Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Σοκ στο στίβο: Παίρνουν πίσω το μετάλλιο της Δεβετζή στο Πεκίνο

Η επανεξέταση του δείγματός της από τους Ολυμπιακούς του 2008 έδειξε χρήση απαγορευμένων ουσιών και έτσι θα κληθεί να επιστρέψει το χάλκινο που κέρδισε στη διοργάνωση, όπως είχε συμβεί και για τη διάκρισή της στο Παγκόσμιο του 2007 στην Οζάκα


Η Πηγή Δεβετζή πανηγυρίζει το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Πεκίνο. Οκτώ χρόνια μετά καλείται να το επιστρέψει…

Η Πηγή Δεβετζή πανηγυρίζει το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Πεκίνο. Οκτώ χρόνια μετά καλείται να το επιστρέψει…

Ενα ακόμη άλμα της κρίθηκε… άκυρο. Ενα ακόμη μετάλλιό της χάνει τη λάμψη του και μάλιστα σε μία από τις υπέρτατες τιμές που γνώρισε η Χρυσοπηγή Δεβετζή ως άλτρια του τριπλούν: την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Πηγή Δεβετζή θα «παγώσει» ξανά, καθώς από την επανεξέταση δείγματος που είχε δώσει το 2008 βρέθηκε, από τα υψηλής ανάλυσης πλέον εργαστήρια, ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε λάβει απαγορευμένες ουσίες, κάτι που δεν είχε βρεθεί τότε. Κι αυτό μετά την αποκάλυψη, πριν από δέκα μήνες, ότι η 40χρονη Αλεξανδρουπολίτισσα είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2007 στην Οζάκα. Τώρα, λοιπόν, ήρθε ένα ακόμη άσχημο μαντάτο για εκείνη, σύμφωνα με ενημέρωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), καθώς διαπιστώθηκε το ίδιο και για το Πεκίνο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκρινε αυτήν τη φορά… άκυρο άλμα της, μετά την επανεξέταση δειγμάτων από τη διοργάνωση του Πεκίνου, που έγινε λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Το δείγμα της Πηγής Δεβετζή βρέθηκε θετικό, όπως είχε βρεθεί και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε γίνει ξανά με την ίδια μέθοδο -την κατάψυξη του δείγματος και τον επανέλεγχο ύστερα από οκτώ χρόνια- που είχε δώσει για το χάλκινο μετάλλιο που είχε κερδίσει στην Οζάκα.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε χάσει τον… βηματισμό της τα τελευταία χρόνια της πλούσιας σε διακρίσεις καριέρας της: Τον Μάιο του 2009, αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε από τους λεγόμενους «ιπτάμενους» γιατρούς για έλεγχο σε προπονητικό κάμπινγκ στη Γιάλτα της Ουκρανίας. Τότε, με την αιτιολογία ότι ουσιαστικά είχε κρεμάσει τα παπούτσια της, δεν τιμωρήθηκε ούτε από την IAAF. Τον Δεκέμβριο του 2010, όμως, αποφάσισε να επανέλθει στους στίβους, χωρίς προηγουμένως, ως όφειλε, να ενημερώσει σχετικά την IAAF, η οποία μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, της επέβαλε την (προβλεπόμενη από τους κανονισμούς) τιμωρία του διετούς αποκλεισμού.

Η Πηγή Δεβετζή, κοιτώντας τα δώδεκα μετάλλια που κατέκτησε στο τριπλούν (κατά βάση) και στο μήκος, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού και Ανοιχτού Στίβου, Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Μεσογειακούς Αγώνες και τελικούς γκραν πρι της IAAF, το στάδιο στην πόλη της που φέρει το όνομά της και την οδό «Πηγής Δεβετζή», που ονόμασε προς τιμήν της ο δήμος Αχαρνών, πέρασε πέντε χρόνια ικανοποίησης για την καριέρα της και απόλυτης ηρεμίας, μέχρι που εμφανίστηκε ο εφιάλτης των επανελέγχων.

Ο νέος κανονισμός

Εκείνοι που εφαρμόζονται, βάσει του νέου κανονισμού της ΔΟΕ, που επιβάλλει όλα τα δείγματα ούρων και αίματος από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, θετικά και αρνητικά, να ψύχονται, να παραμένουν στην κατάψυξη για οκτώ χρόνια και μετά να τίθενται για νέα (και με πιο ασφαλή αποτελέσματα) ανάλυση. Οκτώ χρόνια έπειτα από την παρουσία της Πηγής Δεβετζή στο βάθρο των νικητών ήρθε το απόλυτο σοκ. Τώρα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια καλείται να επιστρέψει ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο: Υστερα από εκείνο που κέρδισε το 2007 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα, με επίδοση 15,04 μ., πρέπει να γυρίσει πίσω και το μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 με άλμα 15,23 μ.

Η Ελληνίδα άλτρια, που είχε αμφισβητήσει και τη διαδικασία που την έδειξε να έχει πάρει απαγορευμένες ουσίες στην Οζάκα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει έλεγχο και του δεύτερου δείγματος, με τις πιθανότητες, όμως, να μην είναι με το μέρος της, ενώ δεν αποκλείεται να προσφύγει και στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης.
Σίγουρα, πάντως, η Αλεξανδρουπολίτισσα άλτρια θα ακολουθήσει τη νομική οδό που είχε επιλέξει και η Φανή Χαλκιά, που επίσης είχε βρεθεί στην ίδια με εκείνη θέση: Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400μ. μετ’ εμποδίων, που είχε βρεθεί θετική στην ουσία μεθυλτριενολόνη, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τον περασμένο Φεβρουάριο αθωώθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για χρήση απαγορευμένων ουσιών, το οποίο έκρινε πως είχε πέσει θύμα κυκλώματος που διακινούσε νοθευμένα σκευάσματα.

Μετά τα γήπεδα

Ο αθλητισμός μπορεί να τελείωσε ξαφνικά και σίγουρα όχι με τον τρόπο που ανέμενε η 40χρονη Αλεξανδρουπολίτισσα, η οποία από τα πέντε της χρόνια ήταν μέσα στα γήπεδα, αφού ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική, το βόλεϊ, το χάντμπολ και τον στίβο, αλλά όχι και η ζωή. Χώρισε προ εξαετίας από το σύζυγό της, Γιώργο Πούλο, έχασε τον πατέρα της δύο χρόνια μετά, αλλά εκείνη συνεχίζει να αγωνίζεται σε άλλους στίβους.

Εχει συμμετάσχει σε fashion show των οίκων μόδας «Nikos-Takis» και Βασίλειου Κωστέτσου, στην παιδική θεατρική παράσταση «Ο γρίφος της ενέργειας», έχει πάρει μέρος στο «Dancing with the stars» και στο «Wipe out», έγινε πρέσβειρα των παιδικών χωριών SOS, απέκτησε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην ιδιαίτερη πατρίδα της, έγινε αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Η ουσία για εκείνη είναι να βρίσκεται πάντα ψηλά. Μόνιμα στην κορυφή…

‘Αμφισβητώ τον ελεγχο’

«Το 2007 πέρασα από έλεγχο ντόπινγκ και ήταν αρνητικός. Πώς γίνεται τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, να βγαίνω θετική; Εγώ ποτέ δεν έπαιρνα απαγορευμένες ουσίες. Αμφισβητώ τη διαδικασία» είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο η Πηγή Δεβετζή, μετά τα κακά μαντάτα για την Οζάκα.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά