Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Στα 3.000.000 ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα τρία εκατομμύρια ευρώ ορίζεται το ύψος της τιμής εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης


Δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) -που είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού- ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης.

Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ αφορά την τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), που ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, εφόσον προχωρήσει η δημοπράτηση τεσσάρων αδειών το κράτος θα εισπράξει 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ποσό βέβαια σαφώς μικρότερο από τα 350 εκ ευρώ που υπολόγιζε πριν από ένα χρόνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην περίφημη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Όπως πάντως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα είναι η πρώτη φορά που θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και οι καναλάρχες θα πληρώσουν για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων.

Η ΚΥΑ για την τιμή εκκίνησης είναι η τελευταία από τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο ν.4339/15 πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Εχουν προηγηθεί οι άλλες δύο:

α) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη ΓΓΕΕ

β) ΚΥΑ των Υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππά, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια τα οποία θα αδειοδοτηθούν.

Επόμενο βήμα είναι η -εντός των ημερών- δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού προς δημόσια διαβούλευση.

Με την έκδοση της ΚΥΑ για την τιμή εκκίνησης, η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία, ώστε πράγματι το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού να δημοσιευθεί μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο News247 και όπως επιβεβαίωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ειδικότερα ότι έως την Παρασκευή θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει επτά ημέρες και στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις, θα δοθεί προθεσμία 40-45 ημερών για την κατάθεση φακέλων. Ακολούθως θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια και θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων.

‘Οπως είχε γράψει το News247, τις υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικές άδειες, θα αναλάβει να ελέγξει διεθνής ελεγκτικός οίκος ή κοινοπραξία, που θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά