Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Σε έλλειψη το ελαιόλαδο – Στα ύψη η τιμή

Τιμές σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν και προσφέρονται στις εναπομείνασες ποσότητες ελαιολάδου, την ώρα που κάποιοι συνεταιρισμοί της Κρήτης εξάντλησαν ήδη τα αποθέματά τους με πράξεις οι οποίες, έστω και στο τέλος, πλήρωσαν καλά το ποιοτικό φετινό προϊόν του νησιού

Περιορισμένα αποθέματα αναφέρονται και στη Λακωνία, όπου η τιμή των 3,55 ευρώ δείχνει πια εδραιωμένη, ενώ συνεχίζει η αντίσταση των παραγωγών με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου. Αντιστοίχως, περιορίζονται οι διαθέσιμες ποσότητες και στη Μεσσηνία, όπου η τιμή δείχνει σταθεροποίηση μεσοσταθμικά στο επίπεδο των 3,40 ευρώ.

«Στερεύουν» από ποσότητες οι συνεταιρισμοί της Κρήτης

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο, όσο και ο Συνεταιρισμός Ζάκρου στη Σητεία, διέθεσαν και τις τελευταίες ποσότητες χύμα προϊόντος, πιάνοντας μέσω διαγωνισμών ο μεν πρώτος τα 3,42 συν ΦΠΑ και ο δεύτερος τα 3,48 ευρώ για τον παραγωγό.

«Η τιμή, καθαρή για τον παραγωγό, ήταν πάρα πολύ καλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε άλλο, ήταν η τελευταία δημοπρασία», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλης Κατσικαλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της τελευταίας περιόδου δεν μπορούσε να προβλεφθεί σε αυτόν τον βαθμό, ώστε να κρατηθούν ποσότητες, οι οποίες κατά το σύνηθες δίνονται σταδιακά από την έναρξη της σεζόν για να καλύπτουν και τις ανάγκες των παραγωγών.

«Η τιμή παραγωγού θα έρθει φέτος γύρω στα 3 ευρώ με τις ποσότητες που έχουμε δώσει», εκτίμησε ο κ. Κατσικαλάκης, υπογραμμίζοντας όμως ότι φέτος η οργάνωση είχε μικρές ποσότητες προς διάθεση, αφού και η παραγωγή ήταν στο μισό από το κανονικό. Παρότι η μέση αυτή τιμή είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, σχολιάζεται και πάλι στο όριο, σύμφωνα με τον ίδιο, που πρόσθεσε ότι αν οι τωρινές τιμές της τάξεως των 3,5 ευρώ για τις 3 γραμμές είναι η τιμή εκκίνησης την επόμενη χρονιά, «θα έχουμε μία πολύ καλή τιμή».

«Αυτό που έχουμε κρατήσει είναι για την τυποποίηση, τις δικές μας ανάγκες πλέον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, εντοπίζοντας κάπως αυξημένη τη ζήτηση και στο τυποποιημένο προϊόν του.

«Παρά το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα υπήρξε μία κακή κατάσταση λόγω της πανδημίας, είμαστε σε καλό σημείο σε ό,τι αφορά τη διάθεση του τυποποιημένου κι έχουμε αυξημένη ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό»ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι στόχος τους είναι τα επόμενα χρόνια να αυξήσουν τις ποσότητες που διαθέτουν σε τυποποιημένο προϊόν.

Αναμένοντας την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αυτήν τη βδομάδα, ώστε να δουν και τα χρήματα που θα πάρουν οι παραγωγοί του συνεταιρισμού, τους τελευταίους 80 τόνους χύμα ελαιολάδου διέθεσε και ο ΑΣ Εμπάρου, 0,24 οξύτητας, με 3,42 ευρώ συν τον ΦΠΑ. «Πιστεύω θα βγει μία πολύ καλή τιμή», καλύτερη κι από εκείνη άλλων κοντινών συνεταιρισμών, εκτίμησε ο πρόεδρός του, Γιώργος Περογιαννάκης, τονίζοντας τη φετινή ποιότητα των ελαιολάδων της περιοχής και βάσει των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Σε 200-250 τόνους εκτίμησε τις διαθέσιμες ακόμη ποσότητες σε ιδιωτικά ελαιουργεία και συνεταιρισμούς στην περιοχή του Δήμου Βιάννου, λίγες, δηλαδή, ακόμη.

Αναφερθείς και στην παραγωγή της περιοχής της Εμπάρου, υποστήριξε ότι αν όλα πάνε καλά, όπως δείχνει ο καιρός, του χρόνου η παραγωγή θα είναι διπλάσια.

Περαιτέρω άνοδο αναμένει η Λακωνία

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το λάδι παγκοσμίως είναι λίγο και η κατανάλωση τρέχει με καλούς ρυθμούς» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας, Νίκος Γραμματικάκης, προσθέτοντας ότι και άλλες παραγωγικές χώρες δεν έχουν να διαθέσουν ιδιαίτερες ποσότητες χύμα, ενώ όχι ιδιαίτερα μεγάλα εκτιμώνται και εγχώρια τα αδιάθετα ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με μία γρήγορη εκτίμησή του, ο νομός δεν πρέπει να έχει πάνω από 5.000 τόνους, από τους οποίους οι μισοί είναι στον κάμπο των Μολάων. Εγχώρια και διεθνής εικόνα συνηγορούν στο ότι το λάδι δεν μπορεί να δει πλέον μία υποχώρηση τιμών, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αν γινόταν θα ήταν για λόγους σκοπιμότητας.

Στην περιοχή έγινε πράξη και με 3,55 ευρώ, ενώ ακούγονται τιμές και στο επίπεδο των 3,65, επίπεδο που, κατά τον ίδιο, είναι θέμα ωρών ή ημερών ναι γίνει πράξη, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Βλέποντας ακόμη κάποιο περιθώριο για αύξηση, στην ανοδική πορεία των τιμών, με τον δείκτη τους να βρίσκεται τώρα στα 3,55 ευρώ, αναφέρθηκε και ο Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, μιλώντας παράλληλα για στασιμότητα από πλευράς παραγωγών που προσδοκούν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Αυτό δημιουργεί δυσκολίες και σε εκείνους που θέλουν να πουλήσουν, αφού τα συνεταιριστικά σχήματα χρειάζονται την έγκριση των παραγωγών για να προχωρήσουν σε πράξη. «Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες στην περιοχή»,εκτίμησε ο κ. Λάγγης και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον Συνεταιρισμό έμεινε το 1/3 της παραγωγής, το υπόλοιπο έχει ήδη πουληθεί.

Άλλες χρονιές, λόγω και χαμηλότερων τιμών, υπήρχαν περισσότερα αποθέματα και οι παραγωγοί περίμεναν μήπως ανέβουν οι τιμές, εξηγεί, ενώ προτείνει αν ο κόσμος μπορούσε, να βάζει ποσότητες σε όλες τις δημοπρασίες, ώστε να πιάνει μία καλύτερη τιμή στο τέλος.

«Αδειάζει» και η ΜεσσηνίαΈχοντας καταγράψει πράξεις και με 3,50 ευρώ το προηγούμενο διάστημα, για μία σταθερή πλέον κατάσταση γύρω από τα 3,40 ευρώ μεσοσταθμικά έκανε λόγο ο Γιάννης Πάζιος, αναπλ. γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, προσθέτοντας και το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ελλείψεων που μπορεί να προκύψουν οδεύοντας προς τον Σεπτέμβριο.«Αυτό που λέγαμε, ότι κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο οι τιμές θα ανέβουν, όντως αντανακλούσε την πραγματικότητα», σχολίασε ως προς τις τιμές, συμπληρώνοντας ότι η άνοδος ήρθε τελικά από τα μέσα του Απρίλη, ως απόρροια των εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και της αύξησης της ζήτησης, λόγω της αύξησης της οικιακής κατανάλωσης.Οι ποσότητες που έχουν μείνει πίσω στη Μεσσηνία υπολογίζονται κοντά στο 15%-20% της φετινής παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέφερε, ενώ, όπως σχολίασε, πρόκειται για μικρό ποσοστό, αφού και μία μεγάλη μερίδα παραγωγών προχώρησε από ανάγκη σε πράξεις την περίοδο της συγκομιδής, παρά τις χαμηλές τιμές.

ypaithros.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Με στόχο την άριστη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, Περιφέρεια Κρήτης και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμπράττουν, προκειμένου να δώσουν στους ελαιοπαραγωγούς χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις,...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκαν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου,...

ΚΡΗΤΗ

Έτοιμη να υποδεχθεί κριτές και ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της γης Τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», φιλοξενεί η πόλη της Σητείας 7 με 9 Απριλίου 2022, ενισχύοντας περαιτέρω...

Themata

Ένα όραμα δεκαετιών για τους συνεταιριστές της Κρήτης παίρνει επιτέλους «σαρκα και οστά» Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του παγκρήτιου συνεταιριστικού...