Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Σε 24 ώρες πέρασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 4.000 πρόσφυγες

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ μετά τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού μεταναστών προς τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο.


Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν στο «Βήμα» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ομαδική απόπειρα παράνομης διέλευσης των συνόρων λέγοντας ότι η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στα «περάσματα» προς τα σύνορα έχει αποτρέψει τους μετανάστες στο να προσεγγίσουν το σημείο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στον φράχτη.

 

Λιμενικοί: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα περιορίσουν σημαντικά τις ροές»

Την ίδια στιγμή ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλώντας στο «Βήμα» έλεγαν με αφορμή την απόπειρα μεταναστών να προσεγγίσουν πεζή τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα ότι δεν έχει υπάρξει διαφοροποίηση στον αριθμό όσων επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό από τις 07.30 της Τρίτης έως την ίδια ώρα της Τετάρτης «διεσώθησαν 773 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που μπήκαν στη χώρα μας ήταν τουλάχιστον 4.000.

Σχετικά με τα μέτρα αποτροπής τα στελέχη του Λιμενικού τόνιζαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία σχετική πληροφόρηση για το εάν και πότε μπορεί να έρθει βοήθεια από το εξωτερικό και τι είδους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνάμεις αποτροπής δεν επιτυγχάνουν ουσιαστικά το σκοπό για τον οποίο διατίθενται γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη επιθυμία από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έρθουν προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς τις χώρες της Ε.Ε. και οι διακινητές θα βρουν τρόπους μεταφοράς. Πιστεύουμε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα περιορίσουν σημαντικά τις ροές προς τη χώρα μας».

Και επεσήμαναν ότι τόσο το Λιμενικό, όσο και η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας. Επίσης ανέφεραν ότι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα νησιά είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά του Αυγούστου, καθώς έχουν ενισχυθεί με προσωπικό οι μηχανισμοί καταγραφής μεταναστών και προσφύγων και υπάρχει ελεγχόμενη και όχι ανεξέλεγκτη ροή.

 

Πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά.

Εν τω μεταξύ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός Κέντρου Συντονισμού που θα στεγάζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο θα κατευθύνει τις διαδικασίες στα πέντε κέντρα διαλογής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των μεταναστών και προσφύγων δηλαδή Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Εκεί θα γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση τους.

Στη συνέχεια θα κατευθύνονται σε διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα – ένας εξ αυτών εξετάζεται να είναι στο Λαύριο – και εκεί στα Κέντρα Υποδοχής όπου θα παραμένουν θεωρητικά για μικρό χρονικό διάστημα θα εξετάζεται εάν θα χορηγείται πολιτικό άσυλο ή προσωρινή άδεια διαμονής, εάν θα μεταβαίνουν αναλογικά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και εάν θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά και οι «μηχανισμοί» επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους.

Ο δρόμος για την έναρξη των συγκεκριμένων διαδικασιών άνοιξε μετά τη τελευταία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

tovima.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook