Connect with us

Super Deals

Σεμινάριο κεραλοιφής

Δημοσιεύτηκε

στις

Σεμινάριο «Παρασκευή παραδοσιακής κεραλοιφής και εκχυλίσματα βοτάνων»


Σεμινάριο για όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν για να φτιάχνουν τη δική τους κεραλοιφή, αλλά και σε όσους ασχολούνται με τη μελισσοκομεία και θέλουν να επεξεργαστούν τα μελισσοκομικά προϊόντα, διοργανώνει εκ νέου του ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μάθει ο εκπαιδευόμενος τη διαδικασία για την παρασκευή κεραλοιφής, να γνωρίσει τα μελισσοκομικά προϊόντα και τα οφέλη τους στον άνθρωπο, και παράλληλα να μάθει να φτιάχνει τα δικά του εκχυλίσματα βοτάνων και τις χρήσεις τους.

Η κεραλοιφή είναι μια κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές της. Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες.

Ενότητες Σεμιναρίου:• Έλαια βάσης και ιδιότητες• Μελισσοκομικά προϊόντα στην κεραλοιφή• Αιθέρια έλαια και ιδιότητες• Οδηγίες ασφαλούς χρήσης αιθέριων ελαίων• Βότανα και ιδιότητες• Βοτανόλαδα-βάμματα-ανθόνερα.• Φτιάχνουμε το δικό μας βοτανόλαδο.• Εξοπλισμός παρασκευής κεραλοιφής- Οδηγίες παρασκευής κεραλοιφής• Συνταγή κεραλοιφής- Πρακτική εξάσκηση.

Το κόστος του προγράμματος είναι 110€ ανά συμμετοχή*.

*Παρέχονται ειδικές εκπτώσεις 10%: Σε ανέργους, φοιτητές, σε ομαδικές εγγραφές άνω των τριών ατόμων και σε όσους καταβάλουν τουλάχιστον 50% της συμμετοχής, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

Χρόνος Διεξαγωγής : 15 ώρες

Ημέρες Διεξαγωγής: Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί Δευτέρα 16/09, Τετάρτη 18/09 και Παρασκευή 20/09 από τις 17:00-21:15

Εισηγήτρια: Μαρία Δρούλου, πτυχιούχος εκπαιδευτικός, έχει υπηρετήσει στην εκπαίδευση ως αναπληρώτρια για 6 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μελισσοκομίας και παραγωγής φυτικών καλλυντικών. Από το 2012 εργάζεται ως επαγγελματίας μελισσοκόμος και Σαπωνοποιός. Είναι επίσης εκπαιδεύτρια ενηλίκων με διδακτικό αντικείμενο τη Μελισσοκομία, την παραγωγή σαπουνιού και φυτικών καλλυντικών. Συνεργάζεται με συλλόγους, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σε πρότζεκτ και θεματικές εβδομάδες σχολείων Α/βαθμιας και Β/θμιας. Έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ και Οικογιορτές. Επίσης, έχει  συγγράψει άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί ηλεκτρονικά και στον τοπικό τύπο.

Πληροφορίες στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – Κορωναίου 9, τηλ. 2810-302736 & 302730 φαξ 2810-227189, info@katartisi.gr από 09:00 έως 14:00 και αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr.

Super Deals

Η Κρήτη στο “Sustainable FOOD TOURISM”

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι χώρες- εταίροι και επιχειρηματιες από άλλες 7 Ευρωπαϊκές χώρες ( Σλοβενία, Κροατια, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο , Πορτογαλία( ο οικοδεσπότης) )


Οι Τεχνικες Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλειου μαζι με Κρητικους επιχειρηματιες που δραστηριοποιούνται στο γαστρονομικό τουρισμό συμμετείχαν στο τελευταίο δειθνες συνέδριο με τίτλο “Sustainable FOOD TOURISM” του Ευρωπαϊκού προγράμματος MEDFEST – Culinary heritage experiences https://katartisi.gr/programmata-eu/371-medfest-gastronomiki-klironomia που πραγματοποιήθηκε στην Ταβιρα της Πορτογαλιας στης 05.09.19.

 Ο σκοπός του συνεδριου ήταν να παρουσιάσει τα αποτελεματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος που είχαν ως στόχο να βελτιώσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, τους τρόπους να δημιουργηθει ένας βιώσιμος γαστρονομικός τουρισμός όλο τον χρόνο και η διαφύλαξη της γαστρονομικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.

Επειδή οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς στα κράτη του Μεσογειακού Χώρου είναι διάσπαρτες και ασύνδετες, το πρόγραμμα MEDFEST χρησιμοποιήσε μια μοναδική προσέγγιση με σκοπό την ενσωμάτωση διατροφικής κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου σε μία αειφόρο τουριστική προσφορά.

Η μεθοδολογία του MEDFEST βασίζεται σε ένα συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων, όπου τρείς κύριες ομάδες εμπλεκόμενων (παραγωγοί, τουριστικοί οργανισμοί, οι ασκούντες πολιτική) ασχοληθηκαν και ανέλαβαν την ευθύνη για τις δράσεις του MEDFEST από την αρχή έως το τέλος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Με εκτίμηση, Τεχνικες Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Πιστοποίηση Honey Sommelier στο Λονδίνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Πόσο καλά γνωρίζετε το μέλι; – 12 – 15 Νοεμβρίου 2019


Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισμότητας και της εξειδίκευσης στο μέλι. Η παροχή στους συμμετέχοντες μιας μεθοδολογίας που τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των μελιών. Για τους μελισσοκόμους και τους συσκευαστές είναι χρήσιμη η παρακολούθηση του σεμιναρίου για την σωστή επισήμανση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων και για τους λάτρεις του μελιού εν γένει, για καλύτερη επιλογή και εκτίμηση του μελιού

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτίμηση σε μελισσοκόμους και τεχνικούς, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το μέλι (όπως βοτανολόγοι, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, σεφ ή “foodies”) και όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το μέλι. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την οργανοληπτική ανάλυση ως εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Θα μάθετε πώς το μέλι παράγεται από τις μέλισσες και από τους μελισσοκόμους και όλους τους κρυμμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παραγωγή μελιού. Θα δοκιμάσετε πόσο ευαίσθητες είναι οι αισθήσεις σας και θα βελτιώσετε την ικανότητά σας για αισθητήρια-οργανοληπτική διάκριση. Θα δοκιμάσετε περισσότερες από 15ποικιλίες επιλεγμένου μελιού υψηλής ποιότητας και θα είστε εκπαιδευμένοι για να αναγνωρίσετε ελαττώματα στο μέλι. Θα μάθετε να ανιχνεύετε τα προφίλ γεύσης των μελιών. Θα βιώσετε να είστε κριτής σε διαγωνισμό μελιού.

Τα είδη μελιού θα περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

• Citrus (Citrus spp.)

• Πικραλίδα (Taraxacum officinale)

• Ακακία (Robinia pseudoacacia)

• Γαλλικό αγιόκλημα (Hedysarum coronarium)

• Δέντρο καρυδιού (Eucalyptus spp.)

• Μελιτώματα μέλι

• Ασβέστη (Tilia spp.)

• Brassica napus

• Rhododendron (Rhododendron spp.)

• Φράουλα (Arbutus unedo)

• Ηλίανθος (Helianthus annus)

• Γλυκό κάστανο (Castanea sativa)

• Γαϊδουράγκαθο (Galactites tomentosa)

• Θυμάρι (Thymus capitatus)

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ

• να κατανοήσετε καλύτερα με τις αισθήσεις σας το κάθε μέλι, μαθαίνοντας πώς να προσδιορίσετε 7 βασικά αρώματα και οικογένειες αρωμάτων στο μέλι.
• να γράφετε λεπτομερείς σημειώσεις γευσιγνωσίας χρησιμοποιώντας το άρωμα μελιού και τον τροχό γεύσης, να προσδιορίζετε τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.
• να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας για την περιγραφή του μελιού μέσω περιγραφικών στοιχείων.
• η διαφορά μεταξύ της γεύσης και της γεύσης μέσω των αισθητήριων ασκήσεων.
• να αναγνωρίσετε τις γεύσεις του μελιού και να εκπαιδεύσετε την παλέτα μέλιτος.
• να δοκιμάσετε και να μάθετε περίπου 15 σημαντικά μέλια και τις φυτικές πηγές τους.
• Να κατανοήσετε πώς και τι είναι η κρυστάλλωση και πώς να αξιολογείτε τις ιδιότητές της.
• σχετικά με τις αιτίες των ελαττωμάτων στο μέλι και τον τρόπο αποφυγής τους.
• πώς να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα για την αξιολόγηση του μελιού.
• πώς να χειρίζεστε, να επεξεργάζεστε και να αποθηκεύετε μέλι για καλύτερη παρουσίαση.
• τους κανόνες για την επισήμανση και την εμπορία μελιού.
• πώς να χρησιμοποιήσετε τη γνώση σας για να συνδυάσετε μέλι με τυριά, κρασιά για γλυκά και αλμυρά πιάτα.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ,
Τοποθεσία: DoubleTree by Hilton Hotel Λονδίνο
Εκπαιδευτές: Raffaele Dall’Olio, Gian Luigi Marcazzan
Το σεμινάριο υποστηρίζεται από τα: Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου- LondonInternational Honey Awards (LIHA)

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δείτε το λεπτομερές πρόγραμμα εδώ: http://www.LondonHoneyAwards.com

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super Deals

Κρητική Γαστρονομική διαδρομή

Δημοσιεύτηκε

στις

Ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα γνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη για συστηματοποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών


Οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «MED Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations»πραγματοποίησαν 28-8-2019 μια Πρότυπη Κρητική Γαστρονομική διαδρομή, με στόχο την εφαρμογή του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» που δημιουργήσαμε με τις επιχειρήσεις – συνεργάτες του προγράμματος. 

 Παρόλο που υπάρχουν ποικίλες γαστρονομικές εμπειρίες που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα, προσφέρονται μεμονωμένα και δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει να τυποποιηθούν και να ακολουθούν ορισμένους “κανόνες”.  Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ότι τα προϊόντα που προωθούν προωθούνται από προσωπικό που δεν διαθέτει δεξιότητες, καθώς αυτοί είναι κυρίως τοπικοί παραγωγοί που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που ζητούν οι διεθνείς τουρίστες. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι έχουν μια σοβαρή διακύμανση των τιμών, καθώς η εμπειρία δεν διαμορφώνεται από ένα συγκεκριμένο πρότυπο, γι’αυτό είναι δύσκολο να συγκρίνουμε παρόμοια προϊόντα με το ίδιο όνομα και  οδηγούν σε τελείως διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Για την επίλυση αυτών των θεμάτων οι συνεργάτες του MEDFEST δημιούργησαν τον «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» και σχεδίασαν μια Πρότυπη Κρητική γαστρονομική διαδρομή για να το εφαρμόσουν και να το τελειοποιήσουν.


Η διαδρομή : 
• 10:00 ώρα επίσκεψη στην επιχείρηση Αφοί Κασσάκη http://www.afoikassaki.gr
• 11:30 ώρα επίσκεψη στην επιχείρηση Αφοί Μηλιαράκη ΑΕ http://www.minoswines.gr
• 13:00 ώρα επίσκεψη στην επιχείρηση koronekes https://koronekes.gr
• 15:00 ωρα επίσκεψη στις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπου η κ. Πιτσικάκη Μαρία ( επιχείρηση Ξαθέρι στο Κρουσώνα) και η κ. Σεβαστή Κρασανάκη ( Πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Επισκοπής «Εργάνη» μας παρέδωσαν μαθήματα κριτικής μαγειρικής.
Η διαδρομή έκλεισε με συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη