Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Κόφινα και Αγίας Βαρβάρας

Λόγω των ζημιών από την σεισμική δραστηριότητα

Η απόφαση θα ισχύει για χρονικό διάστημα έξι μηνών, έως και τις 28 Μαρτίου 2022

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Κόφινα και Αγίας Βαρβάρας ενέκρινε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε ο Δήμος Γόρτυνας, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και την μετέπειτα σεισμική δραστηριότητα. 

Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια της απόφασης, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις επόμενες ημέρες και για τους σεισμόπληκτους του Δήμου μας η πλατφόρμαhttps://arogi.gov.gr/ μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση των πληγέντων. (Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα δέχεται αιτήσεις μόνο για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων και, σταδιακά, θα ενταχθούν όλες οι πληγείσες περιοχές). Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι δημότες μας να επισκέπτονται την πλατφόρμα, ώστε μόλις τους δοθεί η δυνατότητα, να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους. 

Επισημαίνεται ότι η στήριξη περιλαμβάνει:

-την πρώτη οικονομική αρωγή που θα λάβουν οι πληγέντες, ως έναντι της τελικής αποζημίωσης

-απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

-επιδότηση στέγασης

Όπως έχει ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, το ύψος της πρώτης ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

-6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία

-8.000 ευρώ για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις

-14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημιάς, που θα υπολογιστεί στην συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές. 

Για την υποβολή αίτησης απαιτούνται:

-κωδικοί TAXISNET

-στοιχεία για το κτίριο που έχει υποστεί ζημιές (διεύθυνση, χρήση κλπ.)

-αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (iban)

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και αφορούν σε χορήγηση:

-Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.

-Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.

-Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

-Απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2021, 2022 & 2023.

-Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία του αιτούντος έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κακοκαιρία έπληξε και την Αιτωλοακαρνανία - Αίτημα να κηρυχθεί το Αγρίνιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι συντάξεις για τον μήνα Νοέμβριο Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22 Οκτωβρίου με το ΙΚΑ και...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.313 , εκ των οποίων 14...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο Ουκρανών προσκυνητών στον Αγιο Ορος, οι οποίοι αγνοούνταν από χθες το απόγευμα Οι δύο προσκυνητές βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς, σύμφωνα...