Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε Αληθινή, Βίγλα και Απεζανές ο Ορειβατικός Μοιρών

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα Αστερούσια ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών


Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Σήμερα (24-3-2019) μια μικρή ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, ανηφορήσαμε από το χωριό Αληθινή (υψ.150μ) για την κορφή της Βίγλας (υψ625μ) των Αστερουσίων Ορέων.

Αφήσαμε πίσω μας το παλιό μετόχι του Κουρουπά και βαδίζαμε στην καταπράσινη φύση στολισμένη με λογής-λογής λουλούδια λόγω της άνοιξης. Αν και επικρατούσε ηλιοφάνεια, φυσούσε ισχυρότατος παγωμένος βοριάς, που σε πολλά σημεία καθιστούσε προβληματική την πορεία μας. Υπήρχε μεγάλη διαύγεια και απολαύσαμε τα χιονισμένα βουνά της Δίκτης, τον Ψηλορείτη, τον Κέντρο και τα Λευκά όρη. Γύρω στο μεσημέρι φθάσαμε στην Ιερά Μονή Απεζανών.

Η Μονή Απεζανών (πεζεύφνω = αφιππεύω) (υψ440μ) βρίσκεται στα δυτικά Αστερούσια Όρη και σύμφωνα με μια άποψη ιδρύθηκε το 1600 και κατ άλλους το 1458 και είναι φρουριακού τύπου. Υπήρξε κέντρο γραμμάτων και θεολογίας στα τέλη της Ενετοκρατίας. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο. Ο πατήρ Γαβρίλης μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας φιλοξένησε με τσάι του βουνού και διάφορα άλλα εδέσματα.

Η επιστροφή μας έγινε από ένα πανάρχαιο μονοπάτι, το οποίο αποκάλυψε η εκδηλωθείσα μεγάλη πυρκαγιά στις 27-7-2013. Το μονοπάτι αυτό συνέδεε το χωριό Πόμπια με τη Μονή Απεζανών και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Κατά την επιστροφή μας διασχίσαμε το πανέμορφο «ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΤΡΥΠΗΤΩΝ», που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Βίγλας. Η αναδάσωση από πεύκα και κυπαρίσσια άρχισε τα έτη 1964-65 από το Δασαρχείο Ηρακλείου, σε κτήματα της Ιεράς Μονής Απεζανών και αποτελεί σήμερα στολίδι του βουνού και της ευρύτερης περιοχής.

Η παραπάνω πυρκαγιά κατ έκαψε και λάβωσε το παραπάνω δάσος ευτυχώς σε μερικά σημεία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά αναδάσωση στις καμένες εκτάσεις.

Πραγματοποιήσαμε κυκλική πορεία, επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης, μας πήρε περίπου πέντε ώρες και μείναμε κατενθουσιασμένοι.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

4ο Amari Green Festival στην καρδιά της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Απο τις 20 έως 24 Ιουλίου στο Δήμο Αμαρίου


Παλαιινή μπουγάδα στο Μέρωνα, κουλούρες ξομπλιαστές του γάμου στ’ Αποδούλου, ξινόχοντρο στην Παντάνασσα, πρέφα στα καφενεία του Φουρφουρά, μυζηθρόπιτες στο Πετροχώρι, ξεναγήσεις και ανταμώματα στα χωριά του Αμαρίου και άλλα χίλια δυο, στο πρόγραμμα του 4ου Amari Green Festival, 20 – 24 Iουλίου, στην καρδιά της Κρήτης!

Θα είμαστε όλοι εκεί!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικονομικός απολογισμός στον Π.Σ.Πόμπιας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας


Οπως κάνουμε στο τέλος κάθε τριμήνου ,θα δημοσιεύσουμε στο πίνακα ανακοινώσεων του ΠΣ Πόμπιας καθώς και σε καφενεία όλα τα εσοδα έξοδα καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα μας,ειδικά αφού ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση λειτουργικών δομών του Συλλόγου (θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση την προσεχή Τρίτη που ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του Γρανίτη σε όλο το πάτωμα των χώρων μας) και εν’όψει των καλοκαιρινών μας εκδηλώσεων!

Υπενθυμίζουμε

14.7 Μάγος Ζακρης
24.7 Θέατρο Σκιών Άθω Δανέλλη
26.7 Ξυλόφουρνος
10.8 Συναυλία Παύλου Παυλίδη & B Movies
27.8 Εκδήλωση με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτάζει η Παναγία η Γαλακτούσα στον Απομαρμά

Δημοσιεύτηκε

στις

Τετάρτη 3 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία η Γαλακτούσα – Πανηγύρι την παραμονή στον Απομαρμά Δ. Γόρτυνας


Την Παναγία τη Γαλακτούσα εορτάζουν την Τετάρτη 3 Ιουλίου οι κάτοικοι του οικισμού Απομαρμά Δ.Γόρτυνας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που χρονολογείται από τον 13 αιώνα. 

Την ημέρα της εορτής, στις 7.00 το πρωί, θα ψαλεί ο όρθρος και στην συνέχεια θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, ενώ την παραμονή της γιορτής Τρίτη, 2 Ιουλίου, ο Εσπερινός στο  μικρό, γραφικό ναό θα τελεστεί στις 8.00 το βράδυ.

Θ΄ ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απομαρμά του Δήμου Γόρτυνας, σε μία προσπάθεια ν’ αναβιώσει το πανήγυρι, στο οποίο παλαιότερα συμμετείχε πλήθος πιστών που προσέτρεχαν από την ευρύτερη περιοχήστη χάρη της Παναγίας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός κτίστηκε με κονίαμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε γάλα αντί για νερό, λόγω τάματος που είχε κάνει ο αρχικός κτήτορας του Ναού. Το όνομα του ναού φαίνεται να συνδέεται και με την εικόνα της Θηλάζουσας ή Γαλακτοτροφούσας Παναγίας, την οποία πιθανώς αντικατέστησε η σωζόμενη σήμερα στο τέμπλο του ναού εικόνα του 1888. 

Ο ναός αποκαταστάθηκε πλήρως με πρωτοβουλία του τότε Δήμου Ρούβα το 2003,  σε συνεργασία με την ΚΓ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και έχουν αποκαλυφθεί οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη