Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Σε ποιο μέρος της Κρήτης «απαγορεύονται»… οι άνδρες;

Το άβατο του Αγίου Όρους που απαγορεύει αυστηρά την είσοδο των γυναικών στην Αθωνική Πολιτεία είναι, πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, πασίγνωστο. Ποιος γνωρίζει ωστόσο ότι άβατο υπάρχει και στην Κρήτη, το οποίο μάλιστα αφορά… άνδρες;


Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε ένα Ρεθυμνιώτικο χωριό, όπως το Κοξαρέ Δήμου Αγίου Βασιλείου, είναι ένα… άβατο. Ανηφορίζοντας ωστόσο το δρόμο πάνω από το Γυμνάσιο του χωριού που έχει γύρω στους 400 κατοίκους, καταλήξαμε έξω από την περίφραξη μιας Μονής, όπου άνδρες δεν επιτρέπεται να περάσουν στα ενδότερα, ούτε κερί να ανάψουνε, ούτε να προσκυνήσουν! Η πινακίδα που έχει αναρτηθεί στα δεξιά της κεντρικής εισόδου είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη αφού αναφέρει με κεφαλαία γράμματα πως η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Άξιον Εστί είναι «ΑΒΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ».

Οι… προσκυνητές

Οι άρρενες δημοσιογράφοι του apopsilive έφτασαν μέχρι την περίφραξη του άβατου, με την σιδερένια καγκελόπορτα, κοσμημένη με δικέφαλους αετούς, βαμμένους χρυσούς, σύμβολο «βυζαντινής μεγαλοπρέπειας», αλλά… «έφαγαν πόρτα», κατά το κοινώς λεγόμενο, αφού, λόγω φύλου, η είσοδος τους δεν ήταν εφικτή! Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η Μονή, η οποία ανήκει στην Εκκλησία των αυτοαποκαλούμενων «Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος» (Γ.Ο.Χ.) οι οποίοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, «δεν δέχεται» άνδρες, η πινακίδα αναφέρει το ωράριο λειτουργίας της «δια τους προσκυνητάς» (και όχι για τις «προσκυνήτριες»), ενώ συμπληρώνει πως «παρακαλείσθε όπως εισέρχεσθε στον Ιερό χώρο, ευπρεπώς ενδεδυμένοι» (και όχι «ενδεδυμένες»). Η κυριαρχία του αρσενικού γένους στο γραπτό & προφορικό λόγο είναι, βλέπετε, τόσο συντριπτική που «τρύπωσε» και εδώ, παρακάμπτοντας κοτζάμ άβατο! Λεπτομέρειες θα μας πείτε. Παρεμπιπτόντως να επισημάνουμε πως το ωράριο της Μονής δεν είναι και ιδιαίτερα ευρύ, αφού το πρωί οι επισκέψεις –μόνο γυναικών, για να μην ξεχνιόμαστε!- μπορούν να γίνονται μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα οι προσκυνήτριες γίνονται δεκτές μόνον για 2.5 ώρες, από τις 4 έως τις 6.30.

Ναι μεν αλλά…

Το άβατο, πάντως, που μας εντυπωσίασε τόσο, φαίνεται να… «παρακάμπτεται» ενίοτε, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, άνδρες εργάτες έχουν θεαθεί κατά καιρούς να βρίσκονται στο χώρο της Μονής εκτελώντας διάφορες εργασίες. Εδώ που τα λέμε, το να βρεις γυναίκα… υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή χτίστη να σου φτιάξει ένα τοιχίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, οπότε οι καλόγριες τι να κάνουν, ίσως αποδέχονται το… «αναγκαίο κακό». Σε κάθε περίπτωση, συγχωρεμένες…

«Δεν έχουμε σχέση…»

Το apopsilive μίλησε για το θέμα της συγκεκριμένης «Μονής» με τον ιερέα του χωριού πατέρα Ιωάννη Παπαδογιάννη, ενώ απευθυνθήκαμε και στη Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων. Ο μεν πρώτος μας ανέφερε πως «Υπάρχουν δύο τέτοιοι χώροι των αυτοαποκαλούμενων “Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών” στην περιοχή, αφού εδώ βρίσκεται και η Ανδρώα Μονή του Προδρόμου. Δεν ασχολούμαστε με αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχουμε σχέση καθόλου. Μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν εύπιστοι ενορίτες μας οι οποίοι τους δέχονται μέσα στα σπίτια τους. Όπως και να χει, αν βάλουμε ένα ζιζάνιο μέσα στο χώρο μας κάποια στιγμή θα δημιουργήσει προβλήματα…». Από τη Μητρόπολη μας τόνισαν πως «Δεν έχουμε καμία επαφή, καμία κοινωνία, καμία σχέση με το συγκεκριμένο χώρο. Από τη στιγμή που κάποιος έχει νόμιμη άδεια πολεοδομίας για να ανεγείρει ένα κτίριο, το πώς θα το χρησιμοποιήσει ή τι θα κάνει, δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά