Connect with us

ΘΕΜΑ

Στα 200 εκ. ευρώ οι ζημιές στην Κρήτη από την θεομηνία

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του είπε ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να υπερβεί τα 200 εκ. ευρώ


Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα πέντε θύματα της θεομηνίας που έπληξε, ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης για το 2018. Παράλληλα ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του είπε ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να υπερβεί τα 200 εκ. ευρώ.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην καταστροφική θεομηνία που έπληξε το νησί, ενώ για το θέμα της απόδοσης ευθυνών όσον αφορά την περίπτωση των πνιγμών στον «Γεροπόταμο» του Δήμου Φαιστού, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως επεσήμανε, είχε εγκρίνει για τη δημιουργία υποδομής δύο χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού η μία το 2017 και η άλλη το 2018 συνολικού ύψους 660.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης παράλληλα, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πρόσφατη θεομηνία ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών όπου πραγματικά αυτές ανήκουν.
Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη θεομηνία επισημαίνοντας ότι ο Καθηγητής γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας , την παρομοιάζει με αυτή που έπληξε την Ινδονησία.
«Η σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2018, βρίσκει την Κρήτη χτυπημένη από μια πρωτοφανή κακοκαιρία. Ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων, που ακόμα και οι επιστήμονες, αλλά και οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, δηλώνουν έκπληκτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Παράλληλα επεσήμανε πως οι συνέπειες που άφησε πίσω της η κατακλυσμιαία βροχή, που έσπασε πανευρωπαϊκό ρεκόρ, είναι μεγάλες. Υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε κατοικίες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ανέφερε ακόμα πως «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης σε άμεσο συντονισμό με τα αρμόδια Υπουργεία, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Δήμους, τα Συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας, πράξαμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή αλλά και για να περιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε όσο πιο άμεσα τα προβλήματα».

Οι ζημιές

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι οι εκτιμώμενες καταστροφές από την πρωτόγνωρη θεομηνία μπορεί να φτάσουν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες δρομολόγησης αιτήματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Περιφερειάρχης στο θέμα των άμεσων ενεργειών ανέφερε, ότι, έχουν έλθει στη Περιφέρεια 12 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην ΠΕ Χανίων και αναμένονται 5 εκ. ευρώ για το Ρέθυμνο. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση των 15 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ αλλά και στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, και την συνεργασία Υπουργείων, Δήμων, Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντών κ.α. τους οποίους και ευχαρίστησε.

«Όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός- είπε ο κ. Αρναουτάκης- την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο θα έρθει στην Κρήτη για να δείξει την τελική χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο και πάνω σε αυτή τη μελέτη που αυτή ήταν και δική μας πρόταση εξαρχής. Περιμένουμε λοιπόν για την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και από ότι έχω ενημερωθεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα να είναι ο ίδιος Υπουργός εδώ να την παρουσιάσει».

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με αρκετά έργα τα οποία δυστυχώς δεν είχαν δημοπρατηθεί το 2017 λόγω του νόμου 4412 που άλλαξε 250 φορές. Ωστόσο πάρα πολύ σημαντικά έργα στην οδική ασφάλεια έρχονται να ξεκινήσουν άμεσα όπως είναι τα 35 εκατομμύρια για το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης ο κόμβος στους Κουνάβους, του Αρκαλοχωρίου, ο Αγιοβασιλιώτικος δρόμος, στα Τοπόλια επίσης άλλος ένας δρόμος προς Σητεία κ.α. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα έργα μαζί με τους βιολογικούς που γίνονται συν τις εγκρίσεις που έχουνε γίνει με την ολοκλήρωση των μελετών από πλευράς της Περιφέρειας μαζί με τον ΕΣΔΑΚ και τον ΦΟΣΔΑ Πεδιάδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η επόμενη τριετία θα βρει την Κρήτη με ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» όπου θα είναι ζηλευτό για πάρα πολλές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Γιατί θα έχουν επιλυθεί τα θέματα της διαχείρισης και των στερεών και των υγρών αποβλήτων».

Ευχαριστίες

Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί από την πρώτη μέρα επικοινώνησε μαζί μας να δηλώσει τη συμπαράστασή και όπου χρειάζεται να βοηθήσει. Επίσης πρέπει να πω ότι όλα αυτά που ανέφερα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν γίνει, άρα οφείλονται ευχαριστίες και στα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών Ανάπτυξης, Άμυνας, Εσωτερικών, που έχει δώσει χρηματοδοτήσεις στους δήμους άμεσα για να γίνουν τα πρώτα έργα, ειδικά των αποκαταστάσεων».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook