Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δικές του εγκαταστάσεις στα Φρατζεσκιανά Μετόχια ο Π.Σ.Κ.Κ.Μ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Εγκαίνια νέου χώρου του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής στα Φρατζεσκιανά Μετόχια και Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης


Στο πλαίσιο μιας ωραίας και σεμνής τελετής με Αγιασμό, εγκαινιάστηκε στις 19/11/2018 ο νέος χώρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στα Φρατζεσκιανά Μετόχια μιας και ή έδρα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. βρίσκεται πλέον στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό και άνετο χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με μια συνεδριακή αίθουσα που θα μπορεί να χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες του Συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνδρομή του Δήμου στην επίλυση του χρόνιου αιτήματος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. περί εξεύρεσης στέγασης και τη βεβαιότητα ότι, η λειτουργία, οι πρωτοβουλίες και η εν γένει δράση του Συλλόγου τον οποίο υποστηρίζει πλήθος παλιών και νέων καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, θα προσδώσει στο χωριό του αξέχαστου Κρητικού καλλιτέχνη Ροδινού, ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και ανάδειξη της παράδοσης του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Άλλωστε ο εν λόγω Σύλλογος έδωσε το στίγμα του κοινωνικού του προσανατολισμού από το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε με φιλανθρωπικό σκοπό στο Φρούριο Φορτέτζα.

Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με πλήθος καλλιτεχνών να λαμβάνουν μέρος.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος είπε:

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε απόψε εδώ στη νέα στέγη του Συλλόγου μας, που πριν από λίγο τελέστηκε ο Αγιασμός, με σκοπό να λάβετε μέρος στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. με το νεοσύστατο Δ.Σ.
Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να συστηθούμε για να ξέρετε ποιοι είμαστε και τι τίτλο έχει ο καθένας από εμάς.
Εγώ είμαι ο Γαλάτιος Μοσχονάς στη θέση του Προέδρου, αντιπρόεδρος ο Στέλιος Σταματογιαννάκης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Σαπουνάκης, ταμίας ο Γιάννης Μαρτσάκης και μέλη Μανόλης Βερδινάκης, Γιάννης Χουλάκης, Στέλιος Μουλακάκης.

Δεν ξεκίνησε αυτό το συμβούλιο με αυτή ακριβώς τη σύνθεση και αυτή την ιεραρχία.

Δυστυχώς πρόσφατα όπως όλοι ξέρετε χάσαμε τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Κατσαμά, που μαζί είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει πράγματα για το Σύλλογο, αλλά δυστυχώς τώρα δεν είναι εδώ για να παλέψουμε μαζί να τα υλοποιήσουμε.

Είμαστε μέλη ενός Συλλόγου με μεγάλη ιστορία, τον οποίο δημιούργησαν και έχουν θητεύσει ως μέλη σημαντικοί καλλιτέχνες, και δάσκαλοι της Κρητικής Μουσικής.

Αυτό μας τιμά και μας γεμίζει με χαρά, παράλληλα όμως νιώθουμε τεράστια ευθύνη και άγχος ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Οι αυξημένες ανάγκες, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο Σύλλογος, χρήζουν την ενεργή βοήθεια όλων σας σε μια γόνιμη και ειλικρινή συμμετοχή.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και έχουμε το χρέος ως Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας της μουσικής παράδοσης του τόπου μας να συνεχίσει απρόσκοπτα να δίνει το παρόν, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση και τις δεσμεύσεις του απέναντι στις ιδρυτικές αρχές και αξίες όπως αυτές ορίστηκαν και συνεχίζουν από το 1981 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα, και αυτές είναι η διαφύλαξη, η ανάπτυξη, η προαγωγή και η προβολή της Κρητικής Μουσικής.

Γι’ αυτό σας καλούμε όλους, και εσάς που είστε εδώ, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν, να στηρίξετε το Σύλλογο, ώστε να αποκτήσει αλλά και να ενισχύσει την δυναμική για να μπορεί να διεκδικεί πράγματα προς όφελος των μελών του και την προστασία της μουσικής παράδοσής μας.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, για την άμεση παρέμβασή του για ανεύρεση και παραχώρηση χώρου στέγασης του ιστορικού μας Συλλόγου.

Ένα χρόνιο πρόβλημα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. που και άλλοι αυτοδιοικητικοί υποσχέθηκαν να το λύσουν αλλά δεν το έπραξαν.

Και ακόμα να πω ότι η στέγη που μας παραχωρήθηκε αποκτά μεγάλη ιστορική βαρύτητα για εμάς, μιας και ,τα Φρατζεσκιανά Μετόχια είναι ένα χωριό άμεσα συνδεδεμένο με τους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής Ανδρέα Ροδινό και Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη).

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Μανόλη Λουτριανάκη που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας.
Και ο κ. Μανόλης και όλο το χωριό μας στηρίζουν και είναι στο πλάι μας σε ότι τους ζητήσουμε.
Ευχαριστώ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Σαπουνάκης κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων, ενημέρωση για τις δράσεις, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.

Έγινε διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Γιώργου Κατσαμά και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα που πρόσφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο σε κάθε ηλικία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η επικοινωνία με τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους” – Ομιλία για Γονείς και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εγγόνια


Η Σχολή Γονέων του Πολιτιστικού & Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος», της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ψυχολόγων Ρεθύμνου,διοργανώνει ομιλία με το παραπάνω θέμα την Κυριακή 24Φεβρουαρίου και ώρα 6.00μ.μ με ομιλητή τον Ψυχολόγο κ. Γεώργιο Παραδείση.

Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου, στον Φουρφουρά.

Από το Πολιτιστικό & Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου “Ο Άγιος Νεκτάριος”

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσικνοπέμπτη στην Πόμπια

Δημοσιεύτηκε

στις

Τζουλαμάδες την Τσικνοπέμπτη για όλη την Πόμπια


Ενημερώνουμε,τηρώντας το τοπικό έθιμο,ότι την Τσικνοπέμπτη από τις 17 30 μμ θα έχουμε στη μέση του χωριού τραπέζι με παραδοσιακούς τζουλαμάδες, όπου όλοι μπορούν να περάσουν είτε για να δοκιμάσουν είτε για να συνεισφέρουν τον δικό τους.

Επίσης επισυνάπτουμε τις πρώτες φωτογραφίες από την έναρξη των προετοιμασιών για το καρναβάλι και το γαιτανάκι που θα γίνουν στην Πόμπια την Κυριακή 10.3.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από Δευτερα, μετά το τέλος του Σεμιναρίου Ελαιολάδου με τον κ.Φραντζολά.

Ενημερώνουμε τέλος ότι το site www.pspompias.com ανανεώθηκε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Γαλατένια Γαρδένια» της Ζαμπίας Λαζανάκη από τον Αμπελούζο

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Τεταρτη 27 Φεβρουαριου και ωρα 18:00 στο βιβλιοπωλείο Λυχνάρι


Το βιβλιοπωλειο λυχναρι εχουν τη χαρα να σας προσκαλεσουν στην παρουσιαση αφηγηση του βιβλιου της Λαζανακη Ζαμπιας «Γαλατενια γαρδενια», την Τεταρτη 27 Φεβρουαριου και ωρα 18:00 στο χωρο του βιβλιοπωλειου

Εισοδος δωρεαν

Η συγγραφεας Λαζανακη Ζαμπια θα συνομιλισει με τα παιδια και θα υπογραψει αντιτυπα του βιβλιου της.

 

Βιογραφικό Λαζανάκη Ζαμπία

Η Λαζανάκη ζαμπία γεννήθηκε και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης με καταγωγή από τον ΑμπελούζοΜεσσαράς.

Εδώ και πολλά χρόνια κάνει.. «επανάληψη φοίτησης» …στην ωραιότερη βαθμίδα  εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο.

Κάθε χρόνο μαθαίνει πολλά από τους  …. «συμμαθητές της»….

Να ζωγραφίζει ότι βλέπει στη φαντασία της..

Να παίζει τα πιο απίθανα παιχνίδια….

Να  τραγουδάει φάλτσα αλλά υπέροχα…

Να γελάει δυνατά…

Να βλέπει το μικρό και ασήμαντο μεγάλο καισπουδαίο…

Να  γράφει  και  να  διαβάζει  παραμύθια  … που  ίσως είναι   αλήθεια..

Ελπίζει  να  παραμείνει  για  πολλά  ακόμα  χρόνια  σε  αυτό  το  σχολείο..

Και  να  μη  μεγαλώσει  ποτέ…. Κι  ας  είναι  η  πιο  ψηλή  στη  τάξη!!!

 

Λιγα λογια για το βιβλιο:

Πίσω από τις λέξεις …

Μια μανούλα που πιέζει ,χωρίς  να το ξέρει  το παιδί  της  ….

Ένα  παιδί  που  δεν  αντιλαμβάνεται  τις  συνέπειες  των

πράξεων   του….

 

Μέσα  από  τις  λέξεις …

Ένα  συγγνώμη  ένα  ευχαριστώ

που συντελούν στο θαύμα…

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη