Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δικές του εγκαταστάσεις στα Φρατζεσκιανά Μετόχια ο Π.Σ.Κ.Κ.Μ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Εγκαίνια νέου χώρου του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής στα Φρατζεσκιανά Μετόχια και Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης


Στο πλαίσιο μιας ωραίας και σεμνής τελετής με Αγιασμό, εγκαινιάστηκε στις 19/11/2018 ο νέος χώρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στα Φρατζεσκιανά Μετόχια μιας και ή έδρα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. βρίσκεται πλέον στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό και άνετο χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με μια συνεδριακή αίθουσα που θα μπορεί να χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες του Συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνδρομή του Δήμου στην επίλυση του χρόνιου αιτήματος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. περί εξεύρεσης στέγασης και τη βεβαιότητα ότι, η λειτουργία, οι πρωτοβουλίες και η εν γένει δράση του Συλλόγου τον οποίο υποστηρίζει πλήθος παλιών και νέων καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, θα προσδώσει στο χωριό του αξέχαστου Κρητικού καλλιτέχνη Ροδινού, ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και ανάδειξη της παράδοσης του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Άλλωστε ο εν λόγω Σύλλογος έδωσε το στίγμα του κοινωνικού του προσανατολισμού από το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε με φιλανθρωπικό σκοπό στο Φρούριο Φορτέτζα.

Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με πλήθος καλλιτεχνών να λαμβάνουν μέρος.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος είπε:

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε απόψε εδώ στη νέα στέγη του Συλλόγου μας, που πριν από λίγο τελέστηκε ο Αγιασμός, με σκοπό να λάβετε μέρος στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. με το νεοσύστατο Δ.Σ.
Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να συστηθούμε για να ξέρετε ποιοι είμαστε και τι τίτλο έχει ο καθένας από εμάς.
Εγώ είμαι ο Γαλάτιος Μοσχονάς στη θέση του Προέδρου, αντιπρόεδρος ο Στέλιος Σταματογιαννάκης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Σαπουνάκης, ταμίας ο Γιάννης Μαρτσάκης και μέλη Μανόλης Βερδινάκης, Γιάννης Χουλάκης, Στέλιος Μουλακάκης.

Δεν ξεκίνησε αυτό το συμβούλιο με αυτή ακριβώς τη σύνθεση και αυτή την ιεραρχία.

Δυστυχώς πρόσφατα όπως όλοι ξέρετε χάσαμε τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Κατσαμά, που μαζί είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει πράγματα για το Σύλλογο, αλλά δυστυχώς τώρα δεν είναι εδώ για να παλέψουμε μαζί να τα υλοποιήσουμε.

Είμαστε μέλη ενός Συλλόγου με μεγάλη ιστορία, τον οποίο δημιούργησαν και έχουν θητεύσει ως μέλη σημαντικοί καλλιτέχνες, και δάσκαλοι της Κρητικής Μουσικής.

Αυτό μας τιμά και μας γεμίζει με χαρά, παράλληλα όμως νιώθουμε τεράστια ευθύνη και άγχος ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Οι αυξημένες ανάγκες, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο Σύλλογος, χρήζουν την ενεργή βοήθεια όλων σας σε μια γόνιμη και ειλικρινή συμμετοχή.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και έχουμε το χρέος ως Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας της μουσικής παράδοσης του τόπου μας να συνεχίσει απρόσκοπτα να δίνει το παρόν, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση και τις δεσμεύσεις του απέναντι στις ιδρυτικές αρχές και αξίες όπως αυτές ορίστηκαν και συνεχίζουν από το 1981 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα, και αυτές είναι η διαφύλαξη, η ανάπτυξη, η προαγωγή και η προβολή της Κρητικής Μουσικής.

Γι’ αυτό σας καλούμε όλους, και εσάς που είστε εδώ, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν, να στηρίξετε το Σύλλογο, ώστε να αποκτήσει αλλά και να ενισχύσει την δυναμική για να μπορεί να διεκδικεί πράγματα προς όφελος των μελών του και την προστασία της μουσικής παράδοσής μας.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, για την άμεση παρέμβασή του για ανεύρεση και παραχώρηση χώρου στέγασης του ιστορικού μας Συλλόγου.

Ένα χρόνιο πρόβλημα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. που και άλλοι αυτοδιοικητικοί υποσχέθηκαν να το λύσουν αλλά δεν το έπραξαν.

Και ακόμα να πω ότι η στέγη που μας παραχωρήθηκε αποκτά μεγάλη ιστορική βαρύτητα για εμάς, μιας και ,τα Φρατζεσκιανά Μετόχια είναι ένα χωριό άμεσα συνδεδεμένο με τους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής Ανδρέα Ροδινό και Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη).

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Μανόλη Λουτριανάκη που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας.
Και ο κ. Μανόλης και όλο το χωριό μας στηρίζουν και είναι στο πλάι μας σε ότι τους ζητήσουμε.
Ευχαριστώ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Σαπουνάκης κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων, ενημέρωση για τις δράσεις, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.

Έγινε διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Γιώργου Κατσαμά και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα που πρόσφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Advertisement
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εκδηλώσεις στο «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο» σήμερα Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Με δύο παραστάσεις από το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζονται οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στον θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου


Πρόκειται για δύο παραστάσεις θεατρικού παιγνιδιού με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η πρώτη παράσταση θα ξεκινήσει στις 19:00 και έχει τίτλο «Σχολείο Καλικαντζάρων» με αφορμή το βιβλίο της Χριστίνας Κανάρια «Τα μαθητευόμενα καλικαντζαράκια». Η δεύτερη παράσταση, με ώρα έναρξης τις 20:00, έχει τίτλο «Το δέντρο που έδινε» του Silverstein Shel.

Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και μουσική επιμέλεια: Γεωργία Πουλιού

Σκηνικά: Δήμητρα Μηλαθιανάκη

Κονσόλα ήχου: Γιώργος Τσαγκαράκης

Παράλληλα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μέσα στο «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο – Ταξίδι στην Χώρα των Ξωτικών». Αναλυτικά το πρόγραμμα για όσους βρεθούν στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου  είναι:

10:00 – 23:00 Φιλανθρωπική δράση από τον Up 92,9 fm. – «Ένα Δέντρο Γεμάτο Τρόφιμα» : συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας.

11:00-14:00 Στο «Εργαστήρι του Άη Βασίλη»: Η ομάδα του Heraklion Eco Voice μαθαίνει για το Οικολογικό Αποτύπωμα ενώ οι «πράσινοι φύλακες» περιφρουρούν το «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο»…

 11:00-13:00 Εργαστήρι χειροτεχνίας: Εργαστήρι Πηλού. Το εργαστήρι πηλού της Σχολικής Μελέτης πλάθει με μικρούς και μεγάλους …αριστουργήματα!

 12:00 Κεντρική Σκηνή: «Καλανταρίσματα – μουσικόπαιχνιδίσματα» από την  μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Τζαμ – τζαμ» του Σύλλογου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

14:00 Μάθημα χορού από τη Σχολή «Τέχνη Χρω, Ελληνικό Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών».

16:00 Κεντρική Σκηνή: Χορογραφίες από τη Σχολή Χορού Βάσω Νιακάκη.

17:30 Στα «Καλούδια του Κάστρου»: Η Ελένη Καραντινάκη παρασκευάζει και μαγειρεύει χειρομυλόπιτες.

 18:00 Στο Σπίτι των Χρωμάτων: «Η νεράιδα Τυπογραφία, τα χρωμοξωτικά και οι μαγικές σελίδες» από τη συγγραφέα Κάλλια Δεττοράκη. Οι νεράιδες ζωντανεύουν με χρώματα σε 3d μορφή από την Εκπαιδευτικό Ίλια Συγκελάκη και τις Εκδόσεις «Ίτανος».

18:00 Κεντρική Σκηνή: Γιορτινές χορογραφίες από τη Σχολή Χορού «Νους και σώμα».

20:00 Οι υπέροχοι LoopIA ταξιδεύουν μελωδικά σε τραγούδια του κόσμου.

 

Facebook: Χριστουγεννιάτικο Κάστρο

twitter: @XrKastro

instagram: xristougenniatikokastro

youtube: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ – https://www.youtube.com/watch?v=wr8wvO2oeHs

e-mails: xristougenniatikokastro@hotmail.com –

xristougenniatikokastro@gmail.com

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από νωρίς στις Μοίρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 15:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Μοιρών


Την Κυριακή 16/12 στις 3μμ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Μοιρών ξεκινάμε με την εκδήλωση “Ψάχνοντας την παράδοση” όπου μαζί με τα παιδιά μας δημιουργούμε παραδοσιακά και Χριστουγεννιάτικα εδέσματα τα οποία θα ψηθούν και θα γίνουν κεράσματα για όλους.

Στις 4μμ θα συνεχίσουμε με το κυνήγι για τις χαμένες παραδόσεις, θα θυμηθούμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Στις 6μμ θα μας ψυχαγωγήσει το Ωδείο “κονσέρτο”, όπου και θα μας τραγουδήσει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θα γίνει και η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μας.

Ο Άγιος Βασίλης θα είναι μαζί μας με εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Θα συνεχιστεί το μουσικό πρόγραμμα από το Ωδείο “κονσέρτο” με ένα μικρό αφιέρωμα στον Βασίλη Σκουλά.

Στην συνέχεια θα μας διασκεδάσει το μουσικό συγκρότημα Labyrythmos, με παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.

Τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στηρίζουν ενεργά η ΟΜΑΔΑ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, ΠΗΓΑΪΔΑΚΙΩΝ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”, Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα βρίσκεται καλάθι όπου θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την έλευση των Άγιων Ημερών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνιά μαντινάδα τση καρδιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

του Αντώνη Κουκλινού


Με το που μπήκε μέσα στο μαγαζί και αντίκρισα το βλέμμα τζη, το ψυχανεμίστηκα.
Δε τη γνωρίζω… πρώτη φορά τη νε θωρώ και όντως δε ν’ είναι απου τσι πάντες μας.
Παρά το μικρό της ηλικίας… κουρασμένα, κομμένα, τα μάθια τζη και μαυροντυμένη όπως τη ν’ είδα… δε θέλει και πολύ μνυαλό να καταλάβω πως πενθεί.
-Καλημέρα… θα ήθελα να βγάλω φωτογραφίες για ταυτότητα.
Ετοίμασα τα φώτα μου και της είπα να καθίσει.
Χτυπά το κινητό και ήκουσα πως θέλει να τση πέψουνε ταξί, για να πάει ως το τμήμα στο Πύργο, να τση βγάλουνε τη ταυτότητα.
Δε ν’ ήβρικε όμως ταξί τέθεια ώρα και τη ν’ έβγαλε στο κλά’ι’μα.
Εσκέφτηκα και τση λέω, να πάρει πρώτα τηλέφωνο στο τμήμα ανε μπορούνε να την εξηπηρετήσουνε σήμερο, να μη πηγαίνει άδικα.
Καλά το σκέφτηκα… στο τηλέφωνο είπανέ τζη να μη πάει άδικα γιατί ο υπάλληλος δε ν’ είναι σήμερο εκειά.
Απογοητεύτηκε…
-Να πάς στσι Μοίρες απου θα κάμεις τη δουλειά σου, ντελόγω τση κάνω.
-Δε βρίχνω ταξί έπαέ σήμερο… ούλοι πάνε στη χώρα… και ήρθα από μακριά με ένα γνωστό μα έφυγε.
-Κάτσε μρέ κοπελιά να ξανοίξω κι εγώ μπας και βρούμενε αμάξι.
Έψαξα και ήβρηκα ταξί με πεντέξε τηλεφωνήματα και θα κοπχιάσει σε κιανα μισάωρο να τη πάρει.
-Κάτσε να μη στέκεις όξω στη κρυγιώτη, μα ο ταξιτζής κατέχει το μαγαζί και θα ν’ έρθει έπαέ.
Έδειξέ μου πως ησύχασε μνιά ολιά και μου φάνηκε πως ήφηγε ένα βάρος απο μέσα τζη.
Έκατσε στη καρέκλα αμίλητη για αρκετή ώρα…
Δεν άντεξα και τη νε ρώτηξα…
-Γιάντα φορείς τα μαύρα κοπελιά…
Είπενέ μου το λόγο και για τη περίσταση, δεν άντεξα και είπα τση μνιά μαντινάδα…
Όπχιος ντυθεί με του καημού
τα μαύρα και στενάξει,
δε ξανασουλουπώνεται
χίλιες φορες ν’ αλλάξει.
Σά ντη ν’ ήκουσε, τα μάθια τζη εβουρκώσανε…
-Μα ίντα είπες εδά θείε…!!! λέει με θαυμασμό… και πχιάνει ένα χαρτί, να τη γράψει.
-Παναγία μου θα τη γράψω να μη τη νε ξεχάσω…
-Άστο τση λέω δε θα τη ξεχάσεις για θα σου δώσω το βιβλίο μου, να με θυμάσαι και εκειά μέσα τη γράφει.
Ανοίξαμε κουβέντα και είπαμενε πολλά…
Αφού και του λόγου μου είχα να τση πω για το δικό μου πόνο και κατάλαβε πως ούλοι μας περνούμε τα δύσκολά μας, άλλος λίγο άλλος πλιά πολύ…
Μέσα σε λίγη ώρα έφυγε νε η κούραση από τα μάθια τζη και άλλαξε η όψη τζη.
Έπχια σα το βιβλίο μου και έγραψα τση μνιά ν’ αφιέρωση… δυό λόγια, να τα τα θυμάται…
Σαν έκλεισα το βιβλίο της είπα άλλη μνιά μαντινάδα για τον αποχαιρετισμό, γιατί ήρθενε το ταξί να φύγει…
Έπχιασε το βιβλίο και το βάνει στη θέση τση καρδιάς και μου λέει…
-Έλειπα στο εξωτερικό εδα και ενάμισι χρόνο…
Εγύρισα οπίσω στο τόπο μας γιατί… αθρώπους να μιλούνε κατ’ ευθείαν στη ψυχή μου, δε ν’ έχει μόνο στη Κρήτη.
Εμπήκα στο μαγαζί σου να κάμω τη δουλειά μου… μα εσύ είναι σαν να μ’ έβαλες στο σπίτι σου να με κονέψεις
Το βιβλίο σου θα το διαβάζω και στα κοπέλια μου αύριο, μεθαύριο ανε μου το αξιώσει ο Θεός να κάμω.
Εχαιρετιχτήκαμε μάνι, μάνι, γιατι κορνέρνει ο ταξιτζής…
Σάμε που έκατσε στο πίσω κάθισμα, το βιβλίο μου, ήτονε στη θέση τση καρδιάς τση ακόμη…!!!
Στο καλό να πας κοπελιά και στην ευκή μου…
Εμπήκα μέσα γιατί κάνει κρυγιώτη… μα αισθάνομαι πως εζέστανα τη καρδιά ενούς αθρώπου, απου τό ‘χενε ανάγκη… αλλά μάλλον πως κι εγώ το ‘χα πλιά πολύ, για να ζεστάνω τη δική μου… αντώνης κουκλινός Δεκέμπρης του δεκαφτά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλη