Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στήλη με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απαγωγή του Κράιπε

Δημοσιεύτηκε

στις

Έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων της στήλης με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε στην διακλάδωση Πατσιδών


Παρουσία πλήθους κόσμου τίμησαν σήμερα τους ήρωες Κρητικούς που συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε, στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων της στήλης με τα ονόματα τους.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων της στήλης με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε στην διακλάδωση Πατσιδών παρευρέθηκε και ο Γραμματέας της Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα την ηρωική πράξη των αγωνιστών που συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Διοικητή της Κρήτης, Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, τον Απρίλιο του 1944.
Στην επιτυχία της απαγωγής, συμμετείχαν και συντοπίτες μας, που με την πράξη τους αυτή, πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας έδωσαν σαφές μήνυμα θάρρους, ανυπακοής και αγωνιστικότητας στους Γερμανούς κατακτητές.
H σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που αντιμετώπισαν τη θηριωδία και την αγριότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, καθώς και τα αντίποινα του ναζιστικού ολοκληρωτισμού.
Τιμούμε τον ηρωισμό των γενναίων συντοπιτών μας, υποκλινόμαστε στην μνήμη τους και κρατούμε άσβεστη την ιερή παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν».
Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις, κατέθεσε στεφάνι και έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Κυρίες και κύριοι,

Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε αποτελεί μια κορυφαία πράξη Αντίστασης στον αγώνα των λαών ενάντια στον φασισμό.

Μέχρι και σήμερα,  ο μυθιστορηματικός και ταυτόχρονα άκρως αληθινός χαρακτήρας της απαγωγής γοητεύει, διδάσκει και συγκινεί.

Η τιμητική στήλη, εδώ στο ιστορικό σημείο της απαγωγής, φέρει – και δικαίως –  το όνομα κάθε ήρωα που η συμμετοχή του συνέβαλε  τελικά στο «τσάκισμα» του ηθικού των Γερμανών και στην οργή του Χίτλερ, και που αναπτέρωσε το φρόνημα των λαών που μάχονταν ενάντια στους Ναζί.

Σήμερα δεν τιμούμε το ίδιο το γεγονός, αλλά τα πρόσωπα πίσω από το γεγονός.

Το αστείρευτο πείσμα, η ισχυρή θέληση, η αποφασιστικότητα, η γενναιότητα, η χειρουργική ακρίβεια στην κατάστρωση του σχεδίου, η προσωπική και συλλογική υπέρβαση, αλλά και η ακλόνητη πίστη πως τίποτε δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται με αγώνες, συνδέουν νοητά όλα τα πρόσωπα μεταξύ τους.

Η τιμητική στήλη είναι ιστορικός και ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι σ’ εκείνους τους ήρωες που πίστεψαν, τόλμησαν και διεκπεραίωσαν με επιτυχία το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Η τιμητική αυτή στήλη ανήκει όμως και στους αναρίθμητους ανώνυμους Κρητικούς που με ρίσκο ζωής υποστήριξαν και συνέδραμαν στην ιστορική απαγωγή σε όλα τα στάδια μέχρι και την διαφυγή των απαγωγέων και του Στρατηγού Κράιπε στη Μέση Ανατολή.

Η τιμητική αυτή στήλη, γραμμένη τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ξεπερνά τα όρια της Κρήτης και αφορά κάθε ήρωα που δίνει τον αγώνα για μια Πατρίδα με ελευθερία, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.»

Στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου βρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών που συνεργάστηκαν για το ιστορικό αυτό γεγονός. Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο κ. Βαρδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράϊπε στην Κρήτη από Βρετανούς και κρητικούς αντιστασιακούς  στις 26 Απριλίου του 1944 λίγους μήνες πριν από τη λήξη του πολέμου αποτελεί άλλη μια ιστορική στιγμή του αντιστασιακού αγώνα.  Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο Στάνλεϊ Μος μαζί με τους κρητικούς αγωνιστές έγραψαν μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία της αντίστασης του τόπου μας απέναντι στο φασισμό.  

Τους πρωταγωνιστές ήρωες  Ηλία Αθανασάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Παύλο Ζωγραφιστό, Αντώνη Ζωιδάκη, Νίκο Κόμη, Αντώνη Παπαλεωνίδα,  Μανώλη Πατεράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Δημήτρη Τζατζά, Γιώργο Τυράκη, Δημήτρη Τζατζά, Γρηγόρη Χναράκη, αλλά και όλους τους κρητικούς και κρητικές που αψηφώντας το θάνατο και τα αντίποινα των κατακτητών βοήθησαν στην επιτυχία του εγχειρήματος της απαγωγής. Χρέος μας η απόδοση τιμής και η διατήρηση της μνήμης των αγώνων των προγόνων μας.»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρες Φωτογραφίας: Ο Νίκος Κικάκης στο «Πολύκεντρο Νεολαίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας


Την πορεία και το φωτογραφικό έργο του Νίκου Κικάκη παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου,  στην πέμπτη κατά σειράν εκδήλωση  που οργανώνει με στόχο την ανάδειξη  καλλιτεχνών φωτογράφων της Κρήτης.

Ο Νίκος Κικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972. Ασχολείται ενεργά και συνειδητά με την φωτογραφία από το 1999 και είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης από το 2013. Έχει κερδίσει 45 μετάλλια σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας,ενώ σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό διακρίθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος στην κατηγορία  «photojournalism».

Είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλλιτεχνών φωτογράφων FIAP και GPU. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019»

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης


Η Ομάδα Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα των Αντιδημαρχιών Εθελοντισμού – Πολιτισμού και Παιδείας σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ηρακλείου με αφορμή το έτος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» 2019, διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο:

«… του έρωτα οι μπόρεσες και τση φιλιάς η χάρη…»

τη  Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλης», Ανδρόγεω 2.

Ομιλήτρια, η φιλόλογος Μαρία Κοξαράκη, τ. Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων, με θέμα: «Είναι ο «Ερωτόκριτος» αφετηρία ή σταθμός της μαντιν(ι)άδας;»

Η Μαρία Κοξαράκη, μετά από πρωτότυπη πολυετή επιστημονική έρευνα θα παρουσιάσει τη σχέση του «Ερωτόκριτου» με την κρητική  μαντιν(ι)άδα και θα απαντήσει στο ερώτημα:

« Ο «Ερωτόκριτος» γεννήθηκε από την μαντιν(ι)άδα ή η μαντιν(ι)άδα από τον  «Ερωτόκριτο»;

Την εκδήλωση πλαισιώνουν ο Γιώργος Τσαντάκης, μουσικός και μελετητής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, που θα παίξει βιολί και θα τραγουδήσει αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο», αποδίδοντας τη μουσική του εξέλιξη από τον 18ο αιώνα ως σήμερα και ο Κωστής Ατσαλάκης και ο Κλεάνθης Ατσαλάκης, μουσικοί, που θα παίξουν βιολί, λύρα, λαούτο, μαντολίνο.

Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων θα χορέψει Σιγανό, Πεντοζάλη, Σούστα, Στειακό Συρτό και Στειακό Πηδηχτό.

Συντονίζουν οι φιλόλογοι, Γωγώ Κουγιουμουτζάκη και Νότα Δημοπούλου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από μικρά παιδιά στηρίζουν «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανακοίνωση από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Αντωνία Μαυρογιαννάκη και Κωνσταντίνε Μπικάκη, ευχόμαστε οι νεοφώτιστες κορούλες σας, Μιχαέλα και Γεωργία, να είναι καλότυχες, γερές και ευτυχισμένες. Να έχουν πάντα κοντά τους ανθρώπους που τις αγαπούν και θα χαίρονται με τις επιτυχίες τους! Σας ευχαριστούμε θερμά που επιλέξατε οι μπομπονιέρες στη βάπτιση των κοριτσιών σας να φτιαχτούν στο σύλλογό μας. Να τις χαίρεστε!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη