Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Στη Χαλασοκεφάλα ο Ορειβατικός Μοιρών

Στη ΧΑΛΑΣΟΚΕΦΑΛΑ (υψ1922μ) του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών


Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 μια μικρή ευέλικτη ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών (11 άτομα) με αρχηγό τον Παυλίδη Αποστόλη, από τη θέση Ποροσώμαρο (υψ1320μ) ανηφορίσαμε για την κορφή της Χαλασοκεφάλας (υψ1922μ).

Η ανάβαση ήταν πολύ δύσκολη, απαιτητική με μεγάλη ανωφέρεια, έλλειψη μονοπατιού, μυτερές, πέτρες και σε πολλά σημεία σαθρό (τσαχαλιάς) έδαφος.

Στην αρχή υπάρχουν πρίνοι, σφεντάμια, πεύκα και κυπαρίσσια ενώ μετά το δασόριο, χαμωτοί κέδροι, κεντούκλες (αστράγαλοι και λουτσές (βερβερίς). Κάναμε πολλές αλλά μικρές στάσεις.

Λίγο πριν την κορφή ομαλοποιείται κάπως το έδαφος, ενώ κατά μήκος της κορυφογραμμής σχηματίζονται αρκετές δολίνες, οι βοσκοί τις λένε βοθριά.

Η θέα από την κορφή ήταν θεαματική για αχόρταγο μάτι, που σάρωνε τις βουνοκορφές του Ψηλορείτη, το οροπέδιο της Νίδας, τον Σκίνακα, τις δασωμένες χαράδρες, το πρινόδασος του Ρούβα, τον κάμπο της Μεσαράς και τα Αστερούσια όρη.

Εκεί πάνω ηρεμίσαμε, γίναμε ένα με το βουνό και μην ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία.

Στις 17 Ιανουαρίου 1942 ένα γερμανικό αεροπλάνο προερχόμενο από Μάλεμε με προορισμό το Καστέλλι Πεδιάδας, λόγω βλάβης έκανε αναγκαστική προσγείωση στη χιονισμένη νότια πλευρά της Χαλασοκεφάλας λίγο πριν την κορφή.

Από το τριμελές πλήρωμα σώθηκε μόνο ο πιλότος, ο οποίος ακολούθησε δυτική κατεύθυνση και βρέθηκε στη θέση «Ντούσκα» του Ψηλορείτη. Εκεί τον συνάντησαν πέντε κυνηγοί από τα Ζωνιανά μεταξύ των οποίων ο Αναστάσιος Παρασύρης ή Κάτης. Διαπίστωσαν, ότι έφερε πολύ σοβαρά τραύματα και χρειάζονταν άμεση περίθαλψη. Κυριάρχησαν τα φιλανθρωπικά των αισθήματα παρά το ότι, ήταν εχθρός τον μετέφεραν στα Ζωνιανά στο σπίτι του Προέδρου Γιώργη Παρασύρη ή Αναστογιώργη.

Ο Προέδρος ειδοποίησε τους γερμανούς μέσω της Χωροφυλακής, οι οποίοι μετέβησαν στα Ζωνιανά. Ο γιατρός του περιποιήθηκε τα τραύματα του, αλλά διαπίστωσε, ότι η κατάσταση της υγείας του αεροπόρου δεν επέτρεπε την άμεση μετακίνηση του και τον άφησαν στο σπίτι του Προέδρου. Μετά παρέλευση ορισμένων ημερών τον μετέφεραν οι γερμανοί στο Νοσοκομείο. Φεύγοντας οι γερμανοί του πρόσφεραν χρήματα και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά τα αρνήθηκε. (Πηγές: Γιώργης Καλογεράκης εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 12-11-2018).

Ο Ψηλορείτης προσφέρεται σε όλους εκείνους που έχουν αγάπη για το βουνό και αναζητούν παρθένα τοπία. Το φυσικό περιβάλλον, οι γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του βουνού ευνοούν τις ορειβατικές και σπηλαιολογικές αναζητήσεις. Δίνεται επομένως η ευκαιρία, να θαυμάσουν οι επισκέπτες τη μεγαλοπρέπεια και τη μαγεία του βουνού.

Η επιστροφή ήταν εξ ίσου δύσκολη και απαιτούσε μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ατυχήματος. Ο καιρός ήταν δροσερός και ευνοούσε την ορειβασία μας.

Διανύσαμε συνολικά 9.700 χιλιόμετρα και μας πήρε δυόμιση ώρες για την ανάβαση και μιάμιση ώρα για την κατάβαση.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Αίσια έκβαση στην επιχείριση διάσωσης στον Ψηλορείτη Εντοπίστηκε περίπου στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου ο τουρίστας που είχε χαθεί από το πρωί...

Themata

Πως ‘λλάζεις γνώμη, είσαι κακός, πολλοί σε λένε Γδάρτη μα ότι και αν πουν την Άνοιξη, εσύ θα φέρεις Μάρτη! Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που έπεσαν και υπό...

Themata

Γράφει για την ΑΝΩΓΗ, ο Μανόλης Καλλέργης “Μπραγκάρος” “Άσπρισες Ψηλορείτη μου και στοίβιασες τα χιόνια, να ξεμαυρίσει το χωριό, που εκάψανε πριν χρόνια. ========================================...

Themata

Ενα λευκό- μαγευτικό τοπίο “ζωγράφισε”  ο “Λέανδρος” στα ψηλά πατώματα του Ψηλορείτη, δημιουργώντας όμορφες εικόνες Η χιονόπτωση ουσιαστικά είναι από το σημείο “Στρογγυλός Αρόλιθος”...