Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το σκάνδαλο της Novartis

Δημοσιεύτηκε

στις

Με διαφωνία για το αν οι κάλπες θα είναι μία ή δέκα, ξεκίνησε στις 9.20 η ολοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Novartis


Λίγο πριν από το μεσημέρι, η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Επίσης, έγινε γνωστό, ότι δεν θα αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ από τη Βουλή. Οταν θα εκφωνούνται τα ονόματα τους προκειμένου να ψηφίσουν για την παραπομπή των δέκα πολιτικών, δεν θα ψηφίζουν και θα διευκρινίζουν ότι δεν νομιμοποιούν τη διαδικασία.

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, για τον οποίο η Βουλή αποφασίζει σήμερα αν θα παραπεμφθεί σε Προανακριτική για το θέμα της Novartis.

«Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της ΤτΕ», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας:

«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Σε σχέση με την πρόταση για την άσκηση δίωξης που με αφορά: Προτείνω να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, που θα το εξετάσει και θα το στείλει στην Ολομέλεια». Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του «για τις επιθέσεις που υφίσταται».

Ο κύκλος ομιλιών «άνοιξε» με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκπροσώπου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ ακολουθούν οι ομιλίες 16 βουλευτών. Επίσης, θα μιλήσουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον λόγο θα λάβουν οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα το οποίο θα αναγνωστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Αβραμόπουλος στο υπόμνημά του -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρει ότι κατέθεσε στον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους». Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει πως μόνο έτσι πρέπει προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», όπως υποθέτει, ενώπιον της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Η Βουλή κάνει ό,τι λέει το σύνταγμα γι αυτό φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να εξετάσει αν συντρέχουν, ή όχι, οι λόγοι σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα για την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα ξεπλύματος, δωροδοκίας ή δωροληψίας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας στις διαδικαστικές ενστάσεις που έθεσαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε «τεχνάσματα, προκειμένου η Βουλή να μην ασχοληθεί με την ουσία του σκανδάλου». «Πρωθυπουργός, όμως, να μηνύει πρωθυπουργό είναι σπάνιο και το αντιμετωπίζουμε ως γραφικό. Είναι ανατριχιαστικό. Εδώ δεν έχουμε απλή παρέμβαση, αλλά τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης για να μην ασκήσει τα καθήκοντα της» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική και για το «μπούλινγκ», που -όπως είπε- δέχονται οι μάρτυρες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, που υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι».

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο βουλευτής του κινήματος αλλαγής Θόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι «η σκευωρία στήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με εκτελεστικούς βραχίονες, υπουργούς και ολίγιστους δικαστές». Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η κυβερνητική πρόταση είναι άκυρη. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα προκαταρκτική επιτροπή με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων ένα νέο ’89», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επανέλαβε ότι είναι υπέρ της σύστασης της επιτροπής, ενώ τόνισε ότι υπάρχει «ζήτημα και με τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Γιατί δεν ήρθαν από την πρώτη στιγμή στη Βουλή αμελητί οι καταθέσεις; Γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει ο κ.Φρουζής;», τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση, «ώστε η υπόθεση να πάει μέχρι τέλος και να μην αποτελέσει άλλοθι αυτή η Επιτροπή για ξέπλυμα».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης τόνισε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση επιτροπής «πάσχει σε πολλά σημεία, αφού οι κατηγορίες δεν δείχνουν τεκμηριωμένες και μάρτυρες φέρονται να προχωρούν σε εκτίμηση μίζας κατά προσέγγιση αναλόγως του ύψους της παραγγελίας. Τέτοιες πρακτικές αποτελούν ξεπεσμό των δημοκρατικών αρχών». Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη την πρακτική των 10 καλπών και έωλο το κατηγορητήριο».

Για υποκρισία κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. ««Ακούμε για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Εμείς δεν λέμε άλλα τώρα και άλλα τότε. Αλλά κάτι έχουν να φοβηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος κάηκε με το αυτοκίνητό του. Ο Ν.Τσ. πήγε να αυτοκτονήσει, άλλοι δύο μάρτυρες δέχονται απειλές και έχουν καεί τα αυτοκίνητά τους».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook