Connect with us

ΘΕΜΑ

Στα ύψη οι τιμές των κηπευτικών λόγω του χιονιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πέρασμα του χιονιά από την Κρήτη, αφήνει πίσω του προβλήματα, αλλά και νέα δεδομένα σε τομείς, όπως στον πρωτογενή και στην καλλιέργεια των κηπευτικών


Η πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κηπευτικών είναι μια από τις βασικές αγροτικές ενασχολήσεις, έχει επιφέρει συνέπειες στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην αγορά του εξωτερικού, όπου σημειώνονται εξαγωγές προϊόντων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ύπαιθρο, έχουν σαν αποτέλεσμα τα φυτά να τίθενται σε μια μερική αναστολή της λειτουργίας ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών τους.

Έτσι η διαδικασία αυτή καθυστερεί και ολοκληρώνεται μέρες μετά από ότι όταν η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα φανεί και αν οι καλλιέργειες «χτυπηθούν» από τον παγετό.

Αυτό θα συμβεί αν η θερμοκρασία αγγίξει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, όπως και έγινε στο Τυμπάκι για παράδειγμα, όπου ο υδράργυρος στη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να επιφέρει την καταστροφή των φυτών. Με τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται φυσιολογικό επακόλουθο να υπάρχει μείωση στην παραγωγή κηπευτικών, τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης.

Έτσι οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές κατά κύριο λόγο, διακινούνται στην αγορά με τιμές αυξημένες . Ενδεικτικές είναι οι τιμές που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ορφανουδάκης. Οι ντομάτες έχουν τιμή 0,75 -0,80 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές κέρατο 1.70 -1.90, οι πράσινες πιπεριές 1,10 ευρώ το κιλό, οι Φλωρίνης 1,30 ευρώ το κιλό και οι μελιτζάνες 1.50 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα σε συσκευαστήρια της νοτιοανατολικής Κρήτης, τα αγγούρια έχουν φτάσει σχεδόν τα 2 ευρώ κάνοντας τους παραγωγούς να ικανοποιούνται από αυτή την εξέλιξη.

ekriti.gr

ΕΛΛΑΔΑ

Από την Παρασκευή θα είναι διαθέσιμο το μηχανογραφικό δελτίο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προθεσμία τελικής οριστικοποίησης του μηχανογραφικού έχει οριστεί η 15η Ιουλίου


Από αύριο θα μπορούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό από το λύκειό τους, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν το φετινό μηχανογραφικό.

Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους από αύριο και μετά, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό

Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί, δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Πού χρειάζεται προσοχή

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους.
Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποζημιώσεις 5,4 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε κτηνοτρόφους

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018


Αύριο Παρασκευή θα πληρωθούν αποζημιώσεις ύψους 5,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ. Πιο συγκεκριμένα, θα καταβληθούν 5.366.500,74 ευρώ σε 5.457 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με την πληρωμή να αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.

Σημειώνεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

Τα ποσά ανά νομό στην Κρήτη:

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 151.790,65

ΛΑΣΙΘΙΟΥ 5.533,27

ΡΕΘΥΜΝΗΣ 17.167,56

ΧΑΝΙΩΝ 181.254,80

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

«Άγιο» είχε οδηγός μετά από βουτιά σε γκρεμό 40 μέτρων

Δημοσιεύτηκε

στις

Όλοι μιλάνε για ένα θαύμα!


Άγιο είχε ένας οδηγός μετά από ένα πραγματικά επικίνδυνο τροχαίο που σημειώθηκε στην Ανατολή με ένα οδηγό να πέφτει σε γκρεμό 40 μέτρων.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr, το περιστατικό έγινε πριν από τρεις μέρες κάτω από άγνωστες συνθήκες, με ένα οδηγό να χάνει τον έλεγχο του οχήματος και να πέφτει στο γκρεμό κοντά στην κοινότητα της Ανατολής, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σχεδόν καθόλου, και να μένουν μόνο σοβαρές υλικές ζημιές στο όχημα.

Το όχημα όπως φαίνεται και στο βίντεο ανασύρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από γερανό.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη