Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δικές του εγκαταστάσεις στα Φρατζεσκιανά Μετόχια ο Π.Σ.Κ.Κ.Μ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Εγκαίνια νέου χώρου του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής στα Φρατζεσκιανά Μετόχια και Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης


Στο πλαίσιο μιας ωραίας και σεμνής τελετής με Αγιασμό, εγκαινιάστηκε στις 19/11/2018 ο νέος χώρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στα Φρατζεσκιανά Μετόχια μιας και ή έδρα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. βρίσκεται πλέον στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό και άνετο χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με μια συνεδριακή αίθουσα που θα μπορεί να χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες του Συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνδρομή του Δήμου στην επίλυση του χρόνιου αιτήματος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. περί εξεύρεσης στέγασης και τη βεβαιότητα ότι, η λειτουργία, οι πρωτοβουλίες και η εν γένει δράση του Συλλόγου τον οποίο υποστηρίζει πλήθος παλιών και νέων καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, θα προσδώσει στο χωριό του αξέχαστου Κρητικού καλλιτέχνη Ροδινού, ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και ανάδειξη της παράδοσης του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Άλλωστε ο εν λόγω Σύλλογος έδωσε το στίγμα του κοινωνικού του προσανατολισμού από το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε με φιλανθρωπικό σκοπό στο Φρούριο Φορτέτζα.

Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με πλήθος καλλιτεχνών να λαμβάνουν μέρος.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος είπε:

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε απόψε εδώ στη νέα στέγη του Συλλόγου μας, που πριν από λίγο τελέστηκε ο Αγιασμός, με σκοπό να λάβετε μέρος στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. με το νεοσύστατο Δ.Σ.
Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να συστηθούμε για να ξέρετε ποιοι είμαστε και τι τίτλο έχει ο καθένας από εμάς.
Εγώ είμαι ο Γαλάτιος Μοσχονάς στη θέση του Προέδρου, αντιπρόεδρος ο Στέλιος Σταματογιαννάκης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Σαπουνάκης, ταμίας ο Γιάννης Μαρτσάκης και μέλη Μανόλης Βερδινάκης, Γιάννης Χουλάκης, Στέλιος Μουλακάκης.

Δεν ξεκίνησε αυτό το συμβούλιο με αυτή ακριβώς τη σύνθεση και αυτή την ιεραρχία.

Δυστυχώς πρόσφατα όπως όλοι ξέρετε χάσαμε τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Κατσαμά, που μαζί είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει πράγματα για το Σύλλογο, αλλά δυστυχώς τώρα δεν είναι εδώ για να παλέψουμε μαζί να τα υλοποιήσουμε.

Είμαστε μέλη ενός Συλλόγου με μεγάλη ιστορία, τον οποίο δημιούργησαν και έχουν θητεύσει ως μέλη σημαντικοί καλλιτέχνες, και δάσκαλοι της Κρητικής Μουσικής.

Αυτό μας τιμά και μας γεμίζει με χαρά, παράλληλα όμως νιώθουμε τεράστια ευθύνη και άγχος ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Οι αυξημένες ανάγκες, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο Σύλλογος, χρήζουν την ενεργή βοήθεια όλων σας σε μια γόνιμη και ειλικρινή συμμετοχή.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και έχουμε το χρέος ως Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας της μουσικής παράδοσης του τόπου μας να συνεχίσει απρόσκοπτα να δίνει το παρόν, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση και τις δεσμεύσεις του απέναντι στις ιδρυτικές αρχές και αξίες όπως αυτές ορίστηκαν και συνεχίζουν από το 1981 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα, και αυτές είναι η διαφύλαξη, η ανάπτυξη, η προαγωγή και η προβολή της Κρητικής Μουσικής.

Γι’ αυτό σας καλούμε όλους, και εσάς που είστε εδώ, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν, να στηρίξετε το Σύλλογο, ώστε να αποκτήσει αλλά και να ενισχύσει την δυναμική για να μπορεί να διεκδικεί πράγματα προς όφελος των μελών του και την προστασία της μουσικής παράδοσής μας.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, για την άμεση παρέμβασή του για ανεύρεση και παραχώρηση χώρου στέγασης του ιστορικού μας Συλλόγου.

Ένα χρόνιο πρόβλημα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. που και άλλοι αυτοδιοικητικοί υποσχέθηκαν να το λύσουν αλλά δεν το έπραξαν.

Και ακόμα να πω ότι η στέγη που μας παραχωρήθηκε αποκτά μεγάλη ιστορική βαρύτητα για εμάς, μιας και ,τα Φρατζεσκιανά Μετόχια είναι ένα χωριό άμεσα συνδεδεμένο με τους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής Ανδρέα Ροδινό και Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη).

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Μανόλη Λουτριανάκη που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας.
Και ο κ. Μανόλης και όλο το χωριό μας στηρίζουν και είναι στο πλάι μας σε ότι τους ζητήσουμε.
Ευχαριστώ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Σαπουνάκης κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων, ενημέρωση για τις δράσεις, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.

Έγινε διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Γιώργου Κατσαμά και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα που πρόσφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Ηλιάκης στις “ημέρες φωτογραφίας”…

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Κώστας Ηλιάκης είναι ο επόμενος προσκεκλημένος του κύκλου παρουσιάσεων “Ημέρες Φωτογραφίας”


Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 και ώρα 20.00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου, στο Κέντρο του Ηρακλείου.

Λίγα λόγια από τον Κώστα Ηλιάκη: “Γεννήθηκα στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1969. Από το 1998 ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως διαφημιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Από παιδί ακούω και ταξιδεύω με τη μουσική και ζω με εικόνες. Το 2005 απέκτησα μια canon μηχανή και αποφάσισα να τραβώ μόνος μου τις διαφημιστικές φωτογραφίες. Το 2015 αποφάσισα να ασχοληθώ με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Φωτογραφίζω γιατί θέλω να αιχμαλωτίζω την στιγμή και να την κρατώ στην αιωνιότητα”…

Πρόλογος: Ελένη Φαραγκουλιτάκη

Πρόκειται για μια διοργάνωση της Ομάδας Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 https://www.facebook.com/events/848988145434944/

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εορτασμός της 78ης επετείου της Μάχης του Κοψά

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της «Μάχης του Κοψά» (Μάχη της Κρήτης, Μάϊος 1941) στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη (ύψωμα Κοψάς)


Ο Δήμος Χερσονήσου και η Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης σε συνεργασία με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκδήλωση μνήμης και απόδοση φόρου τιμής για την 78η επέτειο της «Μάχης του Κοψά», παρουσία πλήθους κόσμου και με ευρεία συμμετοχή των πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Με το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κκ Ειρηναίος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, χαιρετισμός από το δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Μαστοράκη και ομιλία από τη φιλόλογο κ. Βασιλική Αλεξάκη.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα ενώ, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της ΣΕΑΠ, Ταξίαρχος Βασίλης Βασιλειάδης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Κρήτης και τέως δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Χερσονήσου, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών και εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων.

Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου έγινε πεδίο μιας ηρωικής μάχης το Μάιο του 1941, που άλλαξε τα σχέδια των Γερμανών κατακτητών και γέμισε με θάρρος και ελπίδα τους αγωνιστές.

Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού.

Εκεί ογδόντα Έλληνες στρατιώτες καθοδηγούμενοι από τον υπολοχαγό Θεόδωρο Καλλίνο έδωσαν μια γενναία μάχη εναντίον δύο γερμανικών λόχων αλεξιπτωτιστών στην προσπάθεια των τελευταίων να πλησιάσουν την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου από την πεδιάδα των Γουβών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις και αυτό το καλοκαίρι στην Πόμπια

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτό το καλοκαίρι ο ΠΣ Πόμπιας θα κάνει 5 εκδηλώσεις στο χώρο του 


1η εκδήλωση για φέτος το Κουκλοθέατρο Κρήτης.Ένα πρωτότυπο θέαμα με έντονα παιδαγωγικό και διασκεδαστικο χαρακτήρα για όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας!

ΥΓ: Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα έσοδα από τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις θα διατεθούν για την οδηγική εκπαίδευση των εφηβων.

Ηδη έχουμε προγραμματίσει δράσεις με τη τροχαία,το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής,σχολεία,σχολές οδηγών και ειδικούς της οδηγικής ασφάλειας!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη