Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Σε συναγερμό το ΣΔΟΕ για τις κομπίνες με τα POS

Δημοσιεύτηκε

στις

Σωρεία παραβάσεων ανακάλυψαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας κατά τις εφόδους τους τις τελευταίες ημέρες στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, καθώς, μετά τις ταμειακές-μαϊμού, οι φοροφυγάδες βρήκαν άλλον τρόπο να ξεγελούν την εφορία


Πέρυσι, τα κρούσματα φοροδιαφυγής αφορούσαν πειραγμένες μηχανές, που εξέδιδαν αποδείξεις που δεν περνούσαν στην εφορία ή σε άλλες περιπτώσεις απλά χαρτάκια τα οποία έμοιαζαν με απόδειξη, δεν ήταν ωστόσο, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να καρπώνεται τον ΦΠΑ και ο πελάτης να θεωρεί ότι έχει λάβει κανονική απόδειξη.

Σύμφωνα με το protothema, κατά τους φετινούς ελέγχους, αποκαλύφθηκε η έκδοση αποδείξεων μόνον από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, δεν υποκαθιστούν όμως επ’ ουδενί την κανονική απόδειξη. Κι αυτό γιατί το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά μόνο αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται στην εφορία οι πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, παραμένουν και αυτοί που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά.

Μετά την κατάργηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το κόλπο με τα POS έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε επίπεδο φοροδιαφυγής ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους καταστηματάρχες όταν ζήτησαν την απόδειξή τους. Ετσι εκείνοι που έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος τσεπώνουν 24% με όχημα την απόδειξη από το POS.

Το νέα κόλπα βρίσκονται σε απόλυτη γνώση των ελεγκτών οι οποίοι πλέον εκτός από το Ζ της ταμειακής μηχανής , αντιπαραβάλλουν τις εκδοθείσες αποδείξεις με τα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εντόπισε μετά από έφοδο που έκανε πριν λίγες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ-μπαρ στη Μύκονο μέρα μεσημέρι. Όταν τσέκαραν το μηχανάκι POS είδαν ότι έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες συνολικής αξίας 730 ευρώ. Στη διασταύρωση όμως των στοιχείων με τις εκδοθείσες αποδείξεις για τις πληρωμές με κάρτα διαπιστώνουν ότι έχει εκδοθεί μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ και απευθείας κάνουν την αφαίρεση. Το αποτέλεσμα είναι 643 ευρώ, ορφανά, χωρίς απόδειξη, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 124 ευρώ.

«Ούτε για αυτά που περνάνε μέσα από τα POS δεν κόβουνε απόδειξη» σημειώνει ο ελεγκτής επισημαίνοντας ότι θα πρέπει κατά την άποψή του να εκδίδεται ενιαία απόδειξη από την ταμειακή και το POS.Το σύστημα της ενιαίας απόδειξης εφαρμόζεται ήδη από αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων.

Το πρόβλημα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών με τη διάταξη για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική διάταξη νόμου είναι έτοιμη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και εδώ και αρκετές εβδομάδες- αναφέρουν πληροφορίες- βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή της στη Βουλή.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «αγριεύει» και όπως προκύπτει από χθεσινή απόφαση του Γ. Πιτσιλή, σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή ανεξαρτήτως πλήθους αποδείξεων εφόσον δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για αγαθά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα επιβάλλεται λουκέτο 48 ωρών.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί από το 1997, έχουν κατά περιόδους χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ως πυροτεχνήματα περισσότερο για να βγουν οι φωτογραφίες με τις ταινίες «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής» και τώρα επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Με την απόφαση Πιτσιλή οι εντολές για σφράγισμα επιχειρήσεων για 48 ώρες, θα εκδίδονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, στη συνέχεια θα γνωστοποιούνται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας θα τοποθετείται στη συνέχεια ειδική ταινία στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Στην ταινία θα αναγράφεται ότι η εγκατάσταση «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία και ώρα) βάσει της με αριθμό…Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του νόμου 2523/1997, όπως ισχύει». Στον υπόχρεο φορολογούμενο θα επιδίδεται αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα των 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων τα οποία σε περίπτωση υποτροπής μπορούν έως και να τετραπλασιαστούν.

Το θέμα βέβαια είναι ότι, μέχρι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη για τη διασύνδεση POS-ταμειακών, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στην είσπραξη ΦΠΑ που θα βοηθούσε πολύ στο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με ζεστό χρήμα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook