Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Σύσκεψη για τη δακοκτονία στο Δήμο Χερσονήσου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη διαβεβαίωση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη ότι άμεσα θα γίνει παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο για την ανάγκη προσαρμογής στα τοπικά δεδεομένα του ετήσιου προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, απέσπασε ο αντιδήμαρχος Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων, κ. Γεώργιος Μεραμβελιωτάκης κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου με θέμα τα προβλήματα κατά τη διεξαγωγή της δακοκτονίας.


 

Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Κουκιαδάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, ανέλυσε διεξοδικά την υφιστάμενη αδιέξοδη κατάσταση, που κατ’ ουσίαν μπορεί να αλλάξει μόνο με ρύθμιση από την κεντρική κυβέρνηση. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να συμμετέχει ενεργά ο ελαιοπαραγωγός στην προστασία του προϊόντος από τον δάκο. Για να είναι πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα της δακοκτονίας οφείλει ο παραγωγός να έχει την άμεση επίβλεψη των ελαιοδέντρων του και να ενημερώνει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος ψεκασμός.

2dakoktoniasmall

Ειδικότερα για την παραλιακή ζώνη από τα Μάλια μέχρι και το Κοκκίνη Χάνι, αναφέρθηκε ότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται εδώ σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου παρά το πλήθος των διενεργούμενων γενικών δολωματικών ψεκασμών, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή για την οποία συντρέχουν ειδικοί περιορισμοί στις αποστάσεις από κατοικίες και ξενοδοχεία, όπου επιτρέπεται να γίνουν ψεκασμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές εστίες επιμόλυνσης, ενώ σε συνδυασμό με την υπέρμετρη άρδευση των ελαιοδέντρων δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη του εντόμου.

dakoktoniasmall

Η κ. Ευγενία Στυλιανού, αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., χαρακτήρισε τη δακοκτονία όπως γίνεται σήμερα ως παρωχημένη «γραφειοκρατική» διαδικασία και όχι ως ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό εγχείρημα. Χαρακτήρισε δε ως ζωτικής σημασίας την ένταξη της εν λόγω περιοχής σε ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα, καθώς οι δακοπληθυσμοί σε αυτήν είναι εξαιρετικά υψηλοί, κάτι που πρέπει να εξεταστεί επιστημονικά, ενώ παράλληλα απαιτείται να εκπονηθεί μια συνολική μελέτη αναθεώρησης του προγράμματος δακοκτονίας.

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη & Εμπορίου, κ. Σπύρος Κατσαμποξάκης, έγινε διεξοδική συζήτηση και διερευνήθηκαν οι παράμετροι βελτιστοποίησης της εκτέλεσης των ψεκασμών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μεραμβελιωτάκης δεσμεύτηκε για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που θα παρουσιαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, την περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος και τη συνδρομή του Δήμου στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την παρακολούθηση του προγράμματος, με δεδομένη τη στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας.

ΚΡΗΤΗ

Χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Δήμο Μαλεβιζίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη


Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο έγκαιρα στο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου, θα εντάξει στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Γαζίου.

Πρόκειται για έργα που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή, με δυο κεντρικούς αγωγούς ομβρίων μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, ένας από το ύψος των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. στο Τσαλικάκι μέχρι τη θάλασσα και ένας δεύτερος, από το ύψος των «Αρωματικών» στον Μεγάλο Λάκκο μέχρι τη θάλασσα.

Οι αγωγοί αυτοί έχουν άνοιγμα 2,5 μ. Χ 2 μ. στην αρχή τους και καταλήγουν στα 2 μ. Χ 5 μ. στην εκβολή τους στη θάλασσα.

Με αφορμή την επικείμενη χρηματοδότηση, ο κ. Βαρδάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης Α ΄και Β’ βαθμού της Κρήτης, έχουν την δυνατότητα να εντάξουν σε χρηματοδότηση σημαντικά έργα που όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και θωρακίζουν την ασφάλειά τους. Δυστυχώς τα φετινά έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, άφησαν πίσω τους εκτός από τις υλικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Για τη διαχείρισή – πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σημαντικές και κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, από τις οποίες δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου


Το Δ.Σ του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 24/02/2019 και ώρα 19:00 στα γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Με τα εξής θέματα:

  1. Απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου
  2. Ενημέρωση τον μελών για την λειτουργία του χώρου εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων
  3. Έγκριση απολογισμού 2018
  4. Έγκριση προϋπολογισμού 2019
  5. Έγκριση έκτακτης εισφοράς για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020
  6. Ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

Η παρουσία όλον τον μελών του κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου κρίνετε απαραίτητη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία της Στοκχόλμης για τους κορυφαίους προορισμούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Περιφέρεια Κρήτης «σάρωσε» στα βραβεία που δόθηκαν στη διάρκεια των Greek Travel Awards, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο World Trade Center της Στοκχόλμης


Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στον ιδιαίτερο και ιστορικό χώρο του δημαρχείου της Στοκχόλμης, η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει γίνει και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, φέρνει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης, έλαβε την τιμητική διάκριση της κορυφαίας Περιφέρειας Ελλάδας, της κορυφαίας Περιφέρειας στον τομέα της γαστρονομίας και της τρίτης καλύτερης Περιφέρειας για τις διακοπές περιπέτειας.

Πέραν της Περιφέρειας βραβεύτηκαν και Δήμοι του νησιού, αλλά και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, ανεβάζοντας την Κρήτη επανειλημμένα στο ψηλότερο επίπεδο του βάθρου.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία δόθηκαν με συνδυαστική αξιολόγηση κριτικής επιτροπής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ χιλιάδων κοινού που διενεργήθηκε σε 3 Σκανδιναβικές χώρες

Στα πλαίσια αυτά, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος παρέλαβε και τα βραβεία είπε πως η βράβευση αυτή αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μεγάλες προσπάθειες των επιχειρηματιών, αλλά και της Περιφέρειας επιβραβεύονται με την ψήφο του κοινού. Οι Σκανδιναβοί ψηφίζουν με την επιλογή τους Κρήτη, κάτι που αποδεικνύουν οι 500.000 και πλέον επισκέπτες από τις χώρες αυτές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο νησί, απολαμβάνοντας τις διακοπές τους.

Είναι επισκέπτες που πραγματικά θέλουν να γνωρίζουν το σύνολο του τρόπου ζωής των Κρητικών και κάθε πλευρά του νησιού», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σταθερά στη σκανδιναβική αγορά, τόσο με παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, όσο και μέσα από τη συνεργασία της με τα γραφεία του ΕΟΤ και τις πρεσβείες των χωρών αυτών.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και στα πλαίσια αυτά ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που προορίζεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την προβολή της Κρήτης θα αφιερωθεί για τη σκανδιναβική αγορά», καταλήγει ο κ. Βαμιεδάκης.

Βραβεύτηκαν επίσης το Μουσείο Καζαντζάκη και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ τα βραβεία δόθηκαν με βάση την αξιολόγηση που έγινε από μια ειδική κριτική επιτροπή που συστήθηκε και από την ψηφοφορία του κοινού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη