Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Sports

Psiloritis Race: Όλα έτοιμα για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Ψηλορείτη

Psiloritis Race: Η αποθέωση της Κρητικής φύσης μέσα από τον αθλητισμό


Η Κρητική φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο και αποθεώνεται από αθλήτριες και αθλητές από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των αξιών που υπηρετούν οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη σε ένα συνονθύλευμα ιστορίας, πολιτισμού και φύσης με τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που τα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν εμφανιστεί και στην Κρήτη, οι ορεινοί αυτοί αγώνες με φόντο τον Ψηλορείτη και την απαράμιλλη φύση του, μεταδίδουν το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος με τον πιο εύγλωττο τρόπο: με σεβασμό και ήπια ανάπτυξη, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάδειξή του με τρόπο που αναβαθμίζει την περιοχή, διαιωνίζοντας παράλληλα την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της. Σκοπός των αγώνων είναι να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας παράλληλα την αθλητική μορφή του τουρισμού. Αναδεικνύονται οι συμμετέχοντες αθλητές και προάγεται η πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης, μέσα από το περιβάλλον του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη που αποτελεί παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO.

Από τις τοπικές κοινωνίες στην διεθνή κοινή γνώμη

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, η οποία ήδη από το 2001 είχε αναδείξει το φυσικό γεωπάρκο του Ψηλορείτη που είναι αναγνωρισμένο και από την UNESCO. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της αναπτυξιακής εταιρείας, Δημήτρης Παττακός: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό του Ψηλορείτη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και με συνέργειες με δημιουργικά εποικοδομητικούς φορείς. Επιπλέον, μεσολαβούμε στην γνωστοποίηση των όποιων προβλημάτων του ορεινού μας όγκου. Πολύ σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος και η προσφορά του Psiloritis Race και μακάρι να μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς περισσότερα στο αγαστό έργο του στο μέλλον. Ξέρετε, είναι ένα αξιέπαινο αθλητικό γεγονός που προβάλει τον φυσικό και όχι μόνο πλούτο μας, διεθνώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπεραξία, πόσο μάλλον προσφέρει και η θετικά διακείμενη κοινή γνώμη που ενημερώνεται για τον Ψηλορείτη μας μέσα από τους Διεθνείς αυτούς Αγώνες. Έχουμε έτσι και εμείς ένα κίνητρο να γινόμαστε καλύτεροι, όπως και αυτή η διοργάνωση αξιώσεων, που έχει πια καθιερωθεί επάξια».

Η σημαντική κοινωνική προσφορά των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη

Μια αδιαμφησβήτητα καίρια και χρήσιμη παρέμβαση των διοργανωτών του Psiloritis Race σε συνεργασία και συνεννόηση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αποτελεί το γεγονός της τοποθέτησης 20 πινακίδων στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Μια πολύ σημαντική πράξη, δεδομένου ότι αρκετές φορές τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και ευμετάβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τις υψηλές θερμοκρασίες στο πετρώδες σκηνικό του καλοκαιριού, μέχρι τις ξαφνικές ομίχλες, μπόρες και χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Έτσι λοιπόν, τοποθετήθηκαν πινακίδες που φέρουν:

  • Την τοποθεσία «Ψηλορείτης»
  • Το υψόμετρο
  • Το ακριβές τοπωνύμιο
  • Εάν το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι Ε4 ή όχι
  • Την ελληνική σημαία
  • Τα λογότυπα της Περιφέρειας Κρήτης και του Psiloritis Race

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι πινακίδες είναι διπλής όψεως με τις ενδείξεις τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα σώματα ασφαλείας πια, είναι κατάλληλα ενημερωμένα για το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της κάθε πινακίδας, ώστε να δράσουν, όποτε αυτό χρειαστεί.

Η φιλοξενία και η αθλητική διατροφή στην Κρητική της διάσταση

Η Δρ. Ειρήνη Β. Θεοδωράκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει φροντίσει ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές του Psiloritis Race να εντρυφήσουν γευστικά στην διατροφική παράδοση της Κρήτης, με ένα μενού ωστόσο προσαρμοσμένο στις απαιτητικές ανάγκες της σωματικής άθλησης. Όπως σημειώνει η ειδικός: «Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον παραδοσιακό Μεσογειακό-Κρητικό τρόπο διατροφής ζουν περισσότερο και εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της «Μεσογειακής δίαιτας» αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και για την πρόληψη των ασθενειών, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάθε ηλικία».

Αναλυτικά οι πολύτιμες συμβουλές και το διαιτολόγιο είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:  http://www.psiloritisrace.com/el/pages/kritiki-diatrofi.php

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη 

Το αθλητικό γεγονός αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον αθλούμενων ανθρώπων και όχι μόνο από όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητριών και αθλητών στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία.

Μια μοναδική εμπειρία

Η εμπειρία είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Βρισκόμαστε στην χώρα που γέννησε το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα, τα πανανθρώπινα αθλητικά ιδεώδη και τον πρώτο πολιτισμό στην Ευρώπη. Μόνος ένας τόπος σαν αυτόν σου δίνει το προνόμιο να αισθανθείς ότι είσαι μέρος αυτών των άυλων ανώτερων αγαθών σε ένα περιβάλλον γεμάτο ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που το φυσικό κάλλος σε γεμίζει ανάσες δύναμης και ανανέωσης, όπως το τραχύ  ορεινό περιβάλλον που σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια.

Το μήνυμα της οργανωτικής επιτροπής και οι νέες προσπάθειες

Η οργανωτική επιτροπή της διεθνούς αθλητικής δράσης «9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη – Psiloritis Race» σε ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής: “Ο Κρηταγενής και φιλόξενος Δίας σε καλεί και φέτος να τρέξεις στα βήματά του στους 9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race. Φέτος, η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με νέο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το Σάββατο 02 Ιουνίου 2018, στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθούν οδηγίες στους συμμετέχοντες για τον αγώνα. Ο Psiloritis Race έχει λάβει πιστοποίηση από το International Trail Running  Association για τους δρομείς των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη (βαθμός Βουνού 5 και βαθμός αθλητή 370) και αποτελεί κριτήριο συμμετοχής του Olympus Marathon “. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ώστε να αναγνωριστεί και να πιστοποιηθεί το σύνολο των μονοπατιών του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας και οι εθελοντές

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής στους «9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν  στις 3 Ιουνίου 2018 στο οροπέδιο Νίδας, από τα Ανώγεια της Κρήτης έως το Αμάρι.

Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα:

  • Ορεινός αγώνας 35 χλμ,
  • Αγώνα δρόμου 8,5 χλμ,
  • Δυναμικό βάδην 8,5 χλμ
  • Παιδικός αγώνας 2 χλμ.

Συνεχίζονται  οι εγγραφές

Οι εγγραφές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα:  http://www.psiloritisrace.com/el/application-form.php  ενώ για πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα psiloritisrace.com.  Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική προσφορά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  http://www.psiloritisrace.com/el/volunteers.php

Ιστορία, πολιτισμός, φύση και αθλητισμός

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τον 9ο Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη Psiloritis Race και ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο, μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη μινωική Φαιστό. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο αθλητισμός αναβλύζουν μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στον πιο αυθεντική της μορφή. Ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που αγαπά και φέρει μια αισιόδοξη και υγιή στάση στη ζωή.

Όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα

Με την εθελοντική προσφορά, με την χορηγική υποστήριξη, με το ενδιαφέρον για ενημέρωση από την ιστοσελίδα psiloritisrace.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια με τις τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές δράσεις που αγκαλιάζονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Το αποδεικνύουν εξάλλου με τη συμμετοχή τους και την αποδοχή τους στη διοργάνωση με κάθε δυνατό τρόπο.

Μια μεγάλη οικογένεια με βάση τον Ψηλορείτη

Ακόμα, χαρακτηριστικό του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη, είναι το γεγονός ότι η  επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη «Psiloritis Race» έχει δεχθεί διακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες (275.000) προβολές, ενώ σε έντεκα χιλιάδες τριακόσιους (11.300) ανέρχονται οι διαδικτυακοί «φίλοι» στο facebook.

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού του Ε.Ο.Τ., της Γ. Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, Αμαρίου και υποστηρίζεται από Αθλητικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές ομάδες που λόγο του πλήθους αυτών μπορείτε να τους δείτε στο site http://www.psiloritisrace.com

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

11:00-13:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
17:30-19:00             ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ
19:00-20:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
20:00-20:30             ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ
20:30-21:30             PASTA PARTY
21:00-22:00             ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 89)  ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

05:00                ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
07:30                ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8.5χμ)
07:30                ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χμ  ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ NIΔΑΣ(ANΩΓΕΙΑ)
09:00                ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:00                ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:15                ΕΚΚΙΝΗΣΗ  ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 2 χμ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΛΟΤΑΣ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ)
09:30                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
09:45                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
10:30                AΦΙΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:00                ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:30                TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
14:00                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ
14:00                ΓΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
16:00                ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Ψηλορείτης συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο «Natoura 2000 και χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία τοπίων, με υψηλή βιοποικιλότητα Ο Ψηλορείτης ή ΄Ιδη είναι το ψηλότερο βουνό...

ΚΡΗΤΗ

Επιχείρηση στήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διάσωση 24χρονου φοιτητή που πήγε για πεζοπορία στον Ψηλορείτη και ακινητοποιήθηκε σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, λόγω παγετού, στην περιοχή  «Λάκκος...

ΚΡΗΤΗ

Αίσια έκβαση στην επιχείριση διάσωσης στον Ψηλορείτη Εντοπίστηκε περίπου στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου ο τουρίστας που είχε χαθεί από το πρωί...

Themata

Πως ‘λλάζεις γνώμη, είσαι κακός, πολλοί σε λένε Γδάρτη μα ότι και αν πουν την Άνοιξη, εσύ θα φέρεις Μάρτη! Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που έπεσαν και υπό...

Themata

Γράφει για την ΑΝΩΓΗ, ο Μανόλης Καλλέργης “Μπραγκάρος” “Άσπρισες Ψηλορείτη μου και στοίβιασες τα χιόνια, να ξεμαυρίσει το χωριό, που εκάψανε πριν χρόνια. ========================================...

Themata

Ενα λευκό- μαγευτικό τοπίο “ζωγράφισε”  ο “Λέανδρος” στα ψηλά πατώματα του Ψηλορείτη, δημιουργώντας όμορφες εικόνες Η χιονόπτωση ουσιαστικά είναι από το σημείο “Στρογγυλός Αρόλιθος”...

Themata

Θλίψη έχει προκαλέσει και στην ομάδα του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη η τραγωδία που εκτυλίχθηκε πριν από λίγες ώρες Με ανακοίνωση του το Γεωπάρκο εκφράζει...

Themata

Επιχείρηση από ομάδες της ΕΜΑΚ στα ορεινά του Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο για τον εντοπισμό δύο νέων ατόμων βρίσκεται σε εξέλιξη Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από...