Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ: Γυναίκα πλησίασε και χαράκωσε μωρό!

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον απόλυτο τρόμο σκόρπισε μία γυναίκα σε Άγιο Δημήτριο και Άλιμο -Πλησίασε μητέρα σε πολυσύχναστο σημείο, χαράκωσε το αγοράκι της που είναι μόλις δυόμιση μηνών με αιχμηρό αντικείμενο που έκρυβε τα χέρια της κι εξαφανίσθηκε στο πλήθος


Τρίτη απόγευμα, 10 Ιουλίου, γύρω στις επτά το απόγευμα. Μία μητέρα, κρατώντας στην αγκαλιά της το μόλις δυόμισι μηνών μωρό της μπαίνει σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και στέκεται μπροστά από το μεγάλο γυάλινο ασανσέρ. Δίπλα της κόσμος πολύς, λίγοι επιλέγουν τις κυλιόμενες σκάλες για την επίσκεψή τους στους τρεις ορόφους με τα καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και τον μεγάλο παιδότοπο.

Δίπλα της στέκει μία γυναίκα πάνω από πενήντα ετών, μετρίου αναστήματος, με ξανθά μαλλιά και μαύρα ρούχα. Κρατάει στα χέρια της ένα καρότσι για ψώνια και στις προθέσεις της την απόλυτη φρίκη. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις και χωρίς να την αντιληφθεί κανείς, χαρακώνει τα γυμνά πατουσάκια του μωρού με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, το μωρό αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα, η μητέρα του προσπαθεί να το ηρεμήσει ούσα ανίκανη να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Η γυναίκα με τα μαύρα ρούχα, για κλάσματα δευτερολέπτου, χτυπάει στην πλάτη το μωρό υποδυόμενη ότι θέλει να το ηρεμήσει κι ύστερα εξαφανίζεται ανάμεσα στο πλήθος. Η μητέρα του μωρού ανακαλύπτει τώρα ότι τα πόδια του είναι χαρακωμένα, από τις πατούσες του τρέχει αίμα, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, ύστερα καταλαβαίνει και τρέχει εμβρόντητη στους άνδρες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου. Μαθαίνει ότι η ίδια γυναίκα έχει κάνει ακριβώς στο ίδιο σημείο, πως νωρίτερα, την ίδια ημέρα, η άγνωστη αυτή γυναίκα είχε επιτεθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε ακόμη δύο βρέφη μέσα σε κατάστημα παιδικών ρούχων και παιχνιδιών: “Όταν το κατάλαβα άρχισα να κλαίω ένιωσα απαίσια, ένιωσα απειλή προς το παιδί μου” δηλώνει σοκαρισμένη στο protothema.gr η μητέρα του βρέφους _ η οποία εδώ και μία βδομάδα δεν μπορεί να διώξει από τα μάτια της τα δάκρυα και την οργή από την ψυχή της _ και συνεχίζει: “Αν είχα αντιληφθεί εγκαίρως τι έκανε στο παιδί μου κι εγώ δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Τι θα γινόταν αν αυτό το τέρας τραυμάτιζε το παιδί μου σε κάποιο άλλο σημείο όπως λόγου χάρη στο λαιμό; Φοβάμαι πλέον να βγω έξω μόνη μου με το μωρό. Τρέμω να βρεθώ ανάμεσα σε κόσμο”.

Η νεαρή μητέρα αμέσως μετά το περιστατικό επισκέφθηκε τον παιδίατρο της οικογένειας προκειμένου το παιδί να υποβληθεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ελοχεύει πάντα πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου λοιμώδους αιματογενούς νοσήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα που επιτέθηκε στα μωρά στο εν λόγω εμπορικό κέντρο έχει επιτεθεί σε ακόμη ένα μωρό το οποίο βρισκόταν με τη μητέρα του σε μεγάλο πολυκατάστημα του Αλίμου. Για την ώρα, η αστυνομία την αναζητά και όλοι ελπίζουν στην άμεση σύλληψη και καταδίκη της καθώς η συγκεκριμένη “κυρία” αποτελεί κάτι παραπάνω από δημόσιο κίνδυνο. Όπως άλλωστε παρατήρησε πολύ εύστοχα μία μητέρα από την περιοχή του Αλίμου: “Όταν χαρακώνεις μωρά δεν μπορεί να είσαι άνθρωπος παρά ένα κτήνος που του αρμόζει η πιο μεγάλη, η πιο απόλυτη τιμωρία…”

protothema.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Μηδενικές έως ελάχιστες οι αυξήσεις στην τιμή για το σουβλάκι,

Δημοσιεύτηκε

στις

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα


Οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο).

Μιλούν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας, δηλώνοντας -οι περισσότεροι- ότι θα απορροφήσουν αυτή την αύξηση διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί στον καταναλωτή διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 με 2,80 ευρώ.
 

 Θεσσαλονίκη

   Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη μη αύξηση των τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του υπό σύσταση Σωματείου Ψητοπωλών (στην Αθήνα) βάσει των οποίων από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι θα πωλείται στα 3 ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς.

   «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση, δεν έχουμε βγάλει καμία τέτοια απόφαση. Και ούτε θα βγάλουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη.

   «Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία», πρόσθεσε ο κ. Φιλοκώστας, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ομαλοποιείται μετά τις γιορτές.


«Φταίνε» τα προβλήματα στην Κίνα

   «Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

   «Η φετινή ιδιαιτερότητα -πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης- είναι ότι θα ξεπεράσει λογικά κάποια όρια, π.χ. του 10%, επειδή έχουμε κάποια παγκόσμια θέματα. Πρώτον, είναι ότι υπήρχε η πανώλη των χοίρων στην Κίνα πριν από 1 με 1,5 χρόνο. Για να μην επεκταθεί, όσες μικρές μονάδες με 5-10-20 χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τις θανάτωσαν όλες (…), με αποτέλεσμα η αγορά να «στερέψει» από χοιρινό κρέας και να ξεκινήσουν οι εισαγωγές (από Αμερική και Ευρώπη). Επίσης, άνοιξε μία ακόμα αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ρωσική και (τρίτον) επειδή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Αφρική, δεν γίνονται εισαγωγές στην Ευρώπη. Άρα όλα αυτά συναινούν στο να αυξηθεί η ζήτηση (κρέατος). Όταν αυξάνεται η ζήτηση και δεν υπάρχει η παραγωγή που δεν μπορεί να την καλύψει, τότε αναγκαστικά ανεβαίνει η τιμή». Ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εάν οι ανάγκες της αγοράς σε ποσότητες κρέατος δεν μπορέσουν να καλυφθούν το επόμενο εξάμηνο και «να βρει μόνη της το δρόμο», τότε, όπως είπε, «δεν ξέρω ποιους θα συμπαρασύρει στο διάβα της».
 
 
Πάτρα 

   «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των καταστηματαρχών της Πάτρας, για το αν θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων που παρασκευάζονται από χοιρινό κρέας, όπως το σουβλάκι, ο γύρος κ.ά.» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, Σπύρος Στεργίου.

   Πάντως, όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «εδώ στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν ήδη φθηνά σε βαθμό που δεν βγαίνει το κόστος, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνονται ώστε να κρατούν ανοικτά τα καταστήματά τους».

   Επανερχόμενος στο θέμα του προβληματισμού για τη διαμόρφωση της τιμής, ο Σπύρος Στεργίου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι καταστηματάρχες ανησυχούν, διότι εκτιμούν πως αν αυξήσουν τις τιμές θα χάσουν πελατεία», ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποιοι να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, σε βάρος της ποιότητας.

   Καταλήγοντας, ο Σπύρος Στεργίου διατυπώνει την εκτίμηση πως «αν δεν υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 10%, κάποιοι θα κλείσουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν».


Ηράκλειο

   «Γνωρίζουμε για την αύξηση στο χοιρινό κρέας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής στους «γύρους» σε επίπεδο Ηρακλείου. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, προμηθεύονται χοιρινό κρέας από ντόπιους παραγωγούς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος συνδέσμου επισιτισμού και διασκέδασης Ν. Ηρακλείου. Και προσθέτει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με προσοχή, καθώς ο «γύρος» ως προϊόν, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά της πόλης και μια τέτοια επιβάρυνση στην τιμή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, που πρέπει να σημειώσω ότι είναι αρκετές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Πάντως κάποια ενημέρωση για αύξηση των τιμών δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα». 


Χανιά

   Την άποψη ότι ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του κρέατος δεν θα επηρεάσει την αγορά και η όποια αύξηση δεν θα «φθάσει» μέχρι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στον δημοφιλή γύρο-σουβλάκι, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

   Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, μέλη της οποίας είναι κρεοπώλες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες.

   «Εκτιμώ ότι οι τιμές για τον καταναλωτή δεν θα επηρεαστούν. Οι όποιες διακυμάνσεις στις τιμές του κρέατος δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Αυτό θα συμβεί για δύο κατά την άποψη μου λόγους. Στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια κρέατος και πληθώρα σωστών επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρέατος».

   Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε αναμονή, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι κυρίως στο πλέον δημοφιλές προϊόν που είναι το σουβλάκι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 2,30 – 2,50 ευρώ όπως είναι και σήμερα.

   Την άποψη ότι οι όποιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση εκφράζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος των κρεοπωλών Χανίων Κώστας Φωτάκης.

   «Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένας μικρός επηρεασμός στην αγορά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών κυρίως των νέων συνήθως δεν επηρεάζονται από τις μικρές αυξήσεις τόσο στις δαπάνες τους για την εστίαση, όσο και στην αγορά κρέατος. Εμείς σαν κλάδος άλλωστε τις περισσότερες φορές επιβαρυνόμαστε στις κατά καιρούς διακυμάνσεις».


Λαμία

   «Βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν κατακόρυφα εκεί που περιμέναμε τέτοια περίοδο μια φυσιολογική πτώση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγιώργος. Δεν μπορεί να εκτιμήσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που μπορεί να φτάσει τις επόμενες μέρες η τιμή στο σουβλάκι και νιώθουν την αναστάτωση του καταναλωτικού κοινού που αποφεύγει πλέον να εντάξει τα χοιρινά προϊόντα μέσα στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τα μηνύματα που παίρνει είναι ιδιαίτερα αρνητικά καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απορροφηθούν οι αυξήσεις που είναι αλυσιδωτές και κλιμακωτές μέσα στην υφιστάμενη τιμή. 

   «Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές για μια ολόκληρη χρονιά τότε θα μιλάμε για καταστροφή» λέει ο κ. Κώστας Καραγιώργος ενώ ο κ. Κώστας Τζούφλας που διατηρεί βιομηχανία συσκευασίας κρεάτων και τροφοδοτεί τη κεντρική Ελλάδα χαρακτηρίζει απίστευτα αυτά τα οποία καταγράφονται αυτή την περίοδο. Προβλέπει πως «θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν μετάσχει μέχρι τώρα σε διαγωνισμούς αφού έδωσαν τιμές με βάση τη συνήθη διακύμανση στην τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τώρα που η τιμή αυξάνει δεν αποκλείεται να πέσουν και κανόνια στην αγορά» όπως σημειώνει.


Κοζάνη

   Η αιφνίδια αύξηση στις αγορές του χοιρινού κρέατος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες στο χώρο του έτοιμου φαγητού, ψητοπωλεία, γυράδικα κλπ που προμηθεύονται την πρώτη ύλη τους από εταιρείες που εισάγουν τα χοιρινά από τις φάρμες της Δανίας της Ολλανδίας και του Βελγίου. Όπως ανέφερε ο Σάκης Γκουργκούτας, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Κοζάνης με γύρο και σουβλάκι, οι προμηθευτές σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 0,50 € και πολύ γρήγορα, όπως μας ενημέρωσαν, η αύξηση θα φτάσει στο 1 € /κιλό. Εξήγησε ότι την αύξηση αυτή δεν μπορούν να την απορροφήσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και θα αναγκαστούν παρότι δεν το επιθυμούν να την μετακυλήσουν στον καταναλωτή. «Ξέρουμε ότι οι μισθοί των πελατών μας δεν έχουν αυξηθεί, αλλά και μείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε την τιμή» και πρόσθεσε ότι «από την 1η Μαΐου έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αύξηση της τιμής του γύρου κατά 0,30 λεπτά και από 2,40 που πουλάμε σήμερα η τιμή στο γύρο η το σουβλάκι θα διαμορφωθεί στα 2,70 και 2,80 λεπτά». Ο κ. Γκουργκούτας σημείωσε ότι το Σάββατο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των επαγγελματιών της Κοζάνης για αυτό το θέμα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέας αύξησης του γύρου το επόμενο διάστημα.

   Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Κοζάνης Θωμάς Γκιάτας δήλωσε ότι το 80%των καταστημάτων της περιοχής προμηθεύονται χοιρινά από τοπικές φάρμες αλλά «εξαιτίας της ατμόσφαιρας της αγοράς και του ενδεχόμενου έλλειψης χοιρινού η τιμή «τσίμπησε» κατά 0,30 λεπτά». Εξήγησε ότι απόφαση του κλάδου είναι αυτή η μικρή αύξηση «να μην μεταβιβαστεί στο πελάτη του κρεοπωλείου».


Καρδίτσα

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών και Εστίασης Καρδίτσας, Χρήστος Παππάς αφού τόνισε πως έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε τα εξής: «Η αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, βρίσκει τους καταστηματάρχες σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ή να απορροφήσουν την τυχόν αύξηση και δεν επιβαρύνουν με αυτό τον τρόπο τον καταναλωτή. Ή να προχωρήσουν σε μια αύξηση καθώς τα τελευταία χρόνια ο κλάδος δέχεται μεγάλες και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις, όπως ΦΠΑ, φορολογία, ενεργειακό κόστος, εργασιακό και ασφαλιστικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».


Λάρισα

   O πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Λάρισας Ιωάννης Χρηστίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι καθώς τις μέχρι τώρα αυξήσεις στην πρώτη ύλη τις έχουν απορροφήσει οι επαγγελματίες του κλάδου». 

   Ο κ. Χρηστίδης θεωρεί ότι μέχρι τώρα οι τιμές για τους καταναλωτές είναι χαμηλές σε αυτά τα προϊόντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να πληρώνει κάποιος τρία ευρώ για να πιει ένα καφέ και να έχει την απαίτηση να φάει με δυόμισι ευρώ».

   «Τα καταστήματα του κλάδου είναι ουσιαστικά πρατήρια πώλησης κρέατος. Ουσιαστικά το χρήμα το παίρνει αυτός που τους προμηθεύει κρέας και οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ένα σημείο και το πουλάνε. Κάθεσαι λοιπόν και το συζητάς και λες δεν είναι δυνατόν να ταΐζεις όλη την Λάρισα με γύρο και να έχεις ταυτόχρονα πρόβλημα ρευστότητας. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».


Βόλος

   Ο πρόεδρος της Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «κανείς δεν ήθελε αυτή την αύξηση, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι πριν πέντε χρόνια ο ΦΠΑ ήταν στο 8%, στη συνέχεια στο 13% και σήμερα έφθασε στο 24% και οι συνάδελφοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά απολύτως αύξηση στην τιμή, αλλά την απορρόφησαν πλήρως. Τώρα, ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η σημαντική αύξηση στις τιμές των κρεάτων. Η αύξηση αυτή μας αναγκάζει να ανεβάσουμε τις τιμές κατά 30 έως 50 λεπτά στο παραδοσιακό μας σουβλάκι».

   Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, στο Βόλο η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 2,80 μέχρι και 3,00 ευρώ στο σουβλάκι και όπως διευκρίνισε στα ίδια επίπεδα θα κυμαίνεται και η τιμή του γύρου.
 

Κέρκυρα

   Σταθερές παραμένουν οι τιμές της πώλησης της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, στην Κέρκυρα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα, οι όποιες ανακοινώσεις που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, δε φέρεται να αγγίζουν το νησί.

   Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης γνωστού ψητοπωλείου, Γιάννης Αρτέμης, η τιμής της «πίτας» κυμαίνεται σήμερα στο νησί από 2,40 έως 2,80 ευρώ και δε φαίνεται να διαφοροποιείται παρά την αύξηση που σημειώθηκε στην τιμή του χοιρινού κρέατος.

   «Τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρουμε σε συλλογικό επίπεδο, σε συνεδρίαση του Σωματείου Εστιατόρων-Ψητοπωλών της Κέρκυρας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση για αύξηση των τιμών. Εγώ προσωπικά δεν έχω την πρόθεση και δεν θα αυξήσω την τιμή της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, που σήμερα φτάνει τα 2,80 ευρώ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτέμης.


  1.    Για το θέμα συνεργάστηκαν οι: Εύη Σοφιανού, Ηλίας Κάνιστρας, Ράνια Μωραΐτη, Αντώνης Νομικός, Γιώργος Παλαμιώτης, Σπύρος Κουταβάς, Αποστόλης Ζώης, Ηλίας Σκυλλάκος, Ηλίας Παπαδημητρίου, Άννυ Ταπάσκου
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα δηλώσετε το σπίτι σας χωρίς λάθη

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα στα οποία διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πρέπει να αναγράψουν και στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι φορολογούμενοι


Η συμπλήρωση των στοιχείων των κατοικιών στις φορολογικές δηλώσεις είναι και φέτος υποχρεωτική. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) υπολογίζει, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, τα ποσά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες τις οποίες χρησιμοποίησαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Οι φορολογούμενοι πρέπει λοιπόν και φέτος να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις αναλυτικά στοιχεία για τις κατοικίες τους. Η αναγραφή των στοιχείων αυτών πρέπει να γίνει από κάθε φορολογούμενο στον πίνακα 5.1 του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1. Για τη συμπλήρωση του πίνακα αυτού ισχύουν οι ακόλουθες οδηγίες:

1) Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος όταν θα έρθει η ώρα να συμπληρώσει τον πίνακα 5.1 είναι να επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας (πρέπει να “κλικάρει” μέσα στο πλαίσιο αυτό) . Εφόσον επιλέξει το πλαίσιο αυτό, θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας της δήλωσης του Ε1, είτε της εικόνας του Ε9. Ο φορολογούμενος πρέπει πρώτα να επιλέξει μια από τις δύο εικόνες. Στη συνέχεια, από το νέο πίνακα που θα εμφανιστεί και θα περιέχει τα στοιχεία των ήδη δηλωθεισών κατοικιών, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει όποια ακίνητα χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του 2018 για τη διαμονή του και να τα χαρακτηρίσει ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα και λοιπές). Στη συνέχεια πρέπει να τα καταχωρήσει και τέλος να επιλέξει “Μεταφορά στη Δήλωση”, προκειμένου τα στοιχεία που δήλωσε να μεταφερθούν και να αποτυπωθούν στον πίνακα 5.1 της φορολογικής του δήλωσης.
Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλει να δηλώσει, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει “εισαγωγή νέου ακινήτου” και να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

2) Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2018, πρέπει, κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, να επιλέξει και πάλι το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Στη συνέχεια πρέπει να εισάγει τα στοιχεία της καινούργια κύριας κατοικίας, να την χαρακτηρίσει, να την καταχωρήσει και να επιλέξει “Μεταφορά στη δήλωση”. Τέλος, θα πρέπει να επιλέξει την προηγούμενη κύρια κατοικία και ξανά “Μεταφορά στη δήλωση”. Τα στοιχεία της προηγούμενης κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

3) Εάν κατά την επιλογή του κίτρινου πλαισίου στον πίνακα 5.1 εμφανιστούν 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να χαρακτηρίσει ως κύρια κατοικία μόνο το ακίνητο που έχει στην κατοχή του και ιδιοκατοικεί και στη συνέχεια να επιλεξει “Μεταφορά στη δήλωση”. Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν θα το χαρακτηρίσει, οπότε αυτό θα διαγραφεί.

4) Εάν ο φορολογούμενος θέλει να τροποποιήσει τα στοιχεία μιας κατοικίας του θα πρέπει πρώτα να επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, προκειμένου να εμφανιστεί ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων του. Επιλέγοντας τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν, μπορεί να τροποποιήσει τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να χαρακτηρίσει και πάλι ένα από αυτά ως κύρια κατοικία και τα υπόλοιπα ως δευτερεύουσες κατοικίες. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει “Μεταφορά στη Δήλωση” για να γίνουν δεκτά και να αποτυπωθούν στη δήλωσή του τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή έχει περιληφθεί στο Ε9.

5) Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά για κάθε κατοικία είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος. Τον αριθμό αυτόν ο φορολογούμενος μπορεί να τον αναζητήσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που τού αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Από τον αριθμό αυτό πρέπει να αναγράψει μόνο τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

6) Αν υπάρχει κάποια κατοικία που δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχε καταθέσει ο φορολογούμενος στη ΔΕΗ, τότε και πάλι πρέπει να δηλώσει τον Αριθμό Παροχής Ρεὐματος. Ο αριθμός αυτός μπορεί να βρεθεί αναγεγραμμένος σε παλιότερους λογαριασμούς που έχουν αποσταλεί στο φορολογούμενο. 
7) Αν κάποια κατοικία του φορολογούμενου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης, ο φορολογούμενος θα πρέπει στο πεδίο αναγραφής του Αριθμού Παροχής Ρεύματος να συμπληρώσει τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.

8) Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται ως κύρια κατοικία.

9) Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαμένει σε κατοικία μέχρι 200 τ.μ. που τού παραχωρήθηκε δωρεάν από κάποιο παιδί του ή από τους γονείς του, πρέπει να δηλώσει την κατοικία αυτή στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

10) Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαμένει σε ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία θα πρέπει και πάλι να συμπληρώσει τα στοιχεία της στον πίνακα 5.1. Ειδικότερα, αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα πρέπει να καταχωρήσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της κατοικίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να την χαρακτηρίσει ως “κύρια κατοικία” και, τέλος, να επιλέξει “Μεταφορά στη δήλωση”.
Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να “κλικάρει” τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία και στον πίνακα 6.12

11) Σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του 2018 διέμεινε σε ενοικιαζόμενη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία θα πρέπει, επίσης, να συμπληρώσει τα στοιχεία της κατοικίας αυτής στον πίνακα 5.1. Ειδικότερα, αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της δευτερεύουσας κατοικίας, θα πρέπει να καταχωρήσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της συγκεκριμένης κατοικίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να την χαρακτηρίσει ως “δευτερεύουσα κατοικία” και, τέλος, να επιλέξει “Μεταφορά στη δήλωση”. Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να “κλικάρει” τον κωδικό 207 ή 209. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 6.14, στον κωδικό 417 τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

money-money.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρή 69χρονη σε τροχαίο – Τους εγκατέλειψε ο οδηγός μαζί με το εγγονάκι της

Δημοσιεύτηκε

στις

Θρήνος και οργή μετά από τροχαίο δυστύχημα στη Σαντορίνη – Θύμα του τροχαίο ήταν μία 69χρονη, η οποία παρασύρθηκε από φορτηγό


Η άτυχη γυναίκα που έφερε βαριά τραύματα, κατέληξε μία μέρα μετά το δυστύχημα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Σύμφωνα με το cyclades24, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Μεσσαριά Θήρας, φορτηγό οδηγούμενο από 42χρονο ημεδαπό παρέσυρε και τραυμάτισε 69χρονη αλλοδαπή, η οποία συνόδευε το ανήλικο εγγονάκι της, εγκαταλείποντας το σημείο του ατυχήματος.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Θήρας και στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, όπου κατέληξε.

Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη. Από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας διενεργείται έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος, ενώ παράλληλα παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη