Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ρημάζει το παλιό ψυχιατρείο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρημαγμένο, βανδαλισμένο, ξεχασμένο

Το παλιό ψυχιατρείο στη Σούδα τώρα και 13 χρόνια, από το 2006 όταν και έκλεισε οριστικά τις πύλες του στο πλαίσιο της απο-ασυλοποίησης, βρίσκεται σε τροχιά εγκατάλειψης.

H εικόνα των κτηρίων αποκαρδιωτική τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Ο φωτογραφικός φακός των “Χ.ν.” αποτύπωσε ένα σκηνικό πλήρους απαξίωσης. Ο λόγος για ένα σύμπλεγμα περίπου 11 κτηρίων που βρίσκονται μέσα σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων και θα μπορούσαν να έχουν δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Αντί όμως γι’ αυτό το παλιό ψυχιατρείο έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και τη γνώριμη κρατική… αδιαφορία.

Όπως διαπιστώσαμε ο χώρος έχει παραβιαστεί και βανδαλιστεί κατ’ επανάληψη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια συναντά κανείς ακόμα μέσα στα δωμάτια ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ιματισμό, παλιά φάρμακα κ.ά. Μέχρι και καρτέλες ασθενών και μπλοκ συνταγογράφησης που -αντί να μεταφερθούν όπως θα όφειλαν να πράξουν οι υπεύθυνοι στο πλαίσιο του ιατρικού απορρήτου- όταν έγινε η μετεγκατάσταση του ψυχιατρείου στο Νοσοκομείο Χανίων εγκαταλείφθηκαν μαζί με άλλα αντικείμενα μέσα στα αχανή κτήρια του παλιού «ασύλου». Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταγγελθεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Ωστόσο, όπως προκύπτει οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν…

ΧΡΟΝΙΟ ΑΙΤΗΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 2006 κι έπειτα η τοπική κοινωνία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να της παραχωρηθεί ο χώρος για να ικανοποιήσει βασικές στεγαστικές ανάγκες που υπάρχουν με προσανατολισμό εκπαιδευτικές, ερευνητικές, πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, αλλά και τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.

Παρά, όμως, τα κατά καιρούς αιτήματα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη, ενώ το 2014 ο χώρος πέρασε με απόφαση της τότε κυβέρνησης στο ΤΑΙΠΕΔ και αργότερα στο “Υπερταμείο”. Στο μεταξύ, το 2013 μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κτήρια του πρώην ψυχιατρείου οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που αποτέλεσε και τη μοναδική κίνηση αξιοποίησης ενός μικρού τμήματος του κτηριακού συγκροτήματος.

Πιο πρόσφατα, το 2016, ο Δήμος Χανίων είχε υποβάλει αίτημα για την δημιουργία ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το συγκεκριμένο αίτημα παρότι δεν απορρίφθηκε κεντρικά δεν προχώρησε διότι από τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων κρίθηκε ότι απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις στο κτήριο για να καταστεί λειτουργικό.

Σε κάθε περίπτωση, το παλιό ψυχιατρείο παραμένει τώρα και χρόνια μια μεγάλη αναξιοποίητη ευκαιρία για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της πόλης των Χανίων και των ανθρώπων της, που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο σε πολλά προβλήματα που χρονίζουν. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα υπάρξει κάποια στιγμή η απαραίτητη πολιτική βούληση από την κεντρική εξουσία…

ΘΕΜΑ

Κύπριοι λαθροθήρες στη Μεσαρά

Δημοσιεύτηκε

στις

Μήνυση για θήρα χωρίς άδεια και απείθεια στο Σίβα, Δήμου Φαιστού


Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες περιπολούσαν στην περιοχή Σίβα, Δήμου Φαιστού.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας εντόπισαν 5 άτομα που κυνηγούσαν και προέβησαν στον έλεγχο τους, όπου διαπιστώθηκε ότι οι 2 εξ’ αυτών –πολίτες Κύπρου- δεν έφεραν άδεια.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα 5 όπλα και 3 σκοτωμένα θηράματα Οι θηροφύλακες ζήτησαν τα όπλα με τα οποία κυνηγούσαν οι μη κατέχοντες άδεια, αλλά ο ένας εκ των ημεδαπών αρνήθηκε. 

Οι θηροφύλακες τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, αλλά αρνήθηκαν, εκτός του ενός ημεδαπού.

Οι θηροφύλακες κατέθεσαν μήνυση στο Α.Τ. Φαιστού, όπου γνωστοποίησαν τα ονόματα και τους αριθμούς των οχημάτων αυτών που διέφυγαν

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεδριάζει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Γόρτυνας στους Αγίους Δέκα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Συνάντηση Λευτέρη και Μιχάλη Κοκολάκη με τον διοικητή του Α.Τ. Φαιστού

Δημοσιεύτηκε

στις

«Προτεραιότητά μας, ως νέα δημοτική αρχή, είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και, σε αυτή την κατεύθυνση, προσβλέπουμε στην συνεργασία σας»


Η ασφάλεια των πολιτών, η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας, η ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών και ίδρυσης αστυνομικού τμήματος στον δήμο Γόρτυνας και η συνεργασία δήμου και αστυνομίας, με στόχο την πρόληψη, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στην συνάντηση του Λευτέρη Κοκολάκη, που εκτελεί προσωρινά χρέη δημάρχου και του εκλεγμένου από τους πολίτες δημάρχου, επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλη Κοκολάκη, με τον διοικητή του Α.Τ. Φαιστού, Μανώλη Καρανδινό.

Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Τσικνάκης και Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη.

«Προτεραιότητά μας, ως νέα δημοτική αρχή, είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και, σε αυτή την κατεύθυνση, προσβλέπουμε στην συνεργασία σας» ανέφερε ο Λευτέρης Κοκολάκης.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος στον νομό Ηρακλείου και δεν έχουμε αστυνομικό τμήμα. Η ελλιπής αστυνόμευση, αλλά και η κακή νοοτροπία μιας πολύ μικρής μερίδας πολιτών δημιουργούν προβλήματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Είχαμε εξαγγείλει, άλλωστε, ως παράταξη ότι θα οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος που θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τις αστυνομικές υπηρεσίες, ώστε να σας βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο σας, κάτι που θα γίνει πράξη από την νέα δημοτική αρχή» τόνισε ο Μιχάλης Κοκολάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρανδινός στάθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσηςτων αστυνομικών υπηρεσιών, εξέφρασε όμως την βεβαιότητα ότι με καλύτερη οργάνωση και επιχειρησιακό σχέδιο, τα φαινόμενα παραβατικότητας θα μειωθούν. «Η αστυνομία είναι ένας φορέας χωρίς σύνορα και ταμπέλες και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, καλύπτοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του δήμου Γόρτυνας. Με μια γενναία ενίσχυση των υπηρεσιών, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων στα σχολεία, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και την πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη