Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Σε εξέλιξη η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η είδηση βγήκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Μάργαρη, με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, παρουσία και του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα

Μέχρι την εκπνοή του 2021 αναμένουν στον ΑΔΜΗΕ την οριστική έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία θα δώσει το “σήμα” για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένας κύκλος αδειοδοτικών αποφάσεων εδώ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για επιμέρους ζητήματα που αφορούν π.χ. σε θέματα οριοθέτησης, υπογειοποίησης, όδευσης του καλωδίου στο χερσαίο κομμάτι κ.λπ.

Η είδηση βγήκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Μάργαρη, με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, παρουσία και του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα. Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, η πολύμηνη εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί, κυρίως από πλευράς αρχαιολογικών υπηρεσιών ως προς την έγκριση των τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων του εμβληματικού για την Κρήτη έργου έχει ξεπεραστεί. Ήδη μάλιστα έχει ανάψει το “πράσινο φως” από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και επίκεται η τελική έγκριση-θεσμοθέτηση της σχετικής ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).

Οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους στη Μαρία Κοζυράκη πως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα έρθει εντός διμήνου ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πατηθεί το… πόδι στο “γκάζι” με τις επιμέρους αδειοδοτήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν και τις λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες… Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικά πως αυτή η εμπλοκή 7-8 μηνών που προέκυψε στο μέτωπο της έγκρισης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ δε θα επηρεάσει καθόλου τα χρονοδιαγράμματα του έργου του λεγόμενου “μεγάλου” καλωδίου, που μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά όπως προβλέπεται, δηλαδή μέσα στο α’ 6μηνο του 2023.

Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης 

«Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού Ariadne Interconnection, για την κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Η σύσκεψη έλαβε χώρα μεταξύ τεχνικών στελεχών των φορέων με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων και σκοπό την επιτάχυνση εγκριτικών και αδειοδοτικών διαδικασιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης από την Πελοπόννησο και την Αττική. Στη συνάντηση συμμετείχαν η συντονίστρια κ. Μαρία Κοζυράκη, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και γενικός διευθυντής της Ariadne Interconnection κ. Γιάννης Μάργαρης, ο διευθυντής Έργου κ. Άγγελος Σταματέλος, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΔΜΗΕ κ. Βάσω Αγγελέτου και η γενική διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χαρά Καργιολάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που βγήκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μετά τη συνάντηση και καταλήγει: «Παρουσία των διευθυντών Δασών Ηρακλείου, Υδάτων και ΠΕΧΩΣ, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι ενέργειες, οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα για θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, στην αναγκαιότητα τροποποίησης των αδειοδοτικών πράξεων, σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα από την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του έργου (όδευση και υπογειοποίηση του καλωδίου κ.ά.) και σε θέματα οδοποιίας, οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων.

Στα πλαίσια της τακτικής και αγαστής συνεργασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την εταιρεία κατασκευής του μεγαλεπήβολου και καινοτόμου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, Ariadne Interconnection, ανανεώθηκε το ραντεβού για επανάληψη της συνεννόησης των υπηρεσιών αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Το εμβληματικό έργο 

Η διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης 

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, κόστους 1 δισ. ευρώ, αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα, με στόχο τον τερματισμό της “ηλεκτρικής απομόνωσης” της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού. Από τεχνολογικής σκοπιάς κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στην πρώτη 3άδα υποβρύχιων διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ (1.000 MW) παγκοσμίως, μαζί με τη Σαρδηνία.

Η διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί, 2 καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων. Στην Πάχη Μεγάρων, τα 2 καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη. Από την Κορακιά, τα 2 καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Για τη λειτουργία του συστήματος θα λάβει χώρα η εγκατάσταση 2 σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023 Σήμερα είναι...

Themata

Για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε...

Themata

Την επιτυχή ολοκλήρωση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ανακοίνωσαν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Όμιλος Prysmian που σχεδίασε, προμήθευσε και εγκατέστησε...

Themata

Χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την κατασκευαστική περίοδο θα υλοποιηθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η οποία θα αρχίσει να...