδάτινοι πόροι, για αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις σε έργα βιτρίνας και να δοθούν στην εξασφάλιση των υδάτινων πόρων».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος η Γερμανία έχει ήδη αποζημιώσει τους παραγωγούς της για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Την παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης προκάλεσαν οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που, τις προηγούμενες ημέρες, υποδυόμενοι στελέχη της, επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα από...

ΚΡΗΤΗ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, μπαίνει τέλος στα κοτέτσια και τους στάβλους εντός των Σχεδίων Πόλεως σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία!...

ΚΡΗΤΗ

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης Στη συνάντηση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το άριστο...

ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Αντιπροσωπεία εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου και επιτροπών αγώνα των αγροτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του...