Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές της Κρήτης όπως τα Ανώγεια και Οροπέδιο με την χιονόπτωση να συνεχίζεται και τα προβλήματα να … αυξανονται με γεωμετρική πρόοδο. Απο νωρίς το πρωί τα εκχιονιστικά  μηχανήματα πραγματοποιούν … αγώνα δρόμου προκειμένου να διαρητήσουν ανοιχτούς τους δρόμους σε διαφορες περιοχές του νησιούκαθώς λόγω της κακοκαιρίας καταγράφονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία και στους τέσσερις νομούς. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού τα ακραια καιρικά φαινόμενα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια από αργά το απόγευμα αναμένεται να εξασθενίσουν.

Ανώγεια – Οροπέδιο

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Σμπώκο το χιόνι έχει φτάσει τους 10 με 15 πόντους ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται. Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους στην περιοχή ενώ μετά από 10 ώρες διακοπή το ρεύμα επανήλθε στο κέντρο υγείας Ανωγείων.

Την ίδια ώρα 40 εκατοστά έχει φτάσει, σε μερικά σημεία, το χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου, με την περιοχή να επιστρέφει στη “γνώριμη”, αλλά και με προβλήματα, εικόνα στα λευκά, καθώς η χιονόπτωση ξεκίνησε από τη νύχτα.

xionia_stin_kriti1

Ηράκλειο

Χιόνι πέφτει σε Ασίτες και Πυργού όπου τα εκχιονιστικά δουλεύουν “στο φουλ” για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Κλειστός είναι ο δρόμος προς τη Μεσαρά, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Αγία Βαρβάρα προς τα Μούλια, όπου μηχανήματα ανοίγουν το δρόμο. Με αντιολισθητικές αλυσίδες μόνο, είναι εφικτή η κίνηση στη Βιάννο προς Αμιρά, στο Κράσι προς την Κερά και από Αστυράκι προς τα Ανώγεια. Ωστόσο και περιοχές κοντά στο Ηράκλειο, όπως οι Αρχάνες και … οι Βασιλειές, “ντύνονται” στα λευκά, αν και δεν εκφράζονται ανησυχίες για αποκλεισμό.

Τεράστια κύματα, που “χτυπούν” το φρούριο του Κούλε συγκεντρώνουν τα βλέμματα των διερχόμενων οδηγών, που στέκονται και παρατηρούν το θέαμα… Εν τω μεταξύ, οι άνεμοι σκόρπισαν στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου σκουπίδια, έριξαν και μετέφεραν κάδους στη μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννη Τζανοκωστάκη που αυτή την ώρα συναντάται με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηρακλείου, χιόνι στην Κρήτη πέφτει στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πάνω από τα 700 μ. με το χιόνι, ωστόσο, να μην υπερβαίνει τα 10 εκατοστά. Με δεδομένο ότι αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων ως το μεσημέρι, η υπηρεσία τηρεί στάση αναμονής και καλεί τους πολίτες να μην προχωρούν στα ορεινά χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Καθησυχαστική είναι η κατάσταση στο Δρακουλιάρη ποταμό, καθώς η στάθμη του, από χθες, είχε πέσει χαμηλά, εικόνα που παρέμεινε ίδια και σήμερα το πρωί. Προβλήματα καταγράφονται, στο Ηράκλειο, κυρίως σε σχέση με πτώσεις δέντρων λόγω των ανέμων, περιπτώσεις που διαχειρίζεται η Πυροσβεστική και οι δήμοι.

xionia_stin_kriti2

xionia_stin_kriti3

 

Ρέθυμνο

Συνεχίζεται και στο Ρέθυμνο η επέλαση του χιονιά. Στα λευκά έχουν “ντυθεί” από χθες οι ορεινές περιοχές των δήμων Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και τα Ανώγεια. Τα μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς όλους τους δρόμους. Το πρωί χρειάστηκε να επέμβουν σε Ροδάκινο, Μυριοκέφαλα και Αργυρούπολη αλλά και στο τμήμα Γερακαρίου – Σπηλίου. Χθες το βράδυ σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο δήμο Ανωγείων, προβλήματα τα οποία αποκαταστάθηκαν στις 10.00 περίπου σήμερα το πρωί.

xionia_stin_kriti4

Χανιά

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα της κακοκαιρίας, που πλήττει για τρίτη ημέρα και τη δυτική Κρήτη.

Τις πληγές του μετρά ο δήμος Χανίων μετά και την χθεσινή θεομηνία που προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε όλο το παραλιακό μέτωπο από την Αγία Μαρίνα μέχρι και το Ακρωτήρι σύμφωνα με το zarpa.gr.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο Καλαμάκι και ειδικά από τα πρώτα φανάρια της περιοχής καθώς υπάρχει κατολίσθηση σε σημεία του παραλιακού μετώπου μέχρι και την γνωστή Κακιά Στροφή. Επίσης μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη μανία της θάλασσας και στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, όπου τα κύματα ξεκόλλησαν πλάκες από την παραλιακή ζώνη, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές κατά μήκος του λιμενοβραχίονια πίσω από τον Φάρο.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και οι καταστροφές που έχουν υποστεί και τα καταστήματα του παραλιακού μετώπου. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην παραία της Νέας Χώρας. Η ένταση των κυμάτων που μετέφερε την παραλία στο οδόστρωμα στην Ακτή Παπανικολή έχει ξηλώσει υδραυλικές εγκαταστάσεις, πύργους ναυαγοσωστών, ντουζιέρες …

Επίσης προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Κυριακής, αλλά και στην περιοχή του Σταυρού όπου έχει αποκολληθεί τμήμα της προβλήτας. Τις ζημιές καταγράφουν ήδη οι υπηρεσίας του δήμου Χανίων που βρίσκονται όλες αυτές τις ώρες επί ποδός για να αντιμετωπίσουν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα.

Αποκλεισμένοι δρόμοι

Με προβλήματα σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου συνεχίζεται και σήμερα η δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας που πλήττει από την Δευτέρα το βράδυ τα Χανιά. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος που είναι κλειστός εξαιτίας της χιονόπτωσης, γίνονται στ Ασκύφου των Χανίων καθώς και στον δρόμο προς τον Ομαλό.

Επίσης πρόβλημα που πάντως αντιμετωπίζεται υπάρχει και στο Ελος. Τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές και σε συνεργασία με τους δήμους γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να ανοίξουν οι δρόμοι

kakokairia_stin_kriti1

 

Χωρίς ρεύμα

Χωρίς ρεύμα παραμένουν από τα ξημερώματα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας περιοχές του δήμου Κανδάνου Σελίνου , από το Ροδοβάνι μέχρι την Αγία Ειρήνη καθώς και άλλες περιοχές του Δυτικού Σελίνου. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αν και οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες ενώ σε αρκετά σημεία των παραπάνω περιοχών είναι εξαιρετικά δύσκολη και η πρόσβαση εξαιτίας της χιονόπτωσης. Προβλήματα προέκυψαν και σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά, συγκεκριμένα στο κέντρο αλλά και στον Πάνω Πλατανιά, όπου το ρεύμα κόπηκε στις 2.30 τα ξημερώματα και επανήλθε στις 7.30 το πρωί.

Κλειστά σχολεία 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Έτσι σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ποντικάκη, κλειστά είναι σήμερα όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στον δήμο Σφακίων.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στην Κάνδανο, στο Ροδοβάνι, στο Έλος και στην Ασή Γωνιά.

 

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Ακυρώθηκαν πτήσεις των 06.40 και 09.50 από το αεροδρόμιο Ηρακλείου για Αθήνα, με τους επιβάτες να βρίσκονται σε αναμονή, για ύφεση των ανέμων προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν. Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων λόγω των θυελλωδών ανέμων. Δεμένα είναι τα πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και στη Σούδα Χανίων.

kakokairia_stin_kriti

kakokairia_stin_kriti3

Πηγή : cretalive.gr